soldaat_doodJan Peter Balkenende zegt voor de achttiende keer dat hij en zijn trawanten in het kabinet diep geraakt zijn, en verslagen door de dood van sergeant Weijdt die zij zelf naar Afghanistan hebben gestuurd. Het is natuurlijk prachtig dat zij zeggen: “Wij voelen ons ten diepste verbonden met zijn ouders, zijn vriendin, verwanten en verdere vrienden. Wij denken aan hen en we leven met hen mee.” Geweldig toch?
 
Hoe komt het toch dat ik bij dergelijke verklaringen altijd een vieze smaak in mijn mond krijg? De “mooiste” woorden komen bij deze gebeurtenissen van die politici die het meest verantwoordelijk zijn voor het sturen van de militairen naar de andere ander kant van de wereld, en vaak naar de andere kant van het graf.

En de vraag waarvoor ze gestuurd worden heb ik ook nog nooit duidelijk bewezen beantwoord gezien. Die soldaten gaan daar een vreemd land bezetten. Een land wat de meerderheid van de Nederlanders niet eens exact op een blinde kaart kan aanwijzen.

De mensen die daar wonen, zien die soldaten als bezetters. Zij zien hen als de moordenaars van hun vrouwen en kinderen, als de vernietigers van hun huizen en bedrijven, en zullen daarom hun best doen zoveel mogelijk Nederlanders te doden.
Ik heb de Duitse bezetting van Nederland meegemaakt, en kan me daar iets bij voorstellen.

Maar voor de NL-politici is het uitsturen van militairen wel belangrijk voor hun eigen status en de mogelijkheden om in de toekomst mooie, belangrijke internationale baantjes te krijgen! Alles ten koste van de belastingbetalers en de eventuele slachtoffers..

Stop die waanzin! Probeer al je mogelijke invloed te gebruiken om meer mensen van die waanzin te overtuigen. Streef er naar dat de militairen op de kortst mogelijke termijn naar huis kunnen komen. (Tenzij ze zelf daar willen blijven, en gefinancierd worden niet door belastinggeld, maar door vrijwillige gaven.)

En dat geldt dan niet alleen voor Afghanistan, Uruzgan, maar ook voor alle andere zogenaamde “VREDESmissies”.

55 REACTIES

 1. Verschrikelijke verspilling van levens en geld voor de corporaties én politici over de ruggen van de mensen daar én hier….

  En dit alles onder het mom van een vredesmissie.
  Zoals je zelf ook al aangeeft kan ik me volledig verplaatsen in de plaatselijke bevolking vwb deze in(op)dringers.
  Als hier een Saudi Arabische “vredes”missie over 30 jaar het “terrorisme” van de plaatselijke infidels tegen de Islamitische bevolking komt bestrijden vecht ik me ook liever dood dan dat ik me inlik voor wat privileges van deze bezetters.
  Soms vraag ik me wel eens af of Balkenende ook maar iets van een geweten in zijn donder heeft. Of doet ie het vooral voor zijn broertje?

  Pica is onsmakelijk voor nabestaanden maar helaas de brute werkelijkheid vwb de vuile oorlog.
  Condoleances voor de direct getroffenen en heel veel wijsheid (denk daar nog maar eens goed over na….) voor de rest van de mensen die ook maar op enige wijze iets met die “vredes”missie te maken hebben.

 2. Dat er na de hoorzitting, waar kenner Karstens’ kritische mond werd gesnoerd door die glibberige voorzitter (Hoek?), nog iemand te vinden was voor uitzending naar die prehystorische zandbak vervult mij nog steeds met misselijkmakend afgrijzen. Na deze zitting ging de PvdA om!!! Arme, arme jongens en meiden.

 3. Ik zeg altijd elke defensiemedewerker dat hij/zij een huurmoordenaar is en ik er geen omgang mee wens 🙂

 4. Was gisteravond op visite bij vrienden, zag daar een gedeelte van het journaal en een bebaarde verslaggever P. de Velde die een babbeltje maakte met de slachters van de taliban. Kreeg daar een ongemakkelijk gevoel bij, want dat tuig mag van mij vandaag nog van de wereld geknald, vanuit hun kromme cultuur zullen ze nooit leren wat praten precies betekent.
  Feitelijk hebben Onze Jongens niks te zoeken in die fundamentalistische zandbak, anders had sgt. Weidt vandaag nog geleefd. En de kans dat ’s werelds ergste terrorist in de kraag wordt gevat wordt ook steeds kleiner.
  Ultieme oplossing: om heel Afghanistan een muur van 100 meter dik en 100 meter hoog, het geheel volstorten met staalbeton, probleem opgelost.
  Vraag:ik zag vorige week in de krant dat F-16’s nu instaat zijn bermbommen vanuit de lucht op te sporen.
  Waarom wordt dat spul niet gelijk platgegooid, inclusief de productieplaatsen?

