aaa_stupid1De vergadering in Brussel was nog niet afgelopen of er verscheen al een pochend bericht van de Nederlandse regering over wat ze weer bereikt hadden om het volk te laten betalen voor de klimaatkerk.

Het Europese Continent wordt het schoonste (en waarschijnlijk het armste) van de aardbol. 
 
Alles zal duurder worden omdat voor CO2 die de lucht in gaat moet worden betaald. Of dat betekent dat er “minder” CO2 de lucht in gaat moeten we nog zien.

Waarschijnlijk is het vandaag eerder een zwarte dag dan een groene dag. 

Deel van Regeringsverklaring:

 Balkenende: Historisch klimaatakkoord EU
Nieuwsbericht | 12-12-2008

Tijdens de Europese Raad in Brussel hebben de regeringsleiders van de EU-landen volgens minister-president Balkenende een ‘historisch akkoord’ gesloten tegen klimaatverandering.

Dat zei minister-president Balkenende na afloop van de Europese Raad in Brussel.

Klimaat

‘Nederland heeft hard geknokt voor een ambitieuze uitkomst, aldus Balkenende. Als ook het Europees Parlement instemt, ‘zet de EU als eerste de stap van algemene plannen naar concreet beleid’.
 
In 2020 zullen Europa en de wereld merken dat er 20% minder CO2-uitstoot is in de EU, zei Balkenende. Ook komt dan 20% van de energie uit duurzame bronnen en is er 20% energiebesparing.
 
De EU geeft een sterk signaal af aan de rest van de wereld, meent Balkenende. ‘Als de anderen meedoen dan kunnen we de CO2-uitstoot zelfs met 30% verminderen.’

Emissierechten

Afgesproken is dat zowel voor de industrie als de elektriciteitssector de emissierechten met 20% omlaag gaan. Wie meer blijft uitstoten, wordt beboet.
 
Meteen in 2012 wordt ongeveer de helft van de emissierechten geveild, later wordt dat nog aanzienlijk meer. Industrie die gevoelig is voor internationale concurrentie krijgt een deel van haar rechten toegewezen.
 
De EU maakt veel geld vrij om schone technologie te ontwikkelen, zoals afvang en opslag van CO2 en hernieuwbare energie. ‘Nederland wil koploper zijn bij de ook economisch interessante technologie van CO2-opslag, en is blij met de Europese financiering, zei Balkenende.

18 REACTIES

 1. Met geld het klimaat proberen te beïnvloeden en dan heb je ook nog hele volksstammen die roepen dat alle kleine beetjes helpen. Nee, de Oost-Europese vervuilers hoeven niets bij te dragen…
  Onthou ’t nu maar: al die miljarden die straks geïnd worden zijn heel ergens anders voor bedoeld. Let dus maar goed op je energierekening, want daar staat straks een “klimaat- annex milieuherstelheffing” op.
  Nb, nu al staat op de rekening van b.v. de Nuon het geschatte percentage CO2-uitstoot van je eigen woning…
  Vraag me trouwens af of iets dergelijks ook op de Nuonrekening van Schiphol BV staat.
  En ik maar denken dat aardgas een schone brandstof was.
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=6648

 2. “Grundsatzkonflikt über das Verhältnis zum Geld anderer Leute“

  Wat betekent dat?

  Ik snap er niks van.

  Krisengipfel im Kanzleramt
  Merkel erweist sich als die letzte Konservative
  Von Mariam Lau 13. Dezember 2008, 08:33 Uhr
  Vor dem Krisengipfel im Kanzleramt lebt ein totgesagter Begriff wieder auf: Konservatismus. Hinter dem Unionsstreit über die richtigen Konjunkturprogramme steckt ein Grundsatzkonflikt über das Verhältnis zum Geld anderer Leute. Die Kanzlerin zögert, dieses Geld auszugeben. Ein Glücksfall in der Krise.
  http://www.welt.de/politik/article2870040/Merkel-erweist-sich-als-die-letzte-Konservative.html

