Uit de hele wereld verschijnen er berichten dat gouden munten moeilijker te koop zijn.
Goud is namelijk al duizenden jaren een zeer waardevol ruilmidden. De centrale banken houden ook niet voor niets grote voorraden goud aan. Ook al hebben overheden niet graag dat hun onderdanen goud bezitten. 
 
Uit Johannesburg komt het bericht  **  http://allafrica.com/stories/200810140691.html   dat over de hele wereld de laatste paar maanden een ongekend hoge vraag naar Krugerrands is. De Krugerrand is een gouden munt met precies het gewicht van één ounce. De prijs van een Krugerrand ligt in de buurt van $ 900.- en veel mensen kopen de munten om een deel van hun spaarcenten onafhankelijk te maken van “papier”.

De United States Mint beperkt de leverantie van gouden munten.
Uit Duitsland komen berichten dat muntenwinkels helemaal niet meer kunnen leveren, ze zijn uitverkocht!
In Londen stonden rijen mensen om te trachten gouden munten te kopen bij ATS Bullion, de grootste handelaar op dat gebied.
In Wenen is de verkoop van de munt “Vienna Philharmonic gold coin” verveelvoudigd en de productie opgevoerd.
En zo gaat het door.

Het lijkt echt verstandig om een deel van je spaarcenten in dergelijke munten om te zetten. Het is immers nog volkomen onduidelijk wat de volgende verrassing in de financiële markten zullen zijn.

15 REACTIES

 1. Een beetje laatmaar zette hiervoor al eens een waarschuwing op deze website. Vertrouw nooit iemand als het om geld gaat. Geen banken, geen pensioenfondsen en zeker geen overheden. Het enigste belang wat deze allen hebben is parasiteren op jouw arbeid/vermogen

  Een paar tip van iemand die nooit belasting betaalde, buiten niet te vermijden BTW, BPM en meer van dit soort melkkoeien, en zijn eigen oude dag reserves opbouwde;
  – Koop geen munten maar alleen baar.
  – Koop bij de bron
  – Koop alleen van eigen niet direct nodig kapitaal
  – Doe transacties ver weg van NL/EU
  – En boven alles ……nu kopen is de hoofdprijs betalen

  Ik wens jullie allemaal het beste vanuit een zonnig en relaxed Thailand

 2. @Kapotjeplov:

  De goud en (vooral) zilverprijs wordt op dit moment gedomineerd door papierhandel. Fertificaten en futures die in handen zijn van grote partijen zoals de overheid. Om de zoveel tijd zie je dan ook een forse spike naar beneden om potentieele kopers af te schrikken.
  Pure manipulatie van overheid en bankwezen dus.
  Fysieke prijs ligt stukken hoger. Als jij op dit moment goud of zilver voor de officiële koers kan kopen kun je het aan mij doorverkopen en geef ik je zo 10% bonus.
  Ze zullen alles in het werk stellen om de monopoliepositie op geld te behouden.
  Een schaduwsysteem van echt geld met echte waarde voor de burgerij zullen ze op alle manieren proberen te voorkomen omdat het machtsverlies voor hen betekent.

 3. @Armin:

  Industrieel goud? Voor de sieradenindustrie bedoel je neem ik aan want voor rest is de industrieele vraag te verwaarlozen.
  Goud is een puur monetair edelmetaal.
  Dit itt zilver, platinum en paladium dat wel een substantieele vraag vanuit de industrie heeft.
  De veel grotere daling van deze metalen tov goud is daarom gedeeltelijk wel te verklaren.
  Maar het blijft raar dat je geen fysiek zilver of platinum voor de gangbare beursprijzen kunt krijgen als particulier.
  Hoe verklaar jij dat??

 4. Klopt volledig GB: moest goud rechtstreeks verhandeld worden mét fysieke levering dan was de goudprijs allang ontploft. De prijs die we nu zien is het resultaat van de papieren handel zonder levering. En de papieren handel geeft de VS overheid de mogelijkheid te manipuleren want dollars kunnen onbeperkt gedrukt worden. Je moet maar eens nagaan hoeveel ton er per dag op LBMA in Londen wordt verhandeld terwijl er maar 150000MT bovengronds goud is…

  GB reageerde op deze reactie.

 5. @Jakke:

  Tja dat het gebeurt is mij ook wel duidelijk maar grote vraag blijft natuurlijk of ze dit kunnen blijven doen. Wat denk jij??
  In een eerlijke wereld zou goud en zilver een veel prominentere plaats in nemen en dan zeg ik dit niet uit eigen belang. Het is keihard nodig dat de bevolking een waardevaste en echte beloning voor hun inspanning terugkrijgt en niet steeds afgescheept wordt met fiat slavernijpapier dat gewone mensen afhankelijk houdt.

 6. @GB

  Ze kunnen dit blijven doen tot heel de papieren handel stilvalt omdat a)iedereen het papieren systeem begint te doorgronden en alle vertrouwen verliest en resoluut voor fysiek gaat kiezen of omdat b) het financiële systeem zelf volledig in mekaar klapt en vanzelfsprekend het papiergoud zal meesleuren. Als de papieren handel stilvalt zullen alle contracten afgewikkeld worden (in valuta natuurlijk want fysiek zal men niet kunnen/willen leveren) en daarna zullen we via nieuwe kanalen de echte waarde van fysiek goud (opnieuw) leren kennen (back to basics:gedaan met het traden en goud terug als waarde-accumulator). Gezien de huidige omstandigheden op de financiële markten zou dit moment wel eens heel dicht bij de deur kunnen staan.

  GB reageerde op deze reactie.

 7. @Jakke:

  Laten we het laatste hopen. Soms word ik wel eens moedeloos van die zgn edelmetaalkoersen. Dit terwijl je bij handelaars nul op het rekest krijgt omdat ze gewoonweg niks kunnen krijgen terwijl de vraag enorm is.

 8. Ik denk persoonlijk dat als jan modaal en masse gouden munten / baar willen gaan kopen dat diverse overheden handel in edelmetalen gaat verbieden.

 9. Lange tijd is goudbezit in de USA verboden geweest. Het werd verboden net voor de goudprijs steeg van 23 naar 35 dollar per ounce.
  In Zweden werd het in 1980 verboden. I weet niet of dit verbod nog van kracht is.
  hugo van reijen

 10. Je kan beter zilver kopen dat zie ik echt als een kansrijke belegging. En uiteraard wel fysiek in de vorm van baren/bullion coins of oude munten met een bepaald zilvergehalte zoals zilveren tientjes uit de jaren 70/73 die zeker 18 gram zilver bevatten.

  Koop een hoop van dat soort munten en baren. Let bij de numismatische munten er vooral op dat je niet teveel boven de zilverprijs van de munt neertelt verzamelwaarde is slechts ingepompte lucht als het je alleen om het zilver te doen is. Worden zilveren tientjes dicht tegen de zilverprijs verkocht dan zeg ik:kopen! en anders laten liggen en voor maple leafe of silver eagles gaan!

  Koop in ieder geval geen papieren zilver, want er is meer papieren zilver dan fysiek zilver op de wereld aanwezig, als de economie inklapt heb je aan papieren zilver namelijk net zoveel als aan het waardeloze papiergeld. Dus alleen een grote hoeveelheid fysiek zilver in welke vorm dan ook is en veilige manier van investeren, papieren zilver niet!

  Het zal toch een keer gebeuren dat het aanbod van fysiek zilver zal dalen, en dan zal je belegging echt z’n waarde gaan bewijzen. de industrie gilt namelijk om zilver!

Comments are closed.