Om de financiële crisis op te lossen is er vandaag een vergadering van de grote industrielanden, de G20,  georganiseerd in Washington.
Daarmee is bedoeld dat de top “POLITICI” van die landen vergaderen. (Niet de topdeskundigen) Verschillende politici hebben al iets losgelaten over hun wensen om meer toezicht, meer controles, in te voeren en om hun eigen macht te vergroten: Meer overheidsinvloed! Alleen George Bush heeft een aantal waarschuwingen gelanceerd. 
 
Bush waarschuwt voor: “Too Much  Government in Markets“.
En dat lijkt ons het verstandigste dat Bush de laatste maanden heeft uitgesproken. Wat hij “bedoelt”, of doet, is een tweede!

Maar Bush “zegt” dat de wereldleiders (althans strebers daarnaar) niet vlug het kapitalistisch systeem moeten verlaten Dat heeft immers bewezen het beste systeem te zijn voor groei van de welvaart.

Wat hij “doet” is bedrijven die het niet goed gedaan hebben en waar een faillissement voor dreigt, helpen met belastinggeld. Fannie May en Freddy Mac en de bailout van 700 miljard dollar zijn daarvoor leuke voorbeelden.

En Bush zegt erbij dat de crisis veroorzaakt is door fouten van investeerders, regelaars en overheden maar NIET door de vrije markt.

Zowel Angela Merkel als de Australian premier wijten de crisis aan “Greed and Fear”. Wel, als ze daar een oplossing voor willen vinden, kunnen ze beter zoeken naar een oplossing om continu mooi weer te hebben. Dat is gemakkelijker dan de natuur van de mens te veranderen!!

En dan wordt het spel in Washington nog extra moeilijk doordat de baas van de grootste economie binnen twee maanden vervangen wordt door een andere met waarschijnlijk heel andere ideeën.

Het is heel spannend te volgen met welke wondermiddelen de politici dit weekend komen aandraven, en op welke wijze ze het volk weer overtuigen van hun grootheid.

21 REACTIES

 1. “Greed and Fear”

  Daar hebben ze een punt. Echter: ze dienen zichzelf aan te wijzen als degenen die deze principes toepassen..

 2. Ik geloof niet dat dat nieuwe politieke geldsysteem er gaat komen.
  Nu zeker niet en ook onder Obama acht ik de kans zeer klein.
  Ik zie zelfs eerder een tendens naar minder globalisme en da’s m.i. goed!
  De belangen van de traditionele en opkomende economieën zijn te verschillend.
  Ik geloof niet dat de VS macht wil inleveren ten faveure van bv China, India of Rusland en andersom dat de opkomende landen langer akkoord gaan met een status quo met de dollar als wereldmunt.
  Obama neigt naar protectionisme. Voorbeeld niervoor is de komende steunmaatregelen aan de autoindustrie in eigen land en het bewust hooghouden van de beurs door overheidsingrijpen.
  Dit alles wordt gefinancieerd met nieuwe gedrukte dollars en dollarreus China heeft al aangegeven dat ze daar niet blij mee zijn.
  Ze hebben nl al aangegeven dat ze dollars willen gaan omzetten in goud.
  Een teken aan de wand of een extra drukmiddel???

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 3. @GB [2]:

  China wil dollars omzetten in goud. Ze willen, maar gaan ze het ook doen? Veel berichten in de media, maar welk bericht moet men tegenwoordig nog geloven en moet men nu hals over kop goud inslaan? IMF moet volgens de laatste berichten goud verkopen. Wat is waar en wat is onzin?

  Iedereen stuurt tegenwoordig berichten de wereld in en ik vind het moeilijk om in te schatten welk bericht men serieus moet nemen.

  Jim Roger,Goud
  Over goud is Rogers ook duidelijk. "De bullmarkt voor goud duurt nog minimaal 10 jaar." Rogers is er overigens lang niet van overtuigd dat goud op kórte termijn wel gaat stijgen. "Ik zou namelijk ieder land adviseren geen geld meer naar het IMF over te maken". Rogers denkt ook daadwerkelijk dat IMF in de nabije toekomst geen extra geld meer binnen krijgt. "Wil het IMF dan nog wat kunnen doen, dan moeten ze hun goud verkopen, wat slecht is voor de prijs van het edelmetaal."