 3. Het lijkt wel of wij terug zijn in de Middeleeuwen met deze nieuwe Aflaten. De Klimaatreligie met CO2 in de rol van Satan, Barack Obama in de Rol van Jezus, en Balkenende in de rol van Judas. En God, die lacht zich suf ergens op een wolk hierboven…

  Ik denk dat er na 2012 steeds minder industrie zal zijn om emissie-‘rechten’ mee te verhandelen. Maar dan kan Europa altijd nog de houtboerderij van de wereld worden (= CO2 opslag) met iedereen een baan als bosbeheerder of toezichthouder. Met baanzekerheid voor het leven, in dienst van de overheid, zoals de ‘Dutch Dream’ werkelijk is.

 4. Ja, ik weet het, de stimulus was een ander onderwerp in Brussel, maar ik kan niet nalaten:

  Merkel zegt haar oppositie tegen haar vriendjes Gordon en Sarko op,
  vanwege

  einen breiten gesellschaftlichen Konsens für das erwogene zweite Konjunkturpaket

  Wirtschaftspolitischer Rat
  Vom Krisentreffen zur konzertierten Aktion
  Von Andreas Mihm, Konrad Mrusek und Manfred Schäfers
  13. Dezember 2008
  http://www.faz.net/s/Rub0E9EEF84AC1E4A389A8DC6C23161FE44/Doc~E5E18EB9107EB439EB8363930B20AFD4C~ATpl~Ecommon~Scontent.html
  UITREKSEL
  Der Blick zurück auf dem Weg nach vorn ist gewollt. Der stellvertretende Regierungssprecher Thomas Steg sprach mit Blick auf das Treffen im Kanzleramt an diesem Sonntag von einer „ideellen konzertierten Aktion“. Es sei zwar nicht beabsichtigt, die Runde zu einer dauerhaften Einrichtung zu machen, aber denkbar, dass das Treffen wiederholt werde. Auf jeden Fall steckt hinter der Einladung die Absicht, einen breiten gesellschaftlichen Konsens für das erwogene zweite Konjunkturpaket zu erzielen.

 5. Brussel speelt voor klimaatregelaar.
  Maar waarom doen ze dat met maatregelen, die schijnbaar elke 10 jaar worden bijgesteld en niet gewoon dagelijks, vraag ik mij af?
  Dat is ongeveer hetzelfde als je kamerthermostaat bijstellen, omdat je het 10 jaar geleden een halve graad te warm had in je huis.
  Zouden ze hem in 2018 (nog voor de deadline van 2020) weer opnieuw gaan bijstellen?

 6. Feiten:
  CO2 gaat niet vanzelf de lucht in.
  CO2 is zwaarder [44/29] dan lucht.
  CO2 kan je dus gieten als water uit een emmer.
  CO2 blijft voornamelijk laag bij de grond.
  Stroomt weg naar zee of wordt opgenomen door planten.

  Het begint er meer en meer op te lijken dat een CO2-tax bedoeld is als zuurstofverbruik-tax. Immers voor het verbranden van koolwaterstoffen [brandstoffen] is zuurstof nodig en dan ontstaat vervolgens CO2 en water.

  M.a.w. CO2-tax is een extra brandstofbelasting met het oog op de vermindering van de olievoorraden ? Of als Bevolkings Aanwas Beperking ?

 7. Is het gevalletje CO2 inmiddels niet achterhaald? Men berekende de toekomstige uitstoot toch op een moment dat de SUV´s, whirlpools, sauna´s plasma´s je letterlijk om de oren vlogen, maar met de huidige crisis wordt de aanschaf van energieverslinders toch rap minder. Of gelooft men nog in een goede afloop van de crisis en gaan ze in Brussel er vanuit dat half Europa straks weer in de rij staat voor een 4X4….Maar ik denk dat men Brussel gewoon een stuk loopt te bluffen en doen ze alsof de neus bloed, maar de economie staat er volgens mij slechter voor dan dat men wil toegeven. Vandaar dit soort nietszeggende bijeenkomsten….dat zijn afleidingsmanoeuvres.

