crisisIn de Volkskrant staat een artikel dat behoorlijk realistich een aantal vragen stelt over de financiele en economische crisis waar we in zitten, en die dreigt erger te worden.

Dit artikel: “De Geldpers is ons laatste redmiddel” door Pieter Klok begint met:” Iedereen is het eens: de banken moeten worden gered.”

Om te beginnen kunnen we stellen dat veel vrije markt, libertarische,  economen het daar niet mee eens zijn. Dat kunt u in voorgaande Vrijsprekerartikelen ruimschoots lezen.

Toch blijft het artikel van Pieter Klok de moeite van het lezen ruimschoots waard. Vooral ook om de vragen die hij stelt en die een goed licht werpen op de dingen die nu aan het gebeuren zijn. Verwachtingen die door de politici tot nu toe angstig verhuld worden.

Het is echter verstandig om ons af te vragen of die gevaren reëel zijn, en hoe ze ons dat raken.

Je kunt dan tenminste bedenken of je er iets tegen kunt doen en jezelf kunt beschermen. We kunnen zelfs proberen elkaar tips te geven!

Bij voorbeeld kunnen we op de Vrijspreker proberen om relevante feiten die we ontdekken, te publiceren. We nodigen onze lezers graag uit om eventuele aan de redactie op te sturen: info@vrijspreker.nl  Het kan geen kwaad en misschien helpt het om de crisis beter door te komen.

Enkele citaten uit het artikel van Pieter Klok:

—-“Alle economen hebben geleerd dat banken ten tijde van een crisis niet mogen omvallen. Dat is de belangrijkste les uit de jaren dertig, zeggen ze dan, en die werd onlangs nog eens bevestigd door het omvallen van Lehman Brothers, dat een spoor van vernieling door de financiële wereld trok. De banken moeten overeind moeten worden gehouden. Punt uit.”
Als ook Lehman Brothers nog meer miljarden van de belastingbetalers had gekregen, waren de schulden nog hoger gestegen dan nu en was het failliet van de staat nu al dichterbij.

 

—-“Bovendien: wat zijn de belastingbetalers er eigenlijk mee opgeschoten? De banken zijn weliswaar gestabiliseerd maar de rest van de economie lijkt alleen maar harder te krimpen”.
Het is zelfs waarschijnlijk dat de belastingbetaler er op den duur alleen maar slechter van geworden is

Die toekomstige generaties zullen het ook wel klaren. De vraag is alleen maar hoe.

Nogmaals, interessant en spannend hoe politici zich er verder uit gaan redden. Altijd ten koste van de belastingbetalers.

5 REACTIES

  1. Volgens Ralph Silva, financieel expert van de Tower Group, zal 1/3 van alle banken in 2009 failliet zijn.
    (prison planet).
    Tel uit je winst, belastingbetaler!

  2. Erg goed artikel. Ik heb het vanmorgen in de bieb gelezen.
    De volkskrant kan dan wel een linkse PC krant zijn maar op het punt van de kredietcrisis hebben ze veruit de beste (meest realistische) achtergrondinfo. Kuddo’s voor de VK 😉

    Waar ik dan weer wel een naar gevoel bij kreeg waren de laaste 2 alinea’s waarin gesteld werd dat geldprinten misschien wel de enige vluchtweg wordt om te voorkomen dat complete naties financieel niet omvallen.
    Vooral de opmerking dat dit in de oudtestamentische tijd elke 50 jaar ook alle schulden werden kwijtgescholden was een klote opmerking.

    Het zou gewoon neer komen op een door de overheid geregiseerde en gelegitimeerde beroving van alle burgers met een verantwoordelijk financieel huishoudboekje ten voordele van schuldenmakend stropdastuig aan de bovenkant en tokkietuig aan de onderkant.

    Oftewel de greatest robbery of mankind (by far) mede mogelijk gemaakt door politiek/corporatief boeventuig.
    Ik kreeg bijna de indruk dat de VK als spreekbuis -en in overleg met?- de PvdA de mensen alvast voorzichtig gaat voorbereiden dat dit ECHT de enige uitweg is.

  3. @hugo van reijen [3]:

    De M1 van de ECB is sinds begin 2007 300 miljard gegroeid (van 3.700.000.000.000 naar 4.000.000.000.000 Euro), de M1 van de FED is 1.362.100.000.000 maar 1.585.500.000.000 gestegen. 8% resp. 16%.

    Over 2008 is het verschil nóg groter:
    Vanaf begin 2008 is de M1 van de ECB gegroeid van 3.850.000.000.000 naar 4.000.000.000.000 ofwel 3.9%, de M1 van de FED van 1.364.400.000.000 naar 1.585.500.000.000 ofwel 16.2%.

    De ECB loopt dus wat achter..

  4. @Hugo

    Een horrorscenario.
    Ik hoop dat het boek deflatie in aantocht van Mecking mij nog andere inzichten verschaft. Zelf denk ik namelijk eerder aan hyperinflatie omdat daar de grote spelers het meest mee gebaat zijn.
    Zo juist het verhaal gelezen van een duitste student die in de jaren twintig een kop koffie had besteld voor 5000 mark. Tegen de tijd dat hij een 2e bestelde moest ie 9000 mark betalen!
    Tja als dat ons voorland is.

Comments are closed.