De grote macht van Amerika loopt naar zijn einde. Zelfs al hebben ze het grootste wapenarsenaal van de wereld, de guerrilla in Irak en Afghanistan kunnen ze na vele jaren vechten, tienduizenden doden, en veel verloren miljarden dollars nog steeds niet winnen. 
 
Prof Andrew Bacevich, Vietnam veteraan en gepensioneerd kolonel gaf een lezing aan de Boston University over zijn recent boek: “The Limits of Power, The end of American Exceptionalism.”

 Er wordt door veel Amerikanen gesteld dat ze niets liever willen dan gewoon met gelaten te worden. Maar in werkelijkheid hebben ze steeds gestreefd naar expansie.  Eerst door uitbreiding naar het westen totdat ze de zee bereikt hadden, daarna door een soort kolonialisme en meer recent door een beleid van de dienst uitmaken op de wereld.  

Maar omstreeks de Vietnam tijd begon het al fout te gaan. Grote handelsbalanstekorten, supergroeiende verplichtingen, inflappende besparingen en energie-afhankelijkheid zijn tekenen aan de wand.
En daarnaast de grote snelle opkomst van de Aziatische economische grootmachten zoals China en India.

 De pogingen om de wereld, in het bijzonder de islamitische wereld, te hervormen naar westers model, zijn een grote kostbare flop aan het worden.
De nieuwe president zal daar niet veel aan veranderen. John McCain bewondert de Irak-oorlog als een overwinning, en Obama wil meer en harder optreden in Afghanistan. Beide kandidaten zien de wereldwijde strijd tegen terrorisme als een kernpunt van Amerikaans beleid.

Bacevich stelt dat de hele doctrine van “preventive war” blijkt te falen en dat er andere wegen gezocht moeten worden. 

We zijn benieuwd wat de nieuwe president gaat brengen. Veel vertrouwen hebben we niet in die “big government” strebers. 

Volledig verhaal: The Grand Illusion of American Power 

21 REACTIES

 1. “As Bacevich says, Bush always confused strategy with ideology.”

  Waar de combinatie van mateloze hoogmoed en geestelijke en morele leegte in dit geval al niet toe leiden:

  “Militarily, we threw containment and deterrence out the window, banking on the “shock and awe” of preventive war. It hasn’t worked. We are bogged down in two wars with an end to neither in sight.(…)

  Both McCain and Obama “implicitly endorse the global war on terror as the essential core of US policy,” while in reality it’s the entire concept that needs to be rethought.”

  Fasten your seat belts.

 2. Dat de illusie van een democratische islamitische wereld in duigen valt vind ik prima, dit toont alleen maar aan dat vrijheid en islam niet samen gaan. Dat zal ook de Europese politici tot een keuze tussen die twee dwingen, hoewel ik denk dat men al gekozen heeft.

  Van alle kwaden heb ik liever te maken met een Amerika dat de baas speelt in de wereld dan Rusland of China.

  Johnny reageerde op deze reactie.

 3. @jjvandinges: Het is ook een vorm van vrijheid om islamitische landen niet iets op te dringen dat ze niet willen of nog niet aan toe zijn. In China wul de bevolking niets liever dan westerse luxe, ook ene auto, MP3, de hele meuk. Denk je dat dat in islamitische landen anders is?

 4. Amerika heeft in Irak Al Kaida verslagen. Daarom hebben we hier zo weinig last van aanslagen. Amerika heeft nu voor de derde keer Europa bevrijd. Al is het spel nog niet uit. Als Europeanen nu zelf ook eens iets zouden bijdragen aan de strijd tegen de gewelddadige islam zou de boel echt tot een goed einde gebracht kunnen worden.

 5. Ik zou Zeitgeist Addendum maar eens bekijken, hij is te zien op
  youtube.

 6. Technisch gezien is de strijd te winnen. Met gemak zelfs. Ook die in Vietnam had gewonnen kunnen worden. Een land democratie opleggen, is van een andere orde. Maar wijzen naar Amerika als de slechterik is laf en onterecht. Amerika heeft tenminste nog een ideaal waar het warm voor loopt. Europa trekt slechts ergens gewoon de handen van af en kijkt weg en doet aan cultuurrelativisme. Zolang onze buikjes maar rond zijn, vinden we het wel best.

