Het is nog steeds een chaos op de financiële markten. Overheden op de hele wereld bestrijden symptomen omdat ze de oorzaken niet kennen of niet willen erkennen. Zij zijn namelijk zelf de veroorzakers van de ellende.
Alleen overheden konden in de afgelopen decennia miljarden aan geld creëren. Uit dunne lucht, uit niets. Daarmee konden huizen en projecten gefinancierd worden en risico op risico gestapeld worden. Het leek wel of de bomen tot in de hemel groeiden.
Nu barst de bom en weer komen er miljarden “ergens” vandaan. En nu gaan ze de rente verlagen om meer krediet te kunnen geven. Waarschijnlijk goed voor een korte opleving maar slecht voor een duurzame oplossing!
Steeds meer mensen zoeken een veilige haven en daar is goud een goede mogelijkheid voor. Ook de banken in het Midden Oosten willen steeds meer goud kopen als veilige belegging.
Zie: Gulf central banks look to gold as uncertainty rises
De goudprijs op dit moment is ongeveer $ 900.- en stijgende.
De goudprijs staat nu boven de $ 900. Dat is al te duur om er nu in te beleggen.
Kennis van ons heeft in de jaren 80 van de vorige eeuw ook gespeculeerd o stijging van de goudprijs. Hij kocht echter, met geleend geld, o de hoogste prijs. Daarna stortte de goudprijs in. Gevolg. Jarenlange afbetaling van zijn schulden.
De levertijden voor goud zijn ondertussen opgelopen tot enkele weken.
sem reageerde op deze reactie.
vergeet zilver niet. Zilver is nu spotgoedkoop i.v.m. goud. De goud/zilver verhouding is nu 1:78, de historische, toen goud en zilver nog als geld werden gebruikt, schommelde rond de 1:15. de bovengrondse zilvervoorraad is momenteel kleiner dan de goud voorraad.
Probleem is dat je er dan wel op tijd uit moet stappen. Immers, zodra de geldmarkten weer rustig zijn zal iedereen dit schip weer verlaten en zakt de prijs in.
Ook kan een eventueel recessie de vraag naar industrieel goud fors verkagen. En nu is er wel een piek in de vraag naar gou dom monetaire redenen, maar traditioneel wordt de goudprijs gedragen door de vraag naar industrieel goud (sieraden, electronica, etc). Als er een recessie inzet is het maar de vraag of de goudprijs stabiel blijft.
Goud als veilige haven, is een misvatting. Goud is net zo onveilig als de meeste andere grondstoffen.
Als we ons geld weer om gaan zetten in goud, dan komen we nooit van
deze financieel corupte wereld af.
Het is deze keer de bedoeling, dat we er iets uit leren.
De banken kunnen de goudprijs zo hoog of zo laag zetten als ze willen,
we zullen er nooit beter van worden.
Het is maar interresant voor een select gezelschap(je).
Garantie op je spaartegoeden, ze zeggen van wel maar ze bedoelen nee, want het zijn maar woorden waar ik allang niet meer in geloof.
Mensen word wakker.
Zekerheid heb je hier niet meer, haal gerust je geld van je bankrekening voor de komende tijd.
Vandaag weer een injectie van 260 miljard euro van de Britse Centrale Bank in noodlijdende banken in de UK. Het regent geld dus maak je voorlopig maar geen zorgen over ineenstorting van de koersen van goud en zilver.
Op dat WC papier dat fiatgeld wordt genoemd worden over niet al te lange tijd een paar nulletjes bijgezet. Zimbabwe style.
Goud gaat naar 2000 tot 3000 Euro per ounce en dat komt niet door de toegenome koopkracht van goud.
Dertig jaar geleden kocht je een middenklasse auto voor een kilo goud en momenteel koop je voor een middenklasser hetzelfde.
Over een aantal jaar is dat nog zo bij een goudprijs van 70.000 euro per kg. Goud is dood metaal en vertoont qua koopkracht een flatline over een hele lange periode. En behoud van koopkracht is een godsgeschenk in het komende deccenia. Maar ja; de meeste mensen willen er niet aan dat ze terug zullen moeten.
Lekker massaal gaan sparen mensen tegen 5,2 procent per jaar!
Dat gaat opschieten!
Even ter aanvulling over de officiële kitco koersen en de officieuze koersen voor FYSIEK goud en zilver;
Op Ebay; Op Kitco
Gold eagle (ounce) $1050(ebay) Ounce gold $ 910(kitco)
Tube 20 x 1 ounce silver
eagles $409(ebay) Ounce zilver $11,87(kico)x20= $237,40
Dat waren de eerste die ik tegenkwam er zaten ook hogere biedingen tussen.
