Sinds  de band met het goud doorgeneden is, zweeft de waarde vangeld alle valuta’s ter wereld, hoewel de  koers van een  aantal valuta’s nog  gekoppeld is aan de koers van een andere valuta of een gewogen gemiddelde van een aantal  valuta’s.

 

Het   hele stelsel is zwevend, omdat  uiteindelijk geen enkele valuta meer gekoppeld is aan de waarde van een metaal of een ander goed.

Het papiergeld dat wij  van elkaar aannemen kan over een jaar  drie, vijf, tien of  meer procenten in waarde gedaald zijn. De enige reden dat wij het in betaling aannemen is,  dat   er  niets beters bestaat.

Papiergeld  heeft een zodanig nuttige  functie en is zo nodig in een samenleving, dat   pas  als er een hyperinflatie optreedt met een  enorme  omvang , geld geweigerd wordt as betaalmiddel.  Waar de grens ligt weet ik niet. Ik neem aan, dat bij een inflatie van 100  procent  per uur  niemand meer bereid is, papiergeld in betaling te ontvangen.

Zelfs op dit ogenblik in Zimbabwe met zijn inflatie van  miljoenen procenten op jaarbasis wordt papiergeld nog geaccepteerd, hoewel  na  korte tijd de waarde van elk bankbiljet zodanig gereduceerd is, dat de meeste  biljetten hun leven eindigen op de vuilnisbelt.

Inflatie  is  een van de ergste misdrijven die er bestaan. De waarde van  hetgeen  met   zwoegen en zweet verdiend is en in een lade ligt of op de bank staat, wordt uitgehold  door een toeneming in de geldhoeveelheid  op  kosten van degenen die al geld op zak hebben.

Dat  politici   zo weinig over inflatie spreken,  komt vermoedelijk in de eerste  plaats  doordat zij er zelf zo weinig van weten en in de tweede plaats omdat van de zijde van het kiezersvolk weinig druk uitgeoefend wordt om de inflatie te stoppen. De heilloze introductie van de euro  heeft  een einde gemaakt aan elke noemenswaardige   invloed die Nederland uit zou kunnen oefenen op het niveau van de  inflatie.

hugo van reijen

 

 

 

18 REACTIES

 1. Daarom gaat goud ontzettend duur worden. Beter, daarom vertrouwensgeld heel goedkoop worden …

  De natuurlijke ordening ontkennen heeft zo zijn prijs. Kijk maar naar junkies, alcoholisten en liefhebbers van onveilige sex.

 2. Dat politici zo weinig over inflatie spreken,

  Inflatie wordt zoveel mogelijk verzwegen omdat het de grootste diefstal aller tijden is.

  Bij de belasting moet je 4% rente optellen bij je inkomen over je bezit.
  Denk je dat je daar eerst 3,5% inflatie correctie mag aftrekken.
  Mooi niet.

 3. Wie steelt van wie?
  Met hoge schulden is inflatie geen probleem. En de meesten bewoners in het westen hebben meer schulden dan bezit en zullen stilzwijgend toestemmen met hogere inflatie.
  Sparen heeft zich nog nooit geloont, de Amerikanen weten er alles van.

  Peter [9] reageerde op deze reactie.

 4. Iedere natie speelt momenteel hetzelfde spelletje vwb haar valuta nl het devaluatiemodel.
  Je eigen valuta flink goedkoper proberen te krijgen door forse afwaardering van je munt. Het maakt je export goedkoper en de import van andere landen duurder. Protectionisme all over the world waarbij men de eigen (sparende) burgerbevolking berooft om de overheidsfinancieën via hyperinflatie op orde te krijgen en bank en corporieve vriendjes weer schuldenvrij te krijgen.
  Het lullige is dat het niet gaat werken omdat iedereen dit spelletje speelt en je zodoende in een devaluatiespiraal blijft zitten.
  Ik voorspel hyperinflatie ergens in 2010 en verder.

  loper [5] reageerde op deze reactie.

 5. @GB [4]:
  Hyperinflatie krijg je als veel fiatgeld jacht maakt op schaarse goederen.
  Daar is nu absoluut nog geen sprake van.
  De CB’s moeten eerst nog leren omgaan met het verdampen van giraal geld en waarde, inclusief de gevolgen daarvan, namelijk de restant schulden die achterblijven.
  Rente op nul zetten is misschien een oplossing.
  Het zal nog een hele toer worden om meer geld in de markt te zetten, de schulden emmer loopt immers al over.
  Zonder overvloedig geld komt er geen inflatie.

  GB [7] reageerde op deze reactie.
  YaHozna [8] reageerde op deze reactie.

 6. En daar waarschuwden we (nou ja, ik in ieder geval) al voor bij de introductie van de Euro.
  Nederland wordt gedwongen dit spelletje van hyper-inflatie mee te spelen. Maar is binnen de Euro-zône het enige land met honderden miljarden spaartegoeden, opgebouwd in pensioenfondsen.

