Ik volg het economische nieuws op de voet en wat mij telkens opvalt zijn al die talloze geheimzinnige indicatoren die van alle kanten op ons afkomen en die door allerlei beursanalisten gebruikt worden om de economische toekomst te voorspellen en die van doorslaggevende invloed blijken te zijn op de beurshandel.Beleggers leven in een onzekere wereld en zijn altijd op zoek naar (schijn)zekerheden en indicatoren en analisten leveren die.

Zo hebben we het aantal verkochte woningen per maand, de in aanbouw genomen huizen, de inkoopmanagers index die boven de 50 moet staan en waar we meerdere van hebben (Chicago, de hele US, Duitsland, Den Helder Noord en zo). Dan zijn er de nieuw aangevraagde uitkeringen,  de bestaande uitkeringen, het aantal werklozen buiten de agrarische sector, de detailhandelsverkopen, het aantal verkochte automobielen, de groothandelsverkopen en de bedrijfvoorraden van augustus en nog heel veel meer.

Dit zouden allemaal aanwijzingen zijn die volgens analisten iets zeggen over de toekomstige ontwikkelingen van zaken zoals inflatie, werkgelegenheid, koers van de dollar, prijs van olie en andere grondstoffen en wat nog meer en dat aangegeven met een nauwkeurigheid van tienden en soms honderdsten van een procent.

Ik heb zo ook mijn twijfels over de nauwkeurigheid van die indexen:  deze cijfers zijn opgebouwd uit honderdduizenden zo niet miljoenen onderliggende getallen die ieder een flinke meetfout bevatten zodat ik mij afvraag wat die nauwkeurige op de tiende/honderdste procent wel waard is. Los daarvan is het de vraag wat zo’n indicator zegt over de toekomst en dat is volgens mij helemaal niets.

Het aantal verkochte auto’s van deze maand bijvoorbeeld kan helemaal niks voorspellen over de autoverkopen van de volgende maand, die kunnen zomaar hoger of lager uitvallen. Dit soort getallen kan op zijn best een trend uit het verleden aantonen, meer niet.

De maatstaf om zo’n indicator te beoordelen is niet zozeer de afwijking ten opzichte van het verleden maar meer ten opzichte van de “verwachting van analisten”, dus als de detailhandelsverkopen ergens met bijvoorbeeld 0,4% zijn toegenomen ten opzichte van de vorige maand (wat heel erg mooi lijkt) dan is die 0,4% toename ten opzichte van de vorige maand niet zo zeer wat van belang is voor de beurs maar juist de afwijking ten opzichte van de voorspelling van de analisten. Als de analisten een stijging van 0,5% hadden verwacht dan stort de beurs direct in omdat het cijfer dan 0,1% tegen valt.

Ik vraag mij toch af waar die analistenverwachtingen op zijn gebaseerd, hoe kunnen zij dat weten en dan nog wel met zo’n microprecisie. Beschikken deze beursanalisten dan over een geheime bron van kennis die voor de gewone niet-beursanalytische sterveling ontoegankelijk is en hebben zij hiervoor doorgeleerd of is het meer een gave die men erft ?

Ik heb zo mijn twijfels, want zij die het echte weten  zijn allang binnen en liggen op het eigen tropische eiland temidden van een weelde aan rijpe negerinnen en zijn niet ijverig bezig bij een baas voor een burgerlijk modaaltje.

Zij weten het niet en zij kunnen dit niet weten zodat al die indicatoren en voorspellingen doodgewoon de hedendaagse vogelingewanden zijn waaruit de bijbehorende charlatans de toekomst zeggen te kunnen voorspellen.

 

8 REACTIES

 1. Ik snap die onzin en microprecisie ook al niet. Ooit las ik een boek over Warren Buffett, een niet onverdienstelijk belegger. Die baseert zich inderdaad op andere gegevens dan de ‘Amersfoortse Kei Meting’ en dergelijke hekserij.