 8. ‘In 2020 zullen Europa en de wereld merken dat er 20% minder CO2-uitstoot is in de EU’

  Geweldig, denk het ook, en de rest van de wereld zal de 20% maar al te graag zelf weer dankbaar aanvullen. en wordt rijker en Europa armer, dat laatste zal de wereld en met name Europa zeker merken.

 9. ‘In 2020 zullen Europa en de wereld merken dat er 20% minder CO2-uitstoot is in de EU’
  Hoe gaan we dat dan merken? Ligt Europa onder een kaasstolp? Gaan we buitenlandse lucht bij de grens tegenhouden? En is dat dan niet racistisch of discriminerend?

  Ik gok dat het enige waaraan we het gaan merken een sterk verminderde welvaart en een fors toegenomen criminaliteit zullen zijn. Zo niet die al een tijdje op stapel staande burgeroorlog.

  Touw en lantaarnpalen…

  Spy-Nose [18] reageerde op deze reactie.

 10. Denk meer in de richting van zonne-wind energie mensen.
  In duitsland halen ze die 20% al door het te ondersteunen.
  Vele velden en daken liggen daar al vol met panelen in het zuiden van Duitsland.
  Nederland loopt erg ver achter net als Frankrijk maar het is niet te laat.

  Jullie hebben geen idee wat zonne-wind energie op kan gaan leveren in de toekomst.
  Met de technologie die is verbetert en nog beter word zullen we ver in de toekomst ook groen vervoerd worden.

  Neem ff een kijkje op
  http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/

  En bekijk de aflevering Here comes the sun.
  En Het land van zonnestroom en wind energie.

  Denk vooruit inplaats van teruguit
  Kijk naar boven (zon) inplaats van naar onder (olie)
  De woorden van onze astronaut Wubo.

  Laat je inspireren.

  mvg Mark

  R. Hartman (NI) [12] reageerde op deze reactie.

 11. Ach, er zijn geen sancties als het niet lukt en pas enkele jaren voor rond 2020 gat ‘men’ zich zorgen maken. Zo ging et ook met Kyoto. Daar heeft ook zo goed als geen enkel ondertekenend land zich aan gehouden.

  Ook is de zware industrie uitgesloten van deze onzin. Anders zouden ze accuut de zaak hier oppakken uiteraard. Philips heeft overigens wel daags na het verbod op de gloeilamp, een ontslagronde in Maarheeze aangekondigd – een van de laatste overgebleven gloeilampfabrieken. Dus op kleiner schaal gaat deze onzin ons wel veel verdriet geven.

 12. @Mark [10]: Dream on.
  Als je nu nog steeds geen benul hebt van de redenen waarom deze technologieën GEEN oplossing zijn steek je willens en weten je kop in het zand.

  Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te snappen waarom zon en wind geen bruikbaar alternatief zijn. Desalniettemin hebben vele wetenschappers dit al uitgespeld. Maar je moet er natuurlijk wel voor open staan…

  Overigens is ook de milieubeweging tegen windenergie, nu zij daadwerkelijk haar zin dreigt te krijgen. Redenen: horizonvervuiling en ‘vogelgehakt’. Hiermee bewijst de milieubeweging (zoals gebruikelijk bij links, zie ook mijn artikel Linkse principes op HVV) dat zij uitsluitend tegen is om het tegen zijn zelf. Men denkt in problemen i.p.v. in oplossingen, omdat oplossingen wel eens welvaartsverhogend zouden kunnen zijn, en dat kunnen ze niet hebben. Overigens is windenergie niet welvaartsverhogend, omdat zij uitsluitend op belastinggeld werkt…
  Mark [13] reageerde op deze reactie.

