Gisteren in De Pers: ‘Minima hebben recht op flatscreen-tv’. Dat stelt de Groningse SP-wethouder Peter Verschuren (Sociale Zaken). De vergoeding die minima in de stad Groningen krijgen wanneer hun oude televisie kapot gaat is daarom verhoogd van 170 naar 450 euro. De propaganda moet natuurlijk wel de doelgroep kunnen blijven bereiken.

De lokale VVD protesteert. Internetfora stromen vol boze reacties. PVV-Kamerlid Fritsma stelt Kamervragen aan staatssecretaris Aboutaleb in de stijl van zijn partij: ‘Hoe legt u deze belachelijke gift uit aan hardwerkende Nederlanders die vaak lang moeten sparen om een flatscreen-tv te kopen of zich dit zelfs niet kunnen permitteren?’

Het blijkt echter dat Groningen een tikje ‘achter loopt’. Havanna aan de Waal en Bloemendaal bijvoorbeeld hebben al langer riante regelingen voor de minima. Een tweedehandsje op Marktplaats of zo wordt niet vergoed; nee, het moet een nieuwe zijn, “duurzaam en met garantie”.

‘Een tv is een noodzakelijk iets’, zegt Bas Disseldorp, stafmedewerker van de sociale dienst van vijf gemeenten, waaronder Heemstede en Bloemendaal. Ook in deze gemeenten mogen mensen op bijstandsniveau een toestel van maximaal 450 euro aanschaffen. Disseldorp: ‘Er is allerlei jurisprudentie waarin is vastgesteld dat een televisie een noodzakelijk goed is.’

Ik dacht dat eerste levensbehoeften onder het lage BTW tarief dienden te vallen…

Maar stel je voor dat er bevolkingsgroepen zonder TV zouden zijn. Dan wordt het toch veel te moeilijk om de dagelijkse hersenspoelingen te distribueren? En dan helemaal de minima, nog wel; het grote aquarium van links. Een bewijs dat de oude TV defect was wordt meestal niet eens verlangd. Dus zo kun je nog eens iets nieuws aanschaffen, op kosten van een ander, en zet je de oude op de slaapkamer.

Den Haag doet het anders. Daar kan men een lening afsluiten voor uitgaven die ‘even niet uitkomen’. De aflossing wordt dan in termijnen ingehouden op de uitkering. Een heel wat beter systeem, dat in ieder geval niet uitnodigt tot fraude.

Bron: De Pers

13 REACTIES

 1. De linkspartijen zorgen weer goed voor hun stemvee, hoewel de bijstandtrekkers die 450 euro beter kunnen besteden aan een cursus die hen helpt werk te vinden. Als hun oude tv kapot is dan hebben zij tijd zat voor die cursus.

  Deze tv-affaire bewijst (mede) dat de bijstand vooral een hangmat is voor lieden die graag een rielekst leventje willen.

 2. @Hub Jongen: “Zeker voor mensen die naar hun werk moeten rijden.”
  Dat zie je helemaal verkeerd Hub. Wie werkt kan per OV reizen of anders in de buurt van zijn werk gaan wonen. Juist wie actief solliciteert moet flexibel en dus mobiel zijn want je kan niet voor elk sollicitatiegesprek opnieuw gaan verhuizen. Dus juist WW-ers en bijstandstrekkers moeten een auto krijgen.

  Ferdi reageerde op deze reactie.

 3. Mijn tv staat haast nooit aan, tenzij er een of andere film op de campingzender komt die ik heel misschien nog wel wil kijken. Het Journaal om op de hoogte te blijven van het nieuws? Hahaha, laat me niet lachen, ik blijf wel bij het iets genuanceerder Nu.nl.

 4. Krankzinnig voorstel van die linkse Groningers, daar zijn velen het over eens.
  Vele niet-libertariers b.v.
  Hoogland schreef er weer een mooi verhaaltje over in de Telegraaf.
  En dat in een tijd waar gewone televisietoestellen spotgoedkoop zijn.
  En er vele ook spotgoedkoop op de tweedehandsmarkt te koop zijn.
  Laat die Groningers dat eens gaan beseffen: de vrije kapitalistische markt heeft het voor de minima mogelijk gemaakt zeer goedkope t.v.’s aan te schaffen.
  Maar daar zijn die linksen NOOIT dankbaar voor.
  Maar wel Sinterklaas spelen met nog fraaiere vrije markt producten, op kosten van de belastingbetaler.
  Moeten wij nu ook al verplicht solidair zijn met niet-flat-screen-bezitters?
  Echt, dat linkse denken verbaast mij keer op keer.
  Het went nooit.

  En NOOIT heb ik Lodewijk de Waal ook maar enig krediet gegeven of op wat voor manier gesteund. Wordt hij nu commissaris met veto-bevoegdheid bij ING!
  Net parasieten: eerst afknijpen en uitzuigen, vervolgens overnemen.

  R. Hartman (NI) reageerde op deze reactie.

 5. @Student Ambtenarenlogica (Hoog EQ): “Wie werkt kan per OV reizen of anders in de buurt van zijn werk gaan wonen.”

  Was het allemaal maar zo gemakkelijk.

  Ik woon in een regio waar weinig werkgelegenheid is, heb werk in een betere regio en wil dus wonen waar ik werk (ben starter).

  -Forenzen met auto: te duur, veel files, veel reistijd.
  -Forenzen met OV: nog meer reistijd, zo nu en dan stakingen.
  -Verhuizen naar sociale huur: te lange wachtrijen.
  -Verhuizen naar particuliere huur: te duur door overheidsbemoeienis woningmarkt.
  -Verhuizen naar koop: te duur door overheidsbemoeienis woningmarkt.

  Als bijstandtrekker had ik WEL in de buurt van mijn werk kunnen wonen. Geholpen door huurtoeslag en nu ook met gratis tv.

  Waarom werk ik nog?

 6. “‘Een tv is een noodzakelijk iets’, zegt Bas Disseldorp

  hmm toch vreemd dan dat ik al 3 jaar zonder dit ‘noodzakelijke goed’ overleef, misschien moet ik maar eens subsidie gaan vragen voor een onderzoek naar de effecten van het langdurig overleven zonder ‘noodzakelijke’ goed

  Sowieso klinkt dit erg achterhaald, als je minima met een bijstandsuitkering aan het werk wilt helpen moet je ze juist geen TV geven, eerder een computer met internet aansluiting dan kunnen ze tenminste naar werk zoeken, ipv op de bank hangen en naar koffietijd kijken.

  R. Hartman (NI) reageerde op deze reactie.

 7. En ik maar denken dat veel minima, juist als eersten, de flatscreen’s naar binnensleepten. De grootste luidsprekers, de dikste PC’s, etc.

 8. Televisies gaan niet snel meer kapot. Daarom is het tarief ook verhoogd.
  En het werd eens tijd dat de SP eens meer materialistisch word. De meeste arme mensen blijven verstoken van gadgets, en SP’s kijken vaak naar te oude tv’s die jijzelf niet eens in je design living wilt hebben, ik althans.

  SP’ers mogen ook gerust eens iets positiefs zeggen over Bentley’s.
  De meeste SP’ers hebben een VW Polo van een jaar of 8 oud. De andere SP’ers gaan vaak met de fiets of collectief in een oude VW transporter.
  Tijd voor hun om eens vaker binnen te stappen bij de BMW dealer.

Comments are closed.