aaa_schroef_cartChinese producenten van schroeven, bouten etc. gaan een importheffing krijgen van 87%. Dit gaat natuurlijk niet alleen de Chinese producenten schaden, maar ook de gebruikers van die schroeven die net als de eindconsumenten van die producten, veel meer moeten gaan betalen.

De wereldeconomie draait al niet zo lekker, maar als we daar dan ook nog protectionistische (en valse trucs, lees verder) maatregelen bij gaan nemen, kunnen we het helemaal schudden.

China leverde het afgelopen jaar voor € 575 miljoen aan schroeven aan de EU. Met een importheffing, (naar wie gaan die centen eigenlijk?) van 87% praat je dus over vele honderden miljoenen prijsstijging voor de kopers. Dit met als argument dat de Chinezen te goedkoop leveren. Hetgeen niet helemaal overeenkomt met de Europese bedrijfservaring: die zijn hier ook met 12% gegroeid, dus niet bepaald van de markt verdreven.

Maar het allerergst is de valse streek van de twee klagers die die importheffing in gang hebben gezet: (de Europese bedrijven Celo uit Frankrijk en Agrati uit Italië). Beide bedrijven hebben eigen productievestigingen in China en die worden volledig uitgesloten van de 87% importheffing! Je moet maar durven.

Dat is nu precies de reden dat we hier op Vrijspreker.nl tegen een machtiger overheidsapparaat zijn, want hoe meer macht en regels, hoe meer er misbruik van gemaakt zal worden; en echt niet alleen door de socialisten, bedrijven zien ook hun kans om de regels te misbruiken.

Meer regels, verboden of protectie, leidt tot meer misbruik en smokkel. Vraag dat maar aan de wiet en paddokwekers. Daarom moeten er juist minder regels en verboden komen.

68 REACTIES

 1. Voor mijn part doen ze op al die producten uit China een gelijke importheffing. In Europa zijn al die producten uitgevonden en ontwikkeld. Wat heeft China uitgevonden, boekdrukkunst, buskruit, en werkeloosheid hier. Slaven aan het werk zetten, en vervolgens je verschuilen achter retoriek. Ik heb niks tegen die mensen, en zij zijn niet van hier.
  Hier werk, eigen producten, en eigen energie. Wij hebben helemaal niks te schaften met China. En die mensen die met het importeren hun brood verdienen, jullie zouden je moeten schamen, het is schadelijk voor Europa. We hebben hier werk nodig. Koop Europees, koop kwaliteit, koop toekomst!
  Bovendien overheidsbemoeienis in China is de reden waarom mensen hier doppen. Het land is corrupt, nazistisch en moreel helemaal nergens tussen hier en het volgende melkwegstelsel. Ze vervuilen, vissen de zee leeg, veroorzaken woestijnvorming en milieuvervuiling dat het niet mooi meer is. Maar wel mooi weer spelen met een groot sportevenement. Hypocriet en naar, Chinese producten boycotten!

  hugo van reijen [3] reageerde op deze reactie.
  Frenkelfrank [5] reageerde op deze reactie.
  Devidas [42] reageerde op deze reactie.

 2. Het heffen van dergelijke rechten bij invoer uit China is uiterst schadelijk.

  De oorzaak is ongetwijfeld het lobbyen door de Europese fabrikanten.
  Het resultaat van dit lobbyen is zeer schadelijk voor de consument en werkt verwringend op de hele econonie.

  Het uiteindelijke resultaat is dat de stroom van goederen die de consument bereikt, kleiner wordt.

  Het is mij eigenlijk een raadsel hoe iets dat zo slecht is, doorgevoerd kan worden.

  hugo van reijen

  TerrierBram [7] reageerde op deze reactie.

