“Onze forumvriend ACP (Ronald Kortelink) is op 8 augustus 2008 op 76-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Washington, DC.”

(Citaat uit Freeforum) 
 
ACP was enige tijd geleden zeer actief met reacties op de Vrijspreker. Bijna niemand wist dat hij Ronald Kortelink heette, maar door zijn irritante stijl wist hij zich wel bekend te maken.

 Zo zelfs dat de vorige week nog iemand in een reactie vroeg waar toch de reacties op de crisis bleven van ACP.
Wel, het antwoord is duidelijk. Hij heeft de escalatie van de crisis (september-oktober) niet meer kunnen meemaken. 

ACP was een individualistisch vrijheidstrijder die alleen pleitte voor de vrijheid van “ieder voor zich”, terwijl hij de strijd om meer mensen van de moraliteit van Vrijheid te overtuigen, niet zag zitten. Al besteedde hij er veel tijd aan om kritiek op dit streven te hebben.

Hij was een kleurrijk figuur op onze site.

Hij ruste in vrede.

—————————————–
Met dank aan Anno Zijlstra die ons dit bericht doorstuurde.

Inclusief de link naar Freeforum.

107 REACTIES

 1. irritant ja
  maar hij dacht tenminste wel na
  iets wat de ‘meerderheid’ steeds minder doet.

  Ik discussieer liever met irritanten, dan dat we overlopen worden door de silent majority.
  Kortom, blijf reageren! wij doen het ook.

 2. Het was niet even stil rond ACP, maar voor eeuwig stil. Eerst dacht ik nog dat de kredietcrisis hem de das had om gedaan, maar uiteindelijk blijkt dat hij voor de daling van de markt de weg naar boven heeft genomen. Ik persoonlijk vond hem wel een vreemd figuur met een eigen stijl van reageren. In ieder geval was het wel een maf en kleurrijk figuur op de Vrijspreker. Jammer dat hij er niet meer is en we niets meer van hem zullen horen…Hé, tabee reaguurder het ga je goed tot ziens in een volgend leven. Vanavond drink ik op ACP.

 3. Jammer. Als ouwe lul gaf hij nog wel vol (tegen)gas.
  Moge hij in vrede ruste.

 4. De man was erg doorzichtig in z’n uitspraken en reakties; als iemand hem te dicht op de huid zat, dan vroeg hij zich af “hoe iemand aan de kost kwam”.

  Een markant figuur met een tegendraadse mening is er tussenuit gepiept. Mocht er een hiernamaals zijn, dan zal hij ook daar ongetwijfeld deze en gene tegen zich in het harnas jagen. Het ga je goed, Ronald “ACP” Kortelink.

  Over en sluiten.

  R. Hartman (NI) reageerde op deze reactie.

 5. @Andre NI: “De man was erg doorzichtig in z’n uitspraken en reakties”

  Dat vond ik nu juist niet. Je moest heel goed tussen de regels (en het gebrek aan nuance) doorlezen om de onderliggende visie te vatten. En dan vond ik dat hij vrij regelmatig de spijker op zijn kop sloeg, of minimaal iets te berde bracht dat de moeite waard was om verder over na te denken.

  Net een condoleance naar zijn oude mailadres gestuurd dat inmiddels niet meer actief blijkt te zijn.

  Inderdaad een markant figuur, een self-made man, die ‘gestopt is met roken.’ Zijn afkorting MPP, die de absurde en uitzichtsloze politieke situatie in NL aangeeft, zal echter nog wel even voortleven.

 6. ACP ,Bram,Waldimir (de enige die ik echt heb ontmoet) markante forummers en van het eerste uur.
  ACP was origineel, en irritant zijn moet vind ik, anders wordt het saai.
  Hij zal de cedit crisis toegejuigd hebben zo niet hebben zien aankomen, en het zat er ook aan te komen trouwens.
  Dat hij rustte in vrede, mijn welgemeende deelneming aan zijn vrienden en nabestaanden zo die daar zijn .
  Anno Zijlstra

  ACP zou op 4/11 niet blij zijn geweest met de waarschijnlijke uitkomst denk ik, zo wel All Bundy:
  http://www.youtube.com/watch?v=99HzP6BQm5Y

 7. zal ik ‘ns even écht vrijspreken?

