De een zijn dood is de ander zijn brood. Veel van wat er door de financiële crisis komt bovendrijven, roept vragen op over de rechtmatigheid van allerlei zaken er gebeurt zijn. Rechtzaken en processen doemen voor ons op. Voer voor juristen. 
 
De Volkskrant van vandaag heeft een artikel: “Fortis wil staat laten opdraaien voor claims
“Het is de schuld van premier Balkenende, minister Bos van Financiën en centrale bankpresident Wellink dat alle Fortis-aandelen nagenoeg waardeloos zijn geworden”.

Voor de Ondernemingskamer dient een zaak van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) tegen Fortis. De VEB wil een onderzoek naar mogelijk wanbeleid van Fortis en de rol van Nederland bij de redding van de bank.

Andere recente persberichten zeggen:
–“Bos dreigt IJsland voor de rechter te slepen”.
–Belgen willen een proces tegen Wouter Bos vanwege handelen met voorwetenschap
–RABO protesteert tegen de oneerlijke concurrentie van de overheid.

Dit werkt ook het ontstaan van geruchten en halve waarheden in de hand. Zoals een gerucht dat er een proces tegen Nout Wellink komt omdat hij spaarders niet tijdig gewaarschuwd heeft voor de Icesave. Hij wist immers dat het fout zou gaan terwijl de spaarders nog altijd op de garantie van De Nederlandse Bank vertrouwden.
Zulke geruchten kunnen ontstaan doordat misschien iemand ergens gezegd heeft dat Welling vervolgd zou moeten worden. Twee stappen verder is het dan al zover dat hij vervolgd wordt.
Het is dus belangrijk om niet alles zo maar voor waarheid aan te nemen.

Maar een feit is dat er nog veel boven water kan komen en dat er zich wel mogelijkheden voor zullen doen om ook de rol van overheid en politici op rechtmatigheid door de rechter te laten onderzoeken.
Of dat helpt om meer mensen meer inzicht te geven in de rol van de overheid blijft nog de vraag. De meeste mensen onthouden maar een zeer korte tijd en kijken alleen maar naar het brandje dat een politicus gisteren zo goed geblust heeft. Dat diezelfde politicus eerder heeft geholpen de brand aan te steken, begrijpen ze niet of zijn ze al lang vergeten. Zeker als ze zelf (korte termijn) voordeel van die brand hebben gehad.

5 REACTIES

 1. @Scrutinizer:
  Goede, interessante link.
  Daaruit blijkt nogal duidelijk dat er ook door de Belgische regering dingen gedaan zijn die helemaal niet mochten.

  Is er kans dat zoiets nu in de doofpot wordt gestopt?

 2. Intussen wordt er ook een boekje open gedaan over het optreden van kameraad Bos. Te lezen op HVV.
  Deze socialist is zeer waarschijnlijk veel te gretig geweest.
  Wat kenmerkend is voor socialisten : zodra zij een misstand bespeuren is dat voor hen een signaal de eigen invloed middels staatsdwang fors te versterken. Dat er wellicht ook oplossingen bestaan zonder hun bemoeizucht, past niet hun wensdromen.

 3. Nu is er ook al ruzie tussen Wouter Bos en de Commissaris van de Koningin Noord Holland. NOS: 06:59 01 November 2008 :

  “Noord-Holland en minister Bos zijn in een hard conflict geraakt over de tegoeden bij Landsbanki in IJsland. Noord-Holland wil zelf zijn geld terughalen, maar Bos verbiedt dat.

  Bos zei dat de spaarders voorgaan, maar dat het kabinet ook voor de provincie opkomt.
  Borghouts zei dat hij daar nog niets van gemerkt heeft. Noord-Holland heeft 78 miljoen euro ondergebracht in IJsland.”

  Politici onder elkaar!

  hugovanreijen reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen:
  Er is vermoedelijk veel geld verdwenen. Het zal de Nederlandse belastingbetaler zijn, die het geld voor een groot deel moet ophoesten.
  hugo van reijen

Comments are closed.