 3. @TerrierBram [1]: Dus eigenlijk moeten we de inefficiëntie van de europese fabirkanten belonen? Want in China doen ze blijkbaar hetzelfde, maar dan veel goedkoper!
  Natuurlijk, als consument heb je de keuze om bijvoorbeeld een duurder maar (in jouw ogen) “beter” produkt aan te schaffen. Beter omdat het kwalitatief beter is, of omdat de produktiemethoden jou meer aanstaan. Of gewoon omdat je vindt dat Chinezen geen rijkdom mogen ervaren. Laat de EU die keuze a.u.b. niet voor alle mensen maken, laat de keuze aan ieder individu over. Anders moet je het ook accepteren, zelfs omarmen, als de EU een keuze maakt die jou helemaal niet aanstaat!

  TerrierBram [6] reageerde op deze reactie.

 4. @hugo van reijen [4]:
  Whatever, China hangt helemaal aan elkaar van omkoping. Niks ontziend stoppen ze rattengif in speelgoed, als het maar goedkoper kan. Je bent helemaal niet op de hoogte dat die vrije keuze potentieel dodelijk kan zijn voor Europeese burgers. Chinezen stoppen rustig gif in voedingsmiddelen, geen moreel hoe dan ook, 1 dimensionale denkers die radicaal uit het Europese cultuurgebied geweerd moeten worden.

  Frenkelfrank [14] reageerde op deze reactie.

 5. @hugo van reijen [3]:
  Waarom? Hoeveel wordt er geëxporteerd naar China? Ouwe kranten exporteren wij naar China, nou nou daar kunnen wij de werkeloosheid en het financieringstekort mee af betalen. China is protectionistisch tot en met. Wij zijn helemaal van lotje getikt. Er valt niet te concurreren met een nazistisch regime dat batterijen slaven aan het werk heeft, geen milieumaatregelen neemt. Ze plempen zwaar chemisch afval maar neer waar het hen uitkomt. Iedereen die Chinese producten koopt geeft daarmee blijk van een minachting voor ons eigen land, en toont duidelijk een fundamenteel gebrek aan inzicht in handel en hoe je als samenleving voor elkaar moet opkomen.
  Chinezen doen dat wel, en denk maar niet dat er op de momenten van crisis een greintje compassie is voor Europa. Geen moreel besef, en wij zouden dat wel moeten doen richting hen? Man je ziet ze vliegen.

  hugo van reijen [48] reageerde op deze reactie.

 6. @Frenkelfrank [9]:
  Misschien zijn er medelanders die daar op het ogenblik wel werken. En die moeten dan maar thuis op de bank RTL ellende gaan kijken omdat jij toevallig een habbekrats in je portemonnee moet besparen? Lekkere instelling.

 7. Amerika heeft zoiets toch ook gedaan m.b.t. de Japanse auto’s om hun eigen merken te kunnen blijven verkopen?
  Toen opende Toyota gewoon fabrieken in Europa en Amerika en de Amerikanen gingen braaf “amerikaanse” Toyota’s kopen. Doel bereikt, want werkgelegenheid in eigen regio.
  Kan dat dan ook voor de Chinese industrieën? Volgens mij wel.

  Verder is vrije marktwerking toch ook een mix van prijs en kwaliteit, vraag en aanbod? Dat regelt zich op termijn zelf wel.

  Die importheffing gaat natuurlijk naar vadertje staat, nationaal of europees. En daarna betaalt de consument over die hoge prijzen nog eens BTW over die sterk verhoogde bedragen. Bah, misdadig gewoon.

  TerrierBram [13] reageerde op deze reactie.
  jjvandinges [18] reageerde op deze reactie.

 8. @Paul Martens [12]:
  Chinese fabrieken … yeah right, en als ik dan op de markt een appel koop moet ik er eerst een laagje roet afvegen voordat ik het kan wassen, en dan schillen. En dan nog maar de vraag of ik geen licht ga geven in het donker. Het land is een chemische afvalput, met ernstige woestijnvorming. Overal waar Chinezen opduiken is voedselvergiftiging, ontbossing, vervuiling. Japanners is nog daar aan toe, die zijn tenminste beschaafd.

