Enigszins beschroomd schrijf ik vandaag over het re-integratie proces dat minstens € 1,5 miljard per jaar kost. Beschroomd omdat die 1,5 miljard natuurlijk niets is vergeleken met wat banken en financiële instellingen krijgen en die er vervolgens niets mee doen. Maar 1,5 miljard betekent volgens het College voor Stedelijke Innovatie (CSI) € 0,5 miljoen per succesvol gere-integreerde persoon! Oftewel 3000 man. Dus als we al zo inefficiënt met iets dat tamelijk eenvoudig is te controleren valt omgaan, wat betekent dat dan wel niet voor al die andere steun miljarden?

 

Het is natuurlijk waanzin dat er geen duidelijk nut en noodzaak onderbouwing onder die 1,5 miljard is. Zou die er wel zijn dan was het traject vanzelf aangepast, want 5 ton per gere-integreerde, vermoedelijk met Melkert etc banen nog meegeteld ook, is dramatisch veel geld voor weinig resultaat. En bij die 1,5 miljard zijn vast nog niet geteld de enorme kosten van commissies, bestuurslagen en controle?-organen die voor de uitdeling etc moeten zorgen.

Even een simpele suggestie: met 1,5 miljard en een re-integratie van 5 ton pp  zijn er 3.000 mensen geholpen ( en een groot aantal re-integratie ‘adviseurs’). In plaats daarvan stel ik voor de belastingen met 1,5 miljard te verlagen, dat levert ca € 400 voor elk gezin op. Die 4 miljoen gezinnen doen daar meer nuttige dingen mee dan de 3000 gere-integreerden, al was het maar vanwege het grotere aantal en omdat de gere-integreerden waarschijnlijk niet veel meer verdienen in hun nieuwe baan dan met hun huidige uitkering.      De 1,5 miljard die gezinnen dan extra per jaar kunnen besteden, leveren daarbij ongetwijfeld meer dan 3000 banen op!

17 REACTIES

 1. Wat mij zo opvalt aan het gesmijt met (bank/bijstand/andere) miljarden is de lichtzinnigheid waarmee dat gebeurt. Het lijkt niemand van de raamambtenaren iets te kunnen schelen en niemand lijkt zich verantwoordelijk te voelen. Raken de miljarden op… mwah, dan verhogen we de belastingen toch?

  Er kan nog veel meer bezuinigd worden. Bijvoorbeeld op het http://www.idfa.nl dat momenteel in Amsterdam wordt gehouden. Is een groot succes; dus waarom moet er belastinggeld naar toe? Als er zo veel belangstelling voor is dan moet het toch een fluitje van een cent zijn om sponsors te vinden? Of betaalt het ‘betrokken publiek’ een paar euro meer voor een entreekaartje? Met dat laatste heb ik zelf geen enkel probleem als incidentele bezoeker van dit festival.

 2. Er wordt per jaar 1,5 miljard verspild aan re-integratiekosten

  Er wordt per jaar 5 miljard verknoeid met ontwikkelingssamenwerking.

  Per jaar wordt per saldo meer dan 10 miljard (10.000.000.000) Euro uitgegeven aan diverse instellingen (onderwijs, maatschappelijk werk, jeugdwerk, sociale woningbouw enz. ) subsidies (huurtoeslag, kinderbijslag, kindertoeslag, gezondheidszorg enz.) en uitkeringen ( bijstand enz.) ten behoeve van de Turken en Marokkanen die in ons land wonen.
  Let wel die 10 miljard is het verschil tussen wat t.b.v. van deze groep wordt uitgegeven en wat deze groep per saldo zelf aan belastingen en premies betaalt. D.w.z. de rest van Nederland moet dus jaarlijks 10 miljard Euro extra betalen ter wille van de Turken en de Marokkanen die zich ongevraagd aan ons hebben opgedrongen.aan.

  Ik stel voor dat we die 16,5 miljard euro teruggeven aan de hardwerkende Nederlands. Hiermee kan de inkomsten belasting drastisch verlaagd worden.

  Als er niets meer te halen valt zullen veel Turken en Marokkanen ons land verlaten. De enorme problemen die we nu in ons land hebben met de overlast, criminaliteit, werkloosheid, huisvesting, schooluitval, gezondheidszorg zullen dan automatisch veel minder groot worden of zelfs verdwijnen.

  Nederland wordt dan weer een prettig land om in te leven met lage belastingen en lage criminaliteit.

  Frenkelfrank [6] reageerde op deze reactie.

 3. Zoals ik hier al eerder heb gezegd is deze 500.000 euro per subsidiebaantje de waanzin ten top. En het bedrag verbaast me niks.
  Het probleem is dat er aan deze 3000 man volgens mij ook nog eens een 15.000 gladpratende krijtstreeppakken en pijprokende geitenwollensokken hangen. En die stemmen allemaal PvdA onder het motto; “Don’t bite the hand that feeds you”. Eigenlijk zijn het gewoon uitvreters die grof geld verdienen aan uitvreters over de rug van de belastingbetaler.
  Hetzelfde geldt voor draaideurcriminelen en hangmarrokanen.
  Enorme werkverschaffers zijn deze randgroeperingen. Waarom zou je het probleem trouwens oplossen als het je een dikbelegde boterham oplevert?
  Dit rotte parasiterende systeem is qua omvang en politieke machtsfactor zo groot gegroeid dat het bijna niet om te duwen is.