  “good riddance”

  🙂

  Nee, alle gekheid op een stokje: hij was op zijn manier een bijzonder mens. Waren er maar wat meer minder grijs dan ze zijn en meer kleurrijk zoals ACP was. Van de doden niets dan goed.
  Maar ik kon ff niet aan de verleiding weerstaan om ‘m ff af te rekenen op zijn irritantie.

  btw wanneer was hij voor het laatst actief op deze site? Hij is waarschijnlijk blijven vechten tot het einde.

 8. ook ik wil mijn medeleven betuigen aan acp en zijn familie.ik vroeg me al af waarom acp niet meer reageerde op deze forum. ik mocht de discussies die op de vrijspreker gevoerd werden met acp altijd graag lezen. en bij sommige soms zeer felle discussies moet ik bekennen dat ik gevoelsmatig voelde dat hij wist waarover hij sprak en het soms bij het rechte eind had.ook al is dat voor mij niet echt leuk om te horen. omdat ik zelf ook, in zijn ogen een kansloze tokkie ben. zette hij me wel aan het nadenken.(wat ik eigenlijk zelf al heel lang wist)ik heb ook geprobeerd om voorzichtig over bepaalde onderwerpen te praten in mijn omgeving.en die mensen verklaare mij voor gek. ze vinden het raar dat iemand die zelf in een uitkering zit zo kan denken. ze vonden mij asociaal en werd meteen voor rechtse rakker uitgemaakt. dus heb me niet geliefd gemaakt. terwijl ik eigenlijk heel sociaal voelend ben en het beste met iedereen voor heb.maar wel van mening ben dat een vrijere samenleving met minder overheid beter zou zijn voor de mensen. attent ook dat de vrijspreker ons ook even op de hoogte steld van zijn overlijden. ook had ik heel graag zijn visie omtrend de krediet crisis willen lezen. maar ik weet dat andere reageerders ook goede info daarover kunnen geven. vrijspreker ga zo door met jullie doen goed werk.

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 9. Ik heb het op fora met niemand ooit zwaarder aan de stok gehad als met ACP. Dat was heel irritant en tegelijk uiteraard ook heel interessant. Sympathiek heb ik hem nooit gevonden, maar dat was geheel wederzijds. Hij had een hoop te melden, was provocerend, zwaar ideologisch altijd, met een hele brede cosmopolitische blik en met een vast aantal stokpaardjes. Maar hij was kleurrijk en hij was iemand. Saai was het nooit.

  Daarom, ondanks dat hij mijn tegenstander was:

  Shalom ACP.
  Rust in Vrede.

  Of niet soms.

  Goldie [107] reageerde op deze reactie.

 10. “Over de doden niets dan goeds”.
  Nou, zo heilig is dat principe niet, want dan zouden we Hitler, Stalin, Marx, Mao en ander gespuis moeten mooipraten en dat doen we tenslotte ook niet.

  Over ACP zeg ik dus maar liever niets. De man kan zich tenslotte niet verdedigen, dus nu gaan natrappen zou tenslotte laag zijn.

  In elk moet ik hem 1 verdienste nageven en dat is het bedenken en doordrukken van de term MPP. Dat is een verdienste want ik geloof erg in de kracht van taal. Dus hier een begrip van maken in de hoofden van de mensen is zeker nuttig voor de bewustwording en zodoende heeft ie dan toch in zekere zin een bijdrage geleverd aan onze zaak.

  Nou, elke keer ik de term zie, zal ik aan hem denken.
  En net zoals mensen na jaren alleen het goede noch herinneren van hun studententijd of hun dienstplicht en de rest vergeten en die tijd dan vaak bestempelen als “demooiste jaren van hun leven” (really?), reken ik erop dat ik over 20 jaar misschien nog wel eens met een warm gevoel terugdenk aan DIE IRRITANTE SCHREEUWLELIJK. Of niet soms.

 11. ACP had nog even moeten wachten met hemelen, Obama de crediet crisis , het giga pak slaag dat de republikeinen 4/11 wellicht krijgen, tegen wie moet ik nu aantrappen om dit erin te smeren.
  Wie wordt er nog boos nu Foxtv met die snollen (veel ex publieke dames denk ik) en 2 dehands autoverkopers van het laagste alooi en hun gelieg en gedraai die volgende week hun verlies moeten pakken ?
  ACP verstond de kunst om mensen op hun ziel te trappen, hij maakte daar een soort sport van.
  Eigenlijk mis ik *Waldimir van Kiel zijn reactie hier , maar sinds hij onderdak gevonden heeft bij de staat horen we hem niet meer, iedereen is uiteindelijk te koop, daar had ACP geen last van .-:)

  .M reageerde op deze reactie.

