In Engeland hebben 31.000 particulieren voetbalploeg Ebbsfleet United gekocht. Dit jaar won Ebbsfleet de F.A. Trophy in Wembley Stadium tegen Torquay United. Will Brooks, een 37 jarige ex-copywriter, begon vorig jaar de website My Football Club. Op de site kunnen mensen geld inleggen om een voetbalploeg te kopen waarna de kopers over iedere beslissing mogen stemmen. Op de eerste dag kwam er al meer dan 400.000 euro binnen. 

In februari van dit jaar stemden de leden voor een overname van Ebbsfleet United, een kleine onsuccesvolle club in Zuid Oost Engeland, voor iets minder dan 1 miljoen euro. Ieder lid van My Football Club betaalt jaarlijks ongeveer 60 euro. De club werkt op het principe van 1 persoon, 1 stem voor iedere beslissing, klein of groot. Ebbsfleet kwam op de voorpagina’s van de Britse pers toen leden stemden voor verkoop van John Akinde, een getalenteerde jonge aanvaller, voor circa 250.000 euro.

De website herbergt nu video hoogtepunten, forums en een gekozen bestuur dat elkaar treft via internet telefoongesprekken op Skype. Hoewel de leden de mogelijkheid hebben om iedere week het team samen te stellen, maken er maar weinig mensen gebruik van en laten ze het aan de coach over. Sinds Ebbsfleet overgenomen is, scoorden ze het beste resultaat in hun 116 jarige bestaan.

De geschiedenis van Ebbsfleet is een mooi voorbeeld van libertarisme. Mensen die uit liefde voor voetbal en het spel vrijwillig geld bijdragen, een club kopen en hier daadwerkelijk invloed hebben. In feite zou de hele voetbal- of sportwereld zo moeten zijn. Geen verplichte en afgedwongen belastinggelden naar arrogante multinationalclubs of in de zakken van wethouders maar Power to the people ! Sponsoring van het bedrijfsleven blijft uiteraard welkom. Het zodoende uitgespaarde subsidiegeld kan linea recta terug naar de burgers die daarmee ZELF kunnen bepalen wat ze met hun geld doen.

5 REACTIES

 1. Wat een goed initiatief. Dit verhoogt de competitie binnen het voetbal. Nu geld het motto “Survival of the fittest” des te meer.

  Dit is ook goed voor Nederland, steeds meer mensen beginnen te klagen over bijvoorbeeld Vitesse, de club die steeds meer kost. Als dat particulier was, was het allang weggeweest. (of succesvol(ler))

 2. @beek [2]:

  Nee Beek dat heb je fout. Als je als Libertarier vrijwillig deel neemt aan zo’n organisatie dan ga je ook akkoord met de aldaar geldende regels. Als je het niet met hun regels eens bent dan wordt je natuurlijk geen lid.

  En als er te veel beslissingen worden genomen waar je niet achter staat dan kun je altijd nog je aandeel verkopen, en een andere club zoeken.

  Ofwel, perfect voorbeeld van Libertarisme.

  beek [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Roy [3]:

  De kopers komen uit 72 landen, en hebben een meerderheidsbelang gekocht.
  Er schijnt nog een begrotingstekort van 1 miljoen euro te zijn.
  Grote en belangrijke sponsor is Eurostar ( voor het stadion b.v.), een miljarden subsidiespons, voor de broodnodige randvoorwaarden.
  Kortom, als het project mislukt kan men altijd zeggen dat het dan ook niet 100% libertarisch was.
  Het is wel een goed alternatief voor subsidie, dat lijkt me wel.

Comments are closed.