  Paul Martens [16] reageerde op deze reactie.
  Peter [26] reageerde op deze reactie.

 9. @TerrierBram [8]: En Europese bedrijven zijn respectabele ondernemingen, die nooit iemand zouden belazeren…. Dream on…. Chinese bedrijven zijn net zoals Europese bedrijven. Het enige probleem voor de chinezen is dat ze nog niet ervaren genoeg zijn in de commercie, en daardoor af en toe te fout in gaan door onveilige of slechte produkten te produceren. Ze snappen nog niet dat de consument dit keihard afstraft! Toen ik geloof diepvries spinazie van Iglo vervuild werd door koelvloeistof van nota bene de vrachtwagen die het vervoerde, kocht bijna niemand meer Iglo. “Gif” zei men. Jaren heeft het geduurd voordat Iglo weer een goede naam had. Ook zij hebben geleerd dat de consument niet belazerd dient te worden. De chinezen zijn zich ook lam geschrokken toen bleek dat hun produkten gevaarlijk zijn, niemand kocht meer chinees speelgoed. Dat heeft ze echt veel geld gekost.

  TerrierBram [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Frenkelfrank [14]:
  Het interesseert mij bitter weinig. Europese bedrijven hebben europese problemen, en die lossen wij hier op. En dat hebben wij ook gedaan. Wij wonen in een mooi werelddeel, en dat is niet vanzelf gegaan. En daar zouden zij daar even lekker van gaan profiteren door met slaven super goedkoop onze markt te bestormen? Dat gaat niet goed, en in de USA zitten zij nou met huizen vol made in China, en produceren zij zelf bitter weinig. Iedereen in Amerika moest goedkoop bij de Wal Mart made in China kopen. Nou lekker goedkoop, enorme schulden ( chinees geld ) en een eigen productie van bitter weinig. Geen automobiel industrie meer, en iedereen veel te vet aan de pillen. Lekker goedkoop, en oh wat een vrije keuze. Hoe kan je nou een vrije keuze hebben als je met immorele slavendrijvers moet handelen? Dat is geen vrije keuze. Dat is niet verder dan je neus lang is in je eigen portemonnee praten. Op de lange duur gaat je land daarvan naar gallemiezen, kijk maar naar de USA.

  Paul Martens [17] reageerde op deze reactie.
  Peter [29] reageerde op deze reactie.

 11. @TerrierBram [13]: Wie bepaalt wie beschaafd is?
  Jij???
  Wat is jouw referentie daarvoor?
  De beschaving zoals wij die in NL kennen?
  Of in Europa (waartoe schijnbaar ook Turkije behoort waar mensen worden gestenigd of landen waar van oorsprong moslims leven, zoals het voormalige Joegoslavië?)?

  Wie bepaalt dan de grenzen van de vrije markt? Niet inclusief China, maar uitsluitend binnen Europa? Zijn de culturen van de Europes landen zo overeenkomstig? Waarom dan niet uitsluitend binnen de Benelux of uitsluitend op nationaal niveau?

  Producten uit China wel boycotten, maar uit Amerika niet? En Japan dan weer wel, want die zijn volgens jou beschaafd?

  Erg egocentrische en bevooroordeelde mening, hoor. Volgens mij zie het complete plaatje nog niet erg.

  TerrierBram [22] reageerde op deze reactie.
  TerrierBram [27] reageerde op deze reactie.

 12. @TerrierBram [15]: Erg kortzichtig.
  Wie maken jouw schoenen en kleding, denk je?
  Wie worden er uitgebuit voor jouw Nike’s, of jouw Esprit kleding? Denk je dat de bekende en “Europese” merken hun kleding niet in de lage-lonen landen laten maken?

  Kom op zeg, wordt wakker. Zolang jij zelf jouw koeien niet slacht voor het leer van jouw schoenen en jij zelf geen schapen kweekt om zelf de wol te spinnen voor de kleding die je zelf maakt, ben je net zo goed schuldig aan slavernij als ieder ander!!!
  Ook in deze “beschaafde” regio als West-Europa.