 12. Omdat ik hier nog niet zo lang vertoef zijn wij slechts een enkele keer in reaktie gegaan op elkaar. Ondanks tegenstellingen had ik wel het gevoel van respect bij zijn reakties. Iets anders dus dan het holle geschreeuw en gescheld van een Jetze om maar eens een naam te noemen.
  Een tegendraads figuur was het zeker. Maar van tegendraadse reakties kun je ook leren (als ze goed zijn onderbouwd tenminste).
  Een soort Theo van Gogh was het, maar dan anders……

  Rust zacht ACP

 13. Ach gut, ACP, en ik maar denken dat deze hele financiële crisis ook jou uiteindelijk de das aan het om doen was. Zeker omdat je constant duidelijk had laten blijken helemaal niets in goud te zien.
  Ook dacht ik even dat omdat Ron Paul zich uit de verkiezingsstrijd had teruggetrokken, er voor jou even geen stokpaardje meer was om tegenaan te trappen.
  Maar nu blijkt nota bene dat je er al een paar maanden niet meer bent!

  Hoe irritant je ook was, het was soms ook best irritant om te moeten toegeven dat er, afgezien van je gescheld, best wel eens wat waars in je meningen zat.
  In ieder geval heb jij hier op de Vrijspreker toch wel geleerd om van de werkelijk heel onbehouwen, op de persoon spelende, reacties uit de eerste tijd, wat minder tenenkrommend te gaan reageren. Daardoor kreeg de inhoud van wat je probeerde te zeggen toch ook meer aandacht van de lezer.

  Wie had nu ooit gedacht dat ik je hier op de site was gaan missen!!!

  ACP, waar je ook bent (of niet): Vaarwel !

 14. @dickie:
  Dank je wel dickie. Ja wij zullen doorgaan met de feitten boven water te brengen en daardoor uiteindelijk ook nog gelijk krijgen.
  Het is inderdaad moeilijk met gebrainwashte mensen te praten. Hun verdediging is vaak een vlucht in “….in mijn omgeving.en die mensen verklaare mij voor gek….”
  Ik ken dat verschijnsel. Blif rustig, maak je niet kwaad. Blijf studeren wat de feiten zijn, en je zult (nog) gelukkiger worden.
  Bestudeer vooral hier op deze site “De Filosofie van de Vrijheid”.

 15. Bijna elk mens heeft wel goede en kwade kanten. Enerzijds had hij originele denkbeelden, zoals het MPP.

  Anderzijds weigerde hij stelselmatig ongelijk te bekennen, wanneer zijn ongelijk evident was en kon hij het niet laten ongenadig te gaan schelden: een sterk voorbeeld van een van de beste manieren om vijanden te maken. Niet iets om even opzij te schuiven, als iemand het tijdelijke met het eeuwige verwisselt.

  Het is geen kunst om vijanden te maken. Een ware kunst is het echter om vrienden onder je opponenten te maken en tegelijk je waardigheid te behouden.

  Dat is dan een les, die ik (hopelijk) van deze “vrind” geleerd heb.

  IIS reageerde op deze reactie.
  Anno reageerde op deze reactie.

 16. Een irritante schreeuwlelijk ja,
  En nu hij dood is stond er blijkbaar iets heel belangrijks/intelligents tussen zijn CAPSLOCK langspeelplaat regels, iets wat ik blijkbaar gemist heb.

  Het enige wat ik tussen de regels door kon zien was een hele zielige kwade oude man. Sorry, maar als je 76 bent, het in je leven gemaakt hebt, over een hele berg geld beschikt en dan nog als een razende, verongelijkte puber op marginale internetfora loopt te fulmineren is er toch iets erg met je mis. Hersenbloedinkje gehad of dementie? who knows.
  Tragisch figuur die ACP, hoop dat ie nu wel wat rust vind….

  Fred reageerde op deze reactie.

 17. @SpyNose:

  Maar ja kan toch niet met iedereen vriendjes worden, vrienden en vijanden komen of komen niet in je leven. ACP was wie die was. Volgens mij was hij niet op de Vrijspreker bezig om vrienden te maken, hij ventileerde ongevraagd en pro bono zijn mening. Maar als je op de Vrijspreker vrienden of vijanden wilt maken lijkt me dat een verkeerde insteek.