  "Maar ik heb goud en ik koop goud als de prijs stijgt en als de prijs daalt."
  Gecorrigeerd voor inflatie was goud eind jaren '80 zo'n 2000 dollar per ounce. Goud doet nu 700 dollar per ounce.

  Zo langzaam aan word ik moe van alle stompzinnige berichten die de ‘grote jongens’ de wereld in loeien.
  Ik parkeer mijn geld en of er morgen nog iets is dat zie ik dan wel weer. Als de boel echt ploft dan gaan we allemaal, dat is voor mij een schrale troost. Ben begonnen met niets en zal ook wel met niets eindigen…that’s life.
  Jim Rogers De Luxe [5] reageerde op deze reactie.
  Peter [6] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.
  GB [9] reageerde op deze reactie.

 4. @IIS [4]:

  Ik zou niet te veel aandacht aan Rogers besteden. Hij vindt van zichzelf dat hij een slechte market timer is.

  Zo is hij gaan investeren in Chinese aandelen, terwijl ze kelderden (en nog). Wat niet wegneemt, dat China het beter zal gaan doen dan de VS en de EU.

 5. @Hub Jongen [7]:

  Timing is bij het kopen van goud net zo belangrijk als bij het kopen van aandelen. Koopt men aandelen of goud op het moment dat iedereen het wil of koopt men als niemand het wil? Kan de prijs nog hoger of gaat hij dalen?
  Kijk naar de goudgrafiek, en natuurlijk kan het altijd beter en hoger, maar is het nu kopen van goud verstandig?
  Gefarceerd (in)kopen is een optie, maar biedt ook geen garantie voor een juiste prijs. Ik denk dat men baar goud zou kunnen overwegen als men er 100 procent van is overtuigd dat het geld eerdaags geen stuiver meer waard is…niet je verstand, maar iedere vezel in je lichaam moet voor goud willen gaan.

  Goud Kilo/EUR aankoop 18650.- verkoop 20352.-

  http://www.behr.nl/Beurs/H/goud.html

  Andre NI [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [3]:

  *Ben je nu al libertarier of nog niet?*

  Wist ik het zelf maar wat ik precies ben 😉
  Ik ben trouwens ook niet zo van het labeltjes plakken, laat staan dat ik zelf precies in een hokje pas.
  Ik ben bovenal een individualist (geen egoist!) die in hoge mate vrijheid en onafhankelijkheid nastreeft.
  Daarbij besef ik terdege dat je nooit 100% onafhankelijk of vrij kunt zijn omdat je in samenwerkingsverbanden altijd compromissen moet sluiten. Daar is op zich ook niks mis mee zolang het maar niet gaat knellen of gebasseerd is op dwang.

  Maar als ik de tijd heb zal ik het boek Atlas in Staking van Ayn Rand eens aanschaffen om te kijken of het me nog tot nieuwe inzichten over de samenleving en mezelf verschaft. Rond kerst hoop ik er wat meer tijd voor te hebben.

  @IIS [4]:
  *Veel berichten in de media, maar welk bericht moet men tegenwoordig nog geloven en moet men nu hals over kop goud inslaan? IMF moet volgens de laatste berichten goud verkopen. Wat is waar en wat is onzin?*

  Maak jezelf daar niet al te druk over IIS want wat maak het uit? Stel dat je verkeerd plant, instapt op een te hoog niveau en de koers -laten we zeggen- 50% daalt; wat dan nog?
  Goud is er wat mij betreft niet om te speculeren of rijk mee te worden maar als kapitaalverzekering. Speculeren doe je met turbo’s, opties e.d.
  De intresieke waarde van fiatgeld is 0 en goud en zilver ligt daar een heel stuk boven.
  En die veel hogere prijzen die er OVERAL voor fysiek goud en zilver worden betaald geven voor mij aan dat de koers van de Comex niet de reeële koers is.

  IIS [11] reageerde op deze reactie.