Koersen edelmetaal
maandag 06 oktober 2008 13:30 uur.
Bij de samenstelling van deze koerslijst is de nodige zorgvuldigheid in acht genomen. ABN AMRO Bank N.V. aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor drukfouten of onjuistheden. Aan deze gegevens in deze koerslijst kunnen geen rechten worden ontleend.
Baar Per Aankoop Verkoop
Goud Kilo/EUR 19450.- 21152.-
Zilver* Kilo/EUR 248.- 270.-
Platina* Kilo/EUR 21680.- 22480.-
Palladium* Kilo/EUR 4400.- 5200.-
* Ex. 19.0% BTW bij verkoop
Giraal Per Aankoop Verkoop
Goud Gram/EUR 19.45 19.70
Zilver Kilo/EUR 252.- 266.-
Platina Gram/EUR 21.68 22.28
Palladium Gram/EUR 4.40 5.00
Ik ben nog steeds niet positief over goud, misschien gevoelsmatig, maar goud (baar goud) koop ik nog even niet. Ook als ik kijk naar de grafiek van goud lijkt het alsof goud elk moment piekt….maar zeker is dat natuurlijk niet.
Hub Jongen reageerde op deze reactie.
@Kapotjeplov: Ja, Vooral het zilver is helemaal uitverkocht. Op de nederlandse munthandelsites die ik heb bezocht, zijn de edelmetalen niet leverbaar, of met levertijden van weken. er hoeft maar iets te gebeuren, of de prijzen exploderen
@IIS:
“Ik ben nog steeds niet positief over goud,….”
Ben je dat wel over bedrukt papier?
IIS reageerde op deze reactie.
@Hub Jongen:
Wat denk je. Net als een hoop mensen die de waarde van geld verder zien afnemen zie ik ook dat het geld minder en minder waard wordt (overproductie van geld door centrale banken), het is en blijft waardeloos papier of zelfs maar een paar cijfers op een beeldscherm. Ik ben er van overtuigd dat goud een goede belegging kan zijn mits de overheden beleggen in goud niet zullen verbieden of de goudprijs niet zullen herwaarderen. De trukendoos van de overheid is onuitputtelijk en dat is ook gelijk het risico van goud, maar dat is mijn mening.
http://www.belegger.tv/Nieuws/30/Stijging_goudprijs_%27gaat_iedereen_verbazen%27
Armin reageerde op deze reactie.
Hier nog een duidelijk en helder verhaal over geld en goud.
http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=8986
Goud kopen doe je als je zeker wilt zijn dat jouw werk/energie goed bewaard wordt. Met fiatgeld kon dat wel, zolang de inflatie minder of gelijk is aan de rente op bijvoorbeeld een spaarrekening. Als er hyperinflatie dreigt zal de enige optie zijn; goud kopen. Of andere waardevaste produkten.
Joden deden dat nadat de Duitsers flink geld bijdrukten. Arbeiders verloren dus al hus spaarcenten. joden daarintegen waren “rijk” (ze hadden geen fiatgeld) en moesten “dus” aangepakt worden, aldus de (nationaal) socialisten.
En zo herhaalt de geschiedenis zich…..
Armin reageerde op deze reactie.
IIS reageerde op deze reactie.
@IIS: Net als een hoop mensen die de waarde van geld verder zien afnemen zie ik ook dat het geld minder en minder waard wordt
Verder zien afnemen? Vooralsnog is de waarde van geld niet aangetast. Integendeel, wie nu cash geld heeft kan nu juist meer kopen dan in vele jaren daarvoor. Bedrijven zijn bijvoorbeeld nog nooit zo goedkoop geweest. Maar ook bij (luxe) auto’s en huizen is nu het moment om flink af te kunnen dingen.
Vooralsnog is er geen gebrek in vertrouwen in geld, maar gebrek in vertrouwen in financiele instellingen.
IIS reageerde op deze reactie.
@Frenkelfrank: Probleem in deze is echter dat hyperinflatie altijd samengaat met staatsverboden om de aanschaf van goud of andere zaken te verbieden.
Hyperinflatie dreigt nu absoluut niet. Integendeel, er dreigt eerder een krimp van de hoeveelheid geld in omloop en daarmee een recessie. Hyperinflatie dreigt enkel indien de hoeveelheid geld in omloop toeneemt en de inflatie daarop ook weer gecorrigeerd wordt door verhoging van de omloop, etc. En dat tegelijk de staat verbied het geld uit omloop te nemen door bijvoorbeeld een vlucht in andere muntsoorten of voor wie plek in de garage heeft, goud en zilver.