  Ik persoonlijk maak dan liever vijanden dan zogenaamde vrienden die ik voor me moet winnen middels concessies. Weg met het hele zootje en vertel ze de waarheid; of ze leuk vinden of niet…dat is dan hun probleem!

  Anno reageerde op deze reactie.
  SpyNose reageerde op deze reactie.

 18. @Boer op Klompen: Helemaal met je eens. Er was vaak geen touw aan vast te knopen en de enige indruk die ik had van ACP was van iemand die de weg goed kwijt was en elke discussie smoorde door critici voor dom en meegaand te verslijten. Vreemd genoeg schatte ik hem wel jonger in, want dit soort raaskallers vind je vooral tussen de 35 en 55.
  Komisch trouwens dat als vergelijkbare linkse warhoofden dood gaan er nogal wat ‘vrijdenkers’ á la Wladimir (ook al een tijd niets van gehoord trouwens, leeft hij nog?) rondlopen die onmiddellijk dit forum bestookten met gejuich. En nu opeens ‘van de doden niets dan goed’?
  Nou ja, God hebbe zijn ziel. Of zou ACP op deze bede juist weer kwaad hebben gereageerd?

 19. @IIS:

  mee eens, ACP was er niet op uit om vrienden te maken, werkt niet op een forum, je kunt een zienswijze delen, dat komt voorbij dan, maar of dat mooi meegenomen is….
  Wie zichzelf is en blijft en gewoon zegt wat zij/hij denkt blijft origineel/soms leuk,soms niet leuk of vervelend.
  Maakt het uit allemaal, nu was het ACP morgen jij, ik ,zij,hij…

 20. @Fred:
  Nou ja, God hebbe zijn ziel. Of zou ACP op deze bede juist weer kwaad hebben gereageerd?

  hij was razend gweest, vermoedelijk gaat hij tegen God te keer nu

 21. @SpyNose:
  Het is geen kunst om vijanden te maken. Een ware kunst is het echter om vrienden onder je opponenten te maken en tegelijk je waardigheid te behouden.

  dat wordt mij te braaf allemaal, ik denk dat als je er zo over denkt je toch het EO of NCRV forum moet gaan…

  SpyNose reageerde op deze reactie.

 22. @Anno: “Eigenlijk mis ik *Waldimir van Kiel zijn reactie hier , maar sinds hij onderdak gevonden heeft bij de staat”
  Echt? Heb ik iets gemist? Nee, toch! Vertel op.
  Nou, laten we hopen dat ie er geinfiltreerd is en onze zaak dient…

 23. @IIS:
  “Maar ja kan toch niet met iedereen vriendjes worden, vrienden en vijanden komen of komen niet in je leven.”

  Heb ik dat gezegd dan? Ik bedoel, dat de kunst is een open klimaat te scheppen om ideeën uit te wisselen. Anders kom je echt niet ver in deze wereld en blijf je rommelen in de marge.

  “Ik persoonlijk maak dan liever vijanden dan zogenaamde vrienden die ik voor me moet winnen middels concessies.”

  Dat is niet het punt. Je moet nooit water in de wijn doen als je 100% gelijk hebt, of als je er niks voor terugkrijgt. Maar dat is iets anders.

  Ik kreeg diverse malen hooglopende ruzie met hem. Maar ik ben daarvoor geen stap opzij gegaan. Maar hij kon het niet laten bij een meningsverschil vreselijk te gaan schelden. Ik heb daar eerlijk gezegd weinig respect voor. Maar het werd zo erg, dat ik uiteindelijk -helaas- ook op de man ben gaan spelen. Ik denk achteraf, dat het veel beter is, scheldpartijen ueberhaupt achterwege te laten. Als het te gek wordt, kun je waarschuwen of gewoon weglopen.

  Als ik echter de comments in deze draad lees, krijg ik toch het gevoel, dat hij meer respect krijgt dan hem -althans wat mij betreft- toekomt. Maar dat geldt dunkt me niet voor:
  @Fred en @Boer op Klompen.

  Zie ook antwoord aan Anno in dit comment.

  @Anno:
  “dat wordt mij te braaf allemaal, ik denk dat als je er zo over denkt je toch het EO of NCRV forum moet gaan…”

  Begrijp me goed. Ik wil niet moraliseren, maar mensen zijn in een ruzieachtig klimaat nu eenmaal weinig ontvankelijk voor redelijke argumenten. That’s all.
  IIS reageerde op deze reactie.