  Binnen enkele jaren zijn die tegoeden dus verdampt, met dank aan de Euro en de inflatoire beslissingen van de landen om ons heen.

 7. @loper [5]:

  Duitsland geeft vandaag aan 50 miljard in de economie te willen pompen.
  De VS gaat voor minimaal 700 miljard extra.
  En dat giraal geld lijkt mij ook wel op te lossen. Er gaan in de VS stemmen op om ALLE particuliere hypotheekschulden over te nemen.
  Je koopt gewoon alles op!
  Als die schuldenemmer overloopt vervang je die emmer toch gewoon door een heel zwembad? De schulden van de VS zijn nu ongeveer 12.000 miljard maar waarom zou dat niet kunnen verdubbelen binnen een jaar? Het zijn maar getalletjes en zolang het buitenland dit accepteert is er toch niks aan de hand?
  In principe zijn m.i. de geldcreatie mogelijkheden oneindig.
  Als het mis loopt ga je gewoon naar een nieuwe currency en weigert de dollar in te wisselen tegen die Amero (or whatever).
  Het enige wat je moet doen is een vinger in de pap houden in het Midden Oosten (energievoorziening) en tegelijkertijd inzetten op alternatieven voor fossiele brandstoffen. Voor de rest is de VS volgens mij totaal niet afhankelijk van de rest van de wereld.
  En het heeft nog steeds de totale militaire hegonomie. Vergeet dat niet.

  Kim 6;

  En da’s nou net wat in ook al meteen voorspeld had met mijn Havo niveau economie.
  Die pensioenen worden gebruikt voor gaten in de EUSSR elders!
  Zoooo voorspelbaar!

  loper [10] reageerde op deze reactie.

 8. @loper [5]:
  Het overvloedig communistisch geld is allang in het systeem gespoten en de kranen staan nog steeds wagenwijd open.

  Het duurt enkel een tijdje voordat het gaat werken. Maar als het gaat werken …

  “zoekt middelbare school scriptie over Weimar nog eens op”

 9. @loper [3]:

  De banken, die rekenen een zo’n hoge rente, daar zit de inflatiecorrectie echt wel in verwerkt. De banken komen daarin niets te kort.

  Over de 4% die de belasting pakt wil ik nog even wat gal spuwen.

  Wouter Bos, deed 3 maanden geleden heel erg cynisch (ten tijde van Icesave falliet) over mensen die shopten voor een half procentje meer rente.

  Sinds kort kun je zeg maar 5% behalen met dat shoppen.
  Het is echter al jaren zo dat de werkelijke rente op spaargeld max.3,5% was. Moest je jouw geld ook nog eens jaren voor vanstzetten. Dus alleen op de 4% van Bos verloor je al minimaal een half procent

  De inflatie werkelijk is altijd zo’n 3,5% geweest. Als je alleen op overheidskosten ging rekenen jaarlijks zo’n 10 tot 15%

  Bos pakt dus 4% van je af plus geldontwaarding 3,5% is mooi een verlies van 7,5% op je bezit. KASSA.

  Armin [11] reageerde op deze reactie.

 10. @GB [7]:

  Als die schuldenemmer overloopt vervang je die emmer toch gewoon door een heel zwembad? De schulden van de VS zijn nu ongeveer 12.000 miljard maar waarom zou dat niet kunnen verdubbelen binnen een jaar?

  < De huidige schulden zijn niet gratis. Er moet rente voor betaald worden.
  Meer schulden betekent ook meer kosten voor de totale economie die al zwaar belast is met schulden.
  Meer geld in de economie pompen tegen een vergoeding (rente) zal meer lasten betekenen.
  Alleen (zoals ik eerder suggereerde) als het geld gratis wordt, rente naar nul met een terugbetaal regeling, maakt het huidige systeem nog een verlengde kans.
  Sparen wordt dan zinloos en ook het probleem “renteaftrek” is dan opgelost.

 11. Het hele stelsel is zwevend, omdat uiteindelijk geen enkele valuta meer gekoppeld is aan de waarde van een metaal of een ander goed.

  Merk op dat de prijs van een metaal of ander goed net zo goed zwevend is. Iets baseren op iets anders geeft schijnzekerheid.

  Zelfs op dit ogenblik in Zimbabwe met zijn inflatie van miljoenen procenten op jaarbasis wordt papiergeld nog geaccepteerd

  Omdat men moet onder dwang. Hyperinflatie gaat enkel samen met het structureel en exponentieel drukken van geld amen met tegelijk een verbod op gebruik van andere geldmiddelen dan dit staatsgeld.

  Inflatie is een van de ergste misdrijven die er bestaan. De waarde van hetgeen met zwoegen en zweet verdiend is en in een lade ligt of op de bank staat, wordt uitgehold door een toeneming in de geldhoeveelheid op kosten van degenen die al geld op zak hebben

  Grappige is alleen, dat juist in een volledig liberaal geldsysteem, het juist de private banken zelf zijn die dit ‘misdrijf’ begaan. Inflatie is een natuurlijk bijverschijnsel van het recht van private banken om geld te mogen scheppen. Het is enkel te voorkomen door het afnemen van die vrijheid.