De Duitsers verboden het gebruik van ander geld dan de staatsmunt. De oorzaak van de hyperinflatie was in Duitsland simpelweg dat de opbouw van het land na WO1 betaald werd door d epersen te laten rollen en dat de herstelbetalingen aan de overwinnaars ook ging via drukpersen. De hyperinflatie eindigde al ver voor dat de Nazi’s de joden gingen ‘aanpakken’, dus die link due jij legt is kunstmatig. Hij eindigde op even onvriendelijke maniert als die begon: de staat drukte een nieuwe munt en dekte deze met grond. Alle mensen werden namelijk verplicht 6 % ervan af te geven aan de staat. En ze stopte met bijdrukken. Dat kon omdat men een nieuw afbetalingschema met de WO1 overwinnaars onderhandelde.
De geschiedenis herhaalt zich dus totaal niet. (Gelukkig maar.)
GB reageerde op deze reactie.
@Armin:
Dan hebben we een meningsverschil of jij doet nooit de boodschapjes. In de afgelopen jaren heb ik alles 1.5 tot misschien 2.5 keer duurder zien worden. Het kan ook aan mij liggen, maar ik weet drommels goed dat ik in de gulden tijd echt geen 6 gulden voor bijv. 2.5 kilo aardappels betaalde en een pot verf van 0.75 liter koste bij de bouwmarkt echt geen 35 gulden of vier lullige ventilatie rooster die ik laatst nodig was daar betaalde ik normaal echt geen 70 gulden voor.
Autorijden is duurder geworden, huren zijn gestegen, huizenprijzen zijn gestegen en dat allemaal niet zo’n klein beetje ook. Maar goed, ik zou ook best een mierenneuker kunnen zijn dat ik daar over val. Misschien nu het allemaal minder zeker is voor bedrijven men eerder geneigd is kortingen te geven, maar de dagelijkse dingetjes zie ik nog niet goedkoper worden. Zo het weer lijkt leuk te worden, nu eerst op een leuk terras even een kopje koffie van omgerekend 6 gulden bestellen. 😉
Armin reageerde op deze reactie.
@Frenkelfrank:
Joden versus arbeiders? Het waren vast en zeker niet alle Joden die rijk waren en goud konden kopen, maar de Joden die rijk waren en ook slim (dat waren en zijn de meesten) ruilden geld voor goud. Alleen zijn er veel Joden geweest die er daarna niet veel aan hebben gehad. Hoe slim je ook bent ergens toch nooit slim genoeg. Misschien moeten we nu doen wat de Joden doen, maar wat doen ze op dit moment eigenlijk?
@IIS: Allereerst is een deel van het duurder wordne inderdaad perceptie. Sorry maar het si echt zo 🙂
Ander deel is dat veel dingen inderdaad duurder geworden zijn. Maar niet door inflatie, maar door extra belastingen. Vandaar ook dat ik altijd hamer op het feit dat op deze site – zeker de laatste tijd – veel te veel gemopperd wordt op het kredietbeleid van onze staat terwijl het beleid in de reele economie een veel groteer invloed heeft op onze koopkracht.
Verder is de olieprijs nu nogs teeds zo’n 4 a 5 keer hoger dan een paar jaar geleden. Natuurlijk heeft dat effect.
Overigens zijn heel veel producten (kleren, schoenen en eletronica bijvoorbeeld) juist weer aanzienlijk goedkoper geworden.
Maar al met al, is de waarde van geld dus niet afgenomen.
IIS reageerde op deze reactie.
@Armin:
Ach, ik zie het als de beurs. Je hebt 100 euro belegd en de belegging daalt naar 10 euro, daarna stijgt je aandeel naar 20 euro en maak je 100% procent winst.
Het is maar hoe je er tegen aankijkt.
@Armin:
*Hyperinflatie dreigt nu absoluut niet. Integendeel, er dreigt eerder een krimp van de hoeveelheid geld in omloop en daarmee een recessie. Hyperinflatie dreigt enkel indien de hoeveelheid geld in omloop toeneemt*
Tot nu toe heb je gelijk. Er onstaat een krimp in de geldhoeveelheid omdat de kredietbubbel aan het leeglopen is.
Maar voor de langere termijn moet je kijken naar hoe de overheden dit probleem proberen op te lossen.
