Er is een voodoopop in de handel gebracht met het beeld van Nicholas Sarkozy. Inclusief spelden die je er in kunt steken.

Mag je zoiets toelaten? Sarkozy wil de verkoop Verbieden. 
 
Er zijn veel mensen die geloven in bovennatuurlijke krachten. Onder hen zijn er ook die geloven dat voodoopoppen een wens in vervulling kunnen brengen. Het meest bekend is de wens dat de afgebeelde persoon iets naars overkomt of doodgaat.

 Vooropgesteld kan worden dat het verspreiden van zoiets op zijn minst onfatsoenlijk is. Al zullen er ook personen zijn die het als een grote onschuldige grap zien.

 Nu wil Sarkozy de verkoop van die poppen verbieden! Dat betekent dan toch dat hijzelf er wel een waarde aan hecht? Of gelooft dat het onheil kan brengen? Of zich beledigd voelt? Of denkt hij dat het slecht is voor zijn streven om president van de EU te worden? Anders zou hij zich er toch niets van aantrekken? 

Door de huidige formele wetten zou het misschien wel mogelijk zijn de verkoop te verbieden en de verkopers aan te spreken op grond van “belediging of van bedreigd voelen”. In een vrije maatschappij zou poppetjes verkopen door rechters niet als een bedreiging gezien worden.

4 REACTIES

  1. Als iemand hem (aantoonbaar!) schade berokkent dan mag hij wat mij betreft die persoon of personen aanklagen. Simpel toch?

  2. Het lijkt mij dat hij het kan laten verbieden op grond van portretrecht.

    Wat trouwens een interessen discussie is natuurlijk. De status van portrechtrecht in een libertarische samenleving.

  3. Portretrecht is natuurlijk iets idioots, bedoeld om bepaalde beroepsgroepen van voordeeltjes te voorzien.

Comments are closed.