Sinds het voor iedereen wel duidelijk is dat overheden zoveel met het geld geknoeid hadden dat het hele systeem in een crisis belandde, wordt door politici gesproken over een nieuw geldsysteem. Het enige wat ze echter tot nu toe hebben kunnen produceren, is: “Méér controles.”
Vandaag ontvingen we weer een voorstel van een lezer die een oplossing voorstelt waarover we graag uw meningen vernemen.
Onze eigen munt
De dollar en de euro zijn munten zonder onderliggende waarde. Het zijn munten waarvan we niet weten hoeveel er van in omloop zijn en de rente wordt bepaald door bankiers die vervolgens ook nog eens zelf als handelaren in de markt aanwezig zijn.
Is het gek dat we nu door bedrog en misleiding midden in een monetaire en economische crisis zitten? Ik denk het niet. Dat had wel verwacht mogen worden. Ik heb wel een oplossing voor dit probleem.
Wat als we als inwoners van Europa massaal gaan bepalen dat we voortaan alleen nog maar in “People Loved Euro”, afgekort Pleuro’s, willen afrekenen?
We spreken af dat er per inwoner van Europa een x aantal Pleuro’s wordt uitgegeven en dat is de hoeveelheid geld waarmee we het grosso modo moeten doen. Kan dat?
Ja, het kan, maar rekent u er maar op dat de nationale overheden er letterlijk alles aan zullen doen om zo’n situatie te voorkomen. Dat zou immers de machtsverhoudingen binnen de economie enorm veranderen. De instantie die de Pleuro’s gaat uitgeven is dan namelijk degene die de economie kan maken of breken. Dat kan door bijvoorbeeld Pleuro’s ineens tegen rente uit te gaan geven, of doordat er ineens meer of minder Pleuro’s in de economie worden gebracht… U ziet al, al die mooie zaken die we nu in handen van die betrouwbare banken en bankiers hebben gelegd.
U kunt het uitgebreider lezen in het artikel “onze eigen munt” door Tom Lassing
—————————————–
Een variatie op dit voorstel werd al eerder op de Vrijspreker gepubliceerd door ir Bart klein Ikink en dat leverde nogal wat commentaar op.
Zie de artikelen
We kunnen rijk en vrij zijn zonder crisis (22 oktober)
en
Een nieuw geldsysteem (11 november)
De Amerikanen voeren hun oorlogen niet voor niets. Die worden betaald met oliedollars, en daaraan zijn alle andere munten gekoppeld.
Zodra ruwe olie ergens in een andere valuta zou worden afgerekend, zijn de poppen aan het dansen en wordt de oliewinning / -exploratie in dat land stopgezet.
Het zou daarom heel interessant zijn te zien, wat er zou gebeuren, als Rusland zijn gas tegen roebels aan de Europese afnemers zou gaan verkopen.
De meeste mensen snappen niet eens wat geld is en hoe het werkt (niet dat ik er nou zo veel van snap). Inderdaad, wat is een briefje van 50 euro werkelijk waard meer dan de combinatie van inkt en papier? Er is alleen maar een illusie en blind vertrouwen dat het iets waard is. De pluskant is dat het een tijd lang voor veel welvaart heeft gezord maar wat is de prijs? Fiat geld heeft verdacht veel weg van een “Ponzi scheme”. De zwendel van die Nasdaq meneer valt in het niet hierbij.
Alternatief geld is verboten; de overheid houdt niet van concurrentie.
Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
@jjvandinges [2]:
“….. wat is een briefje van 50 euro werkelijk waard ”
“waarde” is een subjectief begrip. Kan voor iedereen anders zijn. Het is “wat een gek er voor geeft” of ruilt.
Prijs is het getal, dat iemand er op plakt en waarvoor hij het wil kopen of verkopen.
Lang geleden waren die3 briefjes een soort “ontvangstbewijzen”die je op de bank kon inleveren. Je kon daar voor 35 papiertjes, of een papiertje waarop 35 gedrukt was, 1 ounce goud krijgen.
Armin [6] reageerde op deze reactie.
Transacties binnen de Eurozone dienen uitsluitend in Euro’s te luiden. Dat is een wettelijke verplichting. Zo wordt het vertrouwen “gewekt”.
Er is toch al een kant en klare geld eenheid waar gewoon mee betaald kan worden (overal in de wereld) handig verpakt in eenheden van 31.1 gram.
@Hub Jongen [3]: Tegenwoordig nog steeds hoor Hub. (Al zal het geen 35 zijn.)
Briefjes zijn nooit meer of minder geweest dat ruilmiddelen. Afrikaanse stammen gebruikte soms schelpen. Ik vind briefjes toch beter.
Laten we eerst eens gewoon al ons geld van de bank halen.
Moeilijk voor de banken en voor de overheid.
Gewoon je zoveel mogelijk ontrekken aan het door de banken en overheden gecreëerde stramien.
Comments are closed.