 24. ACP zocht altijd mot,in het begin van onze confrontaties enorm , toen hij merkte dat het geen vat op me had en ik keihard terugsloeg, niet kon winnen. kapte hij er mee, dat vond ik een beetje laf, hij zocht zijn mensen uit……….bepaald geen lieverdje, en ja waarom leeft iemand zo vol boosheid, raar, als hij echt rijk was (is dat zo ?) en succesvol waarom doet iemand dat dan? who cares….meestal zijn mislukte mensen op fora steeds op alles en iedereen boos,ook hier denk ik.

 25. @SpyNose:

  Dat had je niet gezegd maar het klonk bijna zo, maar je toelichting is duidelijk en inderdaad gaat het over ideeën en meningen uitwisselen. Ik persoonlijk weet na bijna 50 jaar veel, maar ook helemaal niks. Soms lijkt het alsof ik begrijp en weet waar het in het leven om draait en de volgende dag zijn veel zaken me weer totaal onduidelijk en sta ik weer met beide benen op de grond. Eén ding heb ik wel geleerd namelijk rustig blijven, af en toe remmen en gas geven….en heel af en toe hoort ook een grote bek in een stevige discussie er bij….niet domweg je laten aanpraten dat een persoonlijke uitbarsting niet kan of niet mag omdat het misschien niet chic zou zijn of zoiets. Persoonlijk vind ik emoties juist iets is wat totaal hoort bij de mens. NL zijn in dat opzicht mat en totaal emotieloos, het mediterraanse temperament spreekt me dan ook meer aan.

  Het zogenaamde schelden van ACP was naar mijn mening een verdedigingsmechanisme en een manier om het gelijk van een ander op afstand te houden, het leek er op dat hij een muur bouwde waar iemand niet zomaar doorheen kon. Volgens mij gaat men, ik ook, te vaak te serieus op sommige discussies in. Maar ik blijf er bij en los van zijn mening en gescheld, hij was een vreemd en bijzonder persoon en ik las zijn reacties met veel plezier…soms voor mij niet helemaal duidelijk en vaak met veel gescheld op Ron Paul, maar zeer onderhoudend en zeker niet saai of kruiperig.

  ACP is ons voor gegaan, precies als zovelen die ik heb gekend en dat waren misschien wel honderden die niet meer leven…wij zullen ook ooit kennis maken met magere Hein die ons voor altijd het zwijgen zal opleggen. Misschien had ACP moeten doen wat wij nog wel kunnen doen, namelijk nog meer relativeren en inzien hoe onbelangrijk we als mens zijn en hoe achterlijk we ons kunnen bezig houden met de meest onbelangrijke aardse materie.
  Ron Paul Fan reageerde op deze reactie.

 26. @IIS:

  “Misschien had ACP moeten doen wat wij nog wel kunnen doen, namelijk nog meer relativeren en inzien hoe onbelangrijk we als mens zijn en hoe achterlijk we ons kunnen bezig houden met de meest onbelangrijke aardse materie.”

  Ik denk dat de jongste financieel/economische ontwikkelingen in de VS alsmede het Irak-debacle zijn gemoedsrust geen goed hebben gedaan. De in zijn ogen onoverwinnelijke USA (waar ACP’s ethnische groep de baas is, vandaar zijn Amerika-chauvinisme) bleek toch een reus op lemen voeten te zijn.

  IIS reageerde op deze reactie.
  Boer op Klompen reageerde op deze reactie.

 27. @Ron Paul Fan:

  Het lijkt er op dat de mens vooral kleine schoonheidsfoutjes probeert te maskeren. Ik ben verre van perfect en zal geen geheim maken van mijn dom- en dwaasheden, maar als mensen verder zouden gaan spitten dan werp ik ook een muur op, juist omdat de kleine gebreken die men bloot probeert te leggen het venijnigst en het pijnlijkst zijn en tevens het meest schaamtevol. Het venijn zit hem in de staart. Waarschijnlijk, maar dat is een veronderstelling, ook bij ACP. Zoals .M al zei de man kan zichzelf niet verdedigen en ook moet men de mens ACP zelf hebben gekend om te omschrijven wie of wat hij werkelijk was. ACP is niet dood, de reis die hij maakte duurde 76 jaar en met al zijn avontuur en ontdekkingen is deze ten einde, hij is teruggekeerd naar de bron.

Comments are closed.