  Jij hebt dus geen elektronica in huis? Waar onderdelen in zitten die door slaven aan de lopende band gemaakt zijn? Die voor die ene euro per dag moeten werken en nauwelijks menswaardige huisvesting hebben?

  Nogmaals: wordt waker.

  TerrierBram [19] reageerde op deze reactie.
  TerrierBram [22] reageerde op deze reactie.

 13. @Paul Martens [12]:

  “Verder is vrije marktwerking toch ook een mix van prijs en kwaliteit, vraag en aanbod?”

  Ik hoef persoonlijk geen Chinese zooi die geproduceerd wordt door hele en halve slaven, maar er is onderhand geen keuze meer. Je kan kiezen tussen Chinees merk 1 en Chinees merk 2, en het verdwijnen van productie en know how uit Europa kan nog wel eens voor grote problemen zorgen. Dan wordt het hier een economie van kuilen-gravers en kuilen-vullers die o zo fijn samenwerken.

  In Libertaria is alles vrij en helemaal in balans, in de realiteit van vandaag is het allemaal wat minder simpel. Niet dat ik voor staatsbemoeienis en importdrempels pleit, wel voor echt vrije keuze.
  TerrierBram [20] reageerde op deze reactie.

 14. @Paul Martens [17]:
  Mijn laatste spijkerbroek komt uit Frankrijk en is van Hennep. Mijn laatste beddegoed komt uit Bovenkarspel, en is daar ook gemaakt, Hennep en gedeeltelijk Hennep Katoen.
  Kijk maar eens wat er allemaal kan met industriële Cannabis. Dat kunnen wij hier groeien, en het aantal type producten die gemaakt kunnen worden met deze plant zijn enorm. Bovendien ontzettend milieuvriendelijk. Ik verwijs naar o.a. http://hempflax.com, Jack Herer met The Emperor Wears no Clothes, Hennep and Hasj museum, en het Cannabis College.
  Eigen producten, eigen energie, werk hier, geld hier.

  Paul Martens [21] reageerde op deze reactie.

 15. @jjvandinges [18]:
  Goed zoeken, ik geef toe niet makkelijk. Maar het is mogelijk, en ik heb bewezen dat het kan, en daar zal ik rustig mee doorgaan.

 16. @TerrierBram [19]: Prima wat je hier beschrijft. Maar je realiseert je toch wel, dat je een uitzondering bent.

  En de computer + toetsenbord + muis + monitor waarmee je op Vrijspreker.nl kijkt en reageert komen ook uit Bovenkarspel?

  Je beschrijft dus een goede start, maar wel een heel kleine uitzondering. Ben benieuwd waar die kledingbedrijf haar productie uit gaat laten voeren als het zoveelmoet gaan maken om alle C&A’s, Hema’s en boetiekjes in NL en de rest van de EU moet gaan bevoorraden.

  Kortom: leuke uitzondering, goed begin en initiatief, maar geen oplossing.

  TerrierBram [23] reageerde op deze reactie.

 17. @Paul Martens [17]:
  En daar moet dus de overheid ingrijpen. @Paul Martens [16]:
  Miljoenen mensen van hun woning beroven om vervolgens mooi weer te spelen met flitsend stadion is geen beschaving. Vissen in reservaten is geen beschaving. Afval van productie van chemicaliën voor LCD schermen en TV’s zo maar ergens neerdumpen is geen beschaving. Perscontrole is geen beschaving. Beetje mooi weer spelen met twee panda’s is hypocrisie, en dus geen beschaving. Ivoor, neushoorn ballen, etc. roven uit Afrika is geen beschaving.

  Paul Martens [24] reageerde op deze reactie.

