Dat wil de invloedrijke Sunni klerikaal Sheikh Yusuf al-Qaradawi, die gebruik wil maken van de financiële crisis om de mosliminvloed te vergroten. Hij beweert dat het kapitalisme gebaseerd is op rente en papier en niet op goederen. Om die reden, zegt hij, is de islamitische economische filosofie beter.
 
Hij heeft kennelijk zijn eigen idee over economie, en van kapitalistische filosofie snapt hij dan ook niets.
Dat is de man niet kwalijk te nemen. Ook de westerse politici snappen niet waar ze het over hebben als ze het woord kapitalisme gebruiken. Zij voegen er vaak ook nog allerlei woorden aan toe zoals Amerikaans kapitalisme, Neo-kapitalisme, Westers kapitalisme, Sociaal Kapitalisme, enz., en maken daardoor nog onduidelijker waar ze het over hebben. In ieder geval proberen ze over te brengen dat het slecht is en de schuld voor alle kwalen. Terwijl het socialisme, communisme, fascisme hun ideaal is. Onder hun leiding uiteraard!

Het “Kapitalisme” is echter eenvoudig: “Kapitalisme als zodanig is een politiek-economisch systeem gebaseerd op de morele gedachtegang dat ieder mens recht heeft op zijn eigen leven en op de voortbrengselen van zijn arbeid.” Zie Woordenlijst van de Vrijspreker voor een iets uitgebreidere tekst.
Alle andere alternatieve economische systemen (dus met uitzondering van het kapitalisme) zeggen dus dat een mens NIET recht heeft opzijn eigen leven en de voortbrengselen van zijn arbeid.
Dit zeggen ze niet zo eerlijk rechtuit, ze draaien er om heen, maar dat is wel de essentie van hun systeem.

Bovendien zegt Quaradabi nog, bezitten wij alle rijkdom. Islamitische landen bezitten bijna alle olie en onze economische filosofie heeft niemand. Hij verduidelijkt niet hoe die islamitische economie verder werkt. Hij dringt er bij moslims op aan om van de huidige situatie gebruik te maken om “de overwinning te behalen”

Vanuit het kapitalisme zouden we hem willen adviseren:
Wel, Yusuf, ga je gang en doe je best. Zolang je geen geweld of fraude pleegt, willen we graag met je concurreren. We zien dan wel wie tot betere resultaten komt.

Dit artikel geschreven naar aanleiding van
 “Replace capitalism with Islamic financial system

12 REACTIES

 1. Het is hypocriet om af te geven op het kapitalisme als je er wel van eet. Of geven bijv. de oliesjeiks hun olie gratis weg? En hoeveel miljoenen moslims eten mee uit de westerse ruif?
  Zonder olie waren we waarschijnlijk nergens geweest of juist heel inventief en hadden reeds andere energiebronnen gevonden, maar waren de sjeiks slimmer en rijk geweest?

  R. Hartman (NI) reageerde op deze reactie.

 2. Hij heeft in ieder geval één punt: dat het crimineel is om waardevol papier waardeloos te maken door er ‘geld’ op te drukken… In Amerika is dat nog iets erger: de dollar is slechts een ‘schuldschein’, een ‘IOU’, een schuldbekentenis dus.

  Het is niet eens geld, want door iets met een dollar te betalen is de transactie niet afgerond. De huidige Amerikaanse economie is gebouwd op het verhandelen van schuldbekentenissen.

 3. @IIS: Bovendien was olie voor die sjeiks waardeloos totdat westers particulier initiatief, westerse technologie, ze waardevol maakte. Vervolgens werd die rijkdom geconfisqueerd…

 4. De man heeft groot gelijk, en zelfs de sharia staat dichter bij de vrije markt dan het huidige systeem.
  Het systeem van de islamieten is eigenlijk het kapitalisme, geen fiatgeld en geen rente op fiatgeld.

  Frits reageerde op deze reactie.

 5. Tot ver na de middeleeuwen was in Europa officieel ook een renteverbod, in ieder geval volgens de Katholieke Kerk. Protestanten hadden er aanzienlijk minder moeite mee. Uiteindelijk is men er maar vanaf gestapt, want dat systeem werkte niet en het verbod werd al eeuwen overtreden en de nieuwe protestantse landen (Republiek, Engeland) floreerden, terwijl de katholieke grootmacht Spanje aan rijkdom en macht inboette.
  De islam kent inderdaad officieel een renteverbod, maar omzeilt dit weer door een prijs te rekenen voor het lenen van geld. Hetzelfde in feite als rente met één nadelig gevolg. Die prijsafspraak is ongevoelig voor vraag en aanbod wisselingen.
  Deze in feite hypocriete oplossing heeft de islam ook toegepast op het verbod op prostitutie. Men sluit een tijdelijk huwelijk af, gaat met elkaar naar bed, waarna men onmiddellijk weer van elkaar scheidt.

 6. Deze in feite hypocriete oplossing heeft de islam ook toegepast op het verbod op prostitutie. Men sluit een tijdelijk huwelijk af, gaat met elkaar naar bed, waarna men onmiddellijk weer van elkaar scheidt.
  —————————————————————————–

  vreemd gaan met je eigen vrouw dus ?-:)

  Fred reageerde op deze reactie.

 7. @Anno: “vreemd gaan met je eigen vrouw dus ?-:)”

  Ja, maar dan zonder het spannende gevoel van écht vreemd gaan.

Comments are closed.