VOLKSKRANT: “Maandag waarschuwden de grootste vijftig Europese bedrijven voor de ‘erg gevaarlijke’ situatie die ontstaat. Jan Kamminga, voorzitter van werkgevers in de industriële sector, voorspelde donderdag ‘massaontslagen’ als de overheid niet te hulp zou schieten. En gisteren trokken werknemers van DAF en NedCar naar het Binnenhof om te smeken om overheidssteun. Is dit de oplossing?”
 
Bernard Wientjes, voorzitter werkgevers deelt mee dat “…Er een ongekende abrupte uitval is van vraag.” En Jan Peter Balkenende hoopt dat het een tijdelijke dip is. Een kleine tijdelijke verlichting van lasten die de overheid wil invoeren, is even een verlaging van de winstbelasting, en werknemers die door de crisis minder hoeven te werken, krijgen tijdelijk een toeslag op hun salaris uit de WW-pot.

De vraag is of dit uitvoerbare en zinvolle oplossingen zijn. Enkele economen hebben al verklaard dat ze er geen of weinig in zien. Daaronder zijn arbeidseconoom Jules Theeuwes, hoogleraar Sweder van Wijnbergen en Alfred Kleinknecht, hoogleraar economie in Delft.
Een logische opmerking daarbij is dat als je wil stimuleren, moet je zorgen dat de “vraag” weer wordt opgepept, bvb door iedereen een extra 500 euro uit te keren.

Moet of mag de overheid eigenlijk stimuleren? Het is allemaal met geld van de belastingbetaler.
Waar moet overigens het benodigde geld weer vandaan komen? Uit de hoge hoed van Wouter? Daar kwamen immers ook de miljarden uit om de banken te helpen?
Uit de WW-pot? Als je die als een verzekering kunt beschouwen, zou er wat voor te zeggen zijn. Maar het is (voor mij) onduidelijk hoe dit werkt omdat de WW-uitkeringen (ook) gefinancierd worden door middel van een omslagstelsel. Dat zijn ook gedwongen betalingen. Hoe groot is die pot dan wel?

Principieel mag de overheid niet het geld van Jantje afpakken om het aan Pietje te geven!

De werkelijkheid is dat de crisis (mede?) veroorzaakt is door de overheid en dat zij daarom ook verantwoordelijk is voor de oplossing.
De lange termijn oplossing is dat de overheid helemaal uit de economie moet en zich geheel moet terugtrekken.
Om op korte termijn iets te doen, de vraag vergroten, is zorgen dat de mensen meer geld hebben om uit te geven, en dat kan door een onmiddellijke drastische belastingverlaging. Wat dan tevens betekent dat de overheid zich moet terugtrekken uit allerlei zaken waar ze zich nu mee bemoeit.

Ziet u hen dat doen?

25 REACTIES

 1. De overheid wordt democratisch gekozen dus iedereen die voor het huidige politiek bestel is moet niet gaan janken.

  Ik ben zelf niet voor parlementaire democratie en al helemaal niet voor de gekte dat iedereen vanaf zijn achttiende mag stemmen.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. “Om op korte termijn (…)de vraag vergroten, [moet je] zorgen dat de mensen meer geld hebben om uit te geven, en dat kan door een onmiddellijke drastische belastingverlaging. Wat dan tevens betekent dat de overheid zich moet terugtrekken uit allerlei zaken waar ze zich nu mee bemoeit.”

  Als de vraag wegvalt, moet de vraag gestimuleerd worden. Dat kan alleen door te werken aan herstel van vertrouwen, En dat kan alleen effectief worden bewerkstelligd door een permanente belastingverlaging d.m.v. stelselherziening. Dus niet door tijdelijke maatregelen, zoals versneld afschrijven op bedrijfsinvesteringen.

  Stimuleren van het aanbod, d.i. wat de regering voorstelt door uitkeringen uit de WW-pot, werkt juist averechts, want dan gaan de mensen “oppotten” (sparen).
  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Spy-Nose [3]:
  Hoe herstel je vertrouwen?
  Door meer “zekerheid” te scheppen, Niet in angst zitten wat de politici dit weekend weer verzinnen, en dat over een lange tijd.

  Door de kleine spaarders te garanderen dat ze hun geld krijgen, zijn heel veel mensen blij. Is dit vertrouwen? De meesten denken na de toezegging niet verder dan dat Wouter een toffe knul is, en gaan op hem stemmen.
  Het laat hen koud waar dat geld vandaan komt en wat de verdere consequenties zijn.