  Niro [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Maik [4]: Oh ja, het leven van een sgt is veel meer waard dan alle inwoners van Afghanistan, wie anders denkt is geen Hollander?

  ’s werelds ergste fout is het zwaard in handen nemen. Whats next dat plat gegooid moet worden, Friesland?

 6. Een volk dat niet bereid is de wapens te grijpen, zal doorgaans zelf ten onder gaan. Nederlanders – en schjnbaar ook veel libertariers – zijn een gezapig volkje geworden dat niet bereid is onrecht elders in de wereld aan te pakken. Wel de vinger, maar geen actie.

  Als de buurman creepeert, zegt de libertariers hier wijs: maar ik heb het kwaad niet berokkend …

  GB [8] reageerde op deze reactie.

 7. Dan maar ten onder Armin, wat is het nou waard om voor te vechten, te doden of om gedood worden? Mijn paspoort?…mijn cultuur?..

 8. @Armin [6]:

  Ik denk dat de gemiddelde libertarier wel degelijk bereid is geweld te gebruiken ook voor het algemeen belang. Zie mijn comment op 1.
  Je hebt wel gelijk vwb de gezapige (pascifistische) instelling van de NL-er maar ik vind dit toch vooral een voortvloeisel uit de jaren 70/80. De linkse jaren dus. Zonder gebruik van geweld gaat een beschaving ten onder. Net zo goed als door het gebruik van onevenredig geweld.
  Er is een verschil tussen je eigen waarden en cultuur met geweld verdedigen of de imperialistische geweldspolitiek die Balkenende cs op dit moment aanhangt.
  Het eerste wordt door de (vnl linkse) cultuurrelativisten als een doodzonde gezien en daarom is het des te schijnheiliger dat ze het in verre oorden blijkbaar geen probleem vinden.
  Ik zou het graag andersom zien.
  Laat die jongens en meiden naar huis komen om hier al het asociale allochtone tuig hardhandig richting het land van hun eerste paspoort te schoppen (of te schieten).

  http://www.geenstijl.nl/archives/images/marokkanen.html

  Spy-Nose [9] reageerde op deze reactie.

 9. @GB [8]:

  Van Gogh vroeg er niet om vermoord te worden.
  Maar zijn moordenaar Mohammed Bouyeri wilde wel als martelaar sterven.

  De Afghaanse burgers en kinderen vragen er ook niet om om door Nederlandse huurlingen vermoord te worden.

  Echter, Nederlandse militairen worden door het NL politiek-militaire systeem o.l.v. types als Balkenende c.s. moreel wel verpest en opgefokt tot moordenaars.

  En Islamieten als Mounir Falastine (Moun Cos) behoren tot het uitvaagsel, dat in NL absoluut niets te zoeken heeft, maar hier onder auspicien van NL politici alle ruimte krijgt zijn moorddadige gang te gaan en dit land verder volledig naar de kloten te helpen.

  Zodoende behoren deze democratische politici en hun trawanten tot het soort opruiers dat door agitatie en manipulatie en met de modernste technieken op slinkse en systematisch wijze probeert conflicten uit te lokken om munt te slaan uit religieuze en culturele verschillen.
  GB [10] reageerde op deze reactie.

 10. @Spy-Nose [9]:

  Tja bijna alle problemen zijn terug te voeren op de steeds verder gaande globalisering. Het geeft de twee-eenheid van de politieke- en corporatieve elite alle ruimte voor hun verderfelijke werk van verdeel en heers.
  Je zou je als militair niet voor dat karretje moeten laten spannen. Maar het geld zal wel goed zijn naar ik aan neem.

  Spy-Nose [11] reageerde op deze reactie.

 11. @GB [10]:
  Globalisering? Ja, in de zin van massaliteit en vooruitgang in nieuwe toepassingen van middelen en technieken, dunkt me.

  Maar het spel zelf (ik bedoel oorlogvoering) wordt al duizenden jaren lang gespeeld en elke generatie opnieuw tuinen er volksstammen in.

  De gulden regel (“wat gij niet wilt”) is, ondanks het Christendom, de Verlichting en de mensenrechtenverdragen, nog steeds niet erg doorgedrongen.

