Rothbard_what20gov20our20moneyVanaf15 december is het bekende boekje van Prof. Murray Rothbard:  ‘Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?’ uit. Het is dan te koop in o.m. de Standaard boekhandels en bij Bol.com

Hierbij een warme oproep om op alle mogelijke gebieden ruchtbaarheid te geven aan dit belangrijke werkje. We kijken aan tegen een van de zwaarste economische crisissen van de voorbije 100 jaar, en indien mensen niet begrijpen hoe ze tot stand is kunnen komen, is de kans groot dat ze nog veel langer zal duren dan nodig.


De voorgesteld oplossingen van Rothbard zijn enerzijds ’tough medicine’, maar anderzijds kunnen ons helpen om een écht stabiel en rechtschapen monetair systeem in leven te roepen. Tenslotte biedt het boekje (en dit is misschien nog het belangrijkst van al op de korte termijn) de leek een aantal cruciale inzichten die hem kunnen helpen om de datgene waar hij zijn hele leven hard voor gewerkt en gespaard heeft, op een duurzame manier veilig te stellen.

Wat kan je doen?

1. Stuur de pdf van het boekje met een persoonlijke mail door naar vrienden, familie en kennissen
Hier vind je het werkje zowel in origineel als in handig printformaat: http://www.rothbard.be/boeken/105-geld-rothbard

2. Nodig je facebook-vrienden uit op de groep “Ik lees ‘Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?'”
http://www.facebook.com/group.php?gid=38883707332

3. Als je zelf een blog hebt, of je kent journalisten of mensen met een website, maak dan gebruik van het persbericht (zie onder) om de boodschap over Rothbards boekje te verspreiden.

4. Stuur deze email door naar je vrienden die veel zien in het alternatief van geld dat voor 100% gedekt wordt door goud.

Bedankt!     Tuur Demeester

Noot redactie: men kan het boek kopen via bol.com

—————————————————————————–
PERSBERICHT:
Murray Rothbard Instituut, Antwerpen, 10 december 2008

Structurele Oorzaken Crisis Blootgelegd?

In plaats van naar de directe aanleidingen van economische crisissen te kijken, gaat dit werkje op zoek naar fundamentele oorzaken. Professor Murray Rothbard komt tot de ontdekking dat de problemen in ons financieel systeem veel dieper zitten dan vaak wordt aangenomen. De auteur wijst in goed 100blz. niet alleen op de problemen, maar biedt ook concrete oplossingen aan.

Reacties
“Geweldig dat deze klassieker over geld en economie nu ook eindelijk in het Nederlands beschikbaar is. Hopelijk zorgt deze publicatie ervoor dat meer mensen achter het geheim van geld komen.”

– Willem Middelkoop, auteur van de bestseller ‘Als de dollar valt’ en een van de weinigen die de huidige crisis zag aankomen

“Het is een open deur te stellen dat de vertaling van het boek van Rothbard op het juiste moment komt in de huidige tijd van de kredietcrisis. (…) Het boek schetst ook een (het?) alternatief voor het huidige beleid. Een alternatief dat voor de politiek nu nog een brug te ver zal zijn maar wellicht ooit nog eens onvermijdbaar zal worden.”
– Prof. dr. Auke R. Leen, Universiteit Leiden

“In het boekje, dat uitstekend leesbaar is, wordt de functie van geld en alles dat daarmee samenhangt op een heldere en uitnodigende wijze uitgelegd. Tegelijkertijd ‘ademt’ het de sfeer van gezond verstand uit. Ik feliciteer het Murray Rothbard Instituut met dit inzichtelijk en inspirerend werkje.” – Prof.dr. R.J.Tissen, Business Universiteit Nyenrode

Beschikbaarheid
Om een breed debat mogelijk te maken zet de uitgever de pdf-versie volledig online:
http://www.rothbard.be/boeken/105-geld-rothbard
Het boekje is vanaf 15 december te verkrijgen bij Standaard boekhandels en Bol.com  .

