Een mooi streven. De vraag blijft echter HOE hij dat doet, en waar haalt hij het geld vandaan?
De politiek kan op een aantal manieren nieuwe banen creeren. Maar of er aan het eind van het project “meer” banen in het land zijn, is een heel andere kwestie.
 
Een aantal manieren om te proberen banen te scheppen gaat via geld in de economie pompen.
Of door subsidies aan bedrijven of door zelf projecten te (laten) starten waar mensen aan kunnen werken
Daarvoor moet de overheid wel eerst geld hebben of maken. Om het te hebben, is de manier om het weg te halen bij de belastingbetaler. Dat is echter niet alleen onpopulair bij veel kiezers maar heeft ook nog het nadeel dat de belastingbetaler dat geld kwijt is en er dus allerlei andere (werkverschaffende) zaken niet meer mee kan doen. Hij moet nieuwe aankopen uitstellen of  afstellen. Daardoor zal bij winkels de omzet dalen (minder personeel nodig) en bij producenten minder gefabriceerd moeten worden. (Ontslag personeel) . Dit is nu al duidelijk te merken in de bouw- en auto-industrie en hun toeleveranciers!

 Dit doet denken aan het essay van Frédéric Bastiat “Wat je ziet, en wat je niet ziet” 
Je ziet dat er nieuwe banen komen. Misschien ook nog dat er belasting betaald wordt. Maar de duizenden consequenties van bestedingen die niet gedaan konden worden, en de gevolgen daarvan, blijven onzichtbaar. En het zal duidelijk zijn dat die consequenties er wel zijn!

 Dit wordt nog erger als de overheid die nieuwe banen schept met geld dat ze uit dunne lucht maken. Daardoor verdwijnen via inflatie eveneens allerlei uitgaven en daardoor banen.

 Ditzelfde geldt voor overeenkomstige banenschepperij in Nederland en Vlaanderen.
Ook hier komen we weer op de enige manier om banen te scheppen: het verminderen van belastingen, en tegelijk allerlei overheidstaken afschaffen.

Daarbij denken we dan op korte termijn afschaffen van subsidies. Om snel te beginnen bvb de subsidies aan sport, cultuur, quango’s, en het sluiten van de ministeries van cultuur, van economische zaken, en van ontwikkelingshulp. Tegelijkertijd het terugtrekken van militairen die op “vredesmissies” zijn.

NOS 22 November 2008
Obama wil 2,5 miljoen banen creëren

De aankomende Amerikaanse president Obama wil in twee jaar tijd 2,5 miljoen banen creëren. Dat is onderdeel van een plan waaraan zijn adviseurs werken om de economische crisis te lijf te gaan.

Obama zei dat in zijn wekelijkse toespraak via internet. Volgens Obama zijn de deskundigen bang dat er miljoenen banen sneuvelen als er niet snel en krachtig wordt opgetreden.

Hij liet doorschemeren dat hij veel meer geld wil uittrekken dan het bedrag van 175 miljard dollar dat hij vorige maand noemde. Obama maakt zich sterk voor grote investeringsplannen voor infrastructuur en alternatieve energie.

7 REACTIES

 1. Het scheppen van banen kost misschien wel geld, het levert ook geld op.

  Er hoeven meestal per baan geen uitkering gegeven te worden dus 70% minimumloon besparing.

  Een gecreeerde baan kan de gemeenschap iets opleveren bv. een mooier plantsoentje, maar echt economie oppepende banen zijn het meestal niet.

  Het enige duidelijke voordeel is dus een salaris ipv. uitkering.

  Andre NI [2] reageerde op deze reactie.
  Armin [5] reageerde op deze reactie.

 2. @Peter [1]:

  ” het levert ook geld op”: nee, nee en nog eens nee.

  Uitkeringen horen sowieso niet thuis in een maatschappij die niet op diefstal (= de hedendaagse maatschappij) doch op het non-agressie-principe berust, maar dat terzijde.

  Mag ik vragen op welke manier je met een mooier plantsoen geld kunt verdienen ?

  Heb je er aan gedacht, dat er een bedrijf is, dat door de inzet van een werkloze te maken krijgt met valse concurrentie, waardoor de werkgelegenheid bij dat bedrijf vermindert ?

  Lees dit eens svp (zie ook tekst boven): http://www.econlib.org/library/Bastiat/basEss1.html

 3. Nu we weten, dat Geithner minister van Financien onder Obama wordt, kunnen we makkelijk uitrekenen, met hoeveel de federale schuld tenminste zal toenemen.
  2.500.000×100.000 = 2.500.000.000.000 (2,5 biljoen) USD

 4. @Peter [1]: Je bedoelt per werkloze hoeft nu geen 70% van zijn loon aan belastingen bij de nog werkende geint worden, maar hogen we dat op tot 100%?

 5. Lenin, Hitler, Roosevelt en Stalin schiepen eauk heul veul van dat soort banen.

Comments are closed.