  Ron Paul Fan reageerde op deze reactie.

 7. Ik weet nog niet goed hoe ik de tanende macht van de VS moet vertalen naar de toestand van de wereld in zijn geheel en onze eigen toestand in NL in het bijzonder.
  Zoals de VS zich de laatste 10 jaar heeft ontwikkeld hoef je er niet rouwig om te zijn. Daartegen over staat de toenemende macht van Rusland, China en het Midden Oosten.
  Vooral de toename van de macht van die laatste baart me zorgen omdat we hier te maken hebben met dictaturen en een fascistische ideologie die het politieke leven domineert.
  Door de grote en snel toenemende invloed van het Midden Oosten in Europa voorzie ik vooral hier een potentieel nieuw kruidvat met deze gewelddadige religie.
  Nl moet snel uit de EUSSR stappen en banden met vooral Rusland maar ook China verstevigen. En de banden met de VS niet zomaar bij het grof vuil zetten lijkt mij. En -VOORAL- streven naar meer onafhankelijkheid van de grootmachten en in het bijzonder met het MO. Verdeel en spreid de risico’s (net zoals op de beurs 😉 )en heers!

 8. Elke supernatie is ooit aan zijn einde gekomen. De Spaanse overheersing van de wereld, het ‘Dutch Seaborn Empire’ zoals de Britten het terrecht noemen (Wij vinden dat zo on-Hollands), maar ook het machtige Britse Koningkrijk dat ooit 1/3 van de wereldbevolking onder haar gezag had.
  Tussen WO1 en WO2 zijn de Amerikanen opgekomen en inmiddels mag duidelijk gesteld worden dat zij de enige supernatie zijn die momenteel heerst. Zowel economisch en militair ligt de hele wereld aan haar voeten. Zelfs zij die een hartgrondige hekel aan de VS hebben en hun best doen zich niets aan te trekken van haar beleid, doen dat daardoor impliciet toch.
  Toch zal ook dit ooit tenijnde komen. Bepaalde mensen zullen hopen op een donderend geraas, maar de historie leert dat doorgaans de zaak langzaam en rustig in elkaar stort tot een ‘gewoon’ machtsblok. De Britten zijn bijvoorbeeld na het einde van hun machtsblok gewoon een grote rol van betekenis blijven spelen tot de dag van vandaag. Zo zal het ook met de Amerikanen gaan denk ik.
  Kanshebbers zijn uiterarad China en wellicht India. De EU zal samen met de Russen moeten accepteren dat het een 4e en 5e viool zal gaan spelen op lange termijn. Onze en hun tijd is lang voorbij.

  Maar of dat moment nu reeds is? De kredietcrisis bewijst dat economisch de gehele wereld draait rondom de USA. Daar dalen huizenprijzen en in de gehele wereld breekt blinde paniek uit bij beursen en banken. Allerlei overheden reageren. De vraag naar producten daalt in de USA en opeens gaan tienduizenden bedrijven bankroet in China. Etc.
  En militair? Wie kan zich meten met de USA? De Russen zijn uiteindelijk verslagen door Reagan en China – de grootste kanshebber om het stokje over te nemen – beweert nog 100 jaar nodig te hebben om technologisch op hetzelfde peil te komen als de USA. Dat is uiterarad ook politiek, maar laat het de helft zijn.
  Uiteindelijk draait al het militair beleid in het Midden Oosten en in de regio tussen Japan en Zuid-Korea nog steeds rondom de Amerikaanse aanwezigheid daar. De strijd tegen het wereldwijde Islam-terrorisme (wat je daar ook van moge vinden) wordt ook geleid door de USA. En de EU kan niets militair (zie Kosovo) en de NAVO doet niets zonder toestemming van de USA.

  Ergo, ik zie de hegemonie van de USA nog niet teneinde. Mogelijk dat over 50 jaar gezien deze periode een keerpunt is waarna de zaak langzaam zal afgleiden, maar zelfs dat zou mij verbazen. Ik voorspel nog minstens 25 jaar totale werelddominatie door de USA.

 9. Ja Hub, en als je nu ook eens kijkt wie er precies ACHTER Amerika zit, en wat de bedoeling is van het machtsverval (het samengaan in een nieuwe orde bestaande uit de Noord Amerikaanse Unie, Europese Unie, Afrikaanse Unie etc)
  dan is het allemaal niet zo vreemd.

