Terwijl het eigen vermogen aan het verdampen was en de subprime portefeuilles tot de ineenstorting van Bear Stearns leidden, stonden de regelaars van de Security and Exchange Commission (SEC) erbij en keken ernaar, volgens een rapport van Inspecteur Generaal van die SEC, David Kotz, op verzoek van Senator Charles Grassley. Een artikel op Bloomberg.com geeft een sprekend voorbeeld van de praktijk van het toezichthouden.

Toezichthouders alleen nalatig ?

Voor het werd gepubliceerd op 26 september verwijderde Kotz op verzoek van de Division of Trading and Markets, de toezichthouder van de investeringsbanken, 136 verwijzingen, waarvan vele memo’s van de SEC, vergaderingen en commentaren.
Een ongecensureerde versie van de 137 pagina’s tellende studie is te vinden op Grassley’s Web site op 26 september toont, dat handelaren van Bear Stearns prijsmodellen voor hypotheekaandelen, die zelden risico’s vermelden, gebruikten.

M.a.w. er werd stelselmatig en opzettelijk nagelaten risico-analyses te maken. En de regelaars stonden erbij, keken ernaar en misleidden het publiek.

Afschuiven van verantwoordelijkheid: Alleen de banken zijn schuldig

Je vraagt je af, wat Bos’ AFM en Wellinks Nederlandse Bank hebben zitten doen, toen de banken en verzekeraars zich volvraten met onbetrouwbare leningen en Fortis ABN-AmRo verschalkte.

Maar ook onze toezichthouders doen of hun neus bloedt, terwijl zij stelselmatig nalieten risico-analyses te maken. Ze gaan gewoon door met het “regelen” van de fiscale, monetaire en eigendomsverhoudingen in Nederland, terwijl ze op de EU-Buehne hun staatsbankmodel verkopen. Koste wat het kost.

3 REACTIES

 1. En ondertussen wordt het bedrijfsleven opgezadeld met gedrochten als Sarbanes-Oxley… Het kost wat, maar dan heb je ook niks. Het gaat puur om het creëren van een machtspositie, om de vrije markt tot slaaf van de staat te kunnen maken. En natuurlijk om boetes op te kunnen leggen; verkapte belastingheffing, ingegeven door de waan van het moment.

  Zie voor de aardigheid ook even Micha Kats artikel over de oprichting van de Duisenberg School of Disaster waar Maria van der Hoeven ook al weer 2,5 mio belastinggeld tegenaan gesmeten heeft.

  Of wat artikelen op dezelfde site over de Aanfluiting Financiële Markten, de totaal corrupte AFM.

  Zum Kotzen!

  SpyNose reageerde op deze reactie.

 2. @R. Hartman (NI):
  Ik begrijp uit je reactie, dat je bericht mede gericht is aan de Inspecteur Generaal van de SEC, David Kotz.
  Haute Finance = Dirty Laundry.
  Maar waar blijven de media Argus, Netwerk, NOVA, Radar, Zembla, P&W, Knevel & v.d. Brink en wie-ben-ik-nog-meer-vergeten?

Comments are closed.