Althans ….  In een interview in de Volkskrant stelt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken: “Het kabinet werkt aan een ‘waardencatalogus’. “Daarin gaat de overheid vastleggen wat zij goed burgerschap vindt”. 
 
De Vrijspreker schreef al eerder over dit onderwerp, en ook dit artikel zal wel niet de laatste keer zijn. Wij vinden het namelijk zeer belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich realiseren wat er hier weer voor een spel gespeeld wordt.

Op de eerste plaats is het niet aan de regering om aan de mensen voor te schrijven wat “fatsoenlijk gedrag” is. Dat ontwikkelt zich in de maatschappij en het is aan de ouders om hun kinderen daarin op te voeden.
Een “waarde” is iets dat een individu graag wil hebben of behouden. Dat kunnen heel veel zaken zijn en de hoeveelheid en rangorde kan voor iedereen verschillend zijn. Laat iedereen daarom zelf uitmaken waarmee hij of zij gelukkig is. (Iedereen, dat wil zeggen dat je geen geweld, dwang of fraude tegen een ander initieert!)

Een groot bezwaar tegen deze overheids-betuttel-catalogus is ook nog dat de ervaring leert dat zaken die eerst alleen maar als een soort “aanbeveling” gebracht worden, later verplichte wetten worden. Zie maar hoe nu bvb met het “roken” wordt omgegaan.

Een voorbeeld dat Guusje noemt, zou positief kunnen uitwerken. Zij heeft het over “meediscussiëren”.
Wij zien daar een mogelijkheid in voor politici om elke dag op de Vrijspreker te komen leren hoe veel zelfstandig denkende mensen denken over de maatschappij en over de noodzaak tot het verkleinen van de overheidsinvloed. Hoe zij de burgers weer hun vrijheid kunnen teruggeven. De kans dat Guusje daarin slaagt, is klein, maar het zou wel een goed begin zijn.

Dat die kans klein is, blijkt uit een van de al door Guusje genoemde waardes. Dat is: “Lid worden van een politieke partij!” Ik kan me voorstellen dat dat voor politici een waarde is. Dat betekent immers dat er dan weer veel meer contributie binnenkomt waardoor de politici weer meer te besteden hebben.
Als zij echter de huidige immorele financiering van die politieke partijen uit subsidies (uit belastinggeld) zou afschaffen, en de partijfinanciering vervangen door vrijwillige contributies van leden, dan zit er een goed kantje aan.

Let wel op. Guusje en trawanten vinden dat partijlidmaatschap hoort bij goed burgerschap! En dat is een gevaarlijke uitspraak want voor je het weet MOET iedereen lid van een (goedgekeurde!) partij zijn.

7 REACTIES

 1. Lid worden van De Partij om een goed burger (patriot, enz.) te kunnen zijn? Waar heb ik dat toch eerder gehoord?

  Ik heb alvast een artikel-suggestie. Wat trefwoorden: dronken auto rijden; gepakt worden; politie; proces verbaal; raakt zoek; schuld politie; drankorgel is burgemeester; “weet van niets”; misbruik maken van bevoegdheden. Niet zo, dus. Eerst maar eens het goede voorbeeld geven door eigen gedrag. Want op dit soort neo-calvinistische zedenmeesters zit niemand te wachten. Op andere zedenmeesters evenmin.

  Het gekakel van Guusje heeft ook wel iets aandoenlijks. Het is zo symbolisch voor de onnozelheid en wereldvreemdheid daar in de Haagse werkkamers. Men neemt zichzelf zo serieus daar. De staat heeft te veel macht, dat is het echte probleem.
  GB [2] reageerde op deze reactie.

 2. @jjvandinges [1]:

  *Het is zo symbolisch voor de onnozelheid en wereldvreemdheid daar in de Haagse werkkamers.*

  Ik denk eerder dat het een kwestie van radeloosheid is.
  Men is compleet stuurloos en weet niet met de huidige situatie om te gaan. Daardoor komt men met deze vrijblijvende politiek correcte prietpraat om nog een beetje moreel gezag uit te stralen.
  Zoiets als een geitenwollensok die al jarenlang een kutmarrokaan of draaideurcrimineel met zalvende woorden op het rechte pad probeert te krijgen.
  Vooral de (werkende) burger als een klein kind blijven behandelen en echte verloedering niet aan durven te pakken geeft aan dat je voor de makkelijkste (maar doodlopende) weg gaat.
  Zoals gewoonlijk zou ik bijna zeggen.
  Helaas werkt deze oude politiek niet meer als ik de reacties her en der op internet lees.

 3. Welke waarden hang je aan als “goed burgerschap” alleen zichtbaar wordt nageleefd?

  bv. Guusje ter Horst, is zelf al eens dronken na een ongeluk met auto betrapt. Valt dat onder “goed burgerschap” ? ik vermoed van niet..
  Een ander vangt weer als afgevaardigde van de UN 500.000 euro onterechte huursubsidie, gaat vervolgens gratis een jaar werken met nog hogere onkostenvergoeding. Valt dat onder “goed burgerschap” ? ik vermoed van niet..

  Vele mensen leven zichtbaar als goed burger, terwijl onder de oppervlakte 60% wel iets heeft te verbergen. Al is het alleen maar de belasting aangifte niet geheel eerlijk ingevuld.

  Ik ben zelf dus ook niet veel heiliger dan die 60%, alhoewel ik geen alcohol drink en niet rook en dus ook niet mijn nabuur vergiftig of omverrijd.

  Maar als iemand wil gaan vertellen wat “goed burgerschap” is, moet je zelf al helemaal van onbesproken gedrag zijn.

  En lidmaatschapjes van politieke partijen en of omroepverenigingen moeten gratis of met eigen keuze bijdragen zijn. Geldt ook voor nieuwe omroep PON. Iets aanhangen of ondersteunen hoeft toch ook niet direct geld te kosten? of wel?

 4. De waardencatalogus hoef je alleen maar uit te delen aan de leden van de Regering.

  Want daar alleen rammelt het van alle kanten.

 5. Guusje moet niet zoveel zuipen.

  Wel komisch dat zo iemand regeringsbevoegdheid heeft gekregen.

 6. Tijd dat de burgers eens een tegenoffensief gaan lanceren en een “normen en waarden catalogus” gaan overhandigen aan de zogenaamde “volksvertegenwoordigers” (policiti??)
  Een algemeen geldende normen, waarden, gedragskode voor overheids – functonarissen die het beroep van ambtenaar (dienaar van het volk ?? ) bekleden.

  Onderdrukking van een (grote groep) individuen door een kleine groep “politici” leidt vroeg of laat tegen (weder)opstanding van de onderdrukte groep tegen de onderdrukker. Daar zijn er in de vaderlandsche geschiedenis genoeg voorbeelden van te vinden.

  Positieve stimulatie, beloning, respect van elkaars positieve punten en capaciteiten werken vele malen beter als ze zaken wilt veranderen,

  Geef zelf eens het goede voorbeeld meid..

Comments are closed.