Bij alle rampspoedscenario’s, mistroostige verhalen over spaarcentjes en verloren vertrouwen en een volgens de media totaal tot stilstand gekomen economie, zijn er ook winnaars in de kredietcrisis. Azie stevent dankzij de contra-productieve aanpak van het Westen aan op een leidende rol maar ook een bedrijf als online broker Sino stapelt record op record. Grote winnaars zijn helaas ook de overheden die met het vertrouwde middel van angstpolitiek hun kans schoon zien om hun macht, invloed en inkomsten ten koste van het bedrijfsleven en de belastingbetaler uit te breiden.
Te beginnen bij Sino. Dit Dusseldorfse online beleggingsbedrijf specialiseert zich op intensief handelende klanten met een kapitaal van rond de 400.000 euro die zij met behulp van Sino investeren in aandelen, obligaties en derivaten. Onder hun klanten voormalige beurshandelaren maar ook studenten en huisvrouwen die in hun vrije tijd al bezig waren. Dit jaar behaalde Sino het beste resultaat sinds hun oprichting in 1998: de omzet steeg met 12% naar 14,3 miljoen euro, de operatieve winst voor belastingen bedroeg 5 miljoen euro. Een stijging van 24 % ten opzichte van vorig jaar.
Hoe meer geld en goederen er rondgaan, des te meer welvaart wordt er gecreerd. Een wereldwijde recessie zorgt voor verliezers maar zeker ook winnaars en die zijn in Azie te vinden. Dankzij de maatregelen van de Westerse machthebbers die de situatie verergeren, kan Azie verder profiteren. Want meer regelgeving, hogere belastingen (al die ‘hulp’ moet wel door iemand betaald worden, niet waar ? ), het vermijden van risico’s en minder vrijhandel knevelt de Europese en Amerikaanse economie. Daarbij zijn China en Japan de grootste schuldeisers van de VS en zij zullen hun positie ongetwijfeld benutten.
Men vergeet dat de oorsprong van deze crisis niet ligt in een tekort maar in een overdaad aan regelgeving: agressieve promotie van subprime hypotheken (hypotheekwet uit 1977, Fanny & Freddy), een enorme staatschuld in de VS en een absurde rente- en valutapolitiek. Komend president Obama wil hogere belastingen op kapitaal en energie en meer regelgeving en restricties in het bedrijfsleven. Zijn ergste voornemen is protectie van de Amerikaanse industrie tegen buitenlandse concurrentie en een strafsysteem als banen overzee verdwijnen. Het beleid gaat naar risicomijdend in plaats van risiconemend, naar een planindustrie in plaats van vrij ondernemerschap. Een desastreuze CO 2 terugdring-agenda doet de rest.
Terwijl Europa en de VS hun economieen zodoende tot stilstand brengen, kan Azie snel het wereldmachtcentrum worden. Zij hebben niet te maken met crisisbevorderende maatregelen, bieden lagere productiekosten, hebben minder last van absurde regelgeving en beleven een sterke groei van interne consumptie.
De diverse overheden kopen en masse en niet gehinderd door allerlei lastige wetten voor een prikkie bedrijven op. Of ze daar ooit weer afstand van gaan doen, valt nog te bezien want meestal wordt het ‘hebben is houden ‘. Altijd handig, zo’n extra banenpool voor ex-politici. Bovendien is het goed voor het prestige en handig voor de belastingdienst. Het bedrijfsleven snijdt in bijna alle sectoren banen weg. De overheid niet. Die breidde altijd al uit maar gaat nu in een hogere versnelling banen ‘scheppen’. Ja, er is banengroei bij de overheid en in de gezondheidszorg. Klein detail: dit levert naast een hogere belastingdruk niets op.
Droevig… erg droevig wordt ik van deze berichtgeving.
De grote winnaar is inderdaad de overheid. Zelf ben ik op freelance basis werkzaam voor een groot chemisch bedrijf, dat wereldwijd 46.000 mensen in vaste dienst heeft en er hiervan 5.000 moet laten gaan, ofwel 11%. Daarnaast moeten er ook nog (wereldwijd) 6.000 mensen van contractors uit.
Als ik nu eens even arrogant aanneem, dat die 11% personeelsbezuiniging maatgevend zou zijn, hoe kan het dan dat onze overheid er niet 110.000 ambtenaren (van de 1 miljoen) uitgooit?
Dat zou ik dan wel kunnen begrijpen. En met mij veel Nederlanders, denk ik. Maar dit snappen “ze” in Den Haag nog niet. Het pluche zal wel lekker zitten, zeker?
