“Eén van de methodes die etatisten toepassen om kapitalisme te vernietigen bestaat uit het instellen van regels die een bepaalde industrie aan handen en voeten binden, het ze onmogelijk makend problemen op te lossen, en dan verklaren dat de vrije markt gefaald heeft en dat meer regulering noodzakelijk is”

-Ayn Rand, 1975

“One of the methods used by statists to destroy capitalism consists in establishing controls that tie a given industry hand and foot, making it unable to solve its problems, then declaring that freedom has failed and stronger controls are necessary.”

—Ayn Rand, 1975

Aan deze 33 jaar oude uitspraak van Ayn Rand heb ik niets toe te voegen.

Het Ayn Rand Center for Individual Rights heeft een speciale website in het leven geroepen om tegenwicht te geven aan de staatspropaganda rond de financiële crisis.

12 REACTIES

 1. Je ziet op dit moment duidelijk de uitwassen door de bemoeienissen van de overheid. En de socialisten grijpen nu dus duidelijk in om de boel op hun manier recht te zetten….Kijk maar naar Paul Tang hoe deze PvdA rat gelijk begint te knagen aan het percentage van de vermogensheffing. Er is bij dit soort mensen door de jaren heen alleen maar gekeken naar eigenbelang en het creëren van HUN financiële wereld…..deze me…ratten hebben totaal geen oog voor het ondernemerschap. Opvreten en uitkakken is hun motto….het tuig is weer helemaal terug, hopen dat de kaaskoppen er niet in stinken bij de volgende verkiezingen. Ben bang van wel!

 2. @Rob:
  Het blijft me steeds weer verwonderen hoeveel mensen moeite hebben om de duidelijke redeneringen van Ayn Rand te begrijpen.
  Net zo als zij in 1975 al beschreef wat er nu gebeurt in het financiele stelsel, kun je nu uitrekenen dat hoe de politici het oplossen, niet het einde van de ellende is.

  Rob reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen: Ik verbaas me ook dat mensen krampachtig blijven vasthouden aan wat voor systeem dan ook, in plaats van de knop eens om te draaien, en gewoon eens samen te gaan werken. Er zal een hele nieuwe wereld voor ze opengaan… Mensen die vasthouden aan bijv. kapitalisme, socialisme of voor mijn part libertarisme zijn net Neanderthalers, intelligent, maar uiteindelijk toch uitgestorven (of bigfoot moet een nakomeling zijn).

 4. @Rob:

  Nee dat bedoel ik niet en schrijf ik ook niet.

  Jij hebt het er over dat het kapitalisme dood is. Ik zeg dat hetgeen jij kapitalisme noemt nooit puur kapitalisme is geweest.

 5. Beste Rob,

  Met alle regulering etc. die op dit moment van toepassing is ga je mij niet vertellen dat dit een pure vorm van kapitalisme is.

  Er was eens een dame luisterend naar de naam Nelie Kroes, zij doet iets in Europa met mededinging. Alleen dat is al 1 reden waarom het huidige systeem geen kapitalisme te noemen is.

 6. Ik las ergens vandaag een prachtig eufemisme voor de nieuw ontstane situatie: government-sponsored enterprises.

Comments are closed.