Inhoud
In ‘Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?’ verbindt Professor Murray Rothbard geschiedenis, theorie en praktijk van geld met elkaar, en wijst hij op de rol van goud, (centrale) banken, inflatie en overheidsbeleid. De auteur vangt aan met een analyse van het fenomeen “geld”. Wat is geld? Hoe is het ontstaan? Hij zet uiteen hoe geld in een vrije economie functioneert, hoe private munten kunnen bestaan, en wat de rol is van banken. Vervolgens bespreekt hij stap voor stap op welke manieren een overheid dat geld kan manipuleren, en wat daar de gevolgen van zijn.

De auteur sluit het boek af met een brok recente monetaire geschiedenis – hoe politici sinds de afschaffing van de goudstandaard proberen om een onstabiel monetair en financieel systeem in stand te houden.

Met het voor- en nawoord plaatst professor Jesús Huerta de Soto dit werkje in de context van de huidige financiële crisis.

Over de auteur
Prof. Murray N. Rothbard (1926-1995) was een van de vooraanstaande economen van de Oostenrijkse economische school. Hij studeerde onder Ludwig von Mises, die samen met de latere nobelprijswinnaar Friedrich von Hayek de crisis van 1929 voorspelde.

Rothbard is auteur van honderden artikels en meer dan twintig boeken, waaronder “America’s Great Depression” over de oorzaken van de crisis van 1929.
_________________________________________________________
Contactgegevens: Tuur Demeester  +32 (0)472 28 06 63  tuur@rothbard.be
———————————————————————————————-
Over de uitgever

Het Murray Rothbard Instituut is een centrum van onderzoek en educatie in de rechtsfilosofie en de economische theorie. In die domeinen zijn heldere inzichten van cruciaal belang omdat de beslissingen die erop gebaseerd worden een diepgaande invloed hebben op welvaart en welzijn in onze samenleving. Het Instituut wil een bijdrage leveren aan dit debat door middel van publicaties en seminaries.

5 REACTIES

  1. Op zich is er niets mis met geld dat door de overheid gegarandeerd wordt, maar niet door goud. Het probleem zit ‘m in het feit dat je de overheid grondwettelijk moet verbieden om meer geld te ‘produceren’ dan de economische groei. Op die manier komt er geen monetaire inflatie en ben je niet afhankelijk van de goudvoorraad (die de banken controleren, en dan ben je dus wèèr overgeleverd aan fascistische instituten). Who controls the gold, controls the money, and controls the country.

    Sound M… [5] reageerde op deze reactie.

  2. Had de wereld en vooral de machtsverdeling in de wereld er niet totaal anders uitgezien als men de goudstandaard niet had losgelaten? Kijk naar wie nu de machtigen zijn en kijk naar hoe de wereld is gegroeid. Met een goudstandaard lijkt me dat het onmogelijk was geweest om een dergelijke groei te laten zien, of misschien waren veel mensen nog steeds aan het centenkrabben geweest. Alleen een ongebreidelde geldzucht, het domweg laten exploderen van de geldgroei en geen enkele toezicht of controle over de hoeveelheid geproduceerd geld, dat was of is toch eigenlijk wel de grootste boosdoener. Waarschijnlijk heeft het loslaten van de goudstandaard er voor gezorgd dat er verkeerde mensen verkeerde beslissingen konden nemen. Geld an sich is toch een mooi ruilmiddel, alleen niet als je het produceert zoals men dat nu doet. Is het ook niet gewoon zo dat bij een overmatige productie van geld en een constante honger naar geld en het niet willen inzien dat de top is bereikt en we reeds bezig zijn met de weg naar beneden, het eigenlijk zo is dat de overheid, vooral de overheid, een rem zou moeten zetten op haar uitgaven. Terug naar een verstandiger geldpolitiek, terug naar de basis met een geldgroei van hooguit enkele procenten per jaar. Maar uiteindelijk zal dat wel een illusie zijn, want men heeft a.h.w. een groot monster gecreëerd met een niet te stillen honger naar nog meer geld….Breng het monster om zou ik zeggen en begin overnieuw, maar dan wel gezond verder zonder een nieuw monster te creëren.

  3. Leuk boekie voor rond de donkere decemberdagen. Zit er al van te genieten.

  4. @Freek [1]: Wie weet moet je het boek gewoon even lezen, zomaar een ideetje..

    Who controls the money, controls the country.

Comments are closed.