Bent u ook zo bang ? Bang voor uw spaarcenten, voor uw pensioen, voor uw geld op uw lopende rekening dat opeens foetsie kan zijn ? Gelukkig neemt de overheid zijn verantwoordelijkheid. Normaal gesproken verandert alles wat de overheid aanraakt in stront maar van bankzaken hebben ze voor de verandering wel heel veel verstand. Daarbij is angst een ideale voedingsbodem voor de overheid. Dat zien wij ook bij Global Warming en het Internationale Terrorisme. Dankbaar leveren burgers en bedrijven hun privacy en vermogen in om maar van hun slapeloze nachten af te komen.

Het grootste gevaar zit niet in de betalingsproblemen van de grote financiele instituten maar in de politieke en media onheilsvoorspellingen die vanzelf waarheid worden. En daar vlak achter aan de internationale overheden die als koopjesjagers tijdens de Doldwaze Dagen van de Bijenkorf rucksichtlos inslaan. Met een luid applaudiserend parlement, gunstige mediakritieken en stijgende opiniepeilingen als opzwepend achtergrondkoor. Het mantra: ‘Het is nodig om het vertrouwen in de markt te herstellen’ begint steeds holler te klinken.

Fortis boekte vorig jaar een nettowinst van 1,2 miljard euro en in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 550 miljoen. Volgens topman Jan van Rutte van Fortis was er geen sprake van een ‘run on the bank’  en waren er geen operationele problemen. De haast waarmee Fortis genationaliseerd werd, wekt op zijn minst argwaan. Maar voor dergelijke nuances hebben we nu geen tijd want de koersen dalen !

De Dow Jones sloot vorige week op 8.452 punten terwijl die een half jaar geleden op 14.000 stond. Dat lijkt fors maar in januari 1970 stond de Dow op 809 punten. Dat is dus een waardestijging van 944 % in 38 jaar en een gemiddelde waardestijging van 6 % per jaar. Een dergelijk rendement levert je de staat niet op, sterker nog, die gaat je alleen maar meer kosten !

In de geschiedenis van het kapitalisme of markteconomie zijn er pieken en dalen. Vaak ziet de overheid zijn kans schoon om tijdens een crisis of mindere periode aanpassingen of beperkingen ten gunste van de staat in te voeren. De eerste kapitalistische groeicrisis mondde uit in de revoluties van 1848/49. Tien jaar later volgde de eerste wereldeconomiecrisis die Karl Marx inspireerde tot het schrijven van Das Kapital, de verheerlijking van de staat. De industriele revolutie kwam daarna in 1873. De Grote Depressie volgde en kort daarop een scala aan invoerrechten en herverdelingswetten. De Eerste Wereldoorlog vergrootte in 1914 de staatsmacht van de ene op de andere dag en de economische crisis van 1929 eindigde in WO II.

Deze financiele crisis die de facto te wijten is aan de Amerikaanse overheid (ongedekte hypothekenwet uit 1977, decennialang kunstmatig te lage rentestanden en onverantwoorde geldcreatie) wordt nu gebruikt om de socialistische planeconomie nieuw leven in te blazen. Onder het motto van ’tijdelijke maatregelen’ worden er complete bedrijfstakken geconfisqueerd. Als wij nu het heil van de bureaucraten moeten verwachten, betekent dat het uitdrijven van de duivel door Beelzebub.

6 REACTIES

 1. De overheid in NL is ook de hoofdschuldige voor de huidige malaise. Voor wat dat betreft is er geen verschil met de VS.
  Het creeëren van belachelijke huizenprijzen door overheidsmaatregelen (hypotheekrenteaftrek) in combinatie met goedkope kredieten door veel te lage rentevoeten van de ECB. We staan in Europa nog maar aan het begin terwijl de VS er al middenin zit.

  Het is allemaal zorgelijk te noemen. De overheid ziet haar kans schoon om haar invloed uit te breiden.
  Wouter wist gisteren te melden dat gemeentes voortaan alleen maar in NL banken hun geld mogen stallen.
  Daarnaast heeft ie een mislukte bankier van NIBC die voor een half jaar geleden nog niet eens wist wat subprime hypoteken waren als bestuurder bij de Nederlandse Staats Bank aangenomen.
  What’s next? Individuele burgers die alleen nog maar bij door Wouter goedgekeurde NL banken hun geld mogen stallen tegen inferieure rentepercentages?
  Wouter als de nieuwe zonnenkoning; “L’etat c’est moi”.
  En het volk vind het prima want hij is nog nooit zo populair geweest. De meesten verdienen niet beter dan keihard genaaid te worden door de politici.

 2. @mj.bond:

  In lucht opgegaan net zoals ze vaak uit met lucht ontstaan. Veel te hoge opgejaagde beurskoersen waarbij uitgegaan wordt van eeuwigdurende hoge groeipercentages moeten een keer keihard vallen. Het leuke is dat er natuurlijk een kleine groep insiders stinkend rijk is geworden van al dat bellen blazen in de laatste 10 jaar.
  Dus om antwoord te geven op jouw vraag; die biljarden zitten in de zakken van de happy few.
  Reeële beurskoersen stijgen gemiddeld zo’n procent of 5. Het ene fonds wat meer dan de ander en het ene jaar wat meer dan het andere jaar.
  Als beursen jaar aan jaar percentages van 10% of meer “groei” laten zien weet je genoeg. Beleggen moet weer saai worden 😉

 3. be afraid, be very afraid.

  Project L.U.C.ID — het 666 universeel controlssysteem van het beest:
  Het 666 universeel controle systeem van het beest is ontworpen en wordt in de Verenigde Staten en over de hele wereld ingevoerd. We wisten dat het eraan kwam. Het is er nu en spoedig zal er geen plaats meer zijn om u te verbergen. Een griezelige nachtmerrie — een totalitaire politiestaat — is nabij. Dat is de grondige en goed gedocumenteerde boodschap en gewichtige waarschuwing van dit boek. Denk vooral niet dat u en uw geliefden zullen kunnen ontsnappen aan dit reusachtige computersysteem dat op ons pad ligt. Als project L.U.C.I.D eenmaal volledig operationeel is zal iedere man, vrouw en kind in de afschuwelijke cyberelektronische greep van dit computersysteem vallen. Lees verder: http://www.openbaring.org/lucid.html

 4. @kkk
  Kon je echt geen subtielere manier verzinnen om dit uit te buiten?
  “het 666 universeel controlssysteem van het beest.”
  Tenzij het van toepassing is op het artikel zou ik het zeer op prijs stellen als je dit soort religieuze onzin thuis laat.

Comments are closed.