graanMinister van Landbouw Gerda Verburg wil dat jongeren bewuster gaan eten. Dat zegt zij in een vraaggesprek met NU.nl.

Volgens Verburg heeft de jeugd geen waardering meer voor het voedsel, omdat zij niet weten hoe het geproduceerd wordt.

Verburg wil door middel van voorlichting jongeren bewuster laten eten. Ook moeten ze actief betrokken worden bij de productie van het voedsel. In drie jaar moet minstens 30 procent van de jongeren weten hoe hun eten geproduceerd wordt.

“Kinderen moeten de mogelijkheid krijgen actief bezig te zijn op een boerderij of in een tuinderij. Dat kan in de vorm van een maatschappelijke stage”, stelt de minister.

“Als je als kind weet met hoeveel zorg eten geproduceerd is dan proef je daar meer van en geniet je ook meer.”

Begin volgend jaar presenteert Verburg de nota voedsel en consument. Hierin staat een verdere uitwerking van haar plannen om mensen duurzamer te laten eten.

Tot zover een gedeelte van het interview op Nu.nl.

In het interview wordt niet aangegeven waarop haar plannen gebaseerd zijn. Hoe weet zij bijvoorbeeld dat de jeugd geen waardering meer heeft voor voedsel? En hoe was/is dat met de vorige generaties? Weten alle volwassenen dan wel hoe hun eten geproduceerd wordt?

En waarom zouden we, volgens haar, moeten weten hoe voedsel geproduceerd wordt?

Dat is juist het mooie van economie, de zogenaamde arbeidsverdeling.

De een produceert bijvoorbeeld graan, de ander produceert de werktuigen om het graan te oogsten, de volgende maakt er bijvoorbeeld brood van. En de consument koopt het en eet het dan hopelijk smakelijk op. Er wordt van de consument geen enkele kennis vereist hoe een brood gebakken wordt, tenzij hij het zelf doet. De consument zal alleen vaststellen of iets wel of niet smaakt en daarop zijn koopgedrag baseren.

Hier hebben we (kinderen en volwassenen) totaal geen inmenging van Den Haag voor nodig.

Het lijkt meer op een uitvlucht om het door het kabinet gewenste maatschappelijke stage in te voeren. Hetzelfde argument kan ook doorgetrokken worden naar andere instellingen zoals, ziekenhuizen, bejaardencentra, enzovoort. Daar wil het kabinet ook al een maatschappelijke stage voor invoeren.

Ook vreemd is haar streefgetal dat binnen drie jaar 30 procent van de jongeren weten hoe hun eten geproduceerd wordt. Die andere 70 procent hoeft het dus niet te weten?

Volgend jaar komt Verburg dus met een plan om mensen duurzamer te laten eten.

Wat is dat, duurzamer te laten eten?

Volgens het woordenboek is duurzaam:

A) lang kunnende meegaan.

B.) blijvend.

Volgens Wikipedia is duurzaam:

a) (tijdsduur): van lange duur; van een product dat lang meegaat.

b) (ontwikkeling): van een proces dat permanent kan worden toegepast omdat het de aarde niet uitput; van een product dat gemaakt wordt met een productiemethode die in deze zin duurzaam is.

Als ik onder duurzaam, de lange duur versta, dat zie ik niet in hoe je mensen duurzamer kan laten eten. Moeten mensen dan langer gaan kauwen? Eten is toch het innemen van calorieën zodat het lichaam de benodigde energie kan leveren. En dat schijnt dagelijks te moeten gebeuren. Dus dat is beslist niet van lange duur.

Al ze bedoeld dat er een permanent proces moet worden toegepast die de aarde niet uitput, dan heeft ze mijns inziens een ander begrip van duurzaam.

Al duizenden jaren wordt landbouw toegepast en maakte het mogelijk dat steden zich konden gaan ontwikkelen. Men hoefde immers niet meer te gaan jagen en de daardoor beschikbaar gekomen tijd werd omgezet in een veelvoud van nieuwe beroepen.

In de loop van die duizenden jaren werd de landbouw efficiënter en daardoor de opbrengst per hectare vele malen groter en dat zonder bemoeienis van welke overheid dan ook.

Als dat niet duurzaam is, wat dan wel?

In het interview werd niet vermeld wat de kosten van deze bemoeizucht zijn.

Maar als Den Haag het wordt duurzaam laat vallen dan betekend dat meestal dat er subsidies verstrekt gaan worden. Bijvoorbeeld: duurzame energie betekent een subsidie van 1 miljard euro voor het plaatsen van windmolens. (Of ze ook rendabel worden is niet bekend.)

De EU trekt 300 miljoen euro uit om de landbouw duurzamer te maken.