Free-M. [5] reageerde op deze reactie.
Goed artikel en kan me hier 100% in vinden. Vooral die in de voet schietende overheden in de westerse landen zijn juist het gigantische probleem, niet de economie of het bedrijfsleven.
De echte winnaar is natuurlijk de wapenindustrie….En dat de crisis zich vooral heeft kunnen ontwikkelen tijdens de Irak oorlog daar wordt niet naar gekeken. Blijf het raar vinden, maar de oorlog komt over het algemeen in het hele verhaal over de economische crisis niet voor. Nee, er is geen enkel verband tussen die twee….droomt lekker verder en krabt wat aan zijn kont…Gaaaap! Ga mijn hond die niet bestaat maar eens uitlaten…
Bedrijven kunnen hier weggaan en in Azië opnieuw beginnen. Ik denk overigens ook dat dat gaat gebeuren. En dan verandert de winnende overheid in een verliezer. Met deze crises zou er weleens een einde kunnen komen aan onze welvaart. Planeconomie heeft nog nooit gewerkt en zal ook in de toekomst niet werken.
@Paul Martens [1]:
“Ze” in Den Haag snappen het maar al te goed. Het is hun baan om geld te verdelen en dat krijg je niet als je met concrete oplossingen komt.
De politieke elite wil graag dat iedereen naar elkaar wijst als verantwoordelijke voor het probleem, zolang die politieke elite zelf maar niet onder vuur komt te liggen. Want zodra dat gebeurt dan valt het doek voor de politiek. Dus zorgt de politiek ervoor dat alles zo vaag mogelijk is en laat het zich voorkomen als de oplosser van alle problemen.
“Politiek is de kunst van het zoeken naar problemen, ze overal vinden, een verkeerde diagnose stellen en de onjuiste maatregelen treffen.”
– Groucho Marx
Veel mensen buiten ‘Den Haag’ snappen het niet erg goed (mede mogelijk gemaakt door staatsscholing). Zolang mensen blijven klagen dat de krediet crisis door die dikke salarissen komt, wat slechts een bijzaak is en niet de oorzaak, kan de politieke elite met een gerust hart hetgeen doen waar zij het best in is: heersen en verdelen.
Het lijkt er op dat de politieke elite er mee weg gaat komen. Maar deze crisis heeft zeker een flinke groep mensen aan het denken gezet, wat een belangrijke eerste stap is. Het is aan libertariers en andere vrijdenkers om hun alternatieven te presenteren om mensen een scherper beeld geven van hoe de situatie werkelijk in elkaar zit.
Belangrijk bij het overbrengen van de boodschap is dat dingen bij hun juiste naam worden genoemd.
Een goede intro hiervoor is de video van Stefan Molyneux genaamd: Statism is dead.
Link naar video:
http://www.youtube.com/watch?v=PGIgOIFdnMQ
R. Hartman [7] reageerde op deze reactie.
Winnaars;
– Azië; gretig, leergierig, bereid tot inspanning voor meer welvaart, down to earth vwb financieële zaken
– de overheid; spreekt voor zich en ook goed uitgelegd in het artikel
– Wouter Bos ; en in lijn hiermee het socialisme. Onbegrijpelijk maar hij komt weg met dit op de langere termijn onverantwoorde beleid. Maar niet tegenstaand erg knap van hem dat hij de beeldvorming zo heeft kunnen manipuleren
– Bankbestuurders; lijkt op het eerste gezicht niet zo maar als je jaren een gigabonus kunt opstrijken waar je geen recht op had (ivm opgepompte winsten) dan is daar één jaar afstand van doen een fooitje voor ze. Sterker nog; ik kan me voorstellen dat ze zich de ballen uit hun broek lachen!
– grote corporaties; to big to fail net zoals de banken. Geldstromen gaan rechtstreeks van de burger en het MKB naar de vriendjes van de politici lopen waardoor die uiteindelijk sterker uit de crisis zullen komen. Gevolg nog meer gigabedrijven en monopolievorming.
Verliezers;
– het Westen (VS en EUSSR); volgevreten, lui dwz niet bereid tot inspanning voor meer welvaart, jaren geleund op luchtbellen ipv echte economische activiteit ontplooien
-alles wat vrijheid en een vrije markt hoog in het vaandel heeft staan zoals bv liberalen, libertatiërs maar ook rechtsconservatieven.
