Ik heb altijd het idee gehad dat dankzij de overheid Nederlandse/Westerse banken niet om konden vallen maar Fortis heeft precies een klein weekje nodig gehad om die illusie te torpederen.

Hoe kon zulks toch gebeuren terwijl de overheid ons tientallen jaren lang heeft voorgehouden dat banken hier zo stabiel zijn als de rots van Gibraltar omdat de staat via regelgeving op de molecuul en talloze toezichthoudende instanties er strikt op toeziet dat banken geen al te riskante dingen doen.

Bij ons bewaken de Nederlandsche Bank, de ECB, de AFM, het ministerie van Financiën, het ministerie van Economische zaken en nog wat schimmige instanties waar ik zo niet op kan komen de bankboel en al dat getoezicht zou dan moeten garanderen dat banken niet om kunnen vallen en ieders spaargeld veilig blijft.

De illusie van ambtenaren die denken dat de overheid bij machte is om de werking van de vrije markt te beheersen en te verbeteren dus en die illusie is in de Week van Fortis in een keer de nek omgedraaid. Het vertrouwen in Fortis was opeens weg en spelers op de vrije markt (spaarders) trokken massaal hun geld weg en andere spelers (de banken) durfden Fortis geen geld meer te lenen zodat het heel snel einde oefening was.

Kortom, niet tegen te houden natuurlijke marktwerking terwijl alle jarenlange miljardenverslindende gereguleer en toezichthouderij de ondergang van Fortis met nog geen seconde hebben kunnen vertragen.

Die overheidsbemoeienis heeft naast de tienduizenden klerken bij de toezichthoudende instanties ook hele volkstammen ICT-ers (waaronder ik) van de straat gehouden die alle gewenste rapportages richting de staat moesten inpassen in de software van de banken. Dat heeft tientallen miljarden gekost of opgebracht, net van welke kant je het bekijkt. En nu breken nog goudere tijden aan voor ons ICT-ers omdat de staat plotseling over een eigen grootbank beschikt waar politici en ambtenaren gegarandeerd hun laagste regellusten op gaan botvieren en dat belooft heel veel regelegeving en oneindig geld.

Leve de staat.

6 REACTIES

 1. Welkom terug Wladi!
  Ik heb je gemist bij het ‘jammerlijk’ overlijden van Relus ter Beek 😉

  Artikel is zoals gewoonlijk weer de spijker op de kop.

 2. Deze crisis is door overheidsingrijpen ontstaan en ze proberen hem door overheidsingrijpen op te lossen. Door de garantieregeling en de overheids inflatie ligt het bijna al het vermogen van de mensen bij de banken, het spaargeld wordt door de overheid(via andere banken) gegarandeerd en men moet wel bij een bank sparen, omdat anders het vermogen door inflatie wordt aangetast.

  Mensen zijn dus door de overheid, voor hun vermogen dus volledig afhankelijk van een groep banken.

  De enorme groei van de bankensector is dus door de overheid veroorzaakt, Banken zijn ernorm dominant in onze economie geworden en zijn te groot om door de overheid te laten omvallen. Ook kregen ze een centrale bank(ooit gehoort van een centrale supermarkt?), die hen (nood)krediet kan verstrekken.

  Doordat banken altijd worden gered, gingen ze ernorme risico’s nemen bij het uitlenen van geld. Ze hebben van de overheid ook het voorrecht gekregen om meer geld uit te lenen dan ze kas hebben, frauderen dus en dat is ook het monopolie op geldcreatie(kroes?) Leningen werden verstrekt tegen een rente die in een vrije markt nooit tot stand was gekomen. En iedereen zonder een inkomen kon een hypotheek krijgen. Dat ging fout en banken gingen failliet …….en werden gered! Statsteun lokt dus staatsteun uit en we zijn nog steeds niet verlost van de dictatuur door bankiers!
  IIS reageerde op deze reactie.

 3. @sem:

  ….Mensen zijn dus door de overheid, voor hun vermogen dus volledig afhankelijk van een groep banken….

  We zijn afhankelijk van meer zelfs;

  De Dow Jones won maandag in het laatste handelsuur opeens 500 punten. Volgens handelaren is het beruchte Amerikaanse Plunge Protection Team in de markt gestapt. De Dow herstelde wonderbaarlijk van een recordverlies.

  Plunge
  Het Plunge Protection Team , PPT, is wel erkend door de Amerikaanse overheid, maar er hangt een schimmige sfeer overheen. Het bestaan is nooit helemaal duidelijk geworden.

  Markten ondersteunen
  Het PPT investeert met geld van de Amerikaanse overheid in de markten, om tot een eerlijk verloop van de markten te komen. “Het is gewoon ondersteuning van markt’, aldus een tevreden Amsterdamse handelaar maandagavond laat. ‘Elke tik was een koop in het laatste uur.” Plunge Proctetion betekent in gewoon Nederlands: het voorkomen van een grote val.

  10.000
  De Dow Jones zakte maandag voor het eerst in lange tijd tot ruim onder de 10.000 punten met een dieptepunt op 9555, een record-verlies van 800 punten. Later vond dus opeens het wonderbaarlijke herstel met 500 punten plaats, tot boven de 10.000, zonder noemenswaardig nieuw nieuws. De Dow Jones sloot af op 9955,50 een verlies van 3,5%. Nadat eerder op de dag een verlies van bijna 8% op de borden had gestaan.

  Bron: RTLZ

 4. Welkom terug, Wladi !
  Natuurlijk, alle “zelfstandige” registeraccountants en fiscalisten danken hun brood ook aan de staat, behalve Leo Verhoef.

  Overigens had je in de tijd, dat je overheidssoftware maakt, heel wat nuttiger werk kunnen doen. Het hele overheidscircuit is en blijft een heel groot grijs staatscircus.

Comments are closed.