Gisteren opnieuw honderden miljarden in de bankwereld wereldwijd en de rente van ALLE centrale banken wereldwijd met een half procent omlaag. Men probeert het kredietprobleem op te lossen door nieuw geld (ongedekt dus nieuw) in de markt te pompen.
Op termijn dus (hyper)inflatie m.i.
Eigenlijk op wel logisch vanuit het perspectief van bv de VS gezien. Inflatie is goed voor hun begrotingstekort en schuldenpositie tov bv China en Saudi Arabië.
Armin reageerde op deze reactie.
@GB: Jouw verklaring klopt voor gewone inflatie, niet voor hyperinflatie. De lagere rentes van de centrale banken zullen de inflaytie licht opstuwen. dan hebben we het over 1 a 2%. Maar dat is dus geen hyperinflatie, want daarvoor moet en de omvang groter zijn en moet het een zelfversterkend effect zijn. Beide zaken zijn afwezig. De toevoeging hyper is dus nergens op gebaseerd. Jij blijft die term wel hardnekkig gebruiken.
Als we verder kijken wat de prijs is van dat extra geld. Dat is dan wat extra inflatie, maar het voorkomt een krimp van geld en daarmee aantasting in de reele economie. Ik heb liever een procent of wat extra inflatie, dan een krimp van de M1 geldhoeveelheid. In dat laatste geval daalt namelijk mijn koopkracht waarschijnlijk veel meer.
En daar gaat het om. Monetair beleid is maar bijzaak. Het is enkel een instrument van de reele economie. Daar zijn zowel de oude Keynes, die Oostenrijkers als moderne economen het over eens.
GB reageerde op deze reactie.
@Armin:
Ik heb de definitie van wiki er maar even bijgepakt;
*****
Hyperinflatie is een zeer sterke inflatie. Waar een normale inflatie een prijsstijging van enkele procenten per jaar behelst, kent hyperinflatie zodanige prijsstijgingen dat de prijzen per dag stijgen.
Hyperinflatie (meer dan 100% per dag)
Zeer hoge inflatie (meer dan 100% per jaar)
Ontstaan
Hyperinflatie kan ontstaan wanneer de centrale bank van een land grote hoeveelheden geld creëert die niet in verhouding staan tot de daadwerkelijke economische groei van het betreffende land. De overheid van een land kan besluiten tot het creëren (“bijdrukken”) van geld om bijvoorbeeld schulden af te lossen of om de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen. Andere mogelijke oorzaken van hyperinflatie zijn bijvoorbeeld speculatie en het wegvallen van vertrouwen in een munt.
****
Tja Arend; ik denk dat je veel meer ingelezen bent over het onderwerp economie als ik maar alle facetten voor het ontstaan zijn toch gewoon in de huidige situatie aanwezig??
Het woord hyperinflatie (hyper had ik trouwens niet voor niets tussen haakjes gezet) dekt de lading misschien niet maar een zeer hoge inflatie zie ik als zeer wel mogelijk.
De economie draait op inflatie.
Overwaarden worden/werden besteed aan luxe.
Inflatie zorgen ervoor dat schulden minder voorstellen.
Alleen lastig als je geld contant wilt bewaren in je spaarvarken of bij de bank.
Dus wachten totdat je spullen weer overwaarde hebben of je schuld minder voorstelt zodat je weer kan lenen.
Hoe lang dat gaat duren ? Jaren.
Zie foto mijn spaarvarken: http://www.webkikker.nl/banken.htm
Noem het dan geen hyperinflatie, maar gewoon geldontwaarding en hoeveel het geld minder waard wordt zul je merken als je boodschappen doet en de aflossing o.i.d. moet betalen. Als je portemonnee leeg is aan het begin van de maand en je ziet dat je nog een stuk hebt te gaan zonder dat je iets extra’s hebt gedaan…dat is geldontwaarding.
Klaar, ons geld is kut, maar als zoveel zaken in het leven moet je dealen met kut dit en kut dat. En dat het geld ontwaard kan niet anders, het is een logisch gevolg van geld creëren uit het niets…hoe meer geld hoe meer ontwaarding. Laten we maar hopen dat de euro nog ergens goed voor was en dat bij het instorten van de bank(en) of economie de euro harder blijkt dan men in eerste instantie aannam. Bid en hoop dat het beleggen in aandelen, goud, geld parkeren op een deposito of staatsobligatie kan voorkomen dat men weer bij nul moet beginnen….en reken dat mocht het zover komt, we allemaal bij nul mogen beginnen. Eén hele goede tip voor iedereen; laat los wat je wilt vasthouden en hecht geen waarde aan al je overbodige shit, probeer een dak boven je hoofd te houden, flexibel denken en flexibel zijn…aanpassen is overleven. En als het het echt uit de hand dreigt te lopen dan schuif ik desnoods een caravan richting Spanje en scharrel daar mijn kostje wel bij elkaar (jagen en vissen??)…zolang ik het niet koud heb en de maag niet knort en met de zon op de bast wind ik het wel best en misschien is het een totale verademing. Weg met alle ballast en overbodige troep…back to basic!
