Op 7 november hebben de EU-opperhoofden een informele vergadering in Brussel als voorbereiding op de grote internationale vergadering in Washington op 15 november. In Washington moeten stappen genomen worden om de financiële crisis te beteugelen en dergelijke ellendes in de toekomst te voorkomen. Zelfs hoorden we kreten over een nieuw internationaal “geldstelsel”. 
 
Er is nog weinig bekend over wat de politici daar willen bekokstoven. Meer dan kreten over meer toezicht, meer controles, grotere rol van de Centrale Banken, een nieuw EU-controle-organisatie en grotere controlerol van het IMF, hebben we nog niet gelezen. In ieder geval mogelijkheden om een groot aantal nieuwe baantjes te scheppen.

 Natuurlijk mag Jan Peter Balkenende in Brussel ook mee aanzitten aan de lunch. Of hij er in Washington ook bij mag zijn, is op dit moment niet duidelijk. Dat kan best iets worden waar de grote jongens de dienst uitmaken en de kleine landen braaf moeten volgen.

 Toch heeft Jan Peter al een duit in het zakje gedaan.
Hij heeft bankiers aangezegd dat “Geld moet rollen”.

Hijzelf, de overheid, heeft al het voorbeeld gegeven door miljarden euro’s te maken en ter beschikking te stellen o.a. bij problemen met Fortis, ABN, ING, Aegon, en 200 miljard garantstelling voor banken:

‘Met alle overheidsgaranties die er nu liggen, is er geen enkele reden om op uw kapitaal te gaan zitten’, zei Balkenende. ‘U kent mij als een sober man in financiële zaken. Maar in deze situatie zeg ik: geld moet rollen. Tussen banken onderling én tussen banken en bedrijven.’

Dat zal dan ook wel het motto worden dat Jan Peter in Brussel probeert in te brengen. Een motto dat bij politici altijd goed valt. Geld laten rollen. Zolang het tenminste niet hun eigen geld is.

Op zich is het een heel interessante tijd. Het is alleen voor de meeste mensen niet goed te overzien. Al lijkt het er veel op, dat politici weer bezig zijn met de verkeerde maatregelen. De oorzaken die de crisis veroorzaakt hebben worden door de maatregelen weer versterkt. Zo worden door de bailouts foutieve beslissingen gesteund en worden overal de rentes weer verlaagd waardoor ook weer meer geld in de maatschappij komt. Zaken die een korte termijn verzachting kunnen geven, maar op de langere termijn de ellende alleen maar langduriger en erger kunnen maken.

9 REACTIES

  1. Het is zeker een interessante tijd. Alles duidt er op dat de echt grote economische klap nog moet komen. Ondertussen heeft het kabinet van Wouter Bos (en anderen) geen enkele clou over wat te doen, behalve in de soosjalistiese pavlov-reactie te schieten.

    Jan Peter de hofnar komt nu met tegeltjeswijsheden, waar leiderschap hem ontbreekt – niet dat ik hem in staat acht tot enig leiderschap en dat evenmin wenselijk vind. Vind hij het raar dat mensen proberen te overleven in deze tijden waar Zijn brokkemakers geen enkele greep op hebben. Behalve de greep in de portemonnee van de burger en de geld-drukpers op het Frederiksplein (of is het Frankfurt).

    De crisis laat goed zien dat de huidige politici eerder deel zijn van het probleem dan deel van de oplossing.

  2. Waar Bos en zijn trawanten voor moeten oppassen, is dat ze niet vervallen in het bedrijven van loonpolitiek, lees uitvoeren van een linkse agenda. Hij pakt wel de bonussen aan, maar die zijn niet de oorrzaak van de crises. Ook wethouders die geen bonussen krijgen maken er maar een troep van. Ook wed ik dat meneer X echt geen kans ziet rijk te worden ook al wordt hem een grote bonus in het vooruitzicht gesteld. Wel pompt Bos meer geld de economie in, terwijl dat nu juist de oorzaak van de crises was. Het geld vlucht al weg uit Amerika. Bos zijn aanpak stinkt. Eerst wekt hij de suggestie de icesavespaarders niet tegemoet te willen komen en dan ineens draait hij om als een blad aan de boom. Zeker gebeld door provincies en gemeenten. Volgens mij krijgen we diepste crises ooit. Wellicht is dat ook nodig om al die decadente en hedonistisch ingestelde figuren als Bos weg te krijgen. Soms betrap ik mij erop te denken dat er een oorlog is uitgebroken tussen de ware machthebbers en de politici en met name de linkse. Ik weet wie er winnen gaat.

