Vandaag is het 3 oktober, de dag waarop Leiden viert dat de stad ontzet werd door de Geuzen. Leiden verzette zich tegen de Spaanse overheersing, die geen ander geloof dan het rooms-katholieke geloof toestond. De Prins van Oranje (de echte) leidde de opstand tegen een belastingverhoging (de beruchte 10e penning) en voor vrijheid van godsdienst (en daarmee een stuk vrijheid van meningsuiting).
 
In 1572 koos Leiden de kant van de prins, waarna de stad belegerd werd door de Spanjaarden. Op 3 oktober 1574 werd Leiden bevrijd door de Geuzen. Samen met de eerdere bevrijdingen van Den Briel (1 april 1572) en Alkmaar (8 oktober 1573) zorgde de keuze van Leiden voor een soort domino-effect, waarbij de ene na de andere stad de kant van de prins koos.

 De bevrijding van de Nederlanden werd gevolgd door een periode van grote vrijheid, waarbij vele religieuze vluchtelingen naar Nederland trokken en de vrijhandel leidde tot grote welvaart, nu vooral bekend als de Gouden Eeuw. Onder de vluchtelingen bevonden zich ook “asielzoekers” uit Engeland. Zij woonden o.a. een tijdlang in Leiden en vertrokken later via Delfshaven naar de nieuwe wereld. In Amerika werden zij bekend als de Pelgrimfathers.

 Later zou deze grote mate van vrijheid nog als inspiratiebron dienen voor de grondwet van de net geboren United States of America. Tegen die tijd was de vrijheid onder het bewind van de regenten al weer aardig afgenomen.

 Vandaag de dag moet je je afvragen of we met steeds hogere belastingen, cartoonisten die van hun bed gelicht worden en steeds grotere beperkingen op onze vrijheden in het algemeen er nog wel reden is om deze dag te vieren. Dit zal mij er echter niet van weerhouden om straks na een bord hutspot me vol te laten lopen met bier, de leukste kermisattracties te bezoeken en uit m’n dak te gaan bij de diverse bandjes. Al was het alleen maar om het steeds verdere verlies van onze vrijheden even te vergeten.

QBackhuys

23 REACTIES

 1. “Op 3 oktober 1974 werd Leiden bevrijd door de Geuzen. ”

  Dus het belegerde Leiden heeft de eerste en tweede wereldoorlog meegemaakt, de Wallstreet-crash, de olie-crisis, de introductie van radio en televisie.. de bezetting van het Maagdenhuis en daarna pas werden ze door de Geuzen bevrijd. Het had dus niet zo’n hoge prioriteit begrijp ik.

 2. @Quintus Backhuys:

  Meen je dat ? Ik kan mij nog goed herinneren, dat Brielle op 1 april 1972 werd bevrijd.

  Wij woonden er toen net een jaar en het was enorm druk tijdens de bevrijding. Er waren vooral heel veel Rotterdammers komen kijken. Het geuzenschip voer de haven binnen en de poort werd geramd.

  Alva en de Spaanse soldaten waren er niet meer, maar nog wel een stel paters die ze door de straten hebben gevoerd. Ter afsluiting was er een grote braderie. Toen werd het pas echt feest.

  Wij wonen er inmiddels al lang niet meer, maar het schijnt dat de bevrijding van 1 april 1972 nog jaarlijks wordt gevierd in Den Briel.

  Dat de Geuzen daarna pas Leiden hebben aangedaan, lijkt me logisch. Leiden is een mooie stad, maar Brielle is mooier.

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 3. Waarom was het Leidens ontzet vol van tragiek en heroiek?
  Omdat de stad aan haar weersbarstigheid bijna ten onder ging.
  De pest en talloze doden door het toenemend gebrek aan voedsel maakte dat steeds meer burgers, gehoor gevend aan het egocentrisch recept, hevig protesteerden tegen het volgehouden isolationisme tegenover de Spanjaarden.
  Het werd zeer onmenselijk gevonden om het toenemend aantal stervenden voor lief te nemen, teneinde een koppig overheidsverzet tegen die Spanjolen te handhaven.
  Er werd voor een dialoog gepleit met die Spanjolen: die zou die mensenlevens van burgers kunnen redden.

  De pers klaagde over een onmenselijk beleid van de burgemeesters.
  Was die politiek de stervende burgers, ook kinderen, werkelijk waard?!

  Hmm…
  Waar doet dit mij aan denken?

 4. @Ron Paul Fan:
  Wie herkent zich in deze historische spiegel, meneer ‘fan’.
  Dat kunnen er meerderen zijn.
  Linksen, anti-Amerikanen, maar ook libertariers.

 5. Ik ben ook aan de lal geweest.

  Rrruzie met me weif, pijn in me hoof, me stem weg en de poeplap leeg.
  Veel oude bekenden tegengekomen die nu in diverse buitenlanden wonen/werken.
  Oftewel, het was weer mooi en de mist achter mijn ogen begint op te trekken.

  Bedenk dat we zonder de Spanjarden dus nooit zo’n leuk feessie zouden hebben.

  p.s.
  Hoeveel Burgemeesters waren er in die tijd in Leiden?

  Ron Paul Fan reageerde op deze reactie.

 6. @Quintus Backhuys:
  “Ik wel en ik spreek uit ervaring. Hij was bij ons in de buurt berucht. En ook mij heeft hij wel eens geprobeerd mee te lokken.”

  Dus jij woont in Leiden?
  Dit is nogal een beschuldiging. Ik kan trouwens niets terugvinden dat Bep van Klaveren een pedo zou zijn.

  Vertel eens Quintus… op welke leeftijd is jouw fascinatie voor pedofilie begonnen?

 7. 30 jaar geleden woonden wij in Rotterdam en de politie kwam onze ouders waarschuwen dat hij bekend was bij hen en dat we extra moesten uitkijken voor hem. Ik weet niet of hij ooit veroordeeld is. Ik weet alleen dat onze ouders een buurtwacht hadden en ons op het hart hadden gedrukt nooit met hem mee te gaan.

  Maar ik zal verder niets negatief meer over jullie “held” zeggen. Ik heb ten slotte geen harde bewijzen, maar ik vind het wel grappig dat mijn opmerking zoveel bij jullie losmaakt.

  Ron Paul Fan reageerde op deze reactie.
  Jan Egers [23] reageerde op deze reactie.

 8. @Quintus Backhuys:
  Over wie heb je het nu, Bep van Klaveren of Vrijspreker-Bep?

  Hoezo ‘held’? Ik heb niets met boksen dus ook niet met Bep van Klaveren.

 9. In mijn mistig narcisme trok ik de conclusie dat, zoals ik eerder begreep, Leidse QB een huidig en niet een voormalig stadgenoot beschuldigde van onwelriekende/moreel laakbare activiteiten.

  Alhoewel niet ongenegen tot lichtelijk kwade zaken in het algemeen en de liefde voor mijn kinderen onbegrensd is, gaat de fysieke integriteitaantasting van kinderen, op een enkele ‘corrigerende pets in extremis’ na, mij een paar stappen te ver.

  Of Bep van Klaveren een dergelijk persoon was weet ik niet maar betreur het dat QB blijkbaar een dergelijke ervaring heeft moeten meemaken.

  Zand over Bep!
  Zeg hallo tegen… uhhh… Ton

  Ron Paul Fan reageerde op deze reactie.

Comments are closed.