dinsdag, 18 november 2008
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Libertarisme is de toekomst

We leven in interessante tijden. De financiële crisis bedreigt de vrije markt die de hele wereld de afgelopen decennia zoveel vooruitgang en welvaart heeft gebracht. Het falen van overheden wordt verweten aan het kapitalisme. Maar de overheidsoplossingen van meer bemoeienis met de markt zullen zorgen voor nog meer crises in de toekomst. 
 
Toch zijn er tekenen die hoop geven. De harde feiten die libertariërs niet nalaten onder de aandacht te brengen en tevens een morele oplossing te leveren, beginnen vrucht te dragen.
De Ron Paul acties en het Internet hebben er vooral de laatste tijd voor gezorgd dat het libertarisme bekendheid gekregen heeft. En het inzicht groeit dat zowel socialisme als fascisme allebei “statistisch” zijn, links en rechts allebei collectivistisch en allebei zijn ze er op uit onze persoonlijke vrijheid te verkleinen ten bate van hun eigen doeleinden.

De “overwinning” van het libertarisme zal niet van de ene dag op de andere plaats vinden. Maar toch zal de waarheid en de moraliteit uiteindelijk niet meer te ontkennen zijn.
Het (neo-) conservatisme heeft grote invloed gehad op de ontwikkelingen in de wereld. Maar de invloed is tanende.
Bradley Doucet schrijft in een lezenswaardig artikel in de “Qubecois Libre”:

“But out of the ashes of conservatism will rise a better freedom movement. The swelling ranks of independent, quasi-libertarian voters do not want to tell you who you can marry or what you can do with your own body; they do not want to export democracy around the world at the point of a gun; and they do not think the laws of economics can be legislated out of existence.”

Het is de moeite waard om zijn artikel The future is libertarian te lezen, (en zo mogelijk door te sturen.)

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Educatie, Libertarisme, Politiek, Vrijheid
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Hub Jongen (auteur van dit artikel) schreef op : 2
  Hub Jongen

  @rob [1]:
  “….gezien jullie reakties op andersdenkenden…”

  Wat bedoel je nou?
  Libertariers hebben kritiek (afkeurende) tegen iedereen die op de een of andere manier geweld, dwang of fraude intieert tegen een ander.

  Iedereen die daar tegen is, wil wel geweld gebruiken om zijn zin te krijgen. Daar hebben libertariers critiek op. En terecht. Het is de enige “duurzame” manier om in een morele maatschappij met vrede te komen.

  Rob [4] reageerde op deze reactie.

 2. Spy-Nose schreef op : 3
  Spy-Nose

  @rob [1]:
  “Dus niet! Gewoon weer een van de vele ideologien(…)”

  Je wekt de indruk, dat je het artikel van Bradley Doucet niet eens gelezen hebt. Hoezo “een van de vele ideologien”? Wat bedoel je eigenlijk?

  Rob [4] reageerde op deze reactie.