 13. @R. Hartman (NI) [12]:
  Die oplossing is in Duitsland anders welzeker een oplossing zo te zien.
  In NL word het nog enigsinds tegengehouden om te kijken hoe ze daar weer belasting over kunnen innen.

  Maar toekomstig gezien zullen we wel moeten.
  Dat wind energie horizonvervuiling is klopt maar wat staat daar tegenover in de toekomst voor onze kleinkleinkinderen.

  Maar idd zonne energie zie ik zelf ook meer in, is nu al rendabel.
  Omdat zonne cellen en hun varianten steeds goedkoper en beter worden.
  Dat kun je van onze huidige energie niet zeggen en het vervuilt ook nog. Daarbij komt nog dat de huidige energie in de vere toekomst nog duurder zal worden, terwijl zonne energie juist goedkoper sterker nog RENDABEL is.

  Met andere woorden willen we door vervuilen en ons voortbestaan in gevaar brengen, Of liever horizon vervuiling en een toekomst voor onze nabestaande terwijl we goedkoper uitzijn en met dat geld andere bestedingen kunnen doen.

  Voor mij is het duidelijk, nu politiek nog.

 14. En dat is 1:

  Staalfabrikant Corus vertrekt uit Europa als de EU de nieuwe afspraken over de uitstoot van CO2 niet herziet.
  Nu zullen producenten verhuizen naar andere landen. Dat zal niet alleen de Europese industrie om zeep helpen, maar ook de CO2-uitstoot verdubbelen.”

  Corus heeft in IJmuiden 9500 mensen in dienst.

  Mark, ik begrijp je punt, maar heeft niet veel zin als de rest van de wereld niet mee doet. Bovendien is het maar de vraag of zonne en wind energie zware industrie kan bedienen. Voor Corus bijv. is veel energie nodig, en kolen zijn nog steeds het beste alternatief helaas. Kortom, misschien hand en hand?

  Mark [15] reageerde op deze reactie.

 15. @Nico [14]: Je zou verstelt staan als je je meer in zonne energie verdiept.

  Een gedeelte van de sahara in omvang ter grote als frankrijk met zonnecellen zou ons nu al in onze totale huidige energie voorzien.
  Plus dat dat gedeelte kleiner gaat worden door verdere ontwikkeling.
  Die ontwikkelind staat niet stil.

  gr Mark

  Armin [17] reageerde op deze reactie.

 16. Van een vriend:

  Deze controverse over klimaat-verandering kan toegepast worden op o.a.het financieel broederschap.

  Om dus ook weer een punthoofd van te krijgen. Niet in het minst omwille van de amalgamering dat dit meebrengt.

  Klimaat-verandering is een stemming-makerij waarmee vele verschillende partijen op vele vlakken alle kanten uitkunnen.
  Dat is even handig als het globaal à la carte kunnen inplanten van terreur !

  Alsof je op een opengesneden sandwich langs de ene kant waarheid en op de andere helft de leugen legt en de 2 sandwich-helften daarna terug op elkaar legt en iedereen erin laat bijten. De ene proeft meer leugen en de andere meer waarheid.

  Dat maakt dat er niemand de absolute leugen-waarheid kan uitbrengen. Alzo blijft iedereen continu manipuleerbaar.

  Is het uitverkoren terrein van “politiek” !

  Zoals ik, Ivo, citeerde:
  Grundsatzkonflikt über das Verhältnis zum Geld anderer Leute
  +
  einen breiten gesellschaftlichen Konsens für das erwogene zweite Konjunkturpaket (dit had ik misschien in de nominatief moeten zetten, maar de kwaliteit van mijn Duits laat dat niet toe.)

 17. @Mark [15]: Kan, alleen vier problemen: duur, transport, momenteel is onze energieintake niet via electriciteit en opslag.

 18. @R. Hartman (NI) [9]:
  Het spaghettimonster verschiet van kleur: het wordt op 1 januari 2020 plotseling groen – of rood mocht het toch nog steeds te warm zijn of er teveel CO2 in de lucht zitten. 🙂

Comments are closed.