  Bij deze beveel ik ook harte aan om Zeitgeist of Zeitgeist Addendum te kijken op Youtube.

 10. De arme Amerikanen, ze herkennen overal een vijand in en willen deze te vuur en te zwaard bestrijden. Zielig is ook dat de Amerikaanse oorlogsindustrie er wel bij vaart. Geloof de Amerikanen op hun blauwe ogen en alles wat ze roepen is onmiddellijk waar, gooi er nog een sausje over met bedreiging aan het Israëlische adres en een oorlog is geboren. “You’ re either with us or against us in the fight against terror.” En ben je tegen, dan zullen we jou rooie hond een RIF chip in je karkas douwen!

  Russen bijvoorbeeld die zijn opeens ook niet meer te vertrouwen, de Chinezen lijken even te zijn bekeerd omdat ze ook in een grote auto willen rijden, maar als dat dra een illusie blijkt en dat volk levert geen winst meer op, dan is de poep Chinees opeens het gele gevaa……”You’ re either with us or against us in the fight against terror.” gevaar.

  Europa eet zijn buikje rond? Nee, Europa slaapt en is nog niet doordrongen van het feit dat men het spel moet spelen zoals de Amerikanen dat doen. Creëer een vijand en zet een hele industrie op poten en sluit een pakt met de duivel in het Midden-Oosten…liefst allemaal ten koste van de reële economie. Europa heeft een dictator nodig die vierkant achter Amerika gaat staan en de euro verkwanselt. Laat McCain maar winnen des te sneller zal dit gebeuren, kunnen we de ‘vijand’ die op iedere straathoek ligt te loeren uitschakelen en als alles is vernietigd kan men zalig de wonden gaan likken. Rammen met die hap en gaan met die banaan, beter nu dan later! Is ook die spanning uit de lucht, de mens wil op één of andere manier niet anders. “You’ re either with us or against us in the fight against terror.” Brainwashing, brainwashing, brainwashing…..”You’ re either with us or against us in the fight against terror.” “You’ re either with us or against us in the fight against terror.” “You’ re either with us or against us in the fight against terror.” “You’ re either with us or against us in the fight against terror.”……..Fight! Fight! Fight! Fight! Kill! Kill! Kill! Kill!
  beek reageerde op deze reactie.

 11. @IIS:

  Zijn er in de ogen van IIS eigenlijk nog mensen die wel een beetje deugen?
  Z’n schrijfsels staan bol van het gescheld op wie dan ook.
  Is IIS de enige die nog wel ‘geschikt’ is? En een paar bekenden van hem?
  Scheldt hij eigenlijk voornamelijk omdat hij de rest niet goed kent?

  IIS reageerde op deze reactie.

 12. De ‘macht’ van Amerika wordt ons voornamelijk door linkse kringen naar het hoofd geslingerd.
  Die succes met macht verwarren.
  Hun grootste successen hebben zij in ge-allieerd verband behaald.
  En later in het trans-atlantisch bondgenootschap.
  Ingrijpen in het buitenland doen zij alleen als Amerikaanse belangen duidelijk zijn geschaad. Dat is het buitebnlandbeleid..
  Gezien de haat van extremistische moslims en communisten jegens Amerika, is Amerika dus nogal eens het doelwit van gewelddadige agressiviteit.

 13. @IIS:

  Reactie die nergens op slaat. Maar ga gerust door met het uitspreken van je verwensingen naar de mensheid, als je dat pleziert. Ik zeg alleen dat het goedkoop en leeg gebral is. Geen reclame voor het anti-geloof als het ware.

  IIS reageerde op deze reactie.

 14. @beek:

  Ik verwens niemand, ze mogen van mij allemaal honderd jaar worden, jij ook….met een lang en een hoopvol leven.
  Trouwens je moest eens werkelijk weten wat geloven is, ik mag dan in jouw ogen een ongelovige zijn, maar mijn diepste zieleroerselen….enz.

 15. @Bert:

  “Technisch gezien is de strijd te winnen. Met gemak zelfs. Ook die in Vietnam had gewonnen kunnen worden. Een land democratie opleggen, is van een andere orde. Maar wijzen naar Amerika als de slechterik is laf en onterecht.”