 12. ik vind het interresant om te lezen hoe elke nederlander denkt dat hij/zij weet hoe het hier aan toe gaat in het uitzendgebied
  als je er geen duidelijk beeld over kan schetse probeer het dan vooral niet te doen.

  en allerdiepste respect voor de heer jongen want de 2de wereld oorlog meemaken is natuurlijk een ingrijpende gebeurtenis
  maar als de amerikanen of engelse gedacht hadden zoals vele van jullie hier van 18 is al te veel dan hadden we nog met zijn allen onder duitsland gevallen.

  maar het feit is eenmaal zo dat je deze twee conflicte niet met elkaar kan of zelfs moet vergelijken

  de inwoners hier zijn blij met de projecten die de nederlanders voor ze ondernemen ookal is het iets kleinschaligs als zorgen voor waterputten of uitdelen van warme kleding voor de naderende winter.

  en natuurlijk zijn er mensen niet blij met ons en daar kun je als militair niets aan doen.

  en over de opmerking dat wij huurmoordenaars zijn?
  dat is klinkklare onzin en dat zullen vele van de mensen hier ook wel begrijpen als ze langer nadenken over wat ze willen posten.

  verder hopen ik en de rest van de collega’s hier op een rustige tijd hier en dat we ons werk hier goed kunnen uitvoeren.
  en inderdaad we zitten hier uit vrije wil en we weten wat de kosten kunnen zijn
  ook ik heb zelf al onder de kist van een collega kunnen staan en natuurlijk doet het iets met je.
  namelijk dat je nog meer je schouders eronder wil gooie dat al de slachtoffers niets voor niets zijn gevallen .

  verder wens ik alle mensen hier een fijn kerstfeest toe en een gelukkig nieuwjaar
  ook vanuit uruzgan

  R. Hartman [17] reageerde op deze reactie.
  Spy-Nose [22] reageerde op deze reactie.

 13. Quote:

  “De mensen die daar wonen, zien die soldaten als bezetters. Zij zien hen als de moordenaars van hun vrouwen en kinderen, als de vernietigers van hun huizen en bedrijven, en zullen daarom hun best doen zoveel mogelijk Nederlanders te doden.
  Ik heb de Duitse bezetting van Nederland meegemaakt, en kan me daar iets bij voorstellen.”

  Kom eerst zelf eens een kijkje nemen hier in Uruzgan…En loop door de dorpen die wij nu onder controle hebben en waar wel degelijk aan wederopbouw wordt gedaan…
  Kom eerst zelf eens kijken en praat met de mensen die hier dankzij het offer van jongens zoals Sgt Weijdt weer elke dag naar buiten kunnen..Die weer in het openbaar mogen lachen en spelen..Die zonder angst op hun land kunen werken zonder onderdrukt en geintimeerd te worden door de Taliban…
  Kom eerst eens met deze mensen praten en vraag ze eens hoe ZIJ erover denken…

  Voordat U uzelf vanuit uw luie zetel vanachter het bureau de luxe permitteert om de mening van de lokale Afghaan te vertolken!!!!

  Wat een walgelijke vertoning op deze website, schaam je diep…Het op internet plaatsen van dit soort foto’s van onze collega’s met als enig doel het te gebruiken voor ondersteuning van uw eigen bekrompen leunstoel-mening over het politieke besluit omtrent deze missie!!!!

  U heeft de oorlog en de Duitse bezetting meegemaakt??????
  Blijkbaar heeft U er weinig van geleerd…
  En op zn minst zeker niet de moeite genomen U eerst eens grondig in de situatie te verdiepen…
  Anders zou U toch moeten weten dat dit twee geheel verschillende zaken zijn die in geen enkel opzicht met elkaar vergeleken kunnen worden.

  Echt een ronduit smakeloos artikel…Uit respect voor de achtergebleven collega’s die hier nog elke dag hun werk moeten doen..
  En uit respect voor de families van onze omgekomen militairen zou een mening ook geventileerd mogen worden zonder shockerend beeldmateriaal, dat in combinatie met de titel op z’n minst lijkt te suggereren dat het hier om onze collega gaat.
  Walgelijk en smakeloos.

  Maar begrijp me niet verkeerd…Ik ben blij dat U over de luxe beschikt om uw mening te mogen hebben…
  Ik ben blij dat U deze mening ongecensureerd mag ventileren op het internet..Zelfs als uit deze mening meer persoonlijke frustratie druipt dan dat deze gebaseerd lijkt te zijn op kennis van feiten over dit onderwerp…
  Ik ben blij dat U deze luxe heeft…
  En ik ben blij dat iedereen in Nederland dit mag…
  Ik ben blij dat elke Nederlander, jong, oud, zwart, blank, moslim, christen, autochtoon, allochtoon, hoogopgeleid en laagopgeleid zijn of haar mening mag hebben en uiten…

  Dat is toch mooi????

