Marshall Frits is deze week op 65 jarige leeftijd gestorven. Hij was de stichter van de “Advocates for Self Government” en de ontwerper van de “Kleinste politieke Quiz”. In 1994 stichtte hij de “Alliance for the Separation School and State”.
 
Marshall stichtte de “Advocates for Self Government” in 1984. Bij de vorming van die organisatie had ik regelmatig contact met hem en ik herinner me dat we samen in een telefoongesprek de naam bepaalden. Sindsdien hebben we regelmatig contact onderhouden. 

Marshall en zijn organisatie waren zeer productief. Hij heeft talloze lezingen gegeven in heel Amerika en daarbuiten; ook in Nederland en in Oost Europese landen. Hij bedacht allerlei hulpmiddelen om het libertarisme effectiever te verspreiden. Hele handleidingen voor presentaties en cursussen. Deze zijn ook nu nog ruimschoots te verkrijgen en nog zeer nuttig voor activisten die iets willen organiseren.

Zijn bekendste product is waarschijnlijk de “Kleinste Politieke Quiz”. Deze is gebaseerd op het Nolan diagram waarin de politieke richtingen in plaats van eendimensionaal links-rechts werden uitgezet in een tweedimensionaal vlak. Marshall ontwierp daar (in 1987) een tiental vragen bij waarvan de antwoorden de plaats van een persoon in het politieke vlak bepalen. 

Deze quiz is al door miljoenen mensen gedaan. In Amerika wordt hij ook op scholen gebruikt voor het onderwijs. Hij is ook in een groot aantal talen vertaald, waaronder ook in het Nederlands. Een van de uitvoeringen, waarop u zelf de quiz kunt invullen, vindt u hier.   

In 1994 stichtte Marshall de “Alliance for Separation School and State“. Het is nu een van de belangrijkste organisaties die zich bezig houden met de Scheiding van School en Staat.  

Marshall was een gelovig Katholiek en zijn stelling was dat een goed Christen niet anders kon dan een libertariër zijn! 
Hij had al jarenlang kanker maar ging welgemoed door met het verkondigen van het libertarisme. Tot vlak voor zijn dood op 4 november

We hebben een vriend en medestrijder voor de vrijheid van ieder individu verloren.
We zullen in de geest van Marshall doorgaan, en blijven werken aan een morele wereld waar iedereen recht heeft op zijn eigen leven, vrijheid en eigendom.

1 REACTIE

  1. …..Ahhh Marshall. Ik zal hem nooit vergeten. Fantastische spreker en vol passie. Zelfs later, na 1990 (ISIL San Fransisco) nog een aantal keren contact met hem gehad.
    (Daar waren Bruce en Vince ook nog bij. )
    Jammer.
    RIP Marshall.

Comments are closed.