De overheid staat voor veel mensen synoniem voor zekerheid. En die mensen hebben natuurlijk gelijk, de overheid geeft een aantal zekerheden. Als je dingen door de overheid laat verzorgen weet je namelijk minimaal twee dingen zeker: het wordt te duur, en de resultaten zijn belabberd.

Bekijk de oorlog in Afghanistan. ‘Onze jongens’ zitten daar tegen torenhoge kosten. En elke paar maanden krijgen we weer te horen dat de kosten ‘onverwacht’ toch weer een stuk hoger zijn. Resultaat is er niet of nauwelijks, tenzij je een enorm gestegen opium-productie in Afghanistan als succes wilt beschouwen, maar er zijn slechts weinig mensen die nou juist daar om staan te juichen.

Of zie een Noord-Zuidlijn, waarvan de kosten al meer dan verdubbeld zijn, en de oplevering vorig jaar had moeten plaatsvinden. Voor zekerheden moet je duidelijk bij de overheid zijn: je bent verzekerd van een mislukking. In het zelfde kader hebben we nu de OV-chipkaart, de betuwelijn en ongetwijfeld binnenkort ook de kilometerheffing.

De vraag is nu natuurlijk actueel hoe de overheid met een investering van bijna twintig miljard ABN/Amro c.q. Fortis naar het hiernamaals gaat helpen. Je hebt geen kristallen bol nodig om dit te kunnen voorspellen.

Allereerst zullen er natuurlijk een aantal partijgenoten/ambtenaren van Wouter Bos via deze nationalisatie buiten de Balkenende-norm (die norm is al een mislukking in zichzelf, wat dan wel weer passend is bij de naamgever van deze norm) kunnen vallen. En laten we eerlijk zijn, niemand zal zo’n bank beter kunnen leiden dan een PvdA-ambtenaar, met in zijn kielzog een clubje lieden van andere partijen. Er valt immers weer het één en ander te (her-) verdelen, en dan staan mensen met een partijlidmaatschapskaart altijd vooraan. Die ambtenaren mogen de bank uiteraard leiden tegen betaling van marktconforme tarieven, want de markt is dan wel de bron van alle kwaad, het is tevens het ideale maatstaf om ambtenaren/partijgenoten meer te mogen betalen.

Toevallig is het niet helemaal toevallig dat het nou altijd mensen zijn met een bepaalde partijlidmaatschapskaart die op dat soort functies terecht komen. Net zoals gemeenteambtenaren altijd enorm mazzel hebben als zij toevallig de mooiste bouwkavels per loting toegewezen krijgen, maar dat geheel terzijde.

De volgende stap is natuurlijk dat blijkt dat budgetten ontoereikend zijn. Dat is natuurlijk niet de schuld van de betreffende partijgenoten, nee, dat is de schuld van de markt. Of van het slechte weer, de klimaatverandering, de ozonlaag, de internationale ontwikkelingen of de EU. En dan gaat het standaard overheidsbeleid van start. Want als veel geld niet genoeg is, dan geef je gewoon héél veel geld, en mochten de partijgenoten daar niet genoeg aan hebben, dan is de oplossing om héél veel geld plus een beetje meer te doneren. Zo werkt het in overheidsland, waarmee we zowaar weer een zekerheid hebben gevonden die de overheid kan bieden: bij een slechte prestatie zul je beloond worden door de overheid, dat is zeker. En hoe slechter de prestatie, hoe hoger de beloning.

Want ook dat is weer een zekerheidje: een ambtenaar zal alles doen wat in zijn mogelijkheid ligt om budgetten te overschrijden. Dat lijkt vreemd, maar de logica is vrij eenvoudig, een ambtenaar die binnen budget blijft zal het volgende jaar minder geld krijgen, hij die te veel spendeert krijgt het jaar er op extra geld.

Terug naar de Ambtenaren Bank Nederland / Amro en Fortis. Wat zou Wouter Bos nu bedacht hebben toen hij de miljarden investeerde? Er zijn tientallen banken in Nederland actief, laat staan wereldwijd. In zo’n competitief veld vallen er wel eens spelers om, dat hoort zo in een vrije samenleving. Maar zou hij nu daadwerkelijk denken dat zo’n bank, wiens reputatie ondertussen al meer dan beschadigd is, daadwerkelijk kan overleven onder leiding van de overheid? Hij moet zich toch beseffen dat zoiets maar op één manier kan: door aan het staatsinfuus te liggen. Met goedkope staatsleningen, belastingvoordeeltjes, etcetera. Zodat belastinggeld niet alleen gebruikt wordt om een niet-levensvatbaar bedrijf overeind te houden, maar tevens om wel gezonde bedrijven mee te beconcurreren.

Uiteindelijk zal dit avontuur van Wouter Bos gewoon een hoop geld kosten. Waarna hij uiteraard wel weer een leuk commissariaat zal kunnen bemachtigen, bij de ABN/Amro bank wellicht, mocht hij die tegen die tijd weer tegen een te lage prijs hebben verkocht. Zo kan Wouter er ook nog wat aan verdienen. Want ook dat is weer een overheids-zekerheid: de veroorzakers van alle ellende komen overal ongeschonden mee weg.

8 REACTIES

  1. <quote>dat is de schuld van de markt. Of van het slechte weer, de klimaatverandering, de ozonlaag, de internationale ontwikkelingen of de EU.

    Je vergeet de stand van de maan te noemen.
    Een heel belangrijke factor in het overschrijden van overheidsbudgetten…
    Kim reageerde op deze reactie.

  2. De nederlandse bank gaat 50 miljard overbruggingskrediet beschikbaar stellen aan Fortis en ABN Amro. Dus we (lees: belastingbetalers) zitten er inmiddels al niet meer voor 4 of 16,8 miljard in maar voor het luttele bedrag van 66,8 miljard.

