De overheid heeft net 16,8 + 4 Mrd euro betaald aan het redden van Fortis/ABN.
U hebt daardoor 1/16.000.000.000 aandeel in Fortis voor 1250.- euro gekregen.

Voelt u zich nu rijker of armer?

Bekijk de resultaten
Laden ... Laden ...

24 REACTIES

 1. @Saartje:

  Precies. Daarom heb ik ook voor “anders” gestemd. Het uitkeren en beheersen van de betaling van 1250 Euro gaat immers gepaard met een ambtelijke overhead die uitsluitend deze groep dient.

  De moreel juiste oplossing zou zijn geweest dat ze de “reddingsactie” niet hadden ondernomen. Waarom is het wél mogelijk dat Woutertje “LOI” Bos en mede-misdadigers MIJN centen “investeren” in iets waarvan de marktprijs NUL was (geen HOND wenste die faillete hap op te kopen), terwijl het voor mij NIET mogelijk is om over het geld van klojo Bos te beschikken om daar “iets leuks” mee te doen ?

  We bevinden ons op een glijdende schaal neerwaarts richting de soosjalistiese “heilstaat” (of beter: Sieg Heil-staat). Dit gaat eindigen in een drama zoals ook geschetst door Hayek. Laten we dus e.e.a. bespoedigen en met z’n allen al ons geld van de banken halen.

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.
  Bep reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen:
  Zwitserse Franken.
  Japanse Yen.

  In het matras mag ook.

  Nadeel van geld opnemen (en niet uitgeven) is dat het deflationair werkt: het verkleint de hoeveelheid geld in omloop. Dit uiteraard in het kader van (hyper)inflatie als middel om het financiële- en (dus ook) het politieke systeem op de knieën te krijgen.

  Andre reageerde op deze reactie.

 3. @Andre:

  Andre,

  Ik wil even bezwaar aantekenen.

  Met de Leidse Onderwijs Instellingen is niks mis, zelfs niet wanneer ons aller Wouter daar een cursus heeft weten te vervolmaken.

 4. @Andre:

  Natuurlijk oppassen dat de overheid je huis niet confisqueert voor het onderbrengen van daklozen. We gaan linksom en vergeet derhalve wat je de afgelopen tien jaar hebt geleerd.

  Beter is je geld nu onder te brengen bij een (tijdelijke?) nationale bank….ABN-AMRO is een leuk alternatief…maar ook hier geldt LINKSOM DENKEN!! dat betekent dat de overheid je tegoeden kan bevriezen. Maar een failliet is erger.
  Geld thuis bewaren kan, maar doe het veilig en lul er in vredesnaam met niemand, maar dan ook met niemand over. Wel een brandwerende koffer of kluis kopen. Ook uitkijken dat je onderweg naar huis niet overvallen wordt. Bank en security medewerkers zouden zomaar iemand getipt kunnen hebben
  IIS reageerde op deze reactie.

 5. @IIS:

  Trouwens, men kan plannen of puzzelen of plakken of schuiven of lijmen of zoeken of proberen of hopen of met de schouders trekken of eigenwijs roepen “het valt allemaal wel mee” of proberen te vluchten in valuta’s en goud of geld veilig willen stellen of denken dat het wel overwaait of roepen dat het je niet zal treffen….Men kan alles proberen, denken of roepen maar men kan wel inpakken want we zullen allemaal als schapen over de kling worden gejaagd….doe alvast uw wollen jas maar uit!

 6. Met geld kan je ook leuke dingen doen, maar dan glijden we allemaal weer te veel naar links, shit! Of kan het ook gewoon humaan zijn? Te humaan!? Nee laat maar, ik slaap liever rustig…net als alle andere mensen die erg bang en angstig zijn geworden door al het oorlogzuchtige terroristentuig! Het is gewoon goed dat overheden over ons en over de banken waken. Gamaarlekkerslapenerisnietsaandehandinhetland.

  http://nl.youtube.com/watch?v=HnGj9sKfLls

 7. Anders: ik voel me genaaid (door een kudde olifanten).
  Die 1250 uitgekeerd krijgen is natuurlijk een foute optie; die had moeten zijn: Ik had liever die 1250 euro gewoon mogen houden. Maar gezien de rekensom vermoed ik dat het bij mij afgeperste bedrag in deze een veelvoud van die 1250 is…

  Overigens las ik vorige week dat de staat voor 4 miljard 49% van de aandelen Fortis had gekocht. Waarom kost de resterende 51% een week later ineens 16,8 miljard, in plaats van 4,16 miljard? Is ABNAMRO nog 12,7 miljard waard?

