woensdag, 12 november 2008
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Leugens over vrije markt worden ongestraft verspreid


Professor Tibor Machan legt terecht de vinger op een wonde plek in de maatschappij. Namelijk op de leugens en verdraaiingen van politici en pers betreffende de huidige financiële crisis.

Ondanks het feit dat die crisis door overheidsmaatregelen is veroorzaakt, en versterkt, moet deze nu door de overheden worden opgelost. En die maken daarvan dankbaar gebruik om hun macht weer te vergroten. Daarmee zaadjes leggend voor een nog grotere crisis in de toekomst.

Let vooral op de dingen die zich gaan afspelen op de Wereldtop in Washington op het aanstaande weekend.

Tibor komt tot een belangrijke conclusie voor zichzelf: “Ik weet wat mij te doen staat. Ik moet doorgaan om mensen de superieure waarde van de vrijheid van de mens duidelijk te maken, en dat dit de enige hoop is voor herstel”. En hij zegt dat u daarbij misschien kunt helpen.

Dit lijkt wel heel erg op de doelstellingen van de Vrijsprekers.

Untruths against free enterprise told with impunity
BY TIBOR R. MACHAN November 7, 2008 – 6:26PM

When I became seriously interested in the free market I began, also, to encounter a good deal of criticism of that system, mainly because the critics mindlessly blamed the Great Depression on it. But looking at it more carefully I learned that by the time of the Great Depression there was nearly nothing left of laissez-faire capitalism in America.

Sure, compared to some other countries there was more capitalism here than elsewhere, but compared to a dead drunk someone who only staggers around a bit from booze seems nearly sober.

Sadly, America was never “sober,” never a completely free-market economy, and after the populist political economic influences of the early 1900s only the momentum of the remnants of a free economy was in evidence.

Contrary to widespread myth, FDR did not rescue the country from the government-induced Great Depression – it was the second World War that exerted the greatest remedial influence.

One thing critics of capitalism kept repeating since the New Deal is that nothing like the Great Depression and the economic mess surrounding it can happen now since government stepped in with all its regulations and safety measures.

When our current economic slide began to be undeniable, defenders of the welfare state, of extensive government intervention in the marketplace, started to blame it on market fundamentalism, on the “ridiculous confidence” shown in the free-market system.

Of course, this was a ruse and continues to be, as put out by the politicians who keep this way adding fuel to the fire they set in the first place. They keep repeating the lie that deregulation caused the current fiasco when, in fact, the main culprit is the easy credit policy demanded of banks and other lending institutions so as to “level the playing field” for everyone.

Instead of enabling minorities and groups whose members had experienced injustices and economic setbacks in the past, by means of freeing up the economy as fully as possible, the political class tended, in the main, to embrace the idea that handouts, special breaks and privileges, including easy credit, would be the proper way to “help.”

It never is, of course, but it can postpone the chicken coming home to roost. For a while by stealing from Peter so as to support Paul, it can appear to be effective but, in time, Peter will not take it anymore.

These elementary lessons of the vitality of freedom – in this case vis-à-vis economic health – keep being rejected and even outright distorted by statists around America and the world. Because it isn’t simple to trace out the chain of causation when disaster finally hits, many people keep repeating and get some mileage out of their anti-market message.

What is really sad is that nearly all those who have been most instrumental in precipitating the current economic fiasco are walking around telling lies with virtual total immunity.

The chorus of those who understand how ineffectual the government measures are and how much they make things worse is too small and hardly gains a hearing in the mainstream forums where the problems are being talked about.

I know what I must do in the light of all this. I must continue to try to educate folks to the superior value of human liberty and how it is the only hope for bringing about recovery. Maybe you can help me.

Zie: Untruths against free enterprise told with impunity

Tibor Machan holds the R.C. Hoiles Chair in Business Ethics and Free Enterprise at Chapman University and is a research fellow at the Pacific Research Institute and Hoover Institution (Stanford). He advises Freedom Communications, parent company of this newspaper. E-mail him at TMachan@link.freedom.com.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Economie, Educatie, Overheid, Vrijheid
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. rob schreef op : 1

  Feit is, is dat de veroorzakers (politiek, banken, handelaren, speculanten) beloond, danwel niet aangepakt worden, en dat de rekening naar de belastingbetaler gaat…

 2. Metropolitaan schreef op : 2

  Namelijk op de leugens en verdraaiingen van politici en pers betreffende de huidige financiële crisis… Als ik zo vrij mag zijn en van de gelegenheid gebruik mag maken: “Achter de troon bestaat iets dat groter is dan de koning zelf”.

  www.metropoly.nl

 3. H.L. van Nouhuys schreef op : 3

  De rekening gaat altijd naar de belastingbetaler. Bij elk beleid, dus ook bij wanbeleid. Wat zou je aan dat gegeven kunnen veranderen? Echt niet door het met professor Mechan eens te zijn.
  Maar naast belastingpenningen worden we nu ook verplicht om premies te betalen voor onze eigen gezondheid. Of dat beleid nu goed is of niet: betalen zullen we. Hier zouden we wel wat aan kunnen doen op basis van een onvervreemdbaar mensenrecht: het recht op vrijheid om voor je eigen gezondheid te zorgen en dus ook het recht om de fianciering van zorg dus anders te regelen. Maar als mensen niet eens de moeite nemen om dat recht op die vrijheid op te eisen zullen we dat uiteindelijk met ons leven moeten bekopen. Dat is niet dramatisch, maar een historisch gegeven als er een loopje wordt genomen met dat aspect van vrijheid.

  Heremetijd
  www.ziekvanzorg.nl