 18. @Paul Martens [21]:
  Nee, en dat moet veranderen. Zij komen trouwens uit Taiwan.
  Weet je wel hoeveel mensen er in de EU van generatie op generatie op de bank zitten? Met een niets doen verwen contract. In Japan werkt iedereen, waarom kan dat daar wel en hier niet? Het probleem ligt dus ook bij ons zelf. En is veroorzaakt door die linkse kerk met hun ivoren toren sociale theorieën. Die mensen lui heeft gemaakt. Europa kan echt wel voor zichzelf zorgen. Wij moeten beginnen eens goed naar de gouden eeuw te bekijken. Nederland stond toen vol met Cannabis. Dat legde ons geen windeieren. Dat mocht niet meer van de USA (Anti Cannabis law 1937). En nu zijn wij met zijn allen verslaaf aan olieproducten, en hebben wij het lek boven water.
  Ik ben geen uitzondering, trouwens. In Duitsland is nu een steeds groter wordende industrie op zonnecellen, sinds 20 jaar. In Duitsland doen zij veel onderzoek naar Cannabis teelt, en zijn er veel producten te koop.
  Wat moeten wij met katoen uit India, dat in China tot een broek is gemaakt? En die dus nog steeds voor exorbitante prijzen van de hand gaan in van die hippe zaken. Dus, de vraagprijzen van kleding laat prima zien dat met steun van de regering, meer eigen verantwoordelijkheid voor de burgers, een nieuwe industrie uit de grond gestampt kan worden. Maar, geen verwencontract, geen sociaal geneuzel meer, geen land kapot stakende malloten a la PvdA meer. En meer bewustzijn en kennis bij de mensen hoe die producten in China tot stand komen. Mensen weten toch niks? Wie weet nou over sweatshops? Maar of een spijkerbroek 1 tientje goedkoper is bij shop X weet men wel. Met andere woorden, de gemiddelde Nederlander is even kortzichtig als de donkere kleur in zijn portemonnee. Dat is nog daar aan toe, en daar heb je een overheid voor om dat in goede banen te leiden. China exporteren … fijn en geen handelstekort. Anders moet dat handelstekort geheven worden aan de grens.

  Mensen, snappen jullie nou niet dat er een andere tijd is aangebroken? Dat het leven meer is dan de prijs van je lcd scherm, of je muis. Je verantwoordelijkheid naar je land gaat veel verder dan je portemonnee. Daar komen zij in de USA nu achter, beetje laat alleen.

  Ik koop Europese producten, want zij zijn er. Ik denk aan de duurzaamheid, want dat is goedkoop. Of een product goedkoop is kan je alleen maar zeggen als het naar de vuilnisbak gaat. Als er made in China op staat koop ik het niet. Niemand die ik ken, eigenlijk.
  Toch ben ik prima gezond. Het kan, het is mogelijk. En China moet maar voor China zorgen.

  Paul Martens [25] reageerde op deze reactie.

 19. @TerrierBram [2]: Alles wat door toedoen van mensen wordt gereguleerd is wel degelijk beschaving. Het is mijns inziens de basis van beschaving.

  Of al die zaken waar jij het niet mee eens bent, JOUW visie op beschaving is, is iets anders. Maar het is WEL beschaving, namelijk de Chinese beschaving.

  Dus daar komt onze westerse arrogantie weer om de hoek kijken. Wie zijn wij om Afrikaanse rituelen geen beschaving te noemen en onze beschaving daar door hun strot te duwen? Wie zijn wij om de Chinese misstanden (in onze ogen) geen beschaving te noemen en willen wij daar ONZE normen en waarden door de strot duwen? Omdat ons besef van beschaving de enige juiste is? Oei oei, dat klinkt gevaarlijk. Doet mij denken aan een heleboel verschrikkelijke Europese en/of christelijke onderwerpingen in het verleden.

  En als je het met die dingen niet eens bent, dan wordt het inderdaad zoeken naar alternatieven. En schijnbaar is er niet genoeg markt voor die alternatieven, anders zouden alle “beschaafde” mensen die alternatieve producten (kunnen) kopen. En zou het niet zo moeilijk zijn om die alternatieven te vinden, zoals je zelf toegeeft.

