Misschien, heel misschien mag Jan Peter ook aan trafel zitten als de G 20 op 15 november in Washington gaan prutsen aan een nieuw financieel stelsel. Natuurlijk speelt een klein landje als Nederland daarin een ondergeschikte rol. Maar als Jan Peter mee mag, kunnen wij (!) ons toch trots voelen en kunnen wij (!) de uitkomst van de gesprekken toch beter accepteren. Of niet? 
 
De kans dat Jan Peter mee mag, is gekomen doordat Nicholas Sarkozy op de vergadering van vrijdag stelde dat er eigenlijk ook wel plaats was voor Spanje en/of Nederland. Ergens in de recente politiek betreffende de financiële crisis was er een punt waarop het onduidelijk was of Sarkozy of Jan Peter iets hadden voorgesteld. Angela was tegen, en Sarkozy slikte snel het voorstel in. Het ontschiet me nu wat dit precies was. Toen Sarkozy zich ervan distantieerde, bleef Jan Peter met een zwart Pietje zitten; ik neem aan dat Sarkozy dat nu goed gemaakt heeft.  

De vergadering van vrijdag heeft wel al duidelijk gemaakt dat de politici kans zien om nog meer toezicht en controles te gaan uitoefenen.  Het EUobserver artikel “Europe unveils its vision for global financial reform ”  geeft daarover een goed beeld.  

Het was ook niet moeilijk om dat in ons artikel van gisteren “EU Opperhoofden klungelen met financiële crisis”  te voorspellen.  

Het is heel leuk om te lezen wat die opperhoofden allemaal voor onzin uitkramen en hoe eenvoudig ze daar mee weg komen.
Zo zei Sarkozy onder andere: “We don’t want to move from the total lack of regulation to too much regulation.
Over de enorme hoeveelheid regulatie en controle die er wel was, schreven we kortgeleden al.

Sarkozy vertelt de aanwezigen wel dat ze allemaal verplicht zijn om een eenduidig standpunt van de EU aan te houden: “…..the three-hour debate with his EU counterparts was “pretty intense” but it did amount to a “united messagethat they will send to other world powers next week. 

Ook hier kunnen we op dit moment niet meer doen dan u oproepen om de feiten te trachten te begrijpen en uit te dragen waar maar enigszins mogelijk.

6 REACTIES

  1. Kan iemand svp de beelden van die genante kontenkruiperij van de Balk bij Bush aan Obama laten zien? Dat zal nl alles omtrent deze persoon bij de nieuwe president duidelijk worden. Kost maar een paar minuutjes maar je weet meteen met wat voor een opportunistische kontlikker je te maken hebt.

    Jeroen [3] reageerde op deze reactie.

  2. Eerst invloed eisen op de ECB en dan roepen dat er niet TE veel toezicht moet komen. Waar ligt de grens dan?

  3. Eens had ik mijn hoop op Balkenende gezet, maar allengs is die hoop vergaan. Ik zie dat hij alles over laat aan de PvdA om er zo voor te zorgen dat dit kabinet voor de eerste keer geheel uitgezeten wordt, hij wil zijn image als eeuwige brokkenmaker die geen enkel kabinet tot het einde kan brengen opvijzelen, omdat hij in Brussel geen gezichtsverlies wil lijden. JPB wil naar Brussel al moet het hele land daarvoor bloeden. Vogelaar, Bos, Koenders ea zullen er wel voor zorgen dat de schatkist leeg is, met alle gevolgen van dien.

Comments are closed.