  En het ‘mooiste’ is (bepaald niet); al die imitatie Warren Buffetts in gemeentedienst hebben de door hen beheerde centen op Icesave ook nog eens geleend. Dus huiseigenaren, zet je maar schrap bij de volgende OZB aanslag. Kans dat de brokkenmakers ontslagen worden is nul. Dan is er nog een klein lichtpunt: http://www.telegraaf.nl/binnenland/2214985/__Kredietcrisis_drukt_ozb-aanslag__.html?p=3,1

 2. Een beursvoorspeller dient om te beginnen zelf stinkrijk te zijn, wat is zijn voorspelling immers waard als hij zijn geld niet zet waar zijn mond is? In de plaats daarvan zijn beursvoorspellers veelal loontrekkende bedienden.
  Need I say more?

  ricardoc reageerde op deze reactie.

 3. @BUD: Ik ben geen beurs voorspeller en daarom ook niet stinkend rijk. Wat ik wel weet is dat de beurs in stand wordt gehouden door de regering en dat het niet heel veel meer kan zakken en daarna op zeker gaat stijgen tot de volgend crash er(gepland)is. Koop aandelen als deze zwaar worden ondergewaardeerd word en verkoop ze als de juiste waarde wordt vertegenwoordigd en /of speculeer zoals de rijke jongens in de micro stijgingen/ dalingen. Ik voor zie een stijging vlak na aanstellen Amerikaanse marionet.

  Na het zuur komt het bitter

 4. Het is net zoiets als de beurscrisis van nu vergelijken met die van 1929.
  Appels met peren mijnsinziens

  In 1929, was het bankenaandeel in de financiele economie misschien 10% van wat het nu is.
  Vandaag de dag wordt er bij geen financiele transactie meer verricht zonder tussenkomst van banken.

  In 1929, was 90% cash. salarissen werden contant uitbetaald geld zat constant in de economie (inplaats van in een geldautomaat) eigenlijk ging alles toen contant “boter bij de vis”
  De banken van toen waren wel goed voor beleggingen en beursnoteringen
  Dus de crisis van 1929 was eigenlijk meer een aandelen crisis waardoor er ook flinke inflatie werd veroorzaakt.

 5. Beleggingstip: Cash America International, CSH, de grootste pawn shop keten in de VS. Die arme Amerikaantjes ruilen strak en masse al hun juwelen en Plasma schermen in tegen een paar dollar om brood te kopen!
  http://www.cnbc.com/id/27182582
  Gezien al die foute aandelen zijn velen sowieso al aan de whisky gegaan, maar met het er in gaan kan goed geld worden verdiend.
  De World Whisky Index liet een fraai rendement zien van 26,2 procent over het afgelopen jaar. Gerrit Zalm opende vorig jaar lachend deze vrolijk makende Index.
  http://www.hetvrijevolk.com...

 6. Joe 6 Pack & Joe the Plumber ………
  zitten in een New Yorks buurtcafe aan de bar, plotseling knalt de deur open, Hillary Clinton met een papagaai op haar schouder, ze heeft duidelijk al wat op.
  Enfin, ze loopt naar de beide Joe’s toe en zegt:”” wie raad wat voor een vogel ik op mijn schouder heb zitten mag met mij naar bed vanavond, Bill is er toch niet”.
  Zegt Joe de Plumber:” eh……..volgens mij is het een duif !”
  Zegt Hillary:”” die reken ik ook goed!”

  moraal van dit verhaal:
  iedere vraag kan ook een antwoord zijn
  ieder antwoord hoeft niet het juiste te zijn zonder dat het fout is

  wat heeft dit met de de crisis te maken nu?
  vandaag is het 18 oktober en 24 oktober komt er aan, 24 0ktober 1926 brak de grote crisis in de VS uit.
  Papagaaien praten elkaar en ons na , grote mensen ook vaak, en als iedereen nu zegt jonge,jonge wat een crisis wordt het crisis, als iedereen zegt, o.k. lastig maar dit gaat weer over, dan gaat het weer over.

Comments are closed.