I.t.t. Wouter hebben ze de beeldvorming tegen en weten ze die ook niet in hun voordeel te draaien. Kwestie van slechte p.r. Ik zeg het met bloedend hart maar ik kan er niet meer van maken!
– werknemers, MKB en de burger in het algemeen; massaontslagen (behalve bij de overheid natuurlijk!), koopkrachtverlies door inflatie (op termijn) en pensioenverlies, doorwerken tot min. 70e levensjaar, totale uitkleding van de zorg, sterke toename van de belastingdruk.
Grootste verliezer;
-de komende generaties; onze kinderen dus. Behalve de kinderen van Bos, Balk en Rouvoet natuurlijk maar dat spreekt voor zich! Krijgen te maken met vergrijzing EN torenhoge begrotingstekorten. Als ze slim zijn maken ze hier straks hun opleiding af (als die tegen die tijd nog iets voorstelt) om vervolgens te emigreren naar het verre oosten waar de toekomst ligt.
Verlaten dat zinkende schip!
Of eventueel asiel aanvragen zoals personen in de derde wereld nu doen om het ergens anders beter te krijgen 😉
Paul Martens [9] reageerde op deze reactie.
@Free-M. [5]: “Zolang mensen blijven klagen dat de krediet crisis door die dikke salarissen komt…”
Precies. Afleidingsmanoevres.
Ik heb zo’n schijthekel aan het woord ‘kredietcrisis’. Ik spreek altijd van een recessie.
En het ergste is nog dat een of andere instantie Wouter Bos tot man van het jaar heeft genoemd, door zijn ‘daadkrachtige optreden in deze tijden van crisis’…
@GB [6]: Goede reactie, GB, waar ik het grotendeels mee eens ben.
Toch zie ik nog wat puntjes, waar we nog iets mee kunnen redden. De combinatie van jouw punt van luie en volgevreten Westerse lieden en het punt van onze jeugd als verliezers. Als wij nu die jeugd eens niet meer zouden verwennen met alles op een presenteerblaadje aan te bieden, maar voorbereiden op een strijdbaarder leven en hen wijzen op zelfbeschikking, rechten maar vooral plichten en zelfstandigheid, kunnen we die verliezen beperken.
Wat leren die jonge gasten nu van huizen vol TV’s, spelcomputers, een dikke scooter in de schuur? Onderwijs is op niveau “nul”, mochten ze hun opleiding tenminste al afmaken. Discipline en een beetje inzet is “nada”. Wat leren ze van hun ouders, die zelf profiteren van onze centen in deze verzorgingsstaat? Jeetje, de houding van die jonge gasten is tegenwoordig toch wel erg vreemd. Ze hebben een partij aangepraat zelfvertrouwen en “wereldwijsheid”, terwijl ze nog niets hebben gepresteerd. Dat zouden de ouders van nu eens moeten veranderen. Als die tenminste zelf eens met hun luie reet uit van achter die TV zouden komen.
Maar het komt er op neer dat we in ieder geval de jeugdigen die laffe, gemakkelijke houding af moeten leren, te beginnen bij hun ouders.
Ter illustratie: ik probeer het libertarisch gedachtengoed in mijn omgeving uit te dragen. Als ik iemand vraag om deze of andere sites eens te bezoeken, krijg ik te horen dat ze dat niet allemaal door gaan zitten lezen: “daar heb ik geen zin in”.
Dit geeft voor mij aan, dat men gewoon te lui en te laks is om zich te verdiepen in hoe ze belazerd worden. Men vindt het schijnbaar allemaal wel okay zoals het nu gaat.
Die libertarische P.R. is dus inderdaad ook ver onder de maat, zoals je zelf een beetje aangeeft, GB. En zo lang dat zo is, blijven er een paar honderd vrije denkers zich “kwaad” maken en zogenaamd verstandig doen op sites als deze. Maar bereiken doen we er voorlopig niets mee.
En dat maakt mij zo ontevreden over dit land en het overgrote deel van mijn medelanders.
GB [10] reageerde op deze reactie.
@Paul Martens [9]:
*luie en volgevreten Westerse lieden*
Ik veralgemeniseer en chargeer graag een beetje om het probleem duidelijk te maken maar het grote beeld klopt m.i.
*Als wij nu die jeugd eens niet meer zouden verwennen met alles op een presenteerblaadje aan te bieden, maar voorbereiden op een strijdbaarder leven en hen wijzen op zelfbeschikking, rechten maar vooral plichten en zelfstandigheid, kunnen we die verliezen beperken.*
Klopt gedeeltelijk. Je hoort mij als 40er nooit zeggen van “vroegah was alles beter en die jeugd van tegenwoordig deugt niet meer”.
