In een nieuw boek, samengesteld door Alvaro Vargas Llosa: “Lessons from the poor, Triumph of the Entrepreneurial Spiritwordt door een aantal schrijvers aangetoond dat vrijheid zorgt voor welvaart. Daartegenover zorgt de meeste ontwikkelingshulp en overheidbemoeienis voor het voortduren of zelfs verergeren van armoede en corruptie.  

De uitgebreide omschrijving van het “Independent Institute” is op zichzelf al de moeite van het lezen waard.

U kunt het boek daar ook bestellen  voor $ 16,95

6 REACTIES

 1. @Rob: Rob, en die huidige generatie t-shirt makers krijgt het wél beter. Daardoor kunnen ze hun kinderen naar school brengen, een brommer kopen, en een economie op gang brengen.
  Maar ze moeten ergens beginnen, en dan is goedkope handarbeid een goed begin.

 2. @Rob: Je hebt gelijk, maar dat is niet (enkel) iets negatiefs. In die landen heeft men ons geheel niets te bieden. Goed, wellicht heeft men grondstoffen, maar veel landen hebben dit niet en zelfs als zijn de investeringen en kennis vaak erg moeilijk te vergaren.

  Het enige wat men kan bieden is lage lonen voor productie. Voor hen neemt de welvaart dan met sprongen toe. Kijk hoe Taiwain binnen één generatie van lagelonen land naar een land ging waar nu zelfs kwaliteitsproducten vandaan komen. Taiwan’s lage lonen productiefaciliteiten zijn inmiddels bijna allemaal ontmanteld.

  Je hoort wel eens dat wij hen een ‘eerlijk’ loon moet betalen, maar probleem is dat enerzijds ‘eerlijk’ subjectief is en anderzijds als de productie daar niet goedkoop was, wij daar niet zouden produceren. Dan zouden we geheel daar onze fabrieken niet neerzetten en hadden ze niet meer, maar juist niets.

  Uiteindelijk als de gehele wereld rijk is – al vrees ik dat dat nog jaren zal duren – zal het economisch model weer veranderen, want inderdaad zal gebruik makend van de huidige productiesystemetiek een t-shirt weer 50 euro kosten. Dat zal echter wel lukken, want de globalisatie is ook nog maar iets van een generatie. En tijdens de eerste en met name tweede industriele revolutie is ook de geheel productiesystematiek overhoop gegooid. En de komende 100 jaar zal dat nog wel een keer gebeuren. Mogelijk omdat goedkope energie schaarser wordt. Wie weet.

  Voorlopig is het win-win als wij hun goedkope producten kopen.

  Enige kantekening is wel, dat wij wel als rijke landen rekening kunnen houden dat inderdaad de lokale bevolking profiteerd. Dat is concreet, zorgen dat er geen heersende overklasse is die de onderklasse uitbuit. Ofwel, of elementaire zaken als eigendomsrecht, vrijheid van handel en democratie aanwezig zijn. Inzien zo, zal de bevolking vanzelf hogerop komen. Indien niet, is het inderdaad enkel een vorm van uitbuiting via horigen.

  hugovanreijen reageerde op deze reactie.

 3. @Rob:
  Het causale verband ligt omgekeerd: deze mensen kunnen rijk worden doordat wij kopen.
  hugo van reijen

 4. Van dit boek heb ik er vandaag tien besteld met quantumkorting. De negen stuks zijn voor propaganda onder andersdenkenden.
  hugo van reijen

 5. @Armin:

  Een T-shirt voor 50 dollar is onzin.

  De kunnen geproduceerd worden voor 50 tot 125 dollarcenten.

  Zelfs als het loon vijf keer zo hoog wordt, wordt het niet veel duurder.

  50 tot 125 dollarcents betekent een consumentenprijs tussen de 1 en 8 euro.

  In Indonesie koop ik ze voor 75 eurocent in de winkel en als ik zou gaan afdingen, zou de prijs dalen tot circa 55 cent.

  hugo van reijen

Comments are closed.