PvdA en CDA willen bewindvoerder voor Fortis en ABN.

De overheid moet een bewindvoerder aanstellen om tijdelijk toezicht te houden op ABN Amro en Fortis.

Dat hebben PvdA en CDA bepleit in de tweede kamer. De PvdA noemde de naam van SER- voorzitter Alexander Rinnooy Kan als mogelijke kandidaat.

Het kabinet moet zich niet zelf gaan bemoeien met de koers van Fortis en ABN, stelde PvdA-kamerlid Paul Tang. De bewindvoerder zou moeten voorkomen dat een interne strijd in de nieuwe staatsbank ontbrandt tussen de “bloedgroepen” Fortis en ABN.

“Zo’n bloedgroepenstrijd zou anders een bloedbad kunnen worden”, zei Tang.

Het CDA wil ook een tijdelijke bewindvoerder en daarnaast een nieuwe raad van commissarissen. Daarin moeten “personen van onbesproken gedrag” komen te zitten, die hun “sporen in de maatschappij hebben verdiend”, zei CDA’er Frans de Nerée.

Tot zover de media.

Zoals ik al in mijn vorige artikel (is Fortis gered?) aanhaalde, is de creatie van een staatsbank een mooie gelegenheid om politici een nieuw baantje te bezorgen.

Het “leveren van een vriendendienst” is begonnen. Het CDA wil een nieuwe raad van commissarissen waarin personen van onbesproken gedrag en die hun sporen in de maatschappij hebben verdiend, komen te zitten.

Hiermee heeft het CDA beslist niet de huidige- of ex- bewindvoerders op het oog.

Het zullen wel politici, vakbondbestuurders of andere personen die aan de overheid gelieerd zijn die hiervoor in aanmerking zullen komen. Nu is algemeen bekend, dat politici alleskunners en alweters zijn, gezien het feit dat zonder gedegen opleiding zij alle ministeries onder hun hoede kunnen nemen. (Als voorbeeld; is men in het ene kabinet minister van Onderwijs dan kan men in het volgende kabinet net zo makkelijk minister van economische Zaken zijn.)

Dus er zullen beslist geen mens in de raad van commissarissen worden opgenomen die affiniteit met bankzaken heeft.

Ook voorspelbaar was dat Wouter Bos de garantieregeling voor spaarders zou aanpassen.

Volgens de nieuwe regeling krijgen spaarders een bedrag van maximaal 100.000 euro vergoed als hun bank failliet gaat. Over deze nieuwe regeling is onder andere de Rabobank niet tevreden over.

Uit reacties op krantenberichten hebben blijkbaar heel veel mensen de idee dat de overheid garant staat. Maar dat is niet het geval. De garantieregeling houdt in, dat de gegarandeerde bedragen betaald moeten worden door de overige banken.

Dus mocht het misgaan, dan kan door de gulle Wouter Bos de andere banken ook in financiële problemen komen. Met als gevolg dat de overheid weer gaat ingrijpen en de andere banken dus ook staatsbanken worden.

Volgens een bericht van de Rabobank heeft deze bank al vóór de zomer aandacht gevraagd voor het gevaar dat kleine zwakkere banken in Nederland grote spaarbedrag aantrekken met niet marktconforme, hoge rentes. Ook heeft de Rabobank er bij de toezichthouders (DNB, AFM.) op gewezen dat sommige buitenlandse garantie systemen niet waterdicht zijn. Maar desondanks heeft Wouter Bos toch besloten om de garantieregeling aan te passen. Waarschijnlijk wilde hij niet onderdoen voor zijn EU collega’s.

Maar daarentegen is de actie van Bos natuurlijk vanuit het oogpunt van politici heel logisch; met het geld van anderen kan men ten slotte alles doen.

3 REACTIES

 1. “Nu is algemeen bekend, dat politici alleskunners en alweters zijn, gezien het feit dat zonder gedegen opleiding zij alle ministeries onder hun hoede kunnen nemen”

  Zo was Hanja May Weggen ooit minister van verkeer en waterstaat, met als kwalificatie verpleegkundige met ooievaar…

  Daar betalen we met zijn allen vandaag de dag nog steeds de rekeningen voor. En zo zijn er meer.

 2. Dat ingrijpen van Bos verstoort de hele markt.
  Misschien was dat ook wel de bedoeling want door de bevoorrechte positie van de wanpresteerders ABN/Amro en Fortis kan hij nu de andere banken zoals Rabo, SNS en ING de nek omdraaien en zo ook daar invloed te krijgen.
  Waarom risico lopen bij deze banken als je nu bij een staatsbank zonder risico een ton kan wegzetten?
  ABN heeft al advertenties geplaatst waarin je geld kunt wegzetten voor 5.2% wat op dit moment natuurlijk geen enkele marktpartij (zie Icesave) kan waarmaken.
  ING, SNS en Rabo zouden een gerechtelijke procedure tegen de staat moeten aanspannen ivm oneerlijke concurrentie.

Comments are closed.