Wouter Bos heeft weer een staatsgarantie verstrekt voor leningen van Leaseplan voor een bedrag van 1.500.000.000.- euro’s. Waar hij het allemaal vandaan haalt, wordt een steeds groter vraagteken. Maar het blijven voor politici “peanuts” als je kijkt naar wat er op de wereld gebeurt. 
 
De Amerikaanse regering heeft op het weekend toegezegd honderden miljarden dollars verliezen over te nemen van CITYGROUP op slechte onderpanden, (Toxid assets”noemen ze dat!) en om vers kapitaal te verstrekken. De overheid heeft in banken al zowat 300 miljard dollar gepompt.  En steeds meer bedrijven willen ook wel gebruik maken van dergelijke financiële hulp.

Het zal echter duidelijk zijn dat zowel aan het krijgen als aan het aanmaken van nieuw geld consequenties vast zitten.

Daarom is het goed om na te denken wat die consequenties kunnen zijn.
Wat betekent dat in de maatschappij en wat betekent het voor ons persoonlijk?
En wat is de beste manier om voor onze eigen veiligheid te zorgen.

Suggesties zijn welkom.

17 REACTIES

  1. “Waar hij het allemaal vandaan haalt, wordt een steeds groter vraagteken. Maar het blijven voor politici “peanuts” als je kijkt naar wat er op de wereld gebeurt.”

    De belastingbetaler draait voor alle risico’s op en als alles goed gaat wordt hij bedankt.

    Ministers van Financien zijn tegenwoordig niets anders als weekend/draaideurcriminelen, maar dan op miljardenschaal -> aangeven bij de politie.

  2. Op BNR Nieuwsradio hoorde ik vanoggend het bericht, dat Donner (Sociale Zaken) bedrijven die >30% omzetverlies hebben door de schuldcrisis, ook al gaat subsidiëren. Wie oh wie weet, hoeveel alternatieve ministers van Financiën we in NL wel niet hebben? Vertel, vertel!

  3. Ik ben benieuwd wanneer de eerste rechtzaak begint van bedrijven die de staatsteun (terecht) beschouwen als concurrentie-vervalsing.
    En tevens, allemaal zonder parlementaire toetsing (voor wat het waard is…) en buiten de begroting om. Van mijn geld.

    Ik heb vooralsnog geen enkele last van deze Monopoly crisis, behalve in positieve zin dat de autobrandstoffen iets minder duur zijn. Maar ik wil ook geld van Bos, iedereen krijgt geld van Bos, mag ik ophouden met belastingen betalen, Wouter? Nu alvast, voor de magere jaren die wellicht gaan komen.
    Maar ja, deze crisis zag Bos niet aankomen, dus de mijne zal hij helemaal wel niet zien.

    Spy-Nose [4] reageerde op deze reactie.

  4. Een goed manier zichzelf te beschermen is misschien het kopen van goud en zilver. Dat wordt steeds moeilijker maar er is nog aan te komen. Al dit nieuwe fiat-geld (drie keer meer euros in 7 jaar tijd in omloop schijnt het) gaat waarschijnlijk enorme prijsstijgingen opleveren binnenkort.

    Goud is altijd redelijk waardevast gebleken op lange termijn. Er wordt wel met enig succes geprobeerd om de prijs laag te houden maar dit wordt steeds moeilijker ivm de toenemende vraag naar goud als inflation hedge. Een aantal landen overwegen nu om currency’s gebaseerd op goud in omloop te brengen. Dat wordt dan een zware concurentie voor de euro en de dollar (en alle andere valutas) die al sinds Nixon definitief af is gestapt van een koppeling aan goud niet meer op iets concreets gebaseerd zijn.

    Regelmatig een gouden tientje kopen en bewaren voor dagen dat geld opeens misschien niet meer uit de muur komt of nog maar heel weinig waard is. Dat lijkt me verstandig. Bovendien is het een verdiende motie van wantrouwen tav hebzuchtige bankiers en corrupte politici, geheel in lijn met de artikelen in vrijspreker.nl.
    M [7] reageerde op deze reactie.

  5. En zo wordt Leaseplan behoedt voor een eventuele marktwerking die niet in het voordeel is van zakelijk autorijdend Nederland? Wát een aanfluiting, deze garantie. Ik ben ZZP’er, dus zelfstandige. Als ik nu een fout maak of het verbrui bij mijn huidige opdrachtgevers, dan krijg ik niets meer dan de Bijstand en geld van een eventuele (zélf afgesloten) verzekering tegen inkomstenverliezen. Waarom moeten die grote bedrijven dan niet gewoon mee bloeden als de markt even tegen zit? Net op het nieuws gehoord: mensen die een 10 jaar oude (of oudere) auto inruilen tegen een nieuwe, zouden een premie moeten krijgen. Dus nu ga ik van mijn belastingcenten ook nog eens de nieuwe auto’s van anderen meefinancieren???
    Dit kabinet heeft een IQ van 10 en een voortschrijdend inzicht van 3 seconden. Iemand zin om een staatsgreep te plegen?

