Als argument voor de hulp aan bedrijven die failliet dreigen te gaan, wordt vaak genoemd dat die bedrijven zo groot zijn dat het een ” economisch belang” is dat ze geholpen worden. Dat betekent: “geholpen door de belastingbetaler”. En kleinere bedrijven laten we maar gewoon kapot gaan!

Dit is op zijn minst discriminatie! Maar vooral immoreel!
Dit facet en meer belicht Ron Paul in zijn artikel: “Too Big to Fail”

8 REACTIES

  1. Ik ben ervan overtuigd dat als men dan zonodig met geld moet smijten, dit geld beter naar de consument gesmeten had kunne worden, dat had de economie een flinke zet gegeven. Het is dat wel een sigaar uit eigen doos, maar dat is nog altijd weter dan dat alle sigaren uit onze dozen in zwarte gaten verdwijnen zoals nu gebeurt.

  2. “To big to fail” geeft nog maar eens aan dat groot niet gelijk staat aan beter. Integendeel; er is geen enkele economisch belang mee gediend om dit soort instellingen overeind te houden.
    Beter een korte chaotische periode van banksluitingen, faillisementen. oninbare te goeden, etc dan jaren (of waarschijnlijker; deccenia) lang je krom moeten werken om de schulden terug te betalen.
    Allebei pijnlijke situaties maar het tweede scenario gaat de gewone burger nog veel meer kosten!
    In de toekomst sta je óf geen banken toe die je eigen BNP overstijgen óf je pas het financieele systeem zo aan (goudstandaard) dat het niet meer mogelijk is dat een bankfailure de hele economie ontwricht.
    Banken moeten weer dienstverleners worden en geld moet weer verdiend worden in de reeële economie.

  3. Wat ik me afvraag is wanneer een organisatie nou te groot is om te falen. Kan mijn lokale bakker ook aanspraak maken op deze fondsen of al die cafe’s waarin sinds kort niet meer gerookt mag worden?

  4. We leven nu is een corporatistisch systeem: dat betekent socialistisch is voor grote bedrijven en vakbonden. Door veel regulering en hoge belastingen, kunnen grote bedrijven hun positie op de markt handhaven en wordt het voor kleine en nieuwe bedrijven moeilijk gemaakt om een positie in de markt te veroveren. Door gebrek aan competitie worden die grote bedrijven log en bureaucratisch en worden de prijzen hoog gehouden, dit is dus ook slecht voor de consument.

    We hebben niet meer, maar minder regels nodig, zodat er ook kleine en lokale banken kunnen onstaan en kunnen concurreren met de grootbanken. De eigenaar van zo’n bank staat veel dichter bij het personeel en de klanten. Het geld wat spaarders inbrengen kan uitgeleend worden aan lokale ondernemers en zo weten de spaarders ook waar hun geld naartoe gaat en het is goed voor de lokale economie. Dit geldt niet alleen voor de bancaire sector, maar bedrijfstakken. De overheid moet gedecentraliseerd worden, zodat mensen meer invloed hebben op wat er in hun regio gebeurt.

    Een ander voordeel aan kleine bedrijven is, dat zij snellen kunnen veranderen en innoveren dat grote bedrijven, omdat beslissingen sneller worden gemaakt

  5. Normen en Waarden staan gelukkig nog hoog in het vaandel bij de regering; dat is weer een hele geruststelling!!!

Comments are closed.