    Hub Jongen reageerde op deze reactie.

  3. @Galaxy:
    Je hebt helemaal gelijk, de stand van de maan is een belangrijke factor. Net zoals dat domme volk dat de dingen maar niet wil begrijpen, terwijl men toch echt alles doet in het landsbelang…

  4. @Ron:
    Ja!. Bij deze berichten moet ik altijd denken dat zij “zo maar” 50 of 70 miljard euro (belastinggeld) op tafel toveren, terwijl ze maandenlang zitten te emmeren of zwakke groepen er een tientje bij kunnen krijgen.

    Waarmee ik natuurlijk niet pleit voor tientjes uitdelen, maar alleen op die tegenstelling wil wijzen.

  5. Propaganda speelt ook een grote rol. Zo las ik van de week in De Pers n.a.v. de kredietcrisis weer het volgende: “Toch hoeft lang niet iedereen zich zorgen te maken, stelt hoogleraar Wilthagen gerust: ‘Doordat de arbeidsmarkt onderhuids krap blijft, zal de werkloosheid in sectoren als onderwijs, de zorg en de overheid niet toenemen’.“.

    Gloeiende gloeiende… onderwijs en zorg zijn overheid. En overheid kost alleen maar. “Werkgelegenheid” in de overheidssectoren belast de werkenden nog zwaarder, want zij moeten het belastinggeld opbrengen waaruit deze “werkgelegenheid” betaald wordt. Er is geen enkele reden om onderwijs en zorg bij de overheid te laten, maar het zijn voor megalomanen natuurlijk onweerstaanbare instrumenten tot propaganda en tuttelzucht.

    Dat heet dan hoogleraar, ook in staatsdienst, ongetwijfeld. Voor vele schapen wordt zo de ‘zekerheid’ die de overheid biedt nog eens onderstreept. Totdat de private sector bezwijkt onder deze loden last…

    In zekere zin is deze crisis een duidelijk symptoom van dat bezwijken, en het communisme ziet dan ook meteen zijn kans schoon. Hebben de socialisten toch nog hun zin gekregen. Kan iemand Bos & co. alsjeblieft voor een (echte) rechter brengen?

    Vermoedelijk is de Balkenbende de meest criminele ‘regering’ die Nederland ooit gehad heeft, in ieder geval sinds de Oranjes hun opiumhandel moesten stopzetten. Hoewel in Afghanistan de papaver bloeit als zelden tevoren. Zitten we daarom misschien nog in die contreien? In ieder geval niet om die oorlog te winnen, daar zijn vriend en vijand het inmiddels wel over eens.

  6. Heeft men al uitgezocht hoever we allemaal diep, diep in de stront zitten? Of zijn er nog mensen die geloven dat dit ooit nog eens weer goed komt? Er zouden vele artikelen aan moeten worden geweid om duidelijk te maken hoe diep we in de stront zitten. Hier ongeschonden uitkomen kan men wel vergeten, als dit probleem op een zakelijke, nuchtere en duidelijk manier zal worden opgelost dan zal er een andere en vooral pijnlijke koers uitgezet moeten worden.
    Maar daar willen de overheden in de EU en oorlogsstaat Amerika niet naar toe. Maar net als een terminale patiënt die niet dood wil zal de hakbijl diep gaan vallen en het tegenstribbelen moeten staken.
    Geld is achterhaald, dus geen reden om daar nog langer over te praten. De huizenbezitter kan zich voorbereiden op huisuitzetting. De gaarkeukens komen over een aantal jaren op iedere straathoek te staan. Het leger en de staat zal bezit van ons nemen en ons als kuddes opdrijven….de mens zal geen mens meer zijn, maar een beest.
    Ondenkbaar? Belachelijk? Sciencefiction? We zullen zien.

    R. Hartman (NI) reageerde op deze reactie.

  7. @IIS: “De huizenbezitter kan zich voorbereiden op huisuitzetting.”

    Hoezo? Ik weet dat het steeds gekker wordt in dit land, maar waarom zou een huizenbezitter zich op uitzetting moeten voorbereiden? Of bedoel je een hypotheekbezitter, waarbij de bank het huis dus (deels) bezit?

    IIS reageerde op deze reactie.

  8. @R. Hartman (NI):

    Huurschuld, hypotheekschuld, overige schulden en wat voor schulden nog meer of niet meer bij je geld kunnen. Het zullen verschillende reden kunnen zijn waarom iemand uit zijn huis wordt geknikkerd. Als banken massaal omvallen of op slot gaan dan zal er totale chaos uitbreken en of men daardoor half NL uit hun huis zal zetten? Dus?…De banken mogen gewoon niet omvallen en zal men dat met alle middelen proberen dit te voorkomen, precies zoals nu gebeurd. Maar hoelang zal men banken (tijdelijk?) kunnen nationaliseren of ondersteunen of met kunst en vliegwerk overeind kunnen houden om te voorkomen dat ze vallen en er een domino-effect ontstaat? We horen en zien nog niet voor de helft hoe erg het hele bankwezen er voor staat en daarmee ook wij zelf. De huidige situatie is gewoon niet meer te vergelijken met eerdere economische problemen….Dit is geen kattenpis of gatenkaas…dit is very deep deep shit met mucho mucho promblemo. Wie van ons heeft ooit eerder in zijn persoonlijke leven soortgelijke bancaire problemen meegemaakt en zeker op dit niveau? Waarschijnlijk maar bitter weinig mensen en daarom kunnen de meesten van ons ook niet weten wat ons te wachten staat….Uiteindelijk kennen de meesten van ons alleen maar prosperity, halleluja en hosanna en….la dolce vita.

Comments are closed.