 20. @TerrierBram [23]: Hier raak je in jouw betoog de gevoelige snaar:

  1. Mensen zijn verwend en erg materialistisch geworden (= onze beschaving?).
  2. Mensen zijn te lui en te laks om verder te kijken dan hun neus lang is.
  3. Zonder al te “new age” te worden, mensen zijn de weg kwijt en zijn helemaal meegegaan met de consumeer-filosofie. De opvoeding van onze kinderen heeft niet meer met hun karaktervoring te maken, maar juist om er goed uit te zien op school en alle spelcomputers te hebben die hun vriendjes ook hebben. Dat is er van onze beschaving geworden.

  Ik denk dat we het hier wel over eens zijn, niet?

  Verder ben ik bang, dat je echt geen inzicht hebt in de oorsprong van allerlei producten, waar GEEN “made in China” op staat.
  Ik rijd al 25 jaar Europese auto’s, maar heb echt niet de illusie, dat daar geen “slavenonderdelen” in zitten. Dat is het resultaat van de globalisering.
  En we vonden het vroeger blijkbaar best handig, dat het afval van allerlei producten lekker ver weg van ons landje werd afgevoerd.

  TerrierBram [30] reageerde op deze reactie.

 21. @TerrierBram [13]:

  Nee hoor, het Chinees restaurant van mijn “vrije” keuze ziet er keurig uit, plantjes in potten, dat dan weer wel, en heerlijk eten.

  Of ik s’nachts licht geef weet ik niet, want dan slaap ik lekker.

  Wel ben ik tegen alle invoer en export accijnzen en subsidie’s die de vrije wereld markt manipuleren, waardoor de arme gebieden arm blijven

  TerrierBram [28] reageerde op deze reactie.

 22. @Paul Martens [16]:
  Wij hebben toch zo iets als een EU. Turkije is geen Europa. Er zo iets als een Bosporus. Aan de overkant begint Azië.

  Dat is trouwens nog zo iets. Die corrupte landen op de Balkan worstelen nog steeds met communistisch verleden. Mensen kunnen daar ook goedkoop produceren. Ik zou zeggen daar de industrie moderniseren, corruptie met harde hand uitbannen ( jawel dat kan, zelfs in Burkina Faso kon het ), ondertussen de grens dichtgooien. Wij hebben genoeg problemen hier. Wat doen wij, voor een habbekrats onze samenleving omgooien van een producerende natie met innovatie naar een consumerende samenleving die een beetje vrolijk staat mee te deinen op ellende muziek uit Brabant of er niks aan de hand is.

  En als dan de valse concurrentie, en de uitholling van de industrie aan de kaak gesteld wordt stellen dat het onredelijk is omdat die producten nou elders gemaakt worden.

  Ja, dat is nou juist het probleem, word zelf wakker.

  Paul Martens [32] reageerde op deze reactie.

 23. @Paul Martens [25]:
  Daar ben ik het met je eens. Dat achterlijke uiterlijk vertoon, die afkoop producten en vakanties van zich ergens daar diep beneden schuldig voelende ouders, het leven leven naar Amerikaans model is niet mijn leven.
  Ik snap ook vaak niet wat al die paren doen met die dubbele banen. Ik ben deskundige op het gebied van computers, en kom nogal eens over de vloer bij bedrijven. Ik vraag mij heel vaak af wat al die mensen, en eigenlijk met name vrouwen daar komen doen. Veel leuteren, volgens mij, en thuis staat het toilet te stinken. Nou dan gaan wij toch gezellig weer shoppen, met het extra geld.

  Maar het feest kan niet zo doorgaan, dat snap jij toch ook wel? 2009 zal zwaar worden voor veel mensen. Ik heb een appeltje voor de dorst ter grootte van een watermeloen, want ik hoef niet zo nodig een paars pak en een wintersport vakantie. Voor veel mensen zal het een ander verhaal zijn.

Comments are closed.