Een jaar of zeven geleden, het zal in 2000 geweest zijn, vroeg een Amerikaanse kerkgemeenschap in Californie, het Cottonwood Christian Center, de gemeente Cypress om een bouwvergunning voor een kerkgebouw, dat het op een door haar aan te kopen grondstuk wilde bouwen. In plaats van de aanvraag in behandeling te nemen, stelde de gemeente de behandeling van de aanvraag 18 maanden uit en deed in plaats daarvan een tegenvoorstel om een shopping center op te zetten, het “Cypress Town Center Master Plan Project”.

Voordien was nooit sprake geweest van een dergelijk “Master Plan” van de gemeente. Waarom wilde de gemeente nu ineens een winkelcentrum in plaats van een kerkgebouw? Wel, heel eenvoudig, omdat een winkelcentrum veel meer belastinggeld oplevert dan een simpel kerkgebouw.

Omdat het kerkbestuur goed oplette en tijdig in verzet kwam, ging het plannetje van de gemeente in dit geval niet door en werd de bouwvergunning alsnog afgegeven. Maar het had een haartje gescheeld of het was anders gelopen.

Maar vandaag de dag zijn er steeds meer projectontwikkelaars, die in opdracht van overheden volkswijken met belastinggeld “saneren” om er winkelcentra of dure appartementen voor in de plaats te zetten. Daarmee vergrijpen die overheden zich niet alleen aan particulier eigendom, maar worden opzettelijk sociale structuren vernietigd ten gunste van de macht van de overheid en de beter gesitueerden.

Bankencrisis

Zo neemt de overheidsinvloed hand over hand toe. Niet alleen in de bouwsector, maar onder invloed van de bankencrisis ook in de bankensector. Vorige week vrijdag 17 oktober werd de burger verteld, dat er voor de ING geen vuiltje aan de lucht was. Maar tijdens het afgelopen weekend neemt Bos de beslissing om ongevraagd 10 miljard Euro uit zijn nieuwe potje van 20 miljard aan de ING te doneren.

Nu schijnt ook Aegon al op het vinkentouw te zitten om te vangen. Op die manier vliegen die 20 miljard van een week eerder binnen de kortste keren de deur uit.

In de nabije toekomst heeft de overheid alle tijd en gelegenheid zich via benoemingen en regelgeving verder in het bankwezen te nestelen.

Waar halen Bos en Wellink die miljarden vandaan ?

Sterker nog: de volgende golf dreigende faillissementen zit er aan te komen, die de Amerikaanse economie dreigt te ontwrichten: die van de Credit Card maatschappijen. In de tussentijd zal Bos nieuwe buitenlandse investeerders aantrekken, die met Nederlandse overheidsgarantie bereid zijn hem miljarden te lenen, die hij vervolgens aan de financiele instellingen uitleent onder nog meer nieuwe voorwaarden.

Het is niet erg moeilijk te bedenken, waar die miljarden vandaan (moeten) komen: veel wijst erop, dat die voor een belangrijk deel komen uit de enorme olie- en gasopbrengsten van Arabische landen en Rusland.

Een fascistische wereldeconomie

Nu de bankencrisis zich wereldwijd uitstrekt en er steeds meer sectoren door worden getroffen,  zullen overheden over de hele wereld  zich op het particuliere bedrijfsleven storten, ook al zullen de banken particuliere bedrijven blijven heten. Maar de staten en supranationale instellingen als het IMF zullen de zeggenschap opeisen: het eigendomsrecht wordt een lege huls. Dat is wat heet: een fascistische  wereldeconomie.

7 REACTIES

 1. Ook dit -onteigening- is een argument tegen het “bezit” van vastgoed.
  Naast de jaarlijkse belastingen uiteraard, waaruit blijkt dat je het niet ECHT bezit. Want wee als je die belasting op iets wat al jaren van jou is niet betaalt.

 2. Ik vind de titel van het verhaal een beetje overdreven (of is dit deel 1 van een serie?) maar je hebt wel gelijk. De overheid is inderdaad steeds meer de opponent, concurrent en vijand van de vrije burger en ondernemer die op eigen kracht willen doorgaan. Voor kleinschalige ondernemingen doet de overheid vrijwel niets – niet dat dat perse hoeft.

  Het zullen wel de symptomen zijn van de Val Van Het Grote Westerse Rijk; morele verloedering, morele en financiele corruptie, hebzucht, opportunisme, machtswellust, ge-hoereer om stemmen en mooie baantjes, enz.

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.
  SpyNose reageerde op deze reactie.

 3. @jjvandinges:
  “De overheid is inderdaad steeds meer de opponent, concurrent en vijand van de vrije burger en ondernemer die op eigen kracht willen doorgaan.”
  De lidstaten zijn met steun van de EU op afstand de grootste concurrentievervalsers.

 4. Als de overheidsoplossingen nepoplossingen zullen blijken te zijn dan zullen, als er weer een crisis losbreekt, de gevolgen zodanig zijn dat alleen met dictatoriale middelen de samenleving, op welke wijze dan ook, in de hand gehouden zal moeten worden. Als zodanig zie ik onze politici als kleine kinderen die met open vuur spelen in een papierpakhuis zonder te willen toegeven dat papier makkelijk brandt; oftewel ze steken de kop in het zand. De mogelijke crisis die er aan zit te komen zou het gevolg kunnnen zijn van een door klimaatskeptici verwachte mondiale afkoeling die rond 2012 in zou zetten en waaronder minstens de landbouwproductie zou lijden. Maar andersom geldt ook: Bij een stijging van de mondiale temperatuur (onzin natuurlijk) is het ook fijn dat je tegen die tijd met grof geweld kunt ingrijpen en de mensen alle mogelijk kanten op kunt dwingen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Vaclav Klaus is een der weinige politici die dit fascistische gevaar, nota bene vertroetelt en ingezet door democratische landen en democratische partijen, inziet en deze man verdient alle mogelijke steun.

  SpyNose reageerde op deze reactie.

 5. “Fijn” toekomstperspectief, zo’n fascistische dictatuur, maar wat kunnen we er als individu en met zijn allen tegen doen om het te voorkomen, verhinderen of wat dan ook?

Comments are closed.