BastiatWouter Bos en kompanen zullen Frederic Bastiat niet gelezen hebben. En zeker niet begrepen.
En waarschijnlijk ook Nout Wellink niet. Want door hun reddingsacties halen ze wel populariteit, maar dat gaat wel ten koste van de belastingbetaler. 
 
Immers als zij Bastiat wel gelezen hadden, zouden ze hele andere maatregelen getroffen hebben. Onder andere heeft Bastiat duidelijk gemaakt dat economie niet alleen afhangt van de dingen die iedereen kan zien en die voor de hand liggen, maar ook van de zaken die niet gebeuren door de oorspronkelijke actie omdat geld daaraan is besteed dat op den duur elders economisch en sociaal veel nuttiger resultaten had kunnen opleveren.

Het werk dat Bastiat in 1850, vlak voor zijn dood schreef :
That Which is Seen and That Which is Not Seen , zou verplichte literatuur moeten zijn voor iedereen die iets over economie wil zeggen.

Het is heel duidelijk te zien dat bij bvb DAF een aantal werknemers nu niet worden ontslagen. Veel moeilijker is te zien dat er later daar of elders anderen wel worden ontslagen omdat er voor hen geen geld meer is. De eerste groep werkte voor producten die geen kopers vonden. Van de tweede groep is dat niet duidelijk zichtbaar

Als de onmiddellijke consequenties gunstig zijn en de latere ongunstig zullen politici staan te dringen om ze uit te voeren. TV en media zullen zorgen dat de stemmers voor hen kiezen. Zie de populariteit van Wouter Bos.
Als de onmiddellijke consequenties ongunstig zijn, en de latere, die men niet ziet, gunstig zijn, dan proberen de helden mooi op de achtergrond te blijven.

Zelf nu zien politici en veel economen niet eens wat er 80 jaar geleden gebeurd is.  Ook toen hebben politici geprobeerd de economie te redden door kunstmatig de lonen te verhogen, falende bedrijven te redden, en het geld te inflateren. Het resultaat was uiteindelijk een langdurige crisis met hoge werkloosheid en uiteindelijk de Tweede Wereldoorlog.

Ook nuttig om te bestuderen is:
Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?” 

7 REACTIES

 1. Daf redden met arbeidstijd verkorting????

  In Duitsland staat de halve groene diesel vrachtwagen vloot te koop wegens onrendabele resultaten.
  Ze kunnen de vrachtwagens aan de straatstenen niet kwijt.

  Weten we nog dat ook Daf falliet was en met een kunstgreep en sterfhuis constructie vele schuldeisers en kleine beleggers gedupeert achterliet.

  Nu dus weer aan het overheids infuus, en vervolgens eenzelfde trucje.

 2. @Andre [3]:
  Begrijp jij Andre, waarom ze zich veel drukker maken over die arme knul, Bernard Madoff geloof ik, die ze voor het schijntje van 36 miljard Euro in de steek laten, dan over al die andere pyramidebouwers aan wie ze vele honderden miljarden belastinggeld weggeven, zonder dat iemand mag weten, waar al dat geld precies naar toe gaat?
  Ik niet.

  Andre [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Spy-Nose [4]:
  Ja, ik denk dat te begrijpen. Het valt onder de noemer “olifant in de kamer”. De hele maatschappij is bijkant opgebouwd uit piramidesystemen van overheidswege, gebaseeerd op schuldgeld. Het is dus logisch, dat de overheid, die in deze geen concurrentie duldt, blij is met dergelijke als bliksemafleider dienende arme knullen, zodat er niemand op de gedachte komt om hun eigen piramidesysteempjes aan de kaak te stellen. Uiteraard zijn dit soort gebeurtenissen ook weer een prima gelegenheid om te roepen dat er niet voldoende regels waren, en dat er weer meer bij moeten komen; en dat, terwijl de bestaande regels veelal de oorzaak waren.

  Spy-Nose [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Andre [5]:
  Ja, hoewel hij op elk dollarbiljet staat afgebeeld, is het opmerkelijk, dat je nooit wat hoort over die staatspyramide, de ideale voorstelling van de architectuur van de verzorgingsstaat.
  Oh ja, da’s waar ook: complotten bestaan niet. 😉

 5. Ze *redden niets , dat lees ik overal, ook op dit forum steeds , ze lenen geld uit en kopen aandelen in de verwachting dat het geld met rente terug komt en de aandelen met winst zijn te verkopen later, lukt dat niet hebben we pech gehad.
  Wiens geld ?
  Ons geld, alleen gaan we er niet zelf over, dat is het systeem, kun je leuk vinden of niet.
  Afwachten dus of dit zo gaat uitkomen, persoonlijk denk ik van wel, want crisis of geen crisis de zaak draait toch door.
  Ja maar als we zouden doen wat b.v. die persoon uit 1850 zei, was dat beter geweest ?
  Eerlijk gezegd zal mij dat m’n reet roesten, dat was toen, we leven nu in 2008.

  *” ja maar ze moeten niets redden dan gaat alles maar failliet,eigen schuld’,dat hoor ik ook weleens.
  fijn,maar dan is de staat weer bakken met geld aan werkeloosheids uitkeringen/bijstand en criminaliteit bestrijden kwijt dus dit is goedkoper en slimmer,want de oorzaakligt bij een kleine groep geld criminelen die dit geregeld hebben zo ( adres Wall Street)
  Bos heeft nu dus gewoon het goede gedaan vind ik.

  tenslotte, is de staat nu ‘onze redder’ ?
  Ja, dat is ze nu wel even , en na deze redding moet ze nog steeds voor 50 % inkrimpen,begin er maar vast mee eigenlijk.

Comments are closed.