rookverbod-sigaretVandaag op 31 december is er een NOS-bericht dat verklaart dat het rookverbod is mislukt. Het rookverbod wordt namelijk massaal genegeerd. Zie NOS-bericht hier onder.

Hieruit blijkt namelijk een succes van “burgerlijke ongehoorzaamheid.” Een argument om die mogelijkheid in gechten te houden voor eventuele andere immorele wetten.

Als ik in een restaurant ben waar gerookt wordt, heb ik al vlug last van geprikkelde en tranende ogen. Ik vind het dus fijn als er niet gerookt wordt.

Maar als dat niet roken veroorzaakt wordt doordat de overheid de eigenaar dwingt om niet vrij te zijn met wat hij doet in zijn eigen huis, is de irritatie van die dwang erger dan het prikkelen op mijn ogen.

Ieder mens hoort het recht op zijn eigen leven en eigendom te hebben. De overheid zou dat recht moeten handhaven in plaats van er inbreuk op te maken.

Het mislukken van het verbod is een goed bericht. Er blijkt namelijk uit dat als voldoende mensen het eens zijn, ze middels burgerlijke ongehoorzaamheid zich tegen dergelijke immorele overheidswetten kunnen verzetten.

Wij hopen dan ook dat voldoende horeca-ondernemers het volhouden, want de overheid heeft een hele grote macht. En in hoeverre ze het eens zijn en elkaar helpen bij het niet betalen van boetes, is nog niet helemaal duidelijk.

Ook is de argumentatie van de horeca-ondernemers erg zwak. Wat je er van hoort, gaat over de moeilijkheden van de afzuig, de grootte van het café, en of ze “te weinig” verdienen om rendabel te draaien. Alleen maar “relatieve” argumenten.
Zij zouden veel principiëler moeten strijden. Stellen dat het hun eigen eigendom is, en dat de overheid er niets mee te maken heeft wat zij in hun eigendom doen!
Waar haalt de overheid het morele recht vandaan om inbreuk te maken op dat eigendomsrecht?

NOS
Het rookverbod in de horeca zoals dat nu geldt, is een mislukking. Dat vindt Clean Air Nederland, de club die opkomt voor niet-rokers.

Volgens Clean Air wordt het rookverbod massaal genegeerd. In een tijdsbestek van een maand heeft de organisatie 3000 klachten binnengekregen.

Het ging hierbij vooral om klachten van mensen die zelf in de horeca werken. Volgens Clean Air zijn er momenteel meer plekken waar je wel, dan niet kunt roken.

Harder ingrijpen
Clean Air pleit voor harder ingrijpen door de overheid. Zo vindt de organisatie niet alleen dat de kroegen bestraft moeten worden, maar ook rokers zelf beboet moeten worden.

8 REACTIES

 1. Helpt het misschien als niet horeca-mensen zich solidair verklaren. Wellicht kan de vereniging van tegenstanders in de horeca worden benaderd om dit initiatief te ontplooien. Een handtekeningactie van tegenstanders van het rookverbod.
  Ik kan me voorstellen dat er meer tegenstanders dan voorstanders hun handtekening willen plaatsen.

 2. De hol-landse overheid is gewoon een flauw grapje. Zij is namelijk zwak en laf. Al jaren en jaren. Dat krijg je met excessieve democratie.
  De hol-landse toekomst is simpelweg nog meer wanorde of nog meer krampachtige flapdrollerij.

 3. Het is niet wat zij daar in Den Haag willen, maar wat Wij willen.

  De aanhouder wint toch en de Schaaflopers moeten het van ons hebben.
  Gauw oprotten daar dat zooitje, het bestaat toch allemaal uit leugens en bedrog.

  Gewoon Nee zeggen tegen de negatieve energie van deze regering want, blijven we een afwachtende houding houden, dan loopt het alleen maar slechter voor ons af.
  Want wij geven onze persoonlijke macht constant weg aan dit
  soort kaliber.

  Laten we hier iets van leren.

 4. De gedachte is verkeerd.
  de regering werkt voor ons, helaas is het nu net andersom.

  De eigenaar van ’t establiment moet degene zijn die hoe en wat bepaald.
  met dat in het achterhoofd, opent het meteen een gat in de markt.
  speciale rookvrije restaurants/cafe’s etc etc….
  Wedden dat het niet gaat lukken vanwege onvoldoende klanten…..

  Het personeel in dergelijke zaken, doe dit voornamelijk voor een extra zakcentje.
  zei wisten van te voren dat er overal gerookt word, dat ze nu plotseling last ervan zouden hebben lijkt me meer dan sterk.
  En is daarom iets van overdreven door de antirokers lobby.

  En dan te bedenken dat we nog aan de vooravond staan, van nog veel meer ongein…

 5. In Frankrijk is er een café/restaurant waar een aantal belangrijke politici die betrokken zijn geweest bij het opzetten van het rookverbod niet meer welkom zijn. Dit wordt duidelijk gemaakt doordat er buiten verbodsborden hangen met daarop de hoofden van de betrokkenen politici.

  En dat is geen slecht idee. Want als meer horeca gelegenheden dit doen dan zullen politici merken dat besluiten ook directe negatieve gevolgen kunnen hebben voor hun.
  En een stap om politici ook negatieve gevolgen van hun acties te laten voelen is een stap voorwaarts.

  Paul Martens [7] reageerde op deze reactie.

 6. Ik hecht niet zoveel waarde aan het bericht. Het is de opinie van CAN. Laatst stond er een bericht in de krant hoeveel controles er wel niet gedaan zijn. Dat CAN dit naar buiten brengt is een verkapte oproep om meer te gaan controleren.

 7. @Free-M. [5]: Dat is een goed plan. Kunnen we die verbodsborden dan ook op luchthavens en grensovergangen ophangen? Dan zien we de politici niet meer terug na het eerstvolgende reces of buitenlandse reisje.

 8. Ook als niet roker ben ik blij dat dit mislukt is; wel gaarne in het vervolg de rook niet in mijn gezicht blazen.

Comments are closed.