€12,50 was  alles dat ik op de luchthaven van Southampton betaalde voor  het nieuwste boek over Warren Buffett, de rijkste man ter wereld.

Deze geautoriseerde  biografie  van de hand van  Alice Schroeder is met zijn 960 pagina’s  plus  talloze foto’s niet allleen  kwantitatief, maar ook  kwalitatief een koopje en bevat magistrale lessen over  de kunst van het investeren die ik van iemand uit de financiële wereld nog  nooit gehoord heb.

Het was juli 1999. Op een  bijeenkomst in  Sun  Valley  deed Buffett de eerste en enige voorspelling   die hij in dertig  jaar gedaan had. Buffett  veegde in beleefde, maar onmiskenbare bewoordingen de vloer aan met de hausse in internetaandelen.

De toehoorders   luisterden met ongeloof: hoe bestond hij het, te zeggen dat zij geen geld konden verdienen in deze fantastische markt ?  

Zelfs de vrouwen van  hen die in de Silicon Valley  hun geld verdienden, maakten in de pauze sarcastische  opmerkingen over de oude Buffett, wiens ideeën niet van deze tijd waren.

Dit is een boek met de meeslepende en ongecensureerde levensgeschiedenis van Buffett : ongetwijfeld de beste investering die wij in 2008 voor  €12,50 kunnen verrichten!

Hugo van Reijen

“THE SNOWBALL WARREN BUFFETT  AND  THE BUSINESS OF LIFE”

ALICE SCHROEDER , BLOOMSBURY ,  LONDON- BERLIN- NEW YORK

14 REACTIES

 1. Helaas heb ik te weinig kennis van de Engelse taal om zo’n boek te kunnen lezen.
  Toch zou ik graag weten wat de hoofdpunten zijn, en voornamelijk de beleggings adviezen en eventuele voorspellingen, of die punten waarvan je zegt dat het de beste investering van 2008 is.

  Voorstel: geef op vrijspreker enkele belangrijke punten vertaald weer.

  bij voorbaat dank

 2. Dit lijkt mij een erg interessant boek. Warren Buffet is echt een aparte belegger, die een hele andere strategie heeft als de meeste beleggers. En aangezien hij inmiddels de rijkste man van de wereld is, zou je kunnen zeggen dat die aparte strategie van hem toch niet helemaal onzin kan zijn 😛

  Ik meen ook ergens gelezen te hebben dat hij 8 miljard had verdient aan de kredietcrisis. Wat natuurlijk niet zo moeilijk is als je zoveel geld hebt én hem precies ziet aankomen. Maar hem precies zien aankomen is dan wel weer erg indrukwekkend.

 3. Buffet moet miljarden kwijt zijn geraakt aan de credit crisis en die heeft hij morgen niet terug verdiend,door nu goedkoop aandelen te kopen kan hij zijn breakeven point bijstellen,maar ook dit zag Buffet niet aankomen.
  De Internethouse was goed gezien,maar Bill Gates verdiende er wel aan,dat laatste feit maakt dat ik Buffet maar ten dele geloof, of niet geloof.
  Hij zal daar zijn keuken geheimen gaan vertellen,hij verteld wat de lezer wil horen, dat hij een filantroop is.
  AEX /of AIX of zo is een ziektekosten verz. bedrijf toevallig wel te duur in het buitenland, en ik weet dat.
  Prima hoor dat Buffet daar veel aan verdient net zoals aan privé ziekenhuizen, maar wat doet Buffet voor de arme Amerikanen die geen ziektekosten verz.kunnen betalen,mogen die wel in zijn ziekenhuizen.
  Ik denk het mooi niet.
  2 Jaargelden dacht ik al dat de zeep bel uit elkaar zou spatten,als Buffet dit ook dacht en erna handelde dan is hij nu nog veel rijker dan hij was, ik ga op Forbes.com letten nu,dan weten we snel meer.
  Overigens werkt deze crisis de hegemonie van China in de hand ,lachende derde.
  Zal er iemand zeggen dat hij een weldoender is, zeg ik weer dat hij zijn giften in minder brengt van zijn te betalen fiscale verplichtingen,anders was hij dat geld toch kwijt geweest.
  Obama gaat hemdat niet afpakken,Buffet is een vriend van de nieuwe president.
  Slim is hij wel natuurlijk,anders wordt je niet zo rijk.
  Wie dat boek gaat lezen is dus niet rijke en te laat , want als iedereen dat boek gaat lezen is die info onbruikbaar geworden.
  Lees dat boek dus niet leen het van de bibliotheek.
  Deze tip levert de lezer meteen geld op.

  hugo van reijen reageerde op deze reactie.

 4. @Anno:
  Waarom zou Buffett iets voor arme Amerikanen moeten doen ?
  hugo van reijen

 5. @T. a. f. k. a. B.:
  Buffett is de eenvoud in persoon.
  Piloten zijn stomverbaasd als zij zien hoe hij zijn eigen koffer draagt, nadat hij zijn simpele auto geparkeerd heeft naast het vliegtuig dat hij huurt.
  Iedere vorm van gewichtigdoenerij is hem vreemd.
  Hij zegt dat belangrijk is in zijn leven ” to be loved by those who he wants to love him”
  hugo van reijen

 6. Warren Buffett is een langetermijn waardebelegger en laat zich niet meeslepen door allerlei modetrends. Hij doet dit al meer dan 40 jaar en heeft een voortreffelijke staat van dienst en heeft mijn grootste waardering.