  Denk tijdens de feestdagen in overvloed aan voedsel en warmte af en toe tijdens het geven van uw mening ook eens aan hen….Zij die hier proberen andere mensen die al weinig tot niets hebben deze zelfde basisrechten te geven…
  En aan hen die daarvoor hun leven geven of gewond raken…

  En voor diegenen die de Duitse bezetting hebben meegemaakt nog een kleine herinnering aan hen die ook ooit het hoogste offer brachten…
  Zodat zij die nu oud hebben kunnen worden deze lessen kunnen doorgeven aan een jongere genaratie…

  “It is the soldier, not the reporter who has given us the freedom of press…”

  “It is the soldier, not the poet who has given us the freedom of speech…”

  “It is the soldier, not the campus organizer who has given us the freedom to demonstrate…”

  “It is the soldier who salutes the flag…”
  “Who serves beneath the flag…”
  “Whose coffin is draped by the flag…”
  “And who allows the protestor to burn the flag…”

  Vanuit Uruzgan en namens iedereen hier wens ik U allen een heerlijke kerstdagen en een prachtig 2009!!!

  Sgt1 Jan Kaas de Infanterist

  beek [18] reageerde op deze reactie.

 14. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73……………….

 15. hallo,
  ik weet niet of bijgaande foto van de betreffende militair is , zo ja vind ik dit alle perken te buiten gaan dat deze foto word gepubliceerd,

  denk eens aan de nabestaanden die zo,n foto onder ogen krijgen

 16. @toon [13]: Goed dat je er vrijwillig zit, en dat je vindt dat je nuttig werk doet. Maar je gaat voorbij aan de fundamentele vraag wat Nederland daar eigenlijk te zoeken heeft, anders dan inmenging in buitenlandse politiek. Wat geeft ons (jou) het recht daar onze ‘beschaving’ te gaan verspreiden? Die mensen zitten niet te wachten om verwestersd te worden, net zo min als wij hier behoefte hebben aan islamisering (behalve de types die jullie uitgezonden hebben, dan). Als wij vinden dat we met geweld ‘het westen’ mogen exporteren, hoe kunnen we dan protesteren als ‘het oosten’ hetzelfde hier komt doen?

  Maar het is natuurlijk wel handig dat als jullie daar zitten jullie niet hier een staatsgreep op poten kunnen zetten om de staatsgreep van de huidige machthebbers uit 2002 (de moord op Fortuyn) te corrigeren. Zeg maar op zijn Turks de seculiere staat bewaken, nu de fundamentalisten de boel overnemen en alles nationaliseren. Terwijl dat waarschijnlijk veel nuttiger is, want hoelang blijven die Afghanen ‘vrij’ als jullie je hielen lichten? Of wordt het toch een soort van permanente ‘bezetting’ om die ‘vrijheid’ te handhaven?

  Wel oppassen dat je je wapen niet gebruikt. Je mag je wel zelf af laten knallen, maar als je een Afghaan afknalt staat het OM hier klaar om je te vervolgen. Ook zoetwatermatrozen, nietwaar? De uitingen die boven je post staan komen natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen…

  Uiteraard ook voor jullie en je collega’s een fijne en rustige Kerst gewenst, en een goed Nieuwjaar, zonder vuurwerk van het verkeerde soort.
  beek [19] reageerde op deze reactie.

 17. @R. Hartman [17]:

  Tamelijk valse voorstellingen van zaken van Hartman.
  Er is sinds Mohammed, bestaande gewelddadige agressie als inherent onderdeel van de verspreiding van de islam.
  Er is westerse defensie tegen dat barbarisme.
  Ook nu weer.
  Het gewelddadig islamisme komt niet ‘hier’ omdat wij ‘daar’ zitten.
  Het is precies andersom.

 18. En verder hebben zeurende leunstoellieden als Hartman ook nooit een goed alternatief.
  Hoe dient men te burgers te beschermen tegen lieden die hun oorlog voeren tegen volkomen willekeurige burgermensen als kinderen, bejaarden, tieners enz., door zichzelf in hun midden opblazen?
  De overheid afschaffen?
  Dat is net zo’n alternatief als ‘laten we allemaal lief zijn voor elkaar’.

  R. Hartman [28] reageerde op deze reactie.

 19. @toon [13]:
  Arnold Karskens is bij mijn weten ongeveer de enige journalist, die in Nederland openlijk om gegronde redenen durft te twijfelen aan de doelstellingen en de effectiviteit van de Afghaanse missie.

  Is hij als onafhankelijk oorlogsverslaggever bij jullie welkom?

  Hoe het ook zij, een goede en rustige Kerst toegewenst voor alle individuele soldaten van het hele bataljon.

 20. Nog zo’n groot misverstand: Dat wij hier de westerse cultuur proberen op te dringen aan de lokale bevolking hier..

  Hoe het in de rest van Afghanistan gaat weet ik niet exact maar hier in Uruzgan zijn we er al een poosje achter dat dat nooit en te nimmer zal werken.