  En wie heeft Bos toestemming gegeven deze zakkenvullende mismanagers met mijn geld uit te kopen? Heeft het soms hiermee te maken? Of hiermee?
  Johnny reageerde op deze reactie.

 8. @R. Hartman (NI): Ja, bijzonder boekhouden, nietwaar? de 2 links laten zien wat ik ook sterk vermoed: er speelt zoveel meer op de achtergrond dat wij niet mogen weten. Het wordt hier geen contrôlemaatschappij, dat is het al!
  Om het probleem op te lossen: eerst bankgarantie geven voor alle spaarders in NL, vervolgens langzaam de nepzooi afbouwen en tot werkelijke waarde terugkeren, dat is infra, huizen, goederen, fabrieken, scholen enzovoort.
  BTW: Neelie gisteren horen vertellen dat EU nieuwe regels gaat opstellen, maar daar op wacht tot de nieuwe USA regels bekend zijn? Weer de oren naar dat bommenland laten hangen? WAT ZIT DAAR ACHTER? Tenslotte is de EU de minst zwakke economie, zeg men……dus zou je eerder andersom verwachten. Mijn voorspelling: USA gaat geheel onderuit, EU krijgt zware klappen, maar gaat USA “helpen” om er weer bovenop te komen. Helaas zal dat het wel het Barossoplan of Blairplan worden, zitten we van de regen in de donderstorm.

  IIS reageerde op deze reactie.

 9. Misschien is het handig als men een poll houdt, dat men ook dingen vraagt die waar zijn.

  De NLse staat had voor 4 miljard aandelen in de Fortis Holding gekocht. Nu heeft ze van die holding het NLse deel opgekocht voor 16,9 miljard. Wij hebben nu

  1) Nog die oorspronkelijke aandelen in de Fortis Holding. Dwz, dat is niet gehele duidelijk, want wellicht is dat afgegeven samen met de tweede koop. Uberhaupt is de zaak daarna onduidelijk, want de Fortis Holding wordt nu deels verkocht, deels afgeslankt en deels weer opgenomen in een ander bedrijf.
  Zie ook:

  http://www.nrc.nl/economie/fortis/article2010729.ece/Deal_Fortis_en_BNP_Paribas_rond

  2) 100% aandelen in het ABN-AMRO deel dat Fortis ooit kocht, Fortis NL bank en Fortis NL verzekeringen (oude AMEV).

  Men heeft dus van die 16,9 miljard géén aandelen Fortis Holding gekocht. De rekensom van 1250 is dus onjuist en de vraag daarmee niet correct.

  Zie ook nog:

  http://www.nrc.nl/economie/article2009326.ece/Acht_vragen_over_nationalisatie_Fortis

  (ene-laatste vraag)

  Een betere vraag was:

  Voor 1,35 per persoon per maand zijn 6 miljoen rekeningen behoed van de ondergang. Vind U dit een goede zaak?

  A) Ja, immers 1,35 is niet veel
  B) Nee, bankieren is al zo duur
  C) Ik krijg liever 1,35 per maand cash
  D) Ik wil juist recessie! Dus gewoon laten klappen …

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 10. @Armin:
  “De rekensom van 1250 ..”
  Er wordt voor deze operatie door de staat toch 16,8 Mrd. euro betaald nadat men daarvoor al 4 Mrd had betaald? Of dat nu voor de holding of voor een onderdeel is, dat is inderdaad: ” Uberhaupt is de zaak daarna onduidelijk”. Maar onbelangrijk waaraan het precies betaald is, het moet kennelijk toch op tafel komen.

