Veel mensen beschouwen libertarisme als pure science fiction. Weinigen staan stil bij het feit dat het libertarisme een grote inspiratiebron is voor science fiction. Bijvoorbeeld bij de meest succesvolste uitgever van het genre: Tor Books in New York. Tor Books publiceert ieder jaar tussen de 110 en 120 nieuwe titels en voert geregeld de bestseller lijst aan van het SF-magazine Locus.

Al 20 jaar lang won Tor de Locus Award voor de beste science fiction uitgeverij. Dit jaar claimde Tor maar liefst vijf finaleplaatsen voor de Prometheus Award, de jaarlijkse prijs voor de beste science fiction novelle, uitgereikt door de Libertarian Futurist Society.

Science fiction heeft altijd al de functie gehad van een soort mad scientist laboratorium om verschillende politieke, economische en sociale structuren te testen. Het succes van Tor suggereert dat de verbintenis van science fiction met het belang van vrijheid sterk is. ‘Libertarisme maakt een groot deel van het intellectuele pleidooi van science fiction uit, ‘ zegt Tor redacteur Patrick Nielsen Hayden. ‘Het is onmogelijk om science fiction los te zien van brede libertarische ideeen en de Amerikaanse vrije markt gedachte.’

Volgens Anders Monsen, redacteur van de Libertarian Futurist Society nieuwsbrief, hebben libertarische ideeen ingang gevonden in de massa lectuur. Daarnaast is het een kwestie van efficientie. Science fiction verkoopt veel beter dan diepgravende werken over theoretisch libertarisme. ‘Onze missie is om libertarische science fiction te promoten maar ook om het libertarisme in de science fiction te bevorderen.’

Tom Doherty, hij begon als verkoper van goedkope paperbacks voor Pocket Books, richtte Tor op zijn verjaardag in 1980 op. ‘Veel van het succes van Tor is aan te danken aan Tom Doherty´, zegt Nielsen Hayden,´hij weigerde om alleen maar science fiction en fantasy uit te geven. En desondanks zijn we nummer 1 geworden.´Tor geniet een sterke reputatie en merkentrouw onder fans dankzij zijn geestige catalogus, brede erkenning door de branche en een rits aan bestsellers.

De finalisten voor de Prometheus prijs van dit jaar zijn: Ha’penny van Jo Walton, de tweede uitgave in een serie die speelt in een fascistisch Engeland anno 1941. Een ander boek is The Gladiator van Harry Turtledove, de setting is een communistisch Italie dat geinfiltreerd wordt door kapitalistische reizigers uit een parallel universum. De derde is Ken MacLeod´s The Execution Channel, waar een gebroken gezin onderduikt in een totalitaire staat na een terroristische aanval. Vierde genomineerde is Tobias Buckell´s Ragamuffin, een ruimte opera gericht op de strijd van de mensheid tegen buitenaardse kolonisten en slavendrijvers. Een gelijkwaardig thema vergezelt de vijfde kandidaat: Fleet of worlds door Larry Niven en Edward M. Lerner, een voorganger van de populaire en langlopende Ringworld serie. 

Eindigen we met de woorden van Patrick Nielsen Hayden: ‘Jonge mensen lezen fictie om te ontdekken hoe de wereld werkt. En science fiction is een extreem effectieve en snelle manier om te testen of de wereld werkt zoals jij denkt.’

2 REACTIES

  1. Ik beschouw libertarisme niet als pure science fiction, eerder als pure fantasie…

  2. Well, fantasy or an idea at the right time is more powerfull than any standing army in the world.

Comments are closed.