  Alleen een hele diepe recessie kan ons van deze waanzin redden. Ik kan niet wachten tot het systeem niet langer houdbaar is en al deze figuren in de WW belanden.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.
  Devidas [8] reageerde op deze reactie.

 4. De grote re-intregratie bedrijven zijn allemaal onderafdelingen van uitzendbureaus.
  Het is het aloude kunstje wat ze doen met clienten.

  een orientatie cursus, terwijl ze al bij voorbaat weten dat 90% in de plantsoenendienst of soortgelijke banen komt.

  Vervolgens een sollicitatiecursus, waarin een zo strak regiem, dat eigen inbreng niet gewaardeert word.

  Daarna een shitbaan, logisch dat zo’n project mislukt. Er zijn helaas te weinig mensen die mondig genoeg zijn om een eigen idee re-intregratie voor te stellen.
  Ook weten de mensen niet dat ze een bureau naar eiegn keuze kunnen zoeken met de beste kansen voor hen.

  UWV stuurd mensen die geen eigen keuze hebben door naar USG Re-start. Mogelijk zijn er lucratieve afspraken gemaakt tussen arbeidsbemiddelaars en USG Re-start.

  Als ik dan lees hoe weinig mensen werkelijk geholpen worden, en welke kosten eraan hangen, denk ik dat bovenstaande maar eens moet worden uitgezocht.

 5. @Ton Hollander [2]: Als die subsidies komen te vervallen dan verdwijnen de allochtone klaplopers vanzelf. Aan de andere kan, de nuttige, werkende allochtonen (volgens mij een overgrote onzichtbare meerderheid) zal gewoon blijven, en zullen ons land blijvend verrijken. Bovendien zullen de autochtone nederlanders geen probleem meer hebben met allochtonen (hoewel er altijd een stel lui zijn die moeilijk doen over huidskleur etc).

  Ton Hollander [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [4]:

  Tja; ik heb het stelsel niet ingericht maar ik neem aan dat jij ze ook liever in de WW ziet als dat ze hun verderfelijke “werk” voortzetten.
  Is gewoon een kwestie van kiezen tussen twee kwaden.

  Trouwens ik heb zelf ook ooit met zo’n gladjanus te maken gehad die me wel even naar een nieuwe job (ze noemen het geen “baan”) zou begeleiden na een bedrijfssluiting..
  Een keer langsgeweest en toen wist ik genoeg; weggegooid geld.
  Ik was als eerste weg bij mijn oude bedrijf en daar had ik die pipo niet bij nodig.

 7. @GB [3]:
  Ik heb een tijdje een relatie gehad met PVDA stemmende ambtenaar. Wat mij opviel was dat ze oprecht geloofde dat haar werk en stemgedrag (pro sociaal-democratie) van de wereld een betere plek zou maken. Dat ik streefde naar een kleine overheid met geprivatiseerd sociaal vangnet kon er bij haar totaal niet in.
  Wat ik wil zeggen, natuurlijk heb je er een hele zooi “leechers” bij, die graag van een ander willen profiteren. Maar het merendeel gelooft gewoon “öprecht” dat rijkdom/welvaart een pizza is die je niet van grootte kan veranderen. Deze groep moeten wij proberen te overtuigen doormiddel van rationele argumentatie en debatvoering.
  Kijk naar Ron Paul, keer op keer legt hij zijn standpunten op een rustige/nette manier uit, tegen de zoveelste collectivist. En het werkt.

  GB [10] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman (NI) [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Frenkelfrank [6]:

  Volgens het CBS heeft de meerderheid van de Marokkanen tussen 15 en 64 jaar een uitkering.

  De overheid geeft per jaar 1,8 miljard Euro uit aan arbeidskostensubsidie. Hiervan gaat onevenredig veel naar Marokkanen.

  30% van de Marokkaanse kinderen leven van de bijstand. Dat is aanzienlijk meer dan bij de autochtone bevolking.

 9. @Devidas [8]:

  Ho wacht effe; ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van een deel van dit ambtelijke sociale leger als ze met hun baan beginnen. Oude hippieidealen vermengd met het klassieke maakbaarheidsdenken is dat denk ik.
  Het lijkt me wel dat je na een aantal jaren meelopen in het vak en je daarbij voor de zoveelste keer een of andere lamstraal moet bemiddelen je toch wel je idealen kwijtraakt.