Daar zijn wij zelf voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor.
Er zijn geen grotere graaiers als de babyboomgeneratie en nu willen die alle voordelen die ze voor een groot gedeelte hebben opgebouwd uit lucht en toekomstige groei behouden ten koste van de jeugd van nu.
Denk aan vette pensioenen, vervroegde uittredingen veel te dure huizen. Daarnaast hebben ze NL in de toekomst ook nog eens opgescheept met een multicultureel drama.
Dus vwb die zelfbeschikking ben ik het volledig met je eens. Ze zouden zich veel strijdbaarder moeten opstellen en een mentaliteit moeten hebben van “fuck you” naar die verlakkers. Respect is het meest overschatte woord en daar moeten ze schijt aan hebben.
Helaas heb je gelijk dat er een wat eendimensionale opstelling naar meer consumeren heerst en voor de rest niet nadenken over de teokomst. De enigen groepen met nog een beetje idealistische denkbeelden zitten op links. Dat was zo en is nog steeds zo. Zie bv nu in Athene. Vanuit mijn standpunt verderfelijke/naieve lieden maar naast een hoop asocialen zitten er ook nog veel idealisten tussen.
Het zal ook wel gedeeltelijk door de opleiding (vnl links) en opleidingsniveau komen. En natuurlijk de eenzijdige linkse mediadiaree want zoals al eerder aangegeven is het niet een typisch jongerenprobleem
*Men vindt het schijnbaar allemaal wel okay zoals het nu gaat.*
Voor mij een teken dat het het nog veeeeel slechter moet worden wil het ooit beter worden. Die mobiel of die nieuwe scooter moeten dus onbetaalbaar worden. Ze moeten naar 60 uur per week werken om een huis van de huidige babyboomers te kunnen kopen. Dit terwijl die huidige 50/60-ers de hele dag op het terras zitten en rondrijden op hun fiets.
Ofwel moderne slavernij.
Dan vallen die schellen wel van hun ogen.
Paul Martens [12] reageerde op deze reactie.
Eventjes tussendoor: Is China NIET een land waar de overheid (de communistische in dit geval nog steeds) GEEN grote vinger in de economische pap heeft?
Waarom is het dan ‘logisch’ dat China vooral profiteert?
Dankzij subsidies en ander gereguleer misschien?
Of dankzij de algemene lage levensstandaard en de dwangarbeid, waardoor Chinese producten voor het westen relatief goedkoop zijn.
Wat wordt hier nu eigenlijk zo gewaardeerd?
Louter de voorliefde voor goedkope spulletjes??
@GB [10]: We zitten aardig op 1 lijn, GB. Ook ik chargeer graag en wil mensen in mijn omgeving nogal eens op een leuke manier proberen te confronteren. Ook met hoe ze zelf handelen of denken.
Ondanks erg veel goede artikelen en commentaren op deze website, zou ik graag verandering zien. Of zelfs meewerken hieraan. En wat ik hiermee op kleine schaal probeer/bereik in mijn omgeving: het haalt niets uit. Mijn zienswijzen, of in ieder geval mijn interpretaties van het libertarisme, worden best serieus aangehoord en zijn vaak oorzaak van erg leuke en goede gesprekken.
Je hebt waarschijnlijk gelijk. We moeten keihard door een nog dieper dal om de houding om “alles maar voor lief te nemen” radicaal om te draaien naar een houding van “je best doen om in jouw doelen te slagen”. Dan verandert die luie en lakse houding misschien in activiteit en weerbaarheid, zelfstandigheid en zelfbeschikking, vechten voor je rechten en weten wat je plichten zijn. Ach… wat klinkt dat toch weer als een wereldverbeteraar.
*Dan verandert die luie en lakse houding misschien in activiteit en weerbaarheid, zelfstandigheid en zelfbeschikking, vechten voor je rechten en weten wat je plichten zijn.*
Let’s hope. Alles valt of staat ermee of men in deze hachelijke situaties de juiste analyse maakt en daarnaar handelt. En daar ben ik minder gerust op. Zie bv Griekenland nu en Duitsland na de Weimarchaos.
Maar wie weet. Er zijn tegenwoordig wel veel meer manieren om informatie vanuit alle invalshoeken te vergaren.
Comments are closed.