  3. Eigenlijk hebben de banken zelf al een beetje verteld waar het naar toe gaat.

    Afgelopen dinsdag lieten ze weten van de spaargarantie af te willen.
    Wie haalt het in zijn hoofd om dit aan te kaarten in een crisistijd als deze.

    Bankiers weten mijnsinziens dus dat er nog diverse banken gaan omvallen. De slimste RABO, ING, ABN, overblijvers zijn bang dat ze de rekening krijgen van spaarders.

    Aan de andere kant, het spaargeld in Nederland beslaat geloof ik 300 miljard euro.
    Uitleen garantie van de overheid aan banken 200 miljard euro.

    Als spaarders massaal hun geld opnemen, zijn alle banken falliet. Eigenlijk is de financiele macht vandaag in handen van de spaarder.
    Overheden weten dit, daarom zeer roayle spaargarantie’s die op moment van betalen niets waard blijken te zijn.

  4. Ik heb eindexamen vwo economie I gedaan maar de enige economische “waarheden” die we hebben geleerd waren de keynesiaanse. De oostenrijkse school…nooit van gehoord; monetarisme achterhaald… Ik vermoed dat het economie op de havo en mavo niet anders zal zijn. Met geschiedenis leerde we over hoe Roosevelt met zijn new deal America redde van de depressie.

    Met alles wat we geleerd hebben, kunnen mensen niet anders concluderen dat onze grote leiders het nu goed doen.

  5. Sarkozy vroeg dit voorjaar al voor minder financiële discipline (lees; bestrijding inflatie) en meer “stimulerings”maatregelen in de vorm van renteverlagingen.
    Zie de huidige trend van renteverlagingen maar als een overwinning van de franse tandem Trichet/Sarkozy binnen de EUSSR.
    Maar het is pleisters plakken op een persoon die zware hartproblemen heeft.
    Een compleet heilloze weg gezien de situatie in Japan in het verleden en de VS nu. Als reaktie op Gert; het IS een pure linkse agenda.
    Goede banken moeten betalen voor slechte banken, landen met een gezonde begroting (en pensioenstelsel) gaan betalen landen met een financiële laat-maar-waaien politiek en de burger met een gezonde financiële boekhouding gaat ook nog eens veel meer betalen voor onverantwoorde leners. Om bij Balkie te blijven; Geld gáát rollen, maar dan vooral van de economisch gezonde delen naar diegene die er zelf een rotzooitje van hebben gemaakt. Als dat geen socialisme is!

    Het sleutelwoord in deze wordt trouwens inflatie. De meest geniepige belastingvorm om geld te laten vloeien van bezitters naar schuldenaars.
    Ik ben het helemaal met Jim Rodgers eens. Laten klappen die boel zodat de slechten boeten en daarna opnieuw bouwen aan iets moois.

  6. @Hub Jongen:

    Geen enkel marktsegment, territorium of financieel instituut mag ontkomen aan regulering en controle? Staat er.
    En, voor 15 november moet de EU het daarover eens zijn?

    Op weg naar een wereldregering, dat blijkt hier zonder twijfel uit.
    Dat is geen conspiracy-nut gedachte, zo lijkt het.
    Dat de EU al gelijkgeschakeld is voor de controle, wordt al nauwelijks meer im frage gesteld. Dat wordt al als een gegeven beschouwd.
    Bijbelse scenario’s ontvouwen zich. Door lieden die allerminst bijbelse scenario’s willen ontvouwen.

  7. In onderstaand media bericht, had eigenlijk moeten staan Liegen Bedriegen en de Meesteroplichter.

    Lagere overheden gaan zelf achter spaartegoeden aan
    Uitgegeven: 7 november 2008 14:11
    Laatst gewijzigd: 7 november 2008 15:32

    HAARLEM – De provincie Noord-Holland, 22 gemeenten en een waterschapsbedrijf geven hun eigen claims richting IJsland niet op.
    NU.nl/Dennis van Luling

    Dat hebben ze vrijdag besloten na overleg in Haarlem, zo heeft een woordvoerder van de provincie laten weten.

    Ze willen zelf hun miljoenen euro’s aan spaartegoeden zien terug te krijgen en zich niet door het Rijk in IJsland laten vertegenwoordigen.

    Bos

    De vertegenwoordigers van de lagere overheden stemden woensdag niet in met een voorstel van minister Wouter Bos (Financiën). Bos heeft aangeboden bij een faillisement van Landsbanki op te komen voor de lagere overheden. Ze worden dan gelijkwaardig behandeld aan andere Nederlandse schuldeisers.