  Of je bekijkt het als ambtenaar op een gegeven moment puur opportunistisch; het geld is goed, de hypotheek is hoog en de overheid geeft baanzekerheid (en die onwillige werkeloze is je beste garantie!).
  Maar dat ga je op feestjes natuurlijk niet zo brengen.
  Ik vind dat je zo’n werkweigeraar of draaideurcrimineel rond kerst wel even een kerstpakketje moet geven als ambtenaar zijnde. Dat geven bedrijven rond die tijd namelijk ook aan hun goede klanten.

  Om terug te komen op het tweede deel van je betoog; je kunt ze niet of moeilijk overtuigen omdat ze ideologisch misschien wel dichter bij je zijn gekomen maar ze gewoonweg te afhankelijk zijn van het systeem.

  Overnight [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Overnight [11]:

  Niet dat ik het er mee eens ben maar……
  Ik ben bang van wel. Hoe meer je de mensen afhankelijk maakt van het door jezelf gecreeërde systeem hoe meer je ze kunt “sturen”.
  Over kampbeulen gesproken; je kunt de lijn van de Nazikampen rechtstreeks doortrekken naar Guantanamo Bay.
  De schaal is veel kleiner en minder rigoreus maar feitelijk is de situatie in het 2e geval hetzelfde. Niet al te intelligente jongens (en meiden) die je alles kunt laten doen als je ze maar in voldoende mate afhankelijk houdt. Vandaar mijn weerzin tegen groeiende macht van een overheid en grote corporatistische bedrijven. Te grote macht corrumpeert altijd.
  De meeste mensen evolueren niet of nauwelijks. Ze passen zich hooguit aan aan veranderende tijden en omstandigheden.
  En dat weet de heersende elite maar al te goed.

 11. @Devidas [8]: Precies. Links heeft last van de “Unrestricted Vision”.
  In plaats van voorzichtig te manoevreren, bewust van de eigen feilbaarheid en derhalve van de noodzaak geen (onbedoelde) grote rampen te creëren onderneemt links de meest onbesuisde acties, overtuigd van het eigen gelijk en de maakbare maatschappij.

  In de woorden van Thomas Sowell: Volgens links is er niks mis met het communisme, het is alleen verziekt door Stalin. Men gaat er daarbij volledig aan voorbij dat types als Stalin juist tot bloei komen in het communisme/socialisme. Zie ook Chavez (en Balkenende IV).

 12. Kwaliteitsinflatie is het probleem. Niet het leveren van een goed product, maar zoveel mogelijk geld verdienen / opstrijken is het motto. Overheidsmaatregelen lijken hier geen enkele verbetering in te brengen.

 13. Beschroomd omdat die 1,5 miljard natuurlijk niets is vergeleken met wat banken en financiële instellingen krijgen en die er vervolgens niets mee doen

  Het is juist precies andersom. Dit bedrag wordt namelijk jaarlijks over de balk geworpen. Ik maak me vele malen meer boos over dit soort zaken dan die eenmalige uitspattingen die per jaar veel minder zijn. Temeer daar er daar tenminste nog een bank gekocht wordt. Dit geld is echt ‘weg’.

  Ik blijf erbij dat libertariets op deze site zich druk maken om de verkeerde dingen. Dwz ze maken zich meer druk om kleine uitgaven dan grote.

 14. Een teken des tijds? De vooruitgang kan niet stuk. Zien we nu de financiele crisis en herinneren we wanneer het reintegreren als mode-verschijnsel hot werd, dan kunnen we toch niet anders dan concluderen dat toen het signaal werd gegeven dat de economie iets minder groeide, het idee opkwam om ergens geld vandaan te halen en tegelijkertijd de minderbedeelden te veroordelen. Goed, Marrokanen en Turken hebben we al genoeg de schuld gegeven van de ‘ahum’ zo slechte leefsituatie in Nederland. Gezinshereniging en de homosexuele geaardheid van vele ambtenaren speelde een grotere rol in dit geval en natuurlijk de gerichtheid van al eeuwen in andere culturen wroeten en zien wat er te halen valt. Nu gaan we mensen weer aan het werk zetten…geweldig plan dat zeker voor de reintegratie-bedrijven veel werk opleverd. De mensen die het juist al zo slecht hebben en dan niet eens sprekend over hun financiele situatie alswel hun nihile toekomstperspectief worden of afgeschat en belanden zo bij de gemeente waar zij woonachtig zijn of worden gedwongen een baan te accepteren die gecreeerd is en absoluut niet de intentie heeft om de mensen maatschappelijk en/of financieel te laten groeien. Dwangarbeid dus, wat eigenlijk niet zo vreemd is met deze Premier die roept dat we weer trots moeten zijn op onze gouden eeuw en de veroverings historie. Een enkeling/de sterke ten koste van velen. Zolang onze maatschappij gebaseerd is op macht hebzucht en winstgevendheid boven mede-menselijkheid zullen we ten ondergaan in de levenloze materie. Voor de gelovigen onder ons 2012 staat te boek als einde van de tijdrekening van de Maya’s en belooft ons een veel mooiere vorm van samenleven. Ik ben benieuwd.

  Rollo [17] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.