GB reageerde op deze reactie.
@IIS:
Goede instelling.
Dit kan heeeel lang gaan duren dus het is het beste dat je in je hoofd de switch naar een ander leven maakt.
Een soberder leven op materieël vlak is voor mij persoonlijk helemaal geen ramp durf ik te stellen. Dit ondanks dat ik er een gruwelijke hekel aan heb als overheid of bankiers mijn geld (=mijn persoonlijke inspanning) proberen tot consisqeren via allerlei slinkse manieren.
Eten, een warm dak boven je hoofd en VRIJHEID zijn wat mij betreft zo’n beetje de enige dingen waar ik persoonlijk niet buiten kan.
IIS reageerde op deze reactie.
@GB:
Er is geen andere optie dan afwachten op wat gaat komen, maar ik zal je vertellen dat ik op dit moment een aantal mensen ken met aardig wat spek op de buik hebben en die zeggen soortgelijk dingen als ik en jij. Ze zien zich allemaal al eindigen als zwerver met een rugzak op de rug vertrekken richting Middellandse Zeegebied. Al deze mensen hebben geknokt en wilden iets bereiken in het leven en dan bedoel ik niet een groot huis of auto’s en andere lijpe dingen, maar het bereiken van een zelfstandig leven waarin ze niet het handje hoefden op te houden, een leven waar men niet afhankelijk is van de staat. De staat, de overheid, autoriteiten…brrrr, krijg er kippenvel van als ik er aan denk.
GB reageerde op deze reactie.
@IIS:
Ik zou het verschrikkelijk vinden als ik ooit mijn handje moet ophouden bij de overheid en daarmee afhankelijk wordt van Wouter en Balkie.
En dan bedoel ik niet even tussen 2 jobs een maandje uitkering meepikken maar structureel en langdurig en daarmee dus dankjewel moeten zeggen tegen dit soort volk. Kun je het jezelf voorstellen??
Persoonlijk zou ik nog liever dood zijn.
Project L.U.C.ID — het 666 universeel controlssysteem van het beest:
Het 666 universeel controle systeem van het beest is ontworpen en wordt in de Verenigde Staten en over de hele wereld ingevoerd. We wisten dat het eraan kwam. Het is er nu en spoedig zal er geen plaats meer zijn om u te verbergen. Een griezelige nachtmerrie — een totalitaire politiestaat — is nabij. Dat is de grondige en goed gedocumenteerde boodschap en gewichtige waarschuwing van dit boek. Denk vooral niet dat u en uw geliefden zullen kunnen ontsnappen aan dit reusachtige computersysteem dat op ons pad ligt. Als project L.U.C.I.D eenmaal volledig operationeel is zal iedere man, vrouw en kind in de afschuwelijke cyberelektronische greep van dit computersysteem vallen. Lees verder: http://www.openbaring.org/lucid.html
Berichtje op edelmetaalinfo;
*********
17:00 Goudbaren en goudmunten niet meer verkrijgbaar in Nederland
De kredietcrisis heeft de afgelopen weken tot een run op baar goud geleid in Nederland. De HBU meldt haar klanten dat ze tot eind oktober niet kunnen leveren. Handelaar Engelhard is volledig door haar voorraad heen.
Laatste baren
Vanochtend heeft Engelhard, het voormalige Drijfhout, de laatste baren van 250 gram verkocht.
Calls, papieren claims, zijn bij HBU nog wel beschikbaar. Goud reserveren kan ook. Volgens insiders zou ook in Duitsland het baar goud op zijn. Volgens HBU zijn vooral de baartjes van 1 kilo schaars. Munten worden tijdelijk niet meer verkocht. HBU verwacht eind deze maand nieuwe voorraden uit Duitsland te krijgen.
Dus ook in NL geen goud meer te koop….en we staan natuurlijk, zoals verwacht, staat het Goud onder de 900…GOT GOLD?
************
Comments are closed.