 7. @GB [9]:

  Ik maak me niet al te druk en bekijk de laatste tijd de diverse berichten wel met wat meer afstand. Als je het goed bekijkt gaan wij ten onder aan een tsunami van list, leugens en bedrog….de leugens worden (door) links en rechts over ons uitgekotst. Eigenbelang, rijk-over-ruggen, geloofszieken…iedereen wil op een schofterige manier iets van de ander. Geef je tegengas en kom je op voor je vrijheid, dan zal men je ook nog wel even het stempel willen opdrukken van ‘moeilijk’, ‘gek’ of ‘niet te hanteren’
  Daarom vind ik een eigen menig en opkomen voor individuele vrijheid erg belangrijk. Kijk om je heen en luister naar de meeste mensen, is het gros niet vergiftigd en zijn de hersens niet aardig gespoeld? Ja, stront eigenwijs zijn de meesten, maar hebben ze ook een duidelijke en vooral een oprechte mening?

  wie op goud staart, verblindt zijn gezicht.

  Hoe meer verboden en censuur er in de wereld zijn,
  hoe armer de mensen worden.
  Hoe meer scherpe wapens de mensen bezitten, hoe onrustiger wordt de staat.
  Hoe meer sluwheid en vernuft de mens ontwikkelt, hoe meer vergrijpen hij begaat. Hoe meer wetten en regels worden opgelegd, hoe meer dieven en vandalen ontstaan.
  Daarom zegt de wijze: Ik treed niet op en de mensen veranderen uit zichzelf.
  Ik handel door niet handelen en de mensen worden uit zichzelf welvarend.

 8. @Andre NI [10]:

  Is die ene site niet net zoiets als Icesave of Palm Invest? Lijkt me niet echt prettig om geld ergens neer te kwakken en af te wachten of je het ook weer terugkrijgt.

  Ondanks een hogere prijs zou ik voor fysiek goud gaan, heb je tenminste iets tastbaars. Je kan ook eenvoudig een goudrekening openen bij de bank.

  Andre NI [13] reageerde op deze reactie.

 9. @IIS [14]:

  Je bezit goud dat in een kluis ligt (in één van de drie plaatsen). Mits méér dan 1 baar kun je het laten bezorgen. Er vindt dagelijks een audit plaats; de gegevens zijn altijd in te zien.

  Zie ook de gebruiksaanwijzing op die site.

  Dit en goldmoney zijn the next best thing naast de oude sok. Dat laatste heeft ook een paar nadelen; o.a. de veiligheid van oude sokken is twijfelachtig.

  IIS [16] reageerde op deze reactie.

 10. @IIS [16]:

  “maar heb jij of ken je iemand die een baar goud heeft laten bezorgen”

  Neen.

  “Is een baar goud die men toestuurt duurder”

  Het goud op zich niet, de postzegels kosten natuurlijk wél geld.. 🙂

 11. @GB [18]:

  Kijk, dat soort berichten moeten mensen daar serieus op ingaan of moet men in paniek geraken? Het zou natuurlijk best waar kunnen zijn, op dit moment mag je alles verwachten. Maar waar haalt Larry zijn nieuwtjes vandaan? En waarom weet alleen Larry dit? En waarom zou Larry dit nieuws met iedereen willen delen? Is larry misschien een heel goed en oprecht mens die vindt dat iedereen recht heeft op de waarheid? ja, zulke mensen bestaan al moet je ze met een lampje zoeken, maar je kan ze tegenkomen, vooral op het internet…zomaar..gratis en voor niets.

  Als mensen werkelijk goud willen kopen laat ze dan (zoals .M reeds adviseerde) gefarceerd aankopen. Als ik kijk naar de grafiek euro/goud is deze nog steeds stijgende binnen een wig, meestal zal aan het einde van zo’n wig de richting worden bepaald…tenminste dat is mijn bevinding.
  GB [20] reageerde op deze reactie.

 12. @IIS [19]:

  *En waarom weet alleen Larry dit?*

  Ik denk dat Larry in hele dikke duim heeft. Toch staan er een paar dingetjes in die wel degelijk gedeeltelijk waar zouden kunnen zijn. Ook een hernieuwde wereldwijde goudstandaard zou een mogelijkheid zijn. Ik acht de kans niet groot maar het kan zeker als de problemen onbeheersbaar groot blijken te worden.

  IIS [21] reageerde op deze reactie.

 13. @GB [20]:

  ….de problemen zijn onbeheersbaar, de schuldenberg krankzinnig groot en misschien heeft Larry groot gelijk, maar om domweg alles te geloven wat mensen vertellen en daar naar te handelen is misschien wel een groter risico dan helemaal niets doen.

Comments are closed.