  Spy-Nose [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [4]:
  Precies. De spaarders laten hangen aan de tieten van de regering, dat is het ideaal van deze hufters. Denk aan de nationalisatie van de banken door de Staat en de onafhankelijke move van de gemeenten en provincies om hun geld weg te halen bij IceSave. DAT nooit, vond Wouter.
  Maar daarmee gaf hij precies aan, wat het partijbelang is.

  De regering is samen met bevriende organisaties en opiniemakers druk bezig paniek te schoppen en het ondernemingsklimaat verder te verpesten door het te doen voorkomen, alsof de staat de enige is die men kan vertrouwen.

 5. “Hoe groot is die pot dan wel?”
  Dat vraag ik mezelf ook wel eens af…
  De miljoenen-nota laat een zgn. (publiekelijke zichtbaar) sluitende begroting zien, maar hoeveel geld drukt de overheid WERKELIJK achterover??

  Hoeveel geld heeft de politieke bv “Binnenhof” reeds uit de nederlandse staatburgers gemolken al die jaren?

  Tijd voor volledige transparantie van alle overheids kosten in inzicht in alle financiele geldstromen van ALLE overheids apparaten, compleet met een lijstje van beslissers die bepalen waar “het belastingbetalers” geld heen gaat.

  Wanneer krijgt het nederlandse volk inzicht in de (zwarte, dubbele) boekhouding van VADERTJE STAAT????

  Hoeveel geld heeft Den Haag staan op een zwitserse bankrekening? of een account op de Europesche Centrale Bank? of in Goudstaven ergens opgeslagen in Fort Knox (USA) of een andere Nederlandse kolonie?

 6. @René [7]:

  Je hebt gelijk wat betreft de kleine zelfstandige.

  Wanneer iemand uit de regering een misstap zet, is dat een politieke doodzonde.
  Onzin overigens, ze krijgen nog wachtgeld mee voor een bepaalde tijd als ze opdonderen.

 7. We hebben het zelf zover laten komen dat de regering het nu voor het zeggen heeft, door te stemmen.

  De regering hoort de burger te dienen en niet uitbuiten.

  Om de Economie aan te zwengelen dien je eerst:

  1. Salarissen van de regering fors verlagen en geen Wachtgeld regeling.

  2. De belastingen behoorlijk flink te verlagen.

  3. Btw af te schaffen.

  4. Het ambtelijk apparaat fors verkleinen.

  5. Regels voor het bedrijfsleven fors versoepelen.

  6. Uitgaven aan de Monarchie flink beperken.

  7. Minder Commissies die in het leven worden geroepen door diezelfde regering.

  8. Geen geld bijdrukken.

  Op de vraag, of de overheid zich moet terug trekken uit allerlei zaken, is het antwoord natuurlijk JA.
  Dan heb je kans op een herstel van vertrouwen.

  Word hier geen gehoor aangegeven, geeft niets.
  Door de recessie die overigens veel erger word als ze ons willen doen laten geloven vluchten ze dadelijk zelf wel.

  Er is overigens geld meer dan genoeg voor iedereen, alleen altijd op de verkeerde plaatsen.

 8. In grote lijnen eens met Spy-nose en M. van den Heuvel.
  De opmerking van de laatste in @9 over genoeg geld maar op de verkeerde plaatsen en aan de verkeerde personen, instanties en bedrijven. De overheid heeft altijd een neus voor desinvesteren gehad.

  Alle overbodige rim-ram die geen toegevoegde waarde voor de economie heeft eraf snijden en het probleem is voor 50% opgelost.
  Bij die 8 punten (100% eens) wil ik er nog wel één belangrijke toevoegen; stoppen met linkse hobby’s.
  Concreet; – geen begeleidingstrajecten voor mensen die toch niet willen
  werken. Een half miljoen per persoon is krankzinnig.
  – immigratiestop voor kanslozen die niks toevoegen aan NL
  – kappen met die prachtwijken onzin
  – ALLE subsidies terugbrengen naar 0. Enigste kanttekening
  hierin breng ik aan voor voorzieningen die nodig zijn voor
  primaire levensbehoeften in crisissituaties.
  (voedselvoorziening/energievoorziening)

 9. Hoezo zoeken naar een oplossing? Waarom gaat het alleen maar goed als ik veel geld uit geef? Zodat anderen verdienen aan wat ik uitgeef en dat op hun beurt weer gaan uitgeven.

  We hebben zo veel onzin in deze maatschappij, iedereen kan prima zonder dubbelvla, wil je toch dan heb je de keuze zelf te mengen. Ook de industrie is een bubbel die ik niet van plan ben te steunen.