  Echter het betekent niet dat hij zich met de politiek moet inlaten, want dan kom je in gevaarlijk vaarwater. Hij heeft indertijd zijn lot verbonden met de Clintons en gevraagd om belastingverhogingen en een algemene ziektekostenverzekering in te voeren. Dat is tevens het probleem met mensen met veel geld, die zich zeken permiteren, waar ze buiten dienen te blijven. De andere miljardair George Soros heeft daar ook een handje van en is een grote financier van de Democratische Partij. Tot zover even mijn positieve en negatieve kritiek op deze illustere man.

 7. @Anno:

  Lees de jaarverlagen en brieven aan shareholders etc.
  Humor van de bovenste plank, zelfspot, opsomming van persoonlijke fouten en veel lovends voor zijn mensen.

  Natuurlijk is hij niet gewoon in de zin van gemiddeld maar een superscherpe geest/brein met een buitengewoon inzicht in de drijfveren van de mens, rekenkundig zit hij natuurlijk ook niet op Pabo-niveau.

  Neemt niet weg dat hij wel gewoon/saai DOET dus waarom moet je er dan veel achter zoeken?

  The way to be is the way to do.

 8. Gewoon.

  Je kent ze wel,de bankmedewerker v/m, afd. effecten bij een gewone bank in zeg Vleuten of Utrecht, ze weten er wat van, hebben een academie gedaan etc…
  IK heb zelf van dit soort mensen nooit ”iets nieuws gehoord” , maar ze bestaan, bij duizenden, prima.
  Ze wonen in een keurig rijtjeshuis, gezin,caravan,Ikea etc,alweerprima.
  Ik denk dat als ze slim zijn niet in Zwollen maarin Zwitserland wonen,niet in Moordrecht maar in Monaco.
  Een oom die veel reisde en zaken deed logeerde met opzet in dure hotels onderweg, dan hoorde hij es wat.
  Wijs denk ik nu, na jaren,want bij tante Truus in het gasthuis hoor je onzin over voetballen, en daarheb je niets aan.
  Moraal van het varhaal, Buffet lezen is beterdan een ”goed boek” lezen,wellicht heb je wat aan Buffet, aan dat andere boek denk ik niets.
  Dus ,ja lenen bij de bibliotheek dat Buffet boek, wie weet.

  T.a.f.k.a.B. reageerde op deze reactie.

 9. @Anno:

  Nu ga je uit van gelijkheid van de mens.
  Misschien zorgt die bankmedewerker in het Vinexhuis ook voor de lokale fanfare of heeft hij de verzorging over een inwonende zieke vrouw/moeder opzich genomen.

  Ik heb ’t over gewoon gedrag (on)dankzij een ongewone arbeidsmoraal/inzet en ongewone kennis van zaken met een buitengewoon resultaat.

  De heer Buffet zit nu eenmaal in de geld/zaken industrie en daardoor staat hij bovenaan het lijstje met rijke mensen.
  Veel mensen vinden dat geld (okay, ik ook!) nu eenmaal boeiend en daardoor is hij bekend.

  Dergelijke mensen/verhalen vindt je ook in andere beroepen die nu eenmaal minder verdienen/bekend zijn en waarover geen boeken worden geschreven.
  Hugo Camps schrijft in Elsevier weleens ontroerende interviews met dergelijke mensen. (Het enige dat ik zo’n beetje lees uit dat blad.)
  Het interview met Rocco Granata (Manuela) staat me nog goed bij, bijv.

  KIJKEN!

  Hugo J. van Reijen [14] reageerde op deze reactie.

 10. Hugo Camps vind ik een voor mij onleesbare huilebalk en sentimentele zeurkous, ik vind Elsevier een prul van een blad, vaak las ik alles al eerder op www wat daar op enig moment in staat, idem met hun breaking news, ouwe zut meestal. (kan die Camps niet een potje gaan zitten janken in Knokke aan de Belgische kust, zijn we van hem af in NL)-:)
  Geef me dan Vrij Nederland maar , links maar scherp en nieuwe dingen vaak.
  In de bank/financiële en zakenwereld overtuig je minder als gewone gezinsman dan als bewezen ondernemer, wat verder niets zegt over de menselijke waardigheid en of integriteit natuurlijk.
  We moeten de dingen nooit door elkaar halen, in de politiek kom is louter aasgieren tegen maar soms zit er per ongeluk een duif tussen.
  (die nog niet is opgegeten)

  Elsevier hoofdredacteur kwam ik ooit eens ergens tegen, soort BMW rijder met te lang haar, bladebladebldebla, waar had die man het over, geen idee, ik vond die Volkskrant HD die daar ook bij was wel geinig, Pieter Broertjes heet die man geloof ik, maar dit terzijde…..(vaak zijn linkse mensen in de omgang leuker, o.k. we denken anders , maar een biertje drinken kan altijd natuurlijk )

  ik zeg 1 biertje geen 2

 11. @T.a.f.k.a.B. [12]:
  De betekenis van Warren Buffett voor de wereld strekt naar mijn smaak veel verder dan die van de vertegenwoordiger van de gemiddelde beroepsgroep.
  Het zijn vooral zijn absolute eerlijkheid en integriteit die hem hoog uittillen boven andere personen die in dezelfde en aanverwante branches werken.
  hugo van reijen

Comments are closed.