    Bos vindt het niet gepast dat lagere overheden zelf naar de rechter stappen om hun spaargeld uit IJsland terug te vorderen. Volgens hem belemmeren ze daarmee de “moeizame en complexe” onderhandelingen van de Nederlandse regering met IJsland over het terugkrijgen van alle andere tegoeden.

    De provincie Noord-Holland, 22 gemeenten en een waterschapsbedrijf, die niet willen samenwerken met het Rijk, hoeven volgens Bos na afloop niet meer bij hem aan te kloppen als ze denken dat ze achter het net hebben gevist. De minister van Financiën begrijpt niet goed waarom deze lagere overheden niet samen met het kabinet willen optreden.

    Voorkruipen

    Juridisch doen ze wat kan, maar “de medeoverheden zouden aan het grote belang moeten denken”, zei Bos vrijdag na afloop van de ministerraad. Hun actie kan volgens hem ten koste gaan van de belangen van particuliere spaarders die geld in IJsland hebben weggezet. “Liever kruipen ze voor”, zei Bos over de overheden die nu zelf naar de rechter gaan.

    Daarmee “verspillen” ze mogelijkheden op een goede samenwerking, stelde hij. Het kabinet zal de juridische actie van de lagere overheden tegen IJsland blokkeren door deze bij Koninklijk Besluit te vernietigen. Bos en zijn collega Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken hebben dit besluit vrijdag getekend. De lagere overheden hadden al aangekondigd naar de bestuursrechter te stappen om dit aan te vechten.

    Kabinet

    Het kabinet “betreurt het zeer” dat de overheden hun spaartegoeden gaan terugvorderen uit IJsland. Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.

    Een eenzijdige actie is volgens Ter Horst in strijd met het algemeen belang, omdat die ten koste gaat van de belangen van particuliere spaarders die geld in IJsland hebben weggezet.

    De minister wees erop dat het kabinet de lagere overheden in de afgelopen tijd herhaaldelijk heeft aangeboden samen op te trekken om de tientallen miljoenen terug te krijgen. Ter Horst toonde zich tevreden dat de provincie Groningen en de gemeente Den Haag daarvoor eerder deze week wel hebben gekozen.

    Lening

    Vanochtend werd bekend dat IJsland hoogstwaarschijnlijk een lening krijgt van in totaal zo’n 5 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en een kleine groep van Europese landen.

    Nederland is waarschijnlijk een van de landen die het geld verstrekt. Ook Polen, Groot-Brittannië, meerdere Scandinavische landen en het IMF zullen geld lenen. De deelnemers staan volgens het Poolse ministerie nog niet helemaal vast. Ook over het bedrag is nog niet definitief overeenstemming bereikt.

    Onderhandelingen

    De onderhandelingen lopen nog. Voor Nederland gaat het in eerste instantie om de uitwerking van het akkoord dat eerder werd gesloten met IJsland over het teruggeven van spaartegoeden.

    Via een lening aan het land geeft de Nederlandse overheid de IJslanders de mogelijkheid om gedupeerde spaarders die tegoeden hebben uitstaan bij de omgevallen spaarbank Icesave, maximaal 20.000 euro terug te geven. Met het akkoord is ruim een miljard euro gemoeid.

    Tot zover de media.

    Wat de overheid doet in feite is de burger dus 3x beroven

    Eerst moet men de gemeente belasting betalen, vervolgens
    geeft die gemeente, provincie teveel geld uit aan onzinnige projecten in NL, bv teveel verkeersborden. Een jaar later moeten ze hetzelfde bedrag bij het rijk aan subsidie kunnen vragen voor diezelfde borden en het overschot gaan ze wat veiliger belegen in het buitenland.
    Dat gaat mis en de Overheid schiet te hulp, van, wederom belastinggeld, (2x beroofd), nu word in NL de spaartegoeden gedekt tot, jawel € 100.000,– echter uit de laatste alinea van het persbericht in IJsland tot € 20.000,– terwijl de regering het noodlijdende land met 5 en daarvoor 2 miljard steunt. Concreet we steunen het failliete land met ons geld wat we dan via de achterdeur weer terug krijgen, maar wel drievoudig want de burger die daar belegd heeft is, stel dat hij/zij € 100.000,– had belegd wederom € 80.000,– kwijt. Zowel onder Bos als een ander kabinet. Ze krijgen het altijd terug het geld is geleend aan IJsland en die betalen terug aan de staat en niet aan de gedupeerde of wel want dat is ook weer de staat, gemeente, maar de burger niet. Wat ben ik blij dat ik geen geld en belegingen heb, misschien toch nog de beste manier om te leven in deze wereld.

Comments are closed.