  Het roer moet niet om, het roer moet er af! Ik geloof dat als we ons daarna gewoon laten meevoeren met de stroming dat we het met zijn allen veel beter krijgen. Als iedereen eerst maar eens zou beseffen dat we prima zonder dubbelvla zouden kunnen leven…

  Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Niro [11]:

  “Het roer moet niet om, het roer moet er af!”
  Prima uitgedrukt. Helemaal mee eens.

  Maar:
  “Als iedereen eerst maar eens zou beseffen dat we prima zonder dubbelvla zouden kunnen leven”

  Pas op, dat kun jij, en ik, maar ook “we” ?
  Misschien zijn er wel verslaafden. En als Unilever daar brood in ziet, dan mag dat van mij!
  Van jou toch ook?

  Niro [18] reageerde op deze reactie.

 11. de crisis is een zegen,de boel wordt op geschoond,de gezonde bedrijven blijven over.
  Wat maakt het uit waar je auto vandaan komt ?
  Niets !
  Als het ding het maar doet.
  Wie zielig is laat het even weten dan verzinnen we daar een baantje voor bij de staat,bordenwasser,straatveger,portier, toezichthouder in een museum, bibliotheekkaris,burgemeester , politie agent,pastoor,medewerker bij het VVV.

 12. Mensen, Hoe kan er een krediet crisis zijn terwijl het geld dat we gebruiken gebakken lucht is?? Dat wisten we toch allemaal al lang??

  Sinds het geld losgekoppeld is van het goud is het geld dat we gebruiken alleen getallen in een computer. Zelfs het papiergeld is niets meer dan cijfers op een stukje papier, meer niet.

  Het zijn alleen de mensen die emotionele waarde hebben gelegd in geld die nu in paniek komen als het niet de waarde blijkt te hebben die ze dachten dat het had. Er is helemaal geen krediet crisis. hooguit een vertrouwen s crisis.

  En onze politiek kan er helemaal niets aan doen, de waarheid is gewoon aan het licht gekomen net zoals de waarheid op allerlei andere gebieden aan het licht aan het komen is.

  Hub Jongen [15] reageerde op deze reactie.

 13. @Sies [14]:
  “En onze politiek kan er helemaal niets aan doen, de waarheid is gewoon aan het licht gekomen net zoals de waarheid op allerlei andere gebieden aan het licht aan het komen is”

  Heb je een idee wat we daar dan mee kunnen doen?Voor onszelf van profiteren?
  Big Brother met pensioen sturen?

  Hoe?

  SieS [20] reageerde op deze reactie.

 14. Wake up allemaal
  “Big Brother blijft voorlopig nog even zitten”

  Ik ben het eens met Niro…
  Er is al te veel overvloed in deze consumptie maatschappij.. er worden bijv. TONNEN fruit doorgedraaid, vernietigd om de prijs op peil te houden. Er word niet gekeken naar hoeveel mensen hiervan gezond in leven zouden kunnen blijven. (in nederland of bijv derde wereld)

  Waarom foccusen we met ons allen nog steeds op het poppentheater, toneelstuk “politiek”. De ware shit zit in de bankenwereld..
  “Politiek Den Haag” HEEFT geen eigen geld, al het geld is afkomstig van banken, die het weer aan de politiek uitlenen 😉 waardoor nederland verder in de staat-schulden-moers wegzakt. Nederland behoort – financieel gezien – toe aan de Europesche Centrale Bank! en niet aan die bestuurlijke kinderen in Den Haag!.
  Bekende uitspraak van een New World Order figuur (ben zijn naar effu kwijt, ik dacht ene van rothschield)

  “Geef mij de controle over de geldstromen in het land,
  en het maakt me geen f*** uit wie de wetten schrijft”

  En zie hier wat er gebeurd..
  Deze NWO gasten zijn zo machtig dat ze de gehele landen, industrietakken naar de kl*ten kunnen laten gaan, als ZIJ dat willen. En daar kan die poppenkast in den haag geen moer aan doen.

  Nederland is al lang niet meer van de nederlanders, de bewoners van dit grondgebied. Nederland is eigendom van:
  1. Internationale BANKEN
  2. Europeesche bank (via de euro, fijn he!)
  3. Internationale Multinationals

  “Politiek Den Haag” is slecht een politiek farce.. een decoy.. een kartonnen voorzetscherm, een afleidings manouvre om het domme publiek bezig te houden die geloven in de ILLUSIE dat Den Haag nederland regeert. lol

  Nederlandse Bank President Nout Wellink zou beter in het plaatje passen! The Corporate Director van de BV Nederland. Die heeft meer macht dan de gehele 1e en 2e kamer bij elkaar!