  Wij proberen hier ook geen democratie naar ons model op te dringen, dat gaat nooit werken..
  Deze mensen leven al duizenden jaren op vrijwel dezelfde manier..Geisoleerd vd rest vd wereld door bergen en valleien…
  Er is hier altijd sprake geweest van een stammencultuur, een tribaal stelsel…
  Er zijn alleen in het district Deh Rawhod al meer dan 18 stammen en substammen, die elk hun eigen conflicten, tegenstellingen en/of overeenkomsten hebben.
  Een democratisch gekozen bestuur naar ons model is onmogelijk; er is altijd wel iets wat een bepaalde stam strijdig vind met hun belangen…Of het heeft te maken met achtergronden en tradities die terug te voeren zijn tot honderden jaren terug..

  Zodra de regering in Kabul of ISAF iemand aanwijzen die in hun ogen capabel is voor een bepaalde functie wil dat lang niet altijd zeggen dat deze zijn functie ook kan uitoefenen…Als deze toevallig afkomstig is uit een rivaliserende stam of familieconnecties heeft met andere stammen zal hij nooit genoeg draagvlak hebben..
  Dit leidt keer op keer tot nog meer conflicten..

  In het tribale stelsel worden conflicten, overeenkomsten en problemen besproken in “Shura’s” waar stamhoofden en dorpsoudsten met elkaar in discussie gaan…Een primitieve vorm van democratie maar het werkt…
  Dat conflicten hier van oudscher worden beslecht met geweld is ook iets dat we misschien maar beter moeten accepteren…

  Het op poten zetten van een goed werkend lokaal overheidsorgaan dat een draagvlak heeft onder de bevolking en waar ook de centrale regering in Kabul het mee eens is is dan ook iets wat nog heel wat werk vergt..
  Maar wat wij in Nederland nou eens moeten gaan beseffen is dat deze zaken niet in 2 jaar tijd gerealiseerd kunnen worden..
  Wij willen altijd snel resultaat zien en dat is iets waar veel langer overheen gaat..
  Het is zeker niet zo dat er hier geen resultaten geboekt worden, wie hier komt kijken zal zien dat er wel degelijk sprongen vooruit gemaakt worden!!

  Er zijn successen in wederopbouw, er worden scholen gebouwd, er zijn landbouwprojecten en er is onder het grootste deel vd bevolking tevredenheid over welke kant het uit gaat!
  De Taliban hebben in grote delen van het gebied hun draagvlak verloren omdat de mensen het hier economisch beter hebben gekregen..
  Vergeet alleen niet dat Uruzgan groot en zeer onherbergzaam is en dat we nou eenmaal te weinig troepen hebben om overal permanent aanwezig zijn..Dat zal stap voor stap uitgebreid moeten worden, de zgn. “inktvlekstrategie”
  Het Afghaanse leger is nog volop in ontwikkeling en neemt wel degelijk al gebieden en verantwoordelijkheden over, echter deze ontwikkeling gaat nou eenmaal niet zo snel als dat we graag zouden zien.
  Het trainen en opleiden van een leger houdt meer in dan alleen wat soldaatjes leren vechten…Er komt heel wat meer bij kijken voordat ze in staat zijn zelfstandig grote operaties uit te voeren met alle planning communicatie en logistiek die daarbij hoort.

  Dus ja, er is wel degelijk vooruitgang waarbij de plaatselijke normen, waarden en gebruiken in hun waarde worden gelaten en wij niets op dringen…
  Maar het gaat nog lang duren voordat Afghanistan dit alleen aan kan, daar is tijd voor nodig, geld en ja, ook troepen, “boots on the ground”…

  Dat hierbij van tijd gevochten zal moeten worden, dat is helaas ook een feit…
  Dat kunnen we nou eenmaal ook niet vermijden, de Taliban proberen elke vorm van wederopbouw die in hun waanzinnige versie van de Koran niet past te ondermijnen en te vernietigen..
  Scholen worden platgebrand en kinderen op gruwelijke manieren verminkt zodra de ISAF troepen weg zijn..School is opleiding en dat is zondig..
  Vrouwen die in het openbaar lachen of zelfs les geven is ook onmogelijk..Dit zijn de wetten van de Taliban maar lang niet altijd de wetten van de lokale Afghaan.

  Soms moet je vechten om een statement te maken naar de lokale bevolking en te laten zien dat we het menen en dat we ze niet laten stikken.
  Vechten om te beschermen wat je wilt bereiken.

