De laatste dag van 2008 en een nieuw jaar staat voor de deur. Om iedere entrepreneurmaand van 2009 een teken van vrijheid te zien, is aanschaf van de Vrijheidskalender een goed idee ! Verkrijgbaar via de site en zolang de voorraad strekt.   Als het om Duitsland gaat, besteedt de Nederlandse media alleen aandacht aan politici (Frau Merkel), artiesten en oorlogmisdadigers. Innovatieve en baanbrekende ondernemers komen niet aan bod. Vandaar dat mijn laatste bijdrage van 2008 over hen gaat. Twaalf entrepreneurs die de Duitse markt op zijn kop zetten. Ik wens u net zoveel succes, volharding en creatief denken als zij in de afgelopen jaren gehad hebben !

 

1. Ralf Däinghaus

Sinds 2000 stuurt DocMorris, dat inmiddels tot de farmahandelsonderneming Celesio hoort, medicijnen uit Nederland naar Duitse klanten. Ralf Dainghaus strijdt sinds die tijd in talloze processen tegen de versteende Duitse apotheekmarkt.

2. Heiner Kamps

Kleine Heiner zag zijn ouders ploeteren in hun bakkerij tegen schamele verdiensten. Hij startte vervolgens in Dusseldorf de eerste grote bakkerijketen. Daarbij moest hij vele absurde horden nemen, zoals het nachtelijk bakverbod uit 1915 dat pas in de jaren 90 afgeschaft werd.

3. Peter Kowalsky

Bionade is een zeldzaam voorbeeld dat men in een wereld die door grote spelers als Coca-Cola gedomineerd wordt, toch een succesvolle nieuwe limonade in de markt kan zetten. De omzet groeit stormachtig.

4. Gunther Fielmann

Binnen enkele jaren voerde hij zijn bedrijf naar de top. Fielmann is marktleider in brillen. Zijn idee: ziekenfondsbrillen mooi maken – en miljoenenaantallen verkopen.

5. Heinz-Horst Deichmann

De grootste schoendetaillist van Europa is voor zijn branche wat Ikea voor de meubelwereld is. Voor Deichmann was zelfbediening bij de schoenenverkoop zo goed als onbekend. Hij liet zijn eerste schoenen uit parachutestof maken. Het motto van de 82-jarige: de klant van dienst zijn.

6. Walter Gunz

Een van de grondleggers van MediaMarkt. Gunz ontwikkelde het concept van de grote electronicamarkt voor particulieren en paste het niet alleen in Duitsland maar in heel Europa succesvol toe.

7. Joachim Hunold

Hij nam Air Berlin over in 1991. Destijds vloog deze maatschappij passagiers uit de Amerikaanse staat Oregon naar Berlijn. Vandaag is Air Berlin na Lufthansa de op twee na grootste Duitse vliegmaatschappij. 

8. Vanessa Kullmann

Zij bracht tien jaar geleden de meeneem-koffie uit Amerika naar Duitsland. Inmiddels bestiert de Hamburgerin 36 Balzac koffiezaken in haar Heimat.

9. Thomas en Andreas Strungmann

Deze tweeling brak met Hexal het monopolie van de Duitse farmaconcerns. Met innovatie en succesvolle rechtzaken bewijzen zij hun gelijk. 

10. Fried von Bismarck

Toen de internetzeepbel spatte, geloofde niemand in de branche dat online nieuws geld op zou brengen. Von Bismarck bewees het tegendeel met Spiegel Online en werd winstgevend.

11. Gerhard Kamil

Jarenlang knutselde Gerhard Kamil aan een substantie dat veranderde in een granulaat. Nu valt zijn bedrijf Granmalt met instantbier het business model van de traditionele brouwerijen aan.

12. Arndt Kwiatkowski

Uitgeverijen lachten hem uit en de klanten negeerden hem. Niemand wil huizen kopen via het internet. Met Immobilienscout24 startte hij de reclamecampagne van zijn leven en de trein dendert nog steeds door.

2 REACTIES

  1. Altijd leuk om succesverhalen te lezen, zeker als het mensen betreft die tegen de stroom en ‘gezond verstand’ ingaan. Mooie inspiratie om 2009 mee in te gaan, in een land waar ambtenaar-zijn het hoogste ideaal lijkt.

    Jij bent de concurrentie met het Heimatmonopolie van Detlef de Snelspuiter aangegaan? 😉

  2. Schnellspritzer ist in seinem Treibsand hängengeblieben – ein bisschen zu viel gespritzt.. 🙂

Comments are closed.