Zonder erbij te vermelden wat onder duurzaam wordt verstaan.

Wat de overheid en de EU nodig hebben is een groot gedeelte van mijn duurzame inkomen om hun plannen te kunnen realiseren. Mijn inkomen is duurzaam, omdat ik er minstens een maand van rond moet komen en als het mogelijk is nog wat opzij te zetten om onverwachte tegenvallers op te kunnen vangen. Maar aan die duurzaamheid heeft de overheid geen boodschap. Maar ik moet wel gaan leren om duurzaam te gaan eten.

Ik wens mijn mede schrijvers en lezers prettige (duurzame) feestdagen en hoop dat u deze website duurzaam en zonder overheidsinmenging kunt blijven benaderen.

7 REACTIES

 1. stel dat de minister gelijk heeft en de kinderen niet meer weten waar het voedsel vandaan komt; dan mag ze haar collega de minister van onderwijs wel een op het matje roepen.

 2. “Kinderen moeten de mogelijkheid krijgen actief bezig te zijn op een boerderij of in een tuinderij. Dat kan in de vorm van een maatschappelijke stage”, stelt de minister.

  Dat is niets nieuws: kinderen kunnen al tientallen jaren naar kinderboerderijen, kunnen gaan kamperen “bij de boer” en genieten onderwijs waarin uitstapjes naar de voedselindustrie prima te regelen zijn.

  Mijns inziens ligt de taak bij de ouders, om die kinderen hierin actiever te maken en ze weg te slaan vanachter hun computers, Wii’s, X-boxen, Nintendo’s en weet ik wat nog meer.
  En het is zeker geen taak van de overheid om zich ook hier weer eens mee te gaan bemoeien, met waarschijnlijk weer een nutteloze aanwending van onze belastingcenten.

 3. Goed stuk dat betreffende minister maar eens goed moet bestuderen, maar ze zal er geen boodschap aan hebben ben ik bang met al die gedrevenheid om heel het land in een keurslijf te stoppen. Hun keurslijf.
  Nu alleen nog op wat plaatsen de d in een t veranderen en het is perfect! 😉
  gr. Durobinet

 4. ..de zoveelste truuk om iedereen op het verkeerde been te zetten.

  Wanneer er dit soort ‘initiatieven ‘ worden genomen,
  kun je er GIF op innemen, dat de werkelijkheid precies de ándere kant op gaat…

  – dus deze hoela gaat de Codex aan het publiek uitleggen..?
  De giftige E-nummers..? of het verplicht verwijderen vanaf dit jaar, dmv bestraling, van alle vitamines uit groenten..? etc ?

  Fijn !

  – ik wil haar leugens niet eens meer hóren..

  Scrutinizer [6] reageerde op deze reactie.

 5. Die rare doos snapt nog geeneens dat vlees eten erg ongezond is, naast zeer onnodig, onvriendelijk, milieubelastend en duur.

  Wat moet zij uitleggen over gezond eten? Laat ze eerst maar eens bij d’r positieven komen.

 6. @loneman [4]: “- dus deze hoela gaat de Codex aan het publiek uitleggen..?
  De giftige E-nummers..? of het verplicht verwijderen vanaf dit jaar, dmv bestraling, van alle vitamines uit groenten..? etc ?”

  Heb je een link naar een kort to the point artikel over dit onderwerp?
  Dank bij voorbaat.

 7. Dit soort berichtgevings is om Nederlanders “voor te weken” dat we straks – via de CODEX ALIMETARIUS – helemaal geen r*k meer te vertellen over wat wel wel of niet vrijlijk kunnen eten! Dit is in STRIJD MET DE GRONDRECHTEN VAN DE MENS!!!

  Niets anders dan een New World Order proefballon.. dat de burgers nog meer door de strot gedouwd gaat worden, wat de politiek ons opdringt. Eerst hun praatgrage onzin, dan ook nog hun voedsel-dieet..

  Wedden dat het geen f**K helpt.. want de oorzaken van vetzucht en dikheid zitten NIET in wat je eet 🙂

  Dream on Gerda..
  Krijgen de jongeren dan ook meteen collega van Monsato in de korte-termijn side-effect van genetisch gemanipuleerd voedsel??

  Lees voor “Het kabinet gewenste maatschappelijke stage” gewoon TE WERK STELLING / WERKKAMP.

  Die 30% is waarschijnlijk gebaseerd op een berekening van de Georgia Guidestones:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones
  http://thegeorgiaguidestones.com/Message.htm

  regel 1 – moord de wereldbevolking uit totdat we er 500 miljoen over houden om in evenwicht met de natuur te leven

  (C) New World Order – Illuminatie – Free Manson Funders of the “free world” USA!

Comments are closed.