  Mijn eigen mening of het besluit van Nederland om mee te doen aan deze missie op de manier waarop we het nu doen goed of slecht was is irrelevant…
  Ik ben een soldaat en het inzetten van mij enmijn collega’s is een democratisch besluit..
  Ik doe mijn werk en ik probeer het zo goed mogelijk te doen, elke dag weer…Ondanks de moeilijke en gevaarlijke situaties die zich hier voordoen…

  Het enige wat mij en met mij velen steekt is wanneer mensen thuis in Nederland hun mening geven over ons en over wat wij hier doen zonder daar echt even over nagedacht te hebben..
  Als je het niet eens eens bent met het plotieke besluit omtrent deze missie, prima, maar verhaal die frustratie op onze politici…
  Maar niet op onze militairen die hun werk doen en dat heel goed doen, elke dag weer…

  Spy-Nose [25] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman [29] reageerde op deze reactie.

 21. ik zie dat mijn collega al voor is geweest.
  maar zoals mijn collega het zegt is de situatie hier nu eemaal.
  en zoals ik het zie zal deze discussie telkens weer opladen als er weer een slachtoffer valt.
  verder proberen wij er voor te zorgen dat ik en de rest van mijn collega’s heel huids terug keren naar onze families en dan weer met onze eigen ogen kunnen aanschouwen hoe goed het is in nederland
  terwijl vele van jullie dit voor lief nemen en er geen besef van hebben.
  altijd het geklaag over de ditjes en datjes….

  en ook ik kan me niet uitlaten of deze missie nu terecht was of ooit zal worden.
  maar als ik de poort uit ga en er voor kan zorgen dat het hier dan misschien maar tijdelijk veilig is voor de local’s en de vent naast me geeft dat een voldaan gevoel en ik zal op deze tijd terug kijken als een ervaring en belangrijke levens les die sommige van jullie ook maar eens moeten leren….
  neem niet alles voor lief maar besef hoe gezegend we zijn met het bestaan dat we mogen lijden en dat we vrij met onze meningen mogen omgaan.

  Spy-Nose [26] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman [29] reageerde op deze reactie.

 22. @Sgt1 Jan Kaas de Infanterist [3]:

  “Nog zo’n groot misverstand: Dat wij hier de westerse cultuur proberen op te dringen aan de lokale bevolking hier..”

  Maar zo wordt het wel van meet af door de politici en de media aan de Nederlanders verkocht. Ook door Jaap de Hoop Scheffer. Maar wie gelooft dat nog?

  Dat lijkt, mij althans, dan ook een van de belangrijkste redenen, dat het wantrouwen van de Nederlandse kiezers tegen de politici en de Uruzganmissie maar steeds blijft groeien.

  En persoonlijk heb ik nog wel een verklaring voor het wantrouwen van veel Nederlanders, dat de politiek ijskoud laat.
  De politiek heeft immers geen enkel strategisch oorlogsdoel, of het moet zijn het aanleggen van de Trans-Afghaanse Pijpleiding.

  Dat kan men al afleiden uit het feit, dat aan de NL bevolking en de Kamer, voordat de beslissing tot troepenzending werd genomen, werd voorgehouden, dat het hoofdzakelijk een opbouwmissie betrof, dat het geen vechtmissie was en dat de missie maar twee jaar zou duren.

  Een kind kon begrijpen, dat de verantwoordelijke politici logen, dat het gedrukt stond.

  Maar het werkelijke oorlogsdoel is natuurlijk de TAP. Karzai was al lang adviseur van Unocal, een Amerikaans olie- en gasconsortium.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Afghanistan_Pipeline
  http://groups.yahoo.com/group/afghaniyat/message/1898

  Maar de oorlogsmissie moest door de Nederlandse regering wel aan de man gebracht worden zonder het werkelijke doel te onthullen.

  We hadden hier van begin af aan ook geen of nauwelijks beelden van oorlogsgeweld van betekenis te zien kregen. Maar toen van de zomer bleek, dat er hevig gevochten werd, dat de Taliban steeds sterker werd en dat er feitelijk sprake was van een soort Echternachprocessie, veranderden de politici hun wijsje. Toen was het ineens van “ja, maar het is toch oorlog. Wij hebben dat ook niet in de hand”.

  Ik ben ervan overtuigd, dat als dit tevoren was onderzocht en door de NL media behoorlijk was bericht, en dus algemeen bekend was geweest, er geen Nederlandse militairen naar Afghanistan waren uitgezonden.

  (Maar niemand durft er zijn vingers aan te branden, want het betreft een geheime opdracht van de V.S.)

  In dat geval hadden de uitgezonden NL militairen een fatsoenlijke job gehad i.p.v. in Verweggistan, waar ze, met alle respect, au fond niets te zoeken hebben, de kastanjes uit het vuur te moeten halen.

