Nu blijkt dat provincies en gemeenten voor ongeveer 250 miljoen euro bij de “verkeerde” banken hebben ondergebracht en daardoor waarschijnlijk naar hun centen kunnen fluiten, vindt Wouter Bos van Financiën dat het geld van provincies en gemeenten maar door hem moeten worden beheerd.
De voorzitters van de Statenfracties van VVD en PvdA in Noord-Holland zijn boos op Wouter Bos vanwege zijn kritiek op de provincies. Volgens hen heeft Noord-Holland zich keurig aan de regels gehouden bij het onderbrengen van miljoenen bij buitenlandse banken.
PvdA’er Tjeerd Talsma zegt dat de provincie alles in overleg heeft gedaan met de Nederlandse Bank en het Rijk.
“Een half jaar geleden is er al geïnformeerd of het allemaal wel in orde was. Toen is de provincie verzekerd dat er niets aan de hand was. Achteraf blijkt dat het toen wel degelijk informatie was dat het niet klopte.”
Volgens de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er sprake van een falend toezicht. Uiteraard is Wouter Bos het hier niet mee eens.
Hij stelde dat de Nederlandse bank waarschijnlijk verkeerd is voorgelicht door de IJslandse toezichthouder over de kredietwaardigheid van de IJslandse banken.
“Dat kan leiden tot een rechtszaak, want zo kunnen we niet werken”, zei Bos gisteren in Brussel, voorafgaand aan een EU-top over de internationale financiële crisis.
Volgens Bos gaat het binnen de Europese Unie goed met de contacten tussen de toezichthouders op de banken.
(Maar wat heeft toezichthouden voor zin als op grond van Europese regels de Nederlandse Bank een bankvergunning niet mag weigeren en zoals een woordvoerder van de Nederlandse bank bevestigde, dat op het moment dat de Nederlandse bank wilde ingrijpen bij de IJslandse Internetspaarbank dit niet mogelijk was, doordat de DNB gebonden was door wet- en regelgeving.)
De toezichthouder maakte in mei een afspraak met moederbedrijf Landsbanki van Icesave dat de bank in het eerste jaar maximaal 500 miljoen euro Nederlands spaargeld mocht aantrekken.
In juni bleek dat Icesave die afspraak al in de eerste maand had overschreden. Toen DNB Icesave hierop aansprak, lieten de IJslanders in september weten dat ze zich niet gebonden voelden aan de afspraken.
Waarom heeft de toezichthouder de provincies niet ingelicht over deze gang van zaken?
Kunt u zich nog herinneren dat Bos een Balkenende “de burger” verzekerden dat de kredietcrisis aan Nederland voorbij zou gaan!
Nu stelt minister Bos dat de financiële crisis ook de economie zal raken. “We hebben daar al rekening mee gehouden”, volgens hem.
Waar zij rekening mee gehouden hebben weet ik niet, want hij vervolgt: “Of het nog erger wordt, moeten we afwachten.”
Om een herhaling van de financiële crisis te voorkomen, kijkt Bos vooral naar de Verenigde Staten. “De grote vraag is vooral of het Amerikaanse volk het anders wil”, zei de minister.
Hij doelde op een sterkere overheidsrol bij het toezicht op de financiële sector. “Ik hoop dat de bankensector ook zelf conclusies trekt. Anders doen wij dat voor hen.”
Bovendien wil Bos meer belang geven aan het International Monetair Fonds (IMF). Die moet leidender worden in de wereld.
Is dit een opzetje naar een wereldregering of om bij een toekomstige crisis de zwartepiet aan het IMF te kunnen toespelen?
(bron: de media)
Er klopt weinig of niks van dat hele “toezicht”. Uit dit verhaal lijkt afgeleid te kunnen worden, dat afspraken tussen DNB en de buitenlandse banken dank zij EU-regelgeving sowieso niet behoeven te worden nagekomen en dat inbreuken niet behoeven te worden gemeld, zelfs niet aan belanghebbenden.
“Oprollen of oprotten dat ’toezicht’ dus”, zou je zeggen. Maar, wat zegt Bos:
“Ik hoop dat de bankensector ook zelf conclusies trekt. Anders doen wij dat voor hen.”
M.a.w. Hij eist van de dief, dat hij zich onthoud van diefstal en anders komt er meer van hetzelfde, nl. falend EU/DNB-toezicht.
Dat Gemeenten en Provincies daar niet blij mee zijn is geen vraag, maar een absolute zekerheid.
Gestolen (belasting)geld gedijt niet (altijd).
Je kunt het ook zo zien:
Elk jaar de gemeentelijke belastingen duurder maken voor de gewone burger, is diefstal.
Nu worden de gemeenten zelf bestolen, en gaan we dat weer door berekenen naar die burger ?
Persoonlijk denk ik van wel.
Dit noem ik geen falen meer, maar puur wanbeleid, om te kotsen.
Het is toch te gek voor woorden dat die lui hier elke keer weer mee
wegkomen.
Wanneer word de gemiddelde burger wakker, ik denk het nooit.
De ambtenaren die dit geriskeerd hebben helemaal geen reden om
op Wouter Bos hun gal te spuwen, zijn ze zelf bang voor ontslag ?
Waarom hebben ze niet hun eigen spaarcenten in Ijsland op de bank
gezet, dan weten ze precies wat er nu bij de burgers speeld.
We zien allemaal wel wat de zgn. ambtenaartjes er van bakken, reden temeer om niet meer te gaan STEMMEN op dat soort lui.
Is de Belastingdienst van tevoren wel op de hoogte gebracht dat er, dankzij de gemeenten het afgetroggelde zuurverdiende geld van de burger in het buitenland op de bank stond ?
Dit is een ernstig Delict.
Walgelijk en beschamend.
Komen ze volgend jaar weer in aanmerking voor salaris verhoging ?
eens te meer word weer duidelijk in wat voor soort democratie wij hier leven……een schijndemocratie.
Je betaalt je scheel aan belastingen in dit klote land, hier heb ik op zich geen problemen mits het geld besteedt word aan zaken die ik als burger belangrijk vind, maar dus niet het geld wegzetten op een of andere vage k*t bank waarvan al lang bekend was dat het niet helemaal zuivere koek was/is.
Comments are closed.