  Oscar [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Peter [9]: Wat een creatief gereken. De belasting is allereerst geen 4%, maar 30% op 4%. En procenten optellen is ook al lekker wiskundig. Stoer mopperen heeft weinig zin. De realiteit is dat wij nog steeds rijker worden. Onze koopkracht stijgt ondanks het gegraai van de staat.

  Let wel, ik ben als geen ander kritisch op het gehark van geld van onze staat, maar laten we niet LPF-achtig gaan liggen kletsen van het niveau bier-praat.

  Peter [16] reageerde op deze reactie.
  Peter [16] reageerde op deze reactie.
  Peter [16] reageerde op deze reactie.

 13. “De enige reden dat wij het in betaling aannemen is, dat er niets beters bestaat. ”

  Tja, zou me liever laten uitbetalen in goud of zilver, maar goed, dat mag dus weer niet 😉

  “Waar de grens ligt weet ik niet”

  Geloof ik niets van.. 😉

  Fiat geld heeft waarde door vertrouwen, zolang er vertrouwen is…. Weg vertrouwen, weg munt…

  Hugo J. van Reijen [14] reageerde op deze reactie.

 14. De economie draaide juist op inflatie.
  Huizen, grond, kunst, antiek en bedrijven werden steeds duurder.(inflatie). Bij het verzilveren van de overwaarde of bij gehele verkoop kwam er geld vrij. Dit geld werd weer besteed aan luxe goederen (boten,camper etc) of via een erfenis weer besteed aan onroerend goed etc..

  Dat een huis eerst met één loon te kopen was en nu voor veel mensen met twee lonen alleen is te betalen, is een enorme inflatie. Hierbij moeten we niet vergeten dat er veel mensen veel rijker geworden zijn en dit geld ook weer uitgaven in de economie. De banken en overheid hebben dit zelf gecreerd door het tweede inkomen mee te laten tellen voor een hypotheek. De prijs werd bepaald door “wat kun je betalen” ipv wat is het waard in arbeidsuren en materiaal door de banken.

  Wanneer en geen inflatie is, is er geen overwaarde.
  Bij deflatie wordt overwaarde zelfs een schuld en ligt de
  hele economie plat.

  Inflatie is zeer leuk als je een grote schuld hebt. (Amerika). Zonder er wat voor te doen, stelt het steeds minder voor. Dan ga je, je eigen markt afschermen met drempels en maak je, je eigen munt goedkoop.

  Veel rijken zijn dus rijk geworden door inflatie en niet door werken.

  Geld is fictief, zeker als het niet meer gekoppeld is aan iets tastbaars wat mensen niet zelf kunnen maken.
  Geld kun je bijdrukken, goud niet.

  Waarde bestaat uit materiaal + arbeidsuren en niet uit
  massapsychologie van de beurs.

 15. @Armin [11]:

  Rekenen heb ik hoofdzakelijk geleerd van de belasting dienst.

  Natuurlijk weet ik ook dat die 4% bij je inkomen worden opgeteld waarna de belastingschijven worden toegepast.

  Net zoals Bos weet dat het verrekenen van 4% fictieve rente niet reeel is, en dat de inflatie niet gecompenseerd mag worden

 16. Enkele punten waarom goud zal blijven stijgen en de waarde van de dollar en euro zal blijven dalen:

  # Het einde van het pompen van extra geld in de economie is nog lang niet in zicht omdat de staatsschulden enkel stijgen en de problemen in de financiële wereld nog lang niet van de baan zijn.
  # Het risico van wanbetalingen en verzuim van enkele van de grootste financiële instellingen en soevereine staten stijgt ook iedere dag met mogelijk zware gevolgen voor de wereldeconomie.
  # De stijging van goud die sinds 1999 aan de gang is, vond plaats zonder echte actieve deelname en tussenkomst van de meeste investeerders. De goudwaarde is dus in feite een slapende reus. Verwacht wordt dan ook dat spoedig deze gouden reus zal ontwaken en de echte rush naar goud de komende jaren zal plaatsvinden.

  Bron en meer info:

  http://www.thesilvermountain.nl/blog/789/beleggen-in-goud/goud-stijgt-niet-in-waarde.html

 17. @Armin [12]:

  “Grappige is alleen, dat juist in een volledig liberaal geldsysteem, het juist de private banken zelf zijn die dit ‘misdrijf’ begaan. Inflatie is een natuurlijk bijverschijnsel van het recht van private banken om geld te mogen scheppen. Het is enkel te voorkomen door het afnemen van die vrijheid.”

  Dat is dus onzin. In een vrije markt zal een bank die ongedekt geld uit geeft heel snel omvallen.

Comments are closed.