  Het is alleen te ‘winnen’ met brachiale middelen. Vietnam had helemaal niet gewonnen kunnen worden omdat de Vietnamezen als volk niet onder de amerikaanse plak wensten te zitten. Amerika was uitsluitend bondgenoot van een paar lokale NSB-ers, dat was alles. Er is geen zelf-respecterend land ter wereld die door vreemden bezet wenst te worden. Ook de overweldigende meerderheid van de Irakezen wenst dat de Ami’s opduvelen, nu ze 1 miljoen doden verder zijn.

  “Amerika heeft tenminste nog een ideaal waar het warm voor loopt.”

  Globale dominatie ja, zie PNAC-strategie. En Bert maar met een amerikaans vlaggetje lopen te zwaaien.

  The PNAC’s stated goal is “to promote American global leadership.”[1] Fundamental to the PNAC are the views that “American leadership is both good for America and good for the world”

 16. Beter laf hier dan een held daar. De Amerikaanse republikeinen hebben de afgelopen 8 jaar de wereld in complete chaos gestort? En de gekken hier in Europa maar slaafs en braaf schoothondje zijn van zulks tuig. Laten we maar afwachten en zien wat de Amerikanen werkelijk hebben gepresteerd. Ik ben absoluut niet tegen Amerika, het is/was een mooi land, maar of gaven ze mij eten, drinken en onderdak in een villa naar keus cadeau in dat land dan…laat lekker zitten. Alleen al het verplicht afstaan van vingerafdrukken en personalia bij aankomst vind ik meer dan gestoord. Maar goed ik ben krank im Kopf en daar zijn ze normaal.

  Als Amerika van nu zoveel heeft te bieden, wat doen mensen nog in dit bezopen en verlopen land? Meld je doosnoods aan als vrijheidsstrijder en ga knokken voor God almachtig.

 17. De oorlog in Irak ging niet om het winnen, maar om zoveel mogelijk dollars te verdienen. Door vriendjes van Bush welteverstaan. Oorlog is lekker geld verdienen voor de wapenindustrie. De oorlog tegen terrorisme is in werkelijkheid een oorlog tegen onze vrijheid.

  Amerika heeft boemannen gecreëerd om de volwassenen bang te maken. Dit alles heeft ten doel om de mensen voorgoed te knechten. Straks is iedereen een slaaf van de NWO.

  IIS reageerde op deze reactie.

 18. @Jan B.:

  Ik laat me als eerste chippen, want als laatste moet je zolang in de rij staan en een gummiknuppel doet zo’n pijn. Nog en paar gekken verder en het is zover. Wat dacht je wat er gebeurd als Obama wint? Voor de volgende verkiezing zullen de republikeinen wel weer een aanslag ensceneren. Ze zullen zeggen: “zie je wel wij zijn jullie redders op ons moet je stemmen, kom maar gauw naar huis jullie verdwaalde schapen, wij hakken de vijand in stukken”

 19. http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10808

  We hebben de banken gehad, nu komt de ‘echte economie’.

  “Overall, General Motors sold 168,719 vehicles in October, down from 307,408 in the same month last year, while Ford, including its Volvo brand, sold 132,278 light vehicles last month down from 189,515 in the corresponding month last year.Mike DiGiovanni, GM’s executive director of global market and industry analysis, called the situation “frightening” and “dire”.”

  Een halvering van de omzet voor een gigant als GM in 1 jaar tijd, dat kan maar 1 ding betekenen: bankroet.

 20. Nog iets;
  Kan iemand nog die zwaar gehypte verkiezings”strijd” aanzien?
  Ongelofelijk zeg hoeveel ellebogen Obama vanuit de Nederlandse staatsmedia in zijn hol geduwd krijgt.
  Het lijkt wel een soort zwarte Jezus die alle wereldproblemen met een vingerknip gaat oplossen. Wat 1000x het woord “change”roepen al niet met sommige mensen kan doen.
  Totale naiviteit en irrationaliteit lijkt zich meester te hebben gemaakt van deze zgn objectieve journalisten.
  En laat het nu eens lekker geen ene moer uitmaken wie deze verkiezing wint! De heersers bewegen zich achter de schermen en zijn al deccenia lang dezelfde.
  Hooguit wat gerommel in de marge en wat cijfertjes achter de komma is het verschil tussen de kandidaten.

Comments are closed.