  Men moet trouwens in dit verband ook niet vergeten, dat de Afghanen uitstekende warriors zijn. Sinds de 19e eeuw zijn alle buitenlandse militaire operaties in Afghanistan mislukt.

  M.a.w. de oorlogshandelingen zullen nog wel even duren, tenzij er met de Taliban en de warlords een deal gemaakt wordt. En wie zal behalve de gesneuvelde militairen de rekening dan betalen?
  Precies: de Afghaanse burgerbevolking en de Nederlandse belastingbetaler.

  Peace.

 23. @toon [24]:

  verder proberen wij er voor te zorgen dat ik en de rest van mijn collega’s heel huids terug keren naar onze families (…)”

  Lijkt me heel verstandig. En ik wil jullie allemaal daarbij veel succes toewensen.

  “en dan weer met onze eigen ogen kunnen aanschouwen hoe goed het is in nederland terwijl vele van jullie dit voor lief nemen en er geen besef van hebben.
  altijd het geklaag over de ditjes en datjes….”

  Met alle respect, ik denk, dat je de situatie hier een klein beetje onderschat. En ik vrees, dat het eigenlijke doel van de missie ook jullie is onthouden, zoals ook informatie over de militaire verhoudingen in Bosnië aan de Dutchbatters is onthouden.

  “ik zal op deze tijd terug kijken als een ervaring en belangrijke levens les die sommige van jullie ook maar eens moeten leren….”

  Die les kun je ook uit geschikte literatuur halen. Minder riskant.
  Lees Augustinus (354-430), De Stad Gods: “Als de gerechtigheid verdwijnt, wat zijn staten dan anders dan roversbenden in het groot?”
  Lees Machiavelli (1469-1529), De Heerser.
  Etc., etc.

  “neem niet alles voor lief maar besef hoe gezegend we zijn met het bestaan dat we mogen lijden en dat we vrij met onze meningen mogen omgaan.”

  Maar vergeet niet, dat er in Nederland door dezelfde politici die de Afghaanse missie hebben bewerkstelligd, op dit moment hard aan gewerkt wordt om daar een eind aan te maken. En daar hebben we op dit moment allemaal mee te maken.

  De media bedrijven censuur op grote schaal en onthouden het publiek wezenlijke informatie over allerlei issues, zoals verslagen van Europese Parlementsvergaderingen.

  Als spreekbuis van de regering, die de burger het ene verbod na het andere oplegt, verkondigen ze de ene leugen na de andere, over het klimaat bijvoorbeeld (zie o.a. elders op de vrijspreker).

  http://www.co2-feiten.nl/doc.php/Media/54/welke_consensus_400_wetenschappers_spreken_zich_uit_tegen_klimaatpaniek_klimatosoof

  Maar over die 400 wetenschappers lees/hoor je niks in de mainstream media.

  In Brussel is in het voorjaar een vreedzame demonstratie tegen islamisering door politie-eenheden, die van heinde en verre waren opgetrommeld, hardhandig uit elkaar geslagen, zonder dat daarover in de Nederlandse media werd bericht.

  De politiek in Europa is hard bezig de weg voor de invoering van de sharia te bereiden. In het V.K. is het al zover. Stel je voor: daar heb je tegenwoordig twee verschillende rechtssystemen naast elkaar. De chaos is nog maar net begonnen.

  Kortom de vrijheid van meningsuiting, is een aflopende zaak. Wie had dat tien jaar geleden gedacht?

  Waarom stellen de NL militairen geen orde op zaken op het Binnenhof, het Catshuis en in Hilversum, zoals in de jaren 1960 de Jantjes uit Den Helder de Dam kwamen schoonvegen?

  Hoog tijd voor een bliksemactie zonder bloedvergieten door NL militairen dus. Daarmee is de zaak zo opgelost, mits er een goede opvolger klaarstaat.
  Zij zullen als bevrijders door de meeste Nederlanders worden ingehaald en toegejuicht.

 24. Allemaal meningen!JP doet niet anders dan roepen dat het zo erg is.
  Jan Klaas de infanterist, goed verhaal probeer zoiets eens te publiceren.

  Pettige dagen en sterkte daar!

 25. @beek [20]: Tja, beek, je bent net Heintje Davids. Je blijft maar roepen hier niks te zoeken te hebben, maar je blijft maar terugkomen.

  Ik heb nergens beweerd dat zij hier zitten omdat wij daar zitten. Je kunt niet lezen, maar dat lijkt maar niet tot je door te willen dringen, ondanks het feit dat je dat al talloze malen is medegedeeld, en niet alleen door mij.

  Ten eerste is het niet ons probleem als elders in de wereld mensen elkaar naar het leven staan. Als Afghanen last hebben van de Taliban, dan moeten ze ook maar zelf zien daarvan af te komen. Net zo goed als wij hier onszelf zullen moeten zien te ontdoen van de socialisten.