    Augusto José Ramón Pinochet [10] reageerde op deze reactie.
    René [11] reageerde op deze reactie.

  6. @Dikke Leo [6]:
    Zeer wel mogelijk. Maar ook omdat het klootjesvolk naar tfoetballe staat/zit te kijken en de zjoernalisten niet aan de telefoon hangen en lopen te zeuren om uitleg.

  7. @Paul Martens [8]:

    Precies. En weet je wat nu het mooie is ? Dezelfde lieden die JOUW (o.a.) geld uitdelen aan de ‘behoeftigen’ van het moment, komen aan het einde van elke maand langs met de collectezak. Of je maar even wilt betalen, zodat de Groten der Aarde, de Kawoutertjes Bos etc. ruim kunnen herverderlen.

    Maar, hoor ik een enkeling roepen, dat is toch MIJN geld ?!? Nee hoor, roepen Kawoutertje en co. Dat is niet jullie geld. http://www.vrijspreker.nl/wp/2008/11/belastinggeld-is-niet-van-belastingbetalers/

    Een staatsgreep a la Pinochet zie ik nog niet gebeuren; iets anders dan slim zijn en/of ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ zit er niet in.

  8. @Paul Martens [8]: Het interesseert niemand als er b.v. 20.000 zelfstandigen failliet gaan, dáár is voor de politiek toch geen eer aan te behalen omdat weinigen dat in de gaten hebben. Maar een bedrijf met b.v. 1000 man personeel dat wellicht omvalt dát ziet de massa dus dan is de politiek er als de kippen bij om te laten zien dat zij ‘hart’ voor die zaak hebben en de boel kost wat het kost gaan redden.

  9. Het is duidelijk dat dit beleid van ongelimiteerd ongedekt geld in de economie pompen tot forse inflatie moet leiden.
    Deflatie is de dood in de pot voor de overheid dus ze zullen er alles aan doen om het om te buigen in (hyper)inflatie.
    Dit is gewoon een vooropgezet beleid.
    Weginflateren van schulden over de ruggen van mensen die hun zaakjes financieel wel goed op orde hebben is de beste (minst slechte) optie voor de overheid om uit de shit te komen.
    Hoe heet zoiets ook al weer in goede socialistische termen?
    Iets met de sterkste schouders en zwaarste lasten?

    De eerste tekenen dienen zich volgens mij ook al aan als je de tendens van de afgelopen dagen ziet.
    Forse stijgingen van behoorlijk contraire indicatoren zoals de beurs, goud en olie. Als alles stijgt weet je het wel; de koopkracht van het papiergeld daalt.

  10. @M [7]:
    Voor aankoop van edelmetalen: prakken edelmetalen(op google)
    Mijn broertje koopt er nog regelmatig een baartje goud, hoewel het aanbood beperkt is

  11. @M [7]: Geachte,

    Sedert enige jaren post ik hier bijdragen onder de naam, die ook u gekozen lijkt te hebben. De laatste tijd weliswaar iets minder frequent, waardoor het een nieuwkomer wellicht niet meteen opviel, maar toch…
    Teneinde verwarring op de site te voorkomen, zou ik u dan ook vriendelijk willen verzoeken voortaan onder een andere naam te posten.
    Daar mag overigens best een M in voorkomen!
    Ene Free-M is u voorgegaan.
    En zelfs hij was niet de eerste.
    U bent in 2 jaar tijd al de derde die ik verzoek een andere naam te kiezen. Wat hebben mensen toch met die letter, he?
    Ook allemaal James Bond fans? Of fans van de money supply 🙂 Nou of van Mises natuurlijk.

    Dank bij voorbaat,
    Groeten,
    M

    PS overigens was het vroeger niet mogelijk een naam bestaande uit slecht 1 enkel karakter te hebben. Daarom dat ik er een discreet puntje aan toevoegde. Aanvankelijk achter de letter, maar zo kon het opgevat worden als afkorting en dat was niet de bedoeling, dus heb ik het er maar voor gezet. Men kan het zien als “M staat achter zijn punt” 😉 Maar goed, gezien dit kleine verschil de meesten zal ontgaan, lijkt het me beter dat “.M” en “M” niet naast mekaar bestaan. Temeer omdat ik dat puntje noodgedwongen slechts toevoeg(de) in het veldje “naam”, maar niet in de eventuele ondertekening (binnen het bericht) van de tekst en ik dus zodoende wel degelijk als “M” (zonder punt ervoor) bekend sta.

  12. Ander ding waar ik me over verbaas:

    Als het slecht gaat in de zorg, onderwijs of andere sectoren zijn er problemen om geld erin te pompen.. maar in de economie worden zo honderden miljarden gegooid.

Comments are closed.