AMSTERDAM (Dow Jones)–De Nederlandse Staat zal ongeveer EUR100 miljoen uittrekken om de gedupeerde Nederlandse spaarders van de IJslandse internetbank IceSave tegemoet te komen. Dit heeft minister van Financien Wouter Bos woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Alle getroffen spaarders worden gecompenseerd tot een maximum van EUR100.000. Het totale bedrag van zo’n EUR100 miljoen dat hiermee gemoeid gaat wordt bij de staatsschuld opgeteld, zei Bos. das lekker, de miljardjes die Bos van uw geld uitdeelde zijn hem blijkbaar naar het hoofd gestoten. Dan geef je net zo makelijk nog een 100 miljoen erbij. Maar dit zou de beuk in de solidariteit moeten zijn: waarom de Ice savemensen wel en de aandeelhouders van Fortis niet?

11 REACTIES

 1. Ik vind dat de aandeelhouders van Fortis in gelijke mate schadeloos gesteld dienen te worden. De overheid heeft een zeer grote vinger in de pap gehad bij de overname/opheffing/nationalisering van FOrtis zonder ook maar de 2e kamer te raadplegen (u weet wel, die steuntrekkers die zogenaamd de volksVERTEGENWOORDIGiNG zijn, laat me niet lachen!).Wat is er aachter de schermen allemaal bekonkelefoeseld? Waar zijn die miljarden gebleven?
  Nou ja, we zijn nu aangeland in het 3e stadium van dit gebeuren: het op peil houden van de koopkracht. Dat is wat er in eerste instantie had moeten gebeuren, dan was het effect van beneden naar boven doorgedrongen en had de economie er van geprofiteerd. Nu is het echt te laat.

 2. Ik vindt het krankzinnig dat door middel van belastingheffing de verliezen van individuele spaarders worden gecompenseerd. leen het dan aan ijsland met als doel de spaarder te compenseren, kunnen de ijslanders in ieder geval tot het einde der dagen rente betalen aan de belastingbetaler.

  Of geef die spaarders een stuk walvisvlees of een stukje land of zoiets.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. Wouter Bos denkt dat BTW verlaging weggegooid geld is. Wat vinden jullie?

 4. @J Mesman [4]:
  Dat is helemaal niet zo gek. Er zijn talloze gevallen als:
  -Als niet-roker vind ik het fijn als een restaurant rookvriij is. Maar ik zal vechten tot mijn laatste snik dat de eigenaar zelf mag beslissen wat hij met of in zijn eigendom doet.
  -Ik ben tegen overheidsmonopolies, maar ik vind het toch fijn dat er een weg is waar ik over kan rijden. (Waarmee ik niet blij ben dat de overheid die weg (zo duur) gemaakt heeft
  -Als spaarder kan ik blij zijn dat ik mijn 20.000 euro terugkrijg, maar het overheidsbeleid dat de crisis heeft veroorzaakt toch verafschuwen.
  En meer van dergelijke dingen waarin je in een situatie geraakt bent buiten enige invloed (verantwoordelijkheid) van jezelf.

  Klassiek Liberaal [7] reageerde op deze reactie.
  J Mesman [9] reageerde op deze reactie.

 5. @Klassiek Liberaal [7]: Om nog maar te zwijgen van de belasting die van het oorspronkelijke bedrag afgenomen werd, wat restte mocht je op een banrekeningetje zetten om, als je gaat besteden, er alsnog een flink deel aan de overheid af te moeten staan.

 6. @Hub Jongen [6]:
  Leuk die voorbeelden. Je hebt gelijk.
  Maar wat betreft die spaarders in Icesave ben ik het niet eens dat het buiten hun schuld is. Zij nemen risico’s en verdienen daar in een economische glorietijd (ook dank aan de overheid?) geld mee. Zij vinden dat zij dat ‘verdienen’. Zij kiezen er vervolgens zelf voor “buiten hun maatschappij” te sparen/beleggen, omdat ze diezelfde maatschappij het geld niet gunnen (en misschien trouwens ook niet het geld hebben gegeven om economisch in te grijpen: als een land dat al zou kunnen in zijn eentje) en nemen dus bewust weer een risico. Of door hun eigen gemakzucht of vertrouwen of wat dan ook, laten ze zich niet goed informeren. En nu in deze tijd zulke risico’s bestraft worden willen ze dat diezelfde maatschappij die zij hun geld niet gunden hun dekt.
  Ik ben van mening dat als iemand vindt dat je zoveel geld werkelijk verdient door te beleggen, je de verliezen ook verdient.
  Laten we eerlijk zijn, zoveel geld als in deze zaak heeft niemand gekregen door zijn handen uit de mouwen te steken. en if you ride the waves you can fall as well

 7. Woutertje als HulpPvdAlogtoneKlaas: verdienen is niks, maar uitgeven!!!! Ooiii, waar laat ik toch al die belasting centjes van die harde werkertjes…….

Comments are closed.