De politici hebben deze week weer grote successen behaald. Het vijfde doel uit het Communistisch Manifest van Karl Marx is verwezenlijkt: Centralisatie van het krediet in handen van de staat.
 
Via een tussenstap van 49 % heeft de Nederlandse staat nu voor 16,8 miljard euro het Nederlandse deel van Fortis plus ABN/Amro gekocht. Waar ze dat geld zo vlug vandaan halen, heb ik nog niet begrepen, al heb ik een flauw vermoeden. Was er op Prinsjesdag al niet een tekort op de begroting?
Maar ja, die nationalisatie is maar “tijdelijk”‘. Whatever that means!

Enkele dagen geleden waarschuwden we in het artikel “Karl Marx’s wederopstanding” al op deze ontwikkeling. Het blijkt steeds meer uit te komen! Binnen 5 dagen was de oplossing van de overheid al geen oplossing meer en kwam er een nieuwe oplossing.

Vooral interessant is de reactie van Kim bij dit artikel, die we daarom hier nog eens volledig voor u afdrukken:

Uit het communistisch manifest hebben we deze 10 punten:

Voor de meest ontwikkelde landen zullen evenwel de volgende maatregelen vrijwel algemeen toepassing kunnen vinden:

1. Onteigening van de grondeigendom en gebruik van de grondrente voor staatsuitgaven. (check, is realiteit)
2. Sterk progressieve belastingen. (check, is realiteit)
3. Afschaffing van het erfrecht.(Check gedeeltelijk, dmv successierecht)
4. Verbeurdverklaring van de eigendom van alle emigranten en rebellen. (Wordt aan gewerkt)
5. Centralisatie van het krediet in handen van de staat door middel van een nationale bank met staatskapitaal en uitsluitend monopolie. (Check, in progress)
6. Centralisatie van het transportwezen in handen van de staat. (Check, OV plus wegennet is overheid)
7. Uitbreiding van het aantal nationale fabrieken, productie-instrumenten; ontginning en verbetering van de landerijen volgens een gemeenschappelijk plan.(Check gedeeltelijk)
8. Gelijke arbeidsplicht voor allen, vorming van industriële legers, vooral voor de landbouw.(Check, hoewel industriële legers niet meer noodzakelijk zijn)
9. Vereniging van het landbouw- en industriebedrijf, aansturen op de geleidelijke opheffing van het verschil tussen stad en land.(Check)
10. Openbare en kosteloze opvoeding van alle kinderen. Opheffing van de fabrieksarbeid door kinderen in zijn huidige vorm. Aansluiting van de opvoeding bij de materiële productie, enz. (Check)

Mijn conclusie: de 10 punten van Marx en Engels zijn gewoon vrijwel volledig bewaarheid geworden. En wie beweert nu nog dat wij in een kapitalistische samenleving zouden wonen????
(zie het manifest op http://www.vonk.org/klassiekers/marx-engels/1848/manifest/manif2.htm )

39 REACTIES

  1. Iedereen is ier nu schijnbaar boos, en roept dat men de zaak maar had moeten laten klpanne. En wat dan? Hebben de wijze heren zich al eens afgevraagd als je geen bankrekening hebt? Oh, u had u geld bij de rabo, dus jou treft niets? Hebben jou klanten, werkgever, bedrijven waar jij diensten afneemt, etc ook niet iets bij de Fortis en ABN?

    Feit is dat daarna het gehele betalingsverkeer van ons allemaal gestopt was voor onbepaalde tijd. Betalen bij de bakker, supermarkt, etc was gewoonweg niet mogelijk voor zeer veel van ons, zo niet allen.

    Ik vind deze redding in hoofdlijnen eens uitstekende zaak. Zakenbanken, hypotheekverstrekkers, etc hoeven ze niet te redden. Maar het is juist in een Klassiek Liberale samenleving de taak van de staat om ons te behoeden bij rampen. Dit was er potentieel eentje geweest als de staat niet ingegrepen had.

    Mensen die denken dat het ineenstorten van Fortis een ramp was, geweest beseffen niet wat de effecten zijn van het niet hebben van een bankrekening. En zomaar even elders een nieuwe opnenen is zo makkelijk nog niet qua omzetten, lopende garanties, etc. Binnen een paar maanden is dat wel op orde, maar binnen die paar maanden is de economie al in puin geraakt.

    Andre reageerde op deze reactie.

  2. @Armin:

    Dat laatste klopt als een bus, voor zover ik dat kan vaststellen.

    Dat eerste waag ik te betwijfelen. Tenzij je het uiteindelijke (eind)product van de beweging waar deze reddingsactie een onderdeel van is (socialisme) als wenselijk beschouwt..

  3. @Armin:

    Ik denk dat je niet helemaal door hebt wat het uitendelijke gevolg zal zijn van deze ogenschijnlijk slimme reddingsactie. Morgenvroeg om 8 uur verschijnt er een artikeltje over.

    Deze non-oplossing is niets anders dan het verschuiven van het probleem in de toekomst. Onrendabele bedrijven moeten failliet gaan, ongeacht wat de gevolgen zijn.

    Armin reageerde op deze reactie.

  4. men kan niet zeggen dat ik hier niet steeds gewaarschuwd heb, dit zat er aan te komen allemaal , al langer , in Thailand gaan banken gewoon fialliet zoal dat hoort………

  5. @Andre: Absoluut. Onrendabel bedrijven moet bankroet gaan. Maar wat is een onrendabel bedrijf? Neem ABN-AMRO. Dat is opgekocht door Fortis, maakt winste zou dan enkel tenonder gaan omdat het moederbedrijf zijn zaakjes niet op orde had.

    Of je nu de zaak laat klappen, de waardevolle inboedel doorverkoopt aan een derde, of de zaak voor het klappen snel opkoopt maakt dan geheel niet uit.

    In de tussentijd voorkom je wel een bankcrash die ook de reeele economie zal treffen enkel omdat ruim 6 miljoen mensen en bedrijven in Nederland voor een aantal maanden geen zaken kunnen doen.

    Zoals ik al schreef, is er een verschil tussen een stelsel van slechte leningen/hypotheekobligaties/etc gaan redden, en het redden van het elementaire betaalsysteem van betaal- en spaarrekeningen. Dat eerste is een slechte zaak, dat laatste een is uitstekende zaak.

  6. @Andre NI:

    die Trabant is er al ! nl de van overheidswege en de milieu hesbollah veel geprezen Toyota Prius ! vanwege de milieu normen. misschien mogen we ook in de argo of citroen c1?

  7. Het is even nodig. Het is even misgegaan met het kapitaal. De staat doet dit om te zorgen dat we straks nog brood kunnen kopen en een bakker het nog voor de kopers kan bakken zodat de staat de btw vangt zodat na stabilisatie de banken weer privaat kunnen, en iedereen weer kan lachen.

Comments are closed.