  Als men burgers wil beschermen (hoe verzin je het) zou men kunnen beginnen met deze lieden niet tegen de klippen op hier te importeren als vijfde colonne die in de toekomst de Afghaanse toestanden naar hier zullen brengen. Ik heb alleen niet de macht om à la Pinochet deze linkse lutsers te stoppen.

  Ik wil ook helemaal geen macht; ik wil uitsluitend verlost zijn van de machtswellust van hen die hier de staat vormen, de dienaren die de baas menen te zijn.

  En dat jij je niet kunt voorstellen dat afschaffen van de overheid daartoe een probaat middel is (geen linkse anarchie, maar morele anarchie) zegt meer over jouw denkvermogen en vertrouwen in de menselijke aard dan wat dan ook. Maar zoals de waard is…

  En dat sluit dan weer mooi aan op het masochisme dat jou er kennelijk toe drijft om steeds maar weer hier terug te keren…

  beek [31] reageerde op deze reactie.

 26. @Sgt1 Jan Kaas de Infanterist [3] en toon [4]: Libertarisme gaat over de afwezigheid van dwang, over vrijwilligheid. Dus als jullie daar oprecht vrijwillig zitten en dus niet gedwongen zijn is de beslissing alleen aan jullie en aan niemand anders. Simpel als wat.

  Probleem is natuurlijk wel dat wij als belastingbetaler worden gedwongen dat te financieren, ongeacht of wij het met jullie missie eens zijn of niet.

  Maar de morele aspecten zijn minder simpel dan alleen maar dat. Zoals Spy-Nose al heeft uiteengezet is minimaal de NLse burger (en de politiek) voorgelogen door de belanghebbers; zoals jullie zelf ook al aangeven kost wat jullie proberen te doen veel tijd, zelfs al zou je ervan overtuigd zijn dat het kans van slagen heeft. De politiek heeft dat altijd gebagatelliseerd.

  En wat moet ik me voorstellen bij “Het op poten zetten van een goed werkend lokaal overheidsorgaan dat een draagvlak heeft onder de bevolking en waar ook de centrale regering in Kabul het mee eens is is”?

  Een soort ‘heers en verdeel, pers af en onderdruk’ systeem naar Nederlands voorbeeld? Zolang dat niet 100% seculier wordt zal dat nooit ieders instemming hebben, en als het dat wel wordt evenmin. Daarvoor hoef je alleen maar naar de gristenfundi’s in de NLse overheid te kijken, en types als beek hier die met religie de nodige kromme zaken recht praten.

  En in hoeverre jullie werkelijk weten waarvoor jullie gebruikt (misbruikt?) worden valt inderdaad te bezien. Waarom zouden de zaken in Uruzgan anders zijn dan in Szebrenica? Maar als julie je leven een eerlijke prijs vinden voor wat je daar doet, dan is dat aan jullie. Maar het simpele feit dat het OM hier staat te trappelen om jullie te vervolgen mochten jullie eens (volgens hen) onterecht iemand neerschieten zou voor mij voldoende zijn om te weten dat dat “het is oorlog” hier iets anders bezien wordt en hypocriete JP lekker zelf de kastanjes uit het vuur te laten halen.

 27. Het begint erop te lijken, dat de HH. militairen er gaandeweg achter beginnen te komen, dat ze zich in een ongewenst avontuur gestort hebben en dat ze zich hebben laten verneuken.
  Geen benijdenswaardige positie. Maar beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, zou ik denken.

  Als ik zo’n vergissing gemaakt had, zou ik na ontdekking onmiddellijk rechtsomkeerd maken om tenminste verdere vergissingen te voorkomen en mijn dierbaren gerust te stellen. Tenslotte zit ik daar vrijwillig, zoals R.Hartman terecht opmerkte, en kan op elk moment het contract ter vernietiging aan de rechter voorleggen, zodra er concrete aanwijzingen zijn, die het aannemelijk maken, dat de staat en/of zijn vertegenwoordigers zich schuldig maakt/maken aan machtsmisbruik, misbruik van omstandigheden of bedrog (art. 3:44 BW). Dit is zelfs mogelijk, wanneer ik gedwaald heb, omdat ik terecht mocht aannemen, dat er nauwelijks gevochten zou worden.

  Eenmaal in NL zou ik, als er sprake is van (inkomens)schade, een goeie advocaat zoeken en de staat wegens bedrog of dwaling aanspreken en de schade claimen.

  Zou ik me schamen? Nee hoor. Wie kan volhouden, dat hij nooit verneukt is, werpe de eerste steen.
  Spy-Nose [34] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.