Tenminste als Mariann Fischer Boel, de Deense EU-Commissaris voor landbouw, dat weet waar te maken.
De opheffing van het verbod op “vreemdgevormd” fruit en groente is nu nog maar een voorstel waar nog discussies en studies voor moeten plaats vinden. 
 
‘In deze tijd van dure voeding is het niet zinvol om eten weg te gooien alleen maar omdat het er vreemd uitziet’, aldus een woordvoerder van EU-commissaris Mariann. Dat daardoor op de boerderij of kassen al direct 20 procent van het voedsel verloren gaat, nemen ambtenaren en politici (tot nu toe) niet serieus.

 Mariann heeft nu ontdekt dat dergelijke wetten pure bureaucratie zijn! Zou ze op de goede weg zitten?

 Wetten in deze geest zijn er voor 26 soorten groente en fruit. Ze hebben te maken met de verpakking. Alles gaat makkelijker in dozen als het mooie rechte vormen heeft.  Daarom zijn een aantal supermarkt ketens voor het handhaven van die wetten. De Britse supermarktketen Sainsbury’s is echter wel voor. Die stelt zelfs dat de betreffende producten daardoor wel 40 % goedkoper kunnen worden.
Maar mede om die reden zijn zuid Europese landen als Italië, Spanje en Frankrijk tegen afschaffing zegt het ANP. En omdat die tegen zijn, moeten wij duur fruit en groente eten.

 Er hangt een politieke oplossing in de lucht: een compromis!

Als compromis wil de EU-commissaris nu de standaarden behouden voor tien van de 26 groente- en fruitsoorten, waaronder appels, aubergines en tomaten. Die beslaan samen driekwart van de grensoverschrijdende handel in groente en fruit in de EU Dus het goede idee zou dan maar voor een kwart worden uitgevoerd! Politiek!

 Als supermarkten en andere belanghebbenden rechte komkommers zo belangrijk vinden, hebben ze daar op een vrije markt ruimschoots de gelegenheid voor. Wat let hen? Niets, maar het wel gemakkelijk om de overheid voor je karretje te spannen. Ook kost dat de klanten 20% afval en een 40% hogere prijs. Plus nog eens de kosten voor al die bemoeiallen die dergelijke wetten maken en de naleving controleren.

 Fijn om in de EU te zitten en fijn dat de Nederlandse en Belgische politici daar “ja en amen” op zeggen! Hoe kunnen we die overtuigen dat we zo snel mogelijk uit die club moeten? Maar het tegendeel gebeurt. Zie het verraad van Lissabon!

5 REACTIES

 1. Er zijn landen (zoals Panamá) waar het fruit er bij wijze van spreken “niet uitziet” maar des te beter smaakt, en ook nog eens goedkoper is. De supermarkten aldaar moeten concurreren met direkte verkoop achter uit de tuin. Dezelfde tuin, waar je (als je het goed doet) ook je groenten en vis uit kunt halen 🙂

 2. Elke keer weer verrassend om te lezen wat voor verboden er bestaan.
  Dat een gewone consument een rare komkommer gewoon kan laten liggen, komt kennelijk niet op in die bureaucratische hoofden.
  Dat kromme komkommers daarom goedkoper zullen worden aangeboden, ten bate van de ‘zwakke’ b.v., schijnt al helemaal wezensvreemd te zijn voor leden van het politbureau.

 3. @Andre, Vis uit de tuin? heb jij wel eens vis uit een kleine vijver geproeft dan, kan je vertellen dat als jij geen beekje er aan hebt liggen wat voor schone doorstroming zorgt de meeste vis niet echt lekker smaakt.
  Dat het fruit wat er raar uitziet erg lekker smaakt geloof ik wel, in die landen wordt het fruit tenminste rijo verkocht en niet “rauw” zoals in nederland.
  Neem bijvoorbeeld de bannaan, bied een local maar eens in een warm land een van onze half groene bannanen aan.

 4. Dit is typisch een geval van EU-mythes. Er is geen EU-verbod op rechte bananen of kromme komkommers of vreemd gevormde groente en fruit. Toon die regel maar eens.
  De kromme komkommers zijn in Nederland niet te verkopen, omdat de consument ze niet wilt. Net zoals appels met een beurs plekje. De kromme komkommers bestaan wel en worden meestal niet eens doorgedraaid, maar gaan naar conservenfabrieken. Ik heb zelf als student nog kromme komkommers in tweeën staan breken in Roelarendsveen, zodat ze daarna door een snijmachine kunnen en werden verwerkt in salades en als ‘partyschijfjes’ in potjes werden verkocht.
  Hier is een pleidooi van een Europarlementariër om minder door te draaien, maar dat is geen gevolg van Europese regelgeving, maar een gevolg van consumentengedrag. Dat ‘doordraaien’ slaat trouwens ook op de idiote verhalen over EU-regelgeving die bij sommigen de ronde doen.

  Fred [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Fred [4]: En nog even een aanvulling: de verpakkingsvoorschriften betreffen vooral hygiëne en de recyclebaarheid van het verpakkingsmateriaal. De regels gaan ook over uiterste houdbaarheid en uiterste verkoopdata, en hoe dit te vermelden op de verpakkingen en over voorwaarden voor de teelt (gebruik van insecticiden en landbouwgif etcetera), maar ze zeggen niets over de vorm van groente en fruit.

Comments are closed.