  “…zijn 6 miljoen rekeningen behoed van de ondergang….”
  Dat lijkt op de korte termijn juist. Wat de gevolgen voor de langere termijn zijn, is nog te bezien. De kans is groot dat door aangewakkerde inflatie al die 6 miljoen rekeningen wel met 1,35 euro per maand in waarde zullen dalen.

  Armin reageerde op deze reactie.

 11. @Johnny:

  Ik was ooit eens straalbezopen (Berenburg) met een vriend van mij de kroeg uitgelopen richting ijs. We konden beiden nog net de schaatsen onder binden en moesten nog een paar kilometer schaatsen terug naar huis. We vlogen onder bruggen door langs wakken in het pikkedonker. Bij het schaatsen lag ik een beetje voor, maar maakte me zorgen over mijn vriend die achter bleef en die ik al een paar keer overeind had geholpen…ik draaide me iets om te zien of hij al wat had ingehaald en mits ik kijk vliegt hij me voorbij met een rotgang…ik schrok en viel. Mij vriend schaatste rustig door zonder om te kijken en liet mij gewoon liggen. Uiteindelijk moest ik kruipend naar huis, want ik kon niet overeind komen op mijn dubbelgeslagen schaatsen en ben voor het huis het dijkje omhoog gekropen waar mijn vriendin mij boos oppikte en naar huis bracht.

  Dit verhaal doet me sterk denken aan de EU die zich altijd vreselijk druk maakt om Amerika en niet ziet dat Amerikanen geen ruk geven om de Europeanen. De Amerikanen zijn absoluut niet bezig met ons, waarom wij eigenlijk wel met hen??
  Johnny reageerde op deze reactie.
  Armin reageerde op deze reactie.

 12. @IIS: Precies. En als het op bommen gooien aan komt geef ik geen cent voor europa, het kan de machthebbers daar geen moer schelen dat er doden vallen, zelfs niet als het hun eigen mensen zijn, in twintouwers of Irak, Afghanistan, Vietnam, ja dat ook, toen ging het al zo.

 13. @Hub Jongen: Hub, jij stelde dat men 1250 aan Fortis Holding koopt. Dat is driewerf onjuist. Enerzijds omdat men slechts 4 miljard in de Fortis Holding stopte (en wellicht dus minder), anderzijds omdat die 16,9 dus stukkenz ijn die nu juist uit de klauwen van de Fortis Holding gekocht zijn en daarmee een onafhankelijk bedrijf zonder de negatieve balast (want die zit immers enkel daar) van de Holding worden. Ten derde omdat het dus geen 1250 is, maar 1250 minus de waarde van de aandelen en aangekochte delen.

  De rentelasten van minder dan 1,35 per maand zijn een spotgoedkope prijs om het Nederlandse betaalstelsel te behoeden van ondergang.

  Aangewakkerde inflatie lijkt me een non-issue. Enerzijds omdat 20 miljard op een BNP van 450 geen effect heeft. Anderzijds omdat de effecten op de reeele economie als 6 miljoen bedrijven en ondernemers wen paar maanden geen of onvolledig zaken kunnen doen, in de orde van toentallze miljarden zal liggen. Schijnbaar besef je niet, hoe ernstig de situatie was! Of Fortis Holding klapt, ABN-AMRO klapt, etc is erg maar wellicht best acceptabel en beter op lange termijn. Maar het klappen van 6 miljoen bankrekeningen niet. Tenslotte, de rotte appel zat/zit in de mand van Fortis Holding, niet bij de spaar, betaal en verzekertak. De markt had dat deel op lange termijn best gered, maar wel pas op lange termijn.

  Zoals vaker gezegd: men ageert hier tegen muggen, terwijl de olifanten voorbij mogen lopen. De kosten van deze actie zijn een non-issue vgl met de andere aspecten. Denk aan het terechte bericht vandaag betreft de concurentiepositie van ABN tov de Rabo etc. Of hoeveel banen verloren gaan door de integratie van Fortis NL en ABN-AMRO. Dat zijn effecten die de beurs van jouw en mij veel meer zullen treffen, dan die 1,35 rente per maand.

Comments are closed.