  Hub Jongen [19] reageerde op deze reactie.

 15. Ik hoorde afgelopen donderdag dat de credit crisis al 1070 miljard dollar had gekost.
  Dat geld was alleen al aan foute leningen verdampt. nog onafhankelijk van de verdamping op de beurs.
  Beiden hebben zo vreselijk veel geld aan de economie onttrokken.

  Het geld wat Wouter Bos uitgeeft aan leningen aan banken, leent hij weer van oliesheiks en verdient daar zelfs nog 4% aan (4,5% inkoop, 8,5% verkoop)

  Geld wat door de EU bank wordt bijgedrukt en uitgeleend aan banken is tijdelijk geld en leverd de EU bank zelfs 4% minus kosten op.

  Je zou zeggen dat je spaargeld dan eigenlijk meer waard en sterker zou moeten worden.
  Waarom ben ik dan zo bang dat mijn spaargeld over een jaar nog maar een fractie waard is van de huidige waarde?
  Wie het weet mag het zeggen.

  Ps, de goedgevulde WWpot, schijnt 9 miljard euro in te zitten. Daarom azen alle bedrijven op arbeidstijdverkorting.
  Dat vernam ik in een artikel over de ww premie die komende jaar wegvalt.

  Hub Jongen [19] reageerde op deze reactie.

 16. @Hub Jongen [12]: Uiteraard mag Unilever, maar het zou zo mooi zijn als ze inzien dat de bespaarde tijd en energie ten goede komt voor het geheel, waar zij ook onderdeel van zijn, zonder winstbelang.

  Kan/Mag Wouter Bos nu hij samen met G. Zalm Fortis en ABN in handen heeft een flink stuk van de staatsschuld kwijtschelden of zou dat al de ondergang betekenen voor deze bedrijfen?

 17. @Ronald Vermeij [16]:
  @Peter [17]:

  Daar zitten vele kernen van waarheid in.
  Het blijft nuttig om daar verder op te studeren en dan te trachten met harde bewijzen te komen.

  Daarnaast is het goed om te bestuderen wat ieder van ons daar persoonlijk tegen wil en kan doen. Minimaal kunnen we ons inzetten om de waarheid meer bekend te maken.
  Hoe meer mensen de vrijheidsfilosofie kennen en aanhangen, hoe meer kans er voor ons komt.
  Daarbij moet je dan bedenken dat dit een lange termijn project is, want nieuwe medestrijders komen maar één voor één.

 18. @Hub Jongen [15]:

  Hoi Hub,
  Sorry, ik was even de doelstelling (oplossingsgericht) van deze site vergeten.
  Ja, ik heb zeker oplossingen; creëer je eigen systeem samen met de buurman/vrouw, lokaal, en met mede dorps/wijk/stads genoten. Los de problemen die ontstaan onderling op.

  Wacht niet tot er “hulp” komt van buitenaf (in de vorm van Wouter Bos of buitenaardsen, etc.) want die hulp beperkt je vrijheden altijd!
  Wij zijn de hulp die we verwachten zelf, en we moeten die verantwoordelijkheid ook nemen.

  Een typisch voorbeeld is de geldeenheid de “Gelre” die in Gelderland nu enorm snel terrein wint. En zelfs dat is een tijdelijke overbrugging om de vertrouwenscrisis over te komen, ben ik van overtuigd.
  Maar er zijn vele initiatieven aan het ontspruiten op het moment.

  Klagen over hoe slecht het gaat, of hoe “verkeerd” “ze” het doen geeft meer energie aan “ze”. Dit is een redelijk begrepen gedeelte door de bezoekers van deze website maar het gros van de Nederlanders denkt dat er oplossingen komen door alleen te klagen en instemming met de buren te krijgen.

  Laat het bestaande systeem zoveel mogelijk los en zet er een nieuw systeem naast. Als het inderdaad beter is zal het explosief groeien. Daardoor krijgt het bestaande systeem steeds minder kracht ten gunste van het nieuwe systeem en zal het oude systeem uiteindelijk verdampen. Locale handel bevorderd de gemeenschapszin enorm en zo ont-dekken we de God-schepper die we eigenlijk zijn.

  De kans om dit te doen is NU. Als we die kans verspelen krijgen we voorlopig die kans niet meer.

  Kortom we hoeven niet te wachten tot er een leider opstaat om ons uit de rotzooi te halen. JIJ en IK zijn die leider. Laten we beginnen.
  SieS
  Hub Jongen [25] reageerde op deze reactie.

 19. In een gezonde (wereld) economie verdwijnt het geld niet. Het kan een beetje verschuiven: dan weer in nieuwe technologie, dan weer in metaalindustrie, vervolgens misschien in onroerend goed. Maar verdwijnen doet het dan niet echt. De branche die meer produceerde of meer waard werd zag ook haar aandelenpakket stijgen. Geheel terecht als het gaat om het resultaat van vraag en aanbod.

  Ondertussen wordt er voor de overheidshobby’s (oorlogjes voeren, nutteloze financiële injecties in de derde wereld, opkrikken van de verzorgingsstaat) wél geld bijgemaakt, zonder dat er iets tegenover staat (assets). 200 miljard € garantie in Nederland, 700 miljard dollar in de VS, hoeveel in de rest van de wereld, wat staat daartegenover??? Aandelen Volkswagen werden een paar weken gelden 5 keer zo veel waard: waarom? Produceerde Volkswagen nu ineens 5 x zo veel auto’s? Had Volkswagen opeens 5 x zo veel klanten of productiefaciliteiten? Nee, gewoon virtueel geld!

  Deze crisis is dus erg nuttig om het verlies van dat virtuele geld te bewerkstelligen. Alle overheden in de wereld hebben onze bezittingen schromelijk overschat. Heel terecht dat met deze crisis onze bezittingen weer eens op waarde worden geschat: We zijn namelijk helemaal niet zo rijk als dat de overheden ons doen geloven.
  Oplossing is inderdaad de vraag positief krijgen en de lasten verlagen!

 20. Wat ik niet kan begrijpen is dat zoveel mensen (zoals de poll van De Hond heeft uitgewezen) nog op PvdA stemmen. Het is toch zonneklaar dat men heeft zitten slapen, het had nooit zover mogen komen. We worden zoet gehouden met verhalen die FEITELIJK gelogen zijn. Als deze onmondige gelduitgeveij van belastinggeld achteraf niet blijkt te werken, en men gaat door met de linkse hobby’s te doneren, kan iedere burger er van op aan dat het droog brood eten is geblazen. Hoe dom kan men zijn.

 21. Minister Verhagen is naar Marokko om oa te spreken over de verplichting die marokkanen hebben om hun hier in nederland verdiende geld naar Marokko over te maken. Als ik dan de mooie praatjes van dit kabinet hoor dat allochtonen juist goed zijn om de nederlandse economie op te krikken door hier deel te nemen aan het arbeidsproces, val ik van mijn stoel van verbazing. Denkt dit kabinet dat de burger dom is. Hoe kan onze economie floreren ( als zijn er nog zo veel allochtone arbeidskrachten) als het geld dat hier in nederland wordt verdiend NIET in nederland uitgegeven wordt, maar de Marokkaanse economie steunt. En hoe wil men de vergrijzing door middel van het intergreren van allochtonen tegengaan. Gisteren had men op TV kunnen horen hoe allochtonen zeggen zich altijd Marokkaan te voelen en te kennen geven na hun pensioenering terug te gaan naar hun vaderland. Zeg maar dag met het handje mooi nederland. Geld schijnt hier geen rol te spelen, het is toch maar van de domme nederlander, die betaald wel.

  Hub Jongen [24] reageerde op deze reactie.

 22. @Annamarie [23]:
  “verplichting die marokkanen hebben om hun hier in nederland verdiende geld naar Marokko over te maken”

  Deze onzin werkt alleen maar zo lang als dat de betrokken Marokkaan zich onderwerp aan een bepaling die een bepaalde vent (die zich koning noemt), die ver weg zit, dat beweert.

  Volkomen idioot dat een Nederlandse minister daar over met die “koning” gaat praten.
  Maar het KLINKT wel belangrijk om met een koning te gaan praten!

 23. @SieS [20]:
  “Kortom we hoeven niet te wachten tot er een leider opstaat om ons uit de rotzooi te halen. JIJ en IK zijn die leider. Laten we beginnen.”

  Mee eens SieS.
  Kennelijk weet jij meer over alternatieve geldsystemen. Gelres die nu aan het groeien zijn?
  En wat over “LET’s” ? En wat nog meer?

  Zou jij daar eens een stukje over willen/kunnen maken en ter discussie willen stellen? Mogelijk komen we dan samen tot iets leuks. (Dat is heel